Bar Amour

Ny nordisk romanse?

Carlos de Medeiros har utviklet et elegant og teknisk imponerende konsept, som er perfekt for parmiddag. Det portugisiske opphavet hans blir likevel litt for beskjedent i den nye nordiske matpresentasjonen.

Lett bortgjemt opp trappen inne på Tranen har Carlos og hans team åpnet et lite og intimt matteater. Hans opphav fra kysten utenfor Lisboa gjør kokken godt bevandret med sjømat, noe denne kvelden skal bevitne. Etter flere år ved anerkjente Michelin-restauranter i Nederland, England og ikke minst ved Maaemo, ble hans konsept på Alexander Kiellands plass tildelt sin første stjerne i 2024.

Ved ankomst erfarer vi at flere av gjestene er usikre på hvor de skal gå og restauranten har en litt speakeasy vibb. Det subtile Michelin-skiltet på veggen er ikke lett å få øye på fra inngangen og de som ikke har vært på Tranen før forvillet seg ut igjen i søken etter inngangen.

Bar Amour har to bordsettinger per dag og ved åpning blir vi ledet opp trappen til et loungeområde, som dessverre virker litt ad hoc og lite gjennomført. Barhyllen med blanda drops og en litt grå kaffebar gir ikke et altfor bra førsteinntrykk. Men når servicen starter er dette fort glemt. En kjapp velkomst og et glass portugisiske bobler setter en vennlig og tilbakelent tone, før de første smårettene blir servert.

Kantarellmeringue og kyllinglever, samt røkte reker med østers og klippfiskkraft vekker smaksløkene og gir et godt omen om hva vi kan forvente av kvelden. Smårettene krones av en helt himmelsk blekksprut med melkebrød og paprika, som tematisk nok serveres på tradisjonell portugisisk mosaikk. Retten tar oss sørover umiddelbart.

Vi blir nå ledet inn i teateret av det meget vennlige og oppmerksomme personalet. Sjelden har jeg følt meg mer velkommen et sted og Bar Amour skal ha heder for at det er et sted man føler seg hjemme og ivaretatt gjennom hele serveringen. Spisesalen er et nikk til bordellet som visstnok tidligere skal ha innehatt denne lokasjonen med mørke, duse rødtoner og et sceneteppe som dekker den ene veggen. Med passe volum spilles det hiphop med rundt 30 års modning og akustikken i det intime rommet er perfekt. Selv om vi kun deler salen med et par andre tomannsbord hører vi ingenting av samtalen fra de andre gjestene og det er lett å kose seg med følget sitt.

Norskehavet

Bar Amour tilbyr ingen vinmeny, her må man klare seg med det som er i vinpakken, enten man bestiller glass, en flaske, eller går for full pakke. Dette kunne nok vært kommunisert litt klarere og vil nok ikke tilfredsstille alle besøkende, men kvaliteten på vinpakken er av god kvalitet og da selvfølgelig med eksklusivt portugisisk innhold.

Et perfekt tilberedt kamskjell med fermentert plumme og mjødurt åpner ballet. Vi er i trygge hender og alle komponenter oser av kvalitet, både i råvare og kokkekunst. Dette følges av en frisk og elegant rett av kongekrabbe med mandler og i glasset får vi Cortes de Cima Lour-inho 2021. Selv om vinen imponerer med krystallklar frukt og god konsentrasjon, tar den litt mye plass mot de mest delikate elementene i krabberetten spesielt.

Ouverture

Nå faller sceneteppet. Det beskjedne kjøkkenet avsløres og den litt trange intime kosen åpner seg i et mer lekent landskap.

Tonen er satt for kveldens mest minneverdige opplevelse. Et lite stykke torsk i et oljesøl av blekksprutblekk med kaviar fra Gastrounika. Retten presenteres som en kommentar på vår rovdrift av havet og vi blir oppfordret til å vise måtehold ved inntak av “oljesølet”. Oppfordringen er ikke uten grunn da torsken er så delikat og smakfull i seg selv at den overdådige sausen er høyst påtrengende.

Hvert av elementene er fantastiske, men de passer ikke sammen. Her vil det nok være delte meninger om sosial kommentering bør få påvirke balansen av en rett på denne måten. Jeg storkoste meg med torskestykket først og moppet i meg sausen som en umamibombe etterpå. Her får vi også servert en artig vin av ektemannen til anerkjente Filipa Pato, Willam Wouters Roleta Russa En fløyelsmyk og rund Bical med ren sitrus, blomster og stenfrukt. Flott balansert og med god lengde. VMPnr: 12999301 , som er det perfekte vinvalget med sin overraskende dybde og uforventede listeføring.

Norsk på nytt

Har man behov for pinnekjøtt i januar? Ja, når det serveres à la Bar Amour er det et meget velkomment innslag. Et nydelig grillet pinnebrød legges over en myk komposisjon av pinnekjøtt og vårblomster. Det er lekent, smaksrikt og man slipper å få sauekjøtt i tenna. Textura Pura 2022 En energisk og flott teksturert hvit blend med flott mineralitet og en slank elegant profil. VMPnr: 13892201 skjenkes i glassene. Et relativt nytt vinprosjekt fra Marcelo Araujo som med stødig veiledning fra Luis Seabra har gitt ut en rekke vellykkede og gunstig prisede viner de siste årene. Dette er også et fint innslag i vinpakken og mer strukturert og nett enn det man kanskje forventer fra Dao-regionen. Den blir litt for svak i konsentrasjonen mot pinnekjøttet og til den påfølgende lardostekte sjøkrepsen, som serveres på en nydelig koriandermousse. Sannsynligvis den best tilberedte sjøkrepsen jeg har smakt.

Så langt har det vært mye norske råvarer og ny nordisk kokkekunst, så det er er en gledelig overraskelse når Bar Amour byr på Açorda, en rett med arabisk opphav, men som portugiserne har trykket til sitt bryst og gjort til del av sin husmannskost. Her serveres den med reinsdyrshjerte og tyttebær og det kommer også en god porsjon brioche med brunost. Det portugisiske elementet blir igjen satt litt i baksetet, men smaken er det ingenting å si på. De skal også ha heder for å gi det norske matskapet den honør og kjærligheten det fortjener. Mot slutten av serveringen satt jeg likefullt igjen med at Bar Amour er en ny nordisk restaurant og selv om mye av inspirasjonen er fra Portugal, kunne det kanskje kommet klarere frem om man ikke skulle operere på et Michelinnivå. Det ryktes at Carlos planlegger en ny og litt mer tilgjengelig portugisisk bistro med fokus på sjømat, noe som høres veldig lovende ut.

Svak sortie

Vi avslutter med reinsdyr, gresskar og trøffel med Luis Seabra sin Xisto Cru 2022. Fra to parseller i Cima Corgo på leire og schist. Helklasefermentert og 18 mnd på gammel eik. En intens vin med mørk og frisk rød frukt, kirsebær og blomster. Lett, men fast og med et hint av eddiksyrer. En ren, livlig og frisk vin. VMPnr: 3961501 Solid og trygt, men kanskje den minst inspirerende retten i kveld. Til dessert bys det på Pão-de-Ló, et portugisisk luftig sukkerbrød som i kveld har innslag av laurbær og julekrydder. Et flott stykke håndverk, men ikke min favorittdessert i januar og valget av en LBV 2019 fra Niepoort gjorde dette til en litt svak avslutning.

Skjønt helt ferdige er vi ikke. I kaffebaren utenfor får vi også servert svele med herlig svart hvitløk, kaffe og avec. En tilbakelent og velsmakende opplevelse, men det er dessverre litt skuffende å avslutte måltidet i dette rommet, som ikke kan måle seg med atmosfæren i Bar Amours teatersal.

Kvelden ender på rundt 4.000,- per hode, noe som er en betydelig sum, men med tanke på kvaliteten på råvarene, kokkekunsten, service og vinpakke, er det absolutt verd investeringen.

Bar Amour er et perfekt sted å dele med en du er glad i. Det var kun tomannsbord da vi besøkte og jeg vil driste meg til å si at det er den beste konstellasjonen. Er man uheldig å komme hit med en større gruppe i den intime spisesalen, kan jeg se for meg at opplevelsen kanskje ikke blir like spesiell.

Forrige
Forrige

Cortes de Cima

Neste
Neste

Ukens vin #1, 2025