Ukens vin #9

“Ambisiøs alkoholfri”

Alkoholfrie produkter plages ofte av for mye sødme, lite karakter og manglende friskhet, men heldigvis finnes det nye aktører som snur opp ned på dette. 

Bak selskapet Nolo Nordic står brødrene Alexander og Christian Wenstrøm Jansen. Etter å ha tatt valget om å kutte ut alkohol startet de i 2023 opp med ambisjonen om å skape bærekraftige og unike alkoholfrie alternativ, spesielt siktet inn som jevngode alternativer til vin.

I stedet for å gå i fellen mange gjør ved å prøve å etterligne vin, tok brødrene en annen sti. Ved hjelp av moderne teknologi og tradisjonelle gjæringsmetoder lager de produkter på frukt, bær, urter, krydder og te. Produktene er utviklet i samarbeid med norske kokker og sommelierer og inspirert av den nye nordiske bølgen av sanking og fermentering av lokale ingredienser.

Ambijus - Act Naturally

Ambijus omfatter tre produkter og arbeidet fortsetter i laboratoriet med å fremstille flere unike smaksopplevelser. Kombinasjonen av lett fermentering og uttrekk av diverse urter, planter og frukt gir et svært rent, nyansert og friskt uttrykk.

Det produseres også alkoholfri sprudlende vin under navnet ALT. Her brukes det kun økologiske druer, men for meg er det Ambijus som byr på de mest spennende opplevelsene.

Produktene har funnet veien til mange av de mest populære serveringsstedene i hovedstaden og brødrene ser også mot Danmark og Europa i sin videre satsing. Privatpersoner kan nå finne flaskene hos aktører som Leske, Oda, Dyrket.no og i utvalgte Meny-butikker.


Ambijus eksperimenterer seg frem til unike og smaksfulle produkter.


Anmeldelser


Ambijus - Act Naturally

Fermentert te, tindved, stikkelsbær, hylleblomst og epler | 0% | 179,-

Deres “hvitvinsuttrykk”, som klarer kunsttyket å frembringe flotte toner av sitrus i kombinasjon med fat, røkte urter og en lett mineralitet ved bruk av havsalt fra Mørekysten.

Dette er et flott produkt til sjømat, hvitt kjøtt, eller ostefatet.


Ambijus - Clearly Confused

Epler, granbar, einebær, hylleblomst, kvannrot og eik | 0% | 179,-

Her lander vi et sted mellom sider og oransjevin i uttrykket med innslag av sopp og skogsvekst.

Vil være perfekt til speket skinke, sopprisotto og lettere retter av viltkjøtt.


Ambijus - Real Fantasy

Fermentert te, hyllebær, blåbær, tyttebær, ristet eik og pepper | 0% | 179,-

Jeg har aldri smakt en god alkoholfri rødvin, men dette produktet imponerer til de grader. Bruken av eplesidereddik og vinsyre balanserer uttrekket fra bærjuicen fint og gir en friskt og løftet profil, fri for daff sødme og maskert frukt.

Krydderinnslag og skogsbærene gjør dette til et bra alternativ til Beaujolais og Syrah ved siden av kjøttgryter, lam og and.


Forrige
Forrige

Er den korka?

Neste
Neste

Ukens vin #8