Ukens vin #7

“Druen som deler rommet”

Sauvignon Blanc er en drue som deler folket. Med sin intense og karakteristiske aroma og friske stil er det ikke alle som faller for sjarmen. Men når den lages riktig er det vanskelig å motstå, spesielt i vårsolen.

Ikke all vin må komme fra små, artisanale produsenter som jobber i tette bånd med naturen. Craggy Range ble etablert i 1998 av den amerikanske millionæren Terry Peabody og har et omfattende og imponerende anlegg på to steder på New Zealands nordøy. Likevel har ideen alltid vært å lage klare og druetypiske viner fra enkeltvinmarker, som gjengir både opphav og vekstsesong, noe jeg mener de har lykkes med i denne ukens profilerte vin.

De holder til på sørsiden av Hawkes Bay, men Te Muna Road Vineyard, hvor denne vinen kommer fra, ligger i Martinborough. Et område hvor vindyrkingen startet på 80-tallet og som er mest kjent for pinot noir av høy kvalitet grunnet et klima som ligner på det man finner i Burgund.

 
Craggy Range har hovedsete i Hawkes Bay. Martinborough ligger rett øst for hovedstaden Wellington. 

Te Muna Road Vineyard er karakterisert av sitt gamle og godt drenerende jordsmonn over et lag av grus, som kan gi en klar mineralitet til vinene. Vinmarken ligger kun noen kilometer utenfor Martinborough by og består av to separate terrasser. Den høyeste, med steinete leire, er plantet med pinot noir og den yngre og lavereliggende delen med mer kalkstein er satt av til sauvignon blanc.

Craggy Range fokuserer på bærekraftig vindyrking, men har ingen sertifisering per nå. Vinmaker siden 2021 er Ben Tombs og vinmarkene styres av Jonathan Hamlet, som har 13 år hos Villa Maria bak seg og er en pådriver for økologisk og bærekraftig vindyrking i New Zealand.

Craggy Range drives med moderne teknologi, men jobber strategisk mot å implementere flere økologiske og naturvennlige metoder.


Vinanmeldelser


Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2023

540501
Sauvignon Blanc| 12,5% | 320,-

Håndhøstet og delvis avstilket fra enkeltvinmark. Gjæret på ståltank og eldre fransk eik før den ligger 3 måneder på bunnfall. Vinen blir klaret og filtrert før den tappes på flaske.

Lett og lys krystallklar gulgrønn farge.

Klassisk intens aroma av stikkelsbær, ananas, lime, rødt epleskall og nektarin. Unngår overdrevne tropiske toner, som en del sauvignon blanc herfra kan få og fremstår som en kjølig, men fruktig, utgave av druen.

Vinen har en lett, frisk og meget klar stil med god fruktintensitet. Den fremstår ikke like grønn og vegetal som noen av de franske utgavene kan gjøre og er dermed lettere å like. Den slanke stilen med god lengde og en lett fast avslutning vitner om høy kvalitet.

Vel verd prisen og kanskje endrer det ditt syn på denne druen. Bruk den gjerne til grillet kylling, eller fisk med ananas.


Sjekk gjerne ut disse franske utgavene av sauvignon blanc.

Dom. Pellé Menetou-Salon Le Carroir 2021

15764501 - Utsolgt for øyeblikket, men om mer kommer til denne prisen er det et røverkjøp.
Sauvignon Blanc| 13% | 200,-

Fra enkeltvinmark i Menetou-Salon distriktet i Loire. Sandholdig jordsmonn med flint. Presses direkte etter innhøsting og gjæres i eik før den tilbringer litt tid på bunnfallet i forskjellige fat.

Lys strågul farge.

Lukter som nyslått gress med våte steiner, melon og litt gammelt skap, eller krittavle.

En vin med middels stor kropp og klar frisk sitron og stikkelsbær med et fint bakteppe av gress og melon. Den har frisk tiltalende syre, god lengde og fremstår ung og balansert. Flotte sitrustoner og en lett fast avslutning uten altfor mye toner fra bunnfallslagringen.

Har blitt satt ned i pris og det er bare å krysse fingrene for at det kommer mer. Bruk den til tunfisk og salater.


Alexandre Bain Pierre Précieuse 2019

11086101 - Kun 10 flasker igjen på Raufoss om du bor der, men følg med på denne produsenten.
Sauvignon Blanc| 13,5% | 470,-

Alexandre Bain er en ukonvensjonell vinprodusent i Pouilly-Fumé, Loire. Han er en pionér innen biodynamisk vindyrking og pløyer jorden med hest, samt at han unngår bruk av syntetiske sprøytemidler og gjødsel. Det brukes og biodynamiske preparater for å styrke jorden og plantenes motstandskraft.

Bain er kjent for sin "hands-off"Vinbonden lar naturen gå sin gang mest mulig i prosessen med å lage vin. Det er som å gi druene frihet til å uttrykke seg selv, med minimal innblanding av teknikk og tilsetningsstoffer. tilnærming til vinproduksjon. Gjæringen skjer spontantDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og med lang masserasjonstidSkallkontaktviner, også kalt oransjeviner, lages ved å fermentere hvite druer med skallene, som rødvin. Prosessen gir mer tekstur, tanniner, nyanser og en karakteristisk ravfarge. for å øke kompleksiteten og strukturen i vinen. Han bruker verken filtrering eller klaring, og tilsetter svært lite svovel.

Lett slørete dyp stråfarget mot lys gyllen.

Ganske intens nese av aprikossyltetøy, lett vanilje og svisker. Overraskende søtlig og ikke så vegetal.

Middels kropp med en lett bitterhet fra skallkontakten. Aprikos og plomme med flotte blomstertoner i bakgrunnen. Friskheten er dempet litt i denne årgangen, men vinen fremstår fortsatt balansert og ren.

Dette er en produsent som imponerer med sine naturlig uttrykk av denne druen og da gjerne med litt skallkontakt involvert. Håper det kommer mer vin inn til Norge og at prisen holder seg på dagens nivå.

Til svinefileter, eller på terrassen i solen.

Forrige
Forrige

Portugals fremtid

Neste
Neste

Bestillingsutvalget mars 2025