Ukens vin #1, 2025

Fra sommelier til vinbonde

Rajat Parr er et meget kjent navn i vinverden og står sammen med Sashi Moorman bak hyllede prosjekter som Domaine de la Côte, Sandhi og Evening Land. Etter å ha tilbragt lang tid og mye reising i promoteringen av disse prosjektene ble pandemien en mulighet til å ta et steg tilbake til røttene, bokstavelig talt.

Parr er av indisk opprinnelse, men har lang erfaring i drikkevarebransjen i California. Han er utdannet fra det kulinariske instituttet i USA og planen var lenge å bli kokk. Etter å ha flyttet til San Fransisco på 90-tallet ble interessen for vin vekket og Parr tilbragte mer og mer tid i vinmarker og i lære hos den renommerte sommelieren og restauratøren, Larry Stone. Dette førte til en lang karriere som anerkjent vinkelner og ansvarlig for vinkjellere i høytstående restauranter, samt to bøker som kan anbefales for de som vil ha innblikk i en vinkelners verden:

Secrets of the Sommeliers (2010)

The Sommelier’s Atlas of Taste (2018)

 
Cambria ligger nord i vinappellasjonen San Luis Obispo Coast.


Phelan Farms

I et relativt ukultivert område for vindyrking i San Luis Obispo leier nå Parr en vinmark på rett under 5 hektar. Prosjektet har fått navnet Phelan Farms etter familien som plantet vinrankene i et kjølig dalføre nære Stillehavet i 2007. Upodede stokker av Pinot Noir og Chardonnay gjør dette til et meget interessant foretak og kvaliteten vises allerede. Parr har kjøpt druer fra denne vinmarken helt siden 2015, men etter å ha besøkt området og vurdert mulighetene bestemte han seg for å bli bonde selv.

I årene før pandemien startet han arbeidet med å pode om en del av vinstokkene til varianter han kjenner og elsker fra øst-Frankrike og Spania. Fra Jura kjenner man kanskje til Poulsard og Trousseau, men det er også plantet Gamay, Mondeuse og Mencia, samt et knippe andre druetyper. Det biodynamiske jordbruket er så naturlig som man kan få det med inspirasjon fra permakultur og regenerativt landbrukEn tilnærming til dyrking etter naturens egne premisser hvor man ønsker å drive bærekratig og med en naturlig syklus av materiale..

På gården vandrer sau og geiter blant vinrankene og beiter på et naturlig teppe av undervekst. Det som må sprayes på plantene for å beskytte de er hjemmelagede økologiske blandinger som skal fremme det biologiske mangfoldet og styrke plantenes eget naturlige forsvar. Likevel har det vært nødvendig å gjøre et par påføringer av svovel de siste to årgangene grunnet melduggEn plantesykdom skapt av sporesopp som skaper et hvitt pulverbelegg på bladverket..

Arbeidet pågår med å styrke helsen i jorda rundt plantene og få kontroll på plagsomme sykdommer og Parr er helt dedikert til denne måten å drive jordbruk på. Hans tilnærming er at sykdom ikke bekjempes med sprøytemidler, men man må jobbe kontinuerlig for å gi plantene bedre levevilkår og bedre motstandsevne.

Vinmaking

Stikkordene her er selvsagt så lite påvirkning som mulig og en god del manuelle prosesser som orienterer seg rundt den biodynamiske kalenderen. Like fullt har Parr opplæring og erfaring fra klassiske vinområder og en portefølje av vin av svært høy kvalitet, noe som gjør at kvalitetssikring ikke blir oversett. Det tilsettes svært lite svovel i de hvite vinene og ingenting i rødvinene. Normen er å bruke hele klaser med lett ekstraksjon og vinen får ligge så rolig som mulig på fat før de tappes for hånd på flaske. Vinmakingen foregår i samarbeid med Stolo, der Parr får bruke lokalet mot at han bistår i deres vinmaking.

Vinanmeldelser


Phelan Farm Autrement 2022

15423401
Gamay, Mondeuse, Pinot Noir | 12,5% | 320,-

En tilnærmet lik blanding av disse franske druene laget med livlig finesse og en klar profil av kjølig rød frukt og pepper fra Gamay-druene. Mondeuse gir et lett bakteppe av urter og en fin lett og smidig fasthet fra druetanninene.

Dette er et svært godt kjøp av naturlig fremstilt vin fra et sterkt navn i vinverden. Den klare frukten og leskende stilen gjør den svært anvendelig og kan drikkes som den er, eller til et stykke andebryst slik jeg gjorde.

Les anmeldelsen av 2021-årgangen under, som kanskje imponerte enda mer, men dette er fortsatt noe man bør få med seg.


Phelan Farm Autrement 2021

Ikke tilgjengelig
Pinot Noir, Mondeuse, Gamay | 12,5% | 

Middels, lett diffus blårød farge.

En større andel Pinot Noir (50%) i denne årgangen som byr på en intens duft av kjølige urter, bringebær, tørket kvist, tyttebær og lett anis.

Lettere kropp med frukt helt i front og faktisk en lett sjarmerende perlende følelse og urter som vitner om bruk av hele klaser. En vin drevet av primæraromaerDe aromaene som kommer fra selve druematerialet og ikke fra vinmaking, eller aldring av vinen., men som også fremstår nyansert. Meget godt balansert og med skikkelig dybde i frukten.

En vin som kan nytes helt på egen hånd, hvor glasset fort blir tomt. Meget god verdi for pengene


Phelan Farm Leon 2021

15423301 - Utgått, men er noen flasker igjen i Bergen. 
Poulsard, Trousseau, Pinot Noir | 12,5% | 500,-

Lett, slørete rabarbrarød farge.

Intens duft av roseblader, bringebær, timian, pepper og tomatstilk. Meget innbydende og med preg av helklase og aroma fra disse.

Lett i kroppen, men med en meget imponerende dybde på rips, ville bringebær og markjordbær. Bak dette ligger det et fint teppe av urter og en lett fasthet fra stilkene, som ikke gir noen grønne, bitre toner.

En elegant og forfriskende vin med lengde og imponerende kvalitet. Koster litt mer, men er vel verdt prisen og kanskje det beste jeg har smakt herfra, så langt.


Phelan Farm Scythian Palomino

15841201
Palomino | 12% | 460,-

Her går det dessverre litt galt etter min mening. Vinen fremstår oksidert og har veldig mye sedimenter i flasken. Den fremstår som litt besk eplesider og har dessverre også preg av såkalt musearomaEn bakteriell infeksjon av vinen som oftest oppdages noe tid etter utpust ved smaking. Mange forbinder denne smaken med musebur, eller noe litt skittent animalsk. For min del minner den en del om gammel leverpostei, eller kanskje harskt smør. .

Flere flasker er prøvd. Dette er litt av faren når man driver helt naturlig og er i en utforskende fase. Unngå denne for nå, men prøv den gjerne i fremtiden. Og husk at vin med åpenbare feil kan returneres til Vinmonopolet.


Rajat Parr Tres Chingones 2020

17037501 (Tilleggsutvalget)
Gamay (35) Mondeuse (15) Pinot Noir (50)| 12,5% | 380,-

Etter å ha blitt inspirert av en vin fra familien Curtet ved føttene av de franske alper, bestemte Parr seg for å lage en lik blend i California. Dette er resultatet og tittelen refererer til de tre dyrene som skaper mest uro i vinmarkene.

Frukten avstilkes og gjæres separat før den lagres i 500-liters brukte eikefat.

Lett skyet dyp mursteinsrød farge.

Intens duft av bringebær, timian, pepper, rips, kirsebær og regnfrisk skog. Meget innbydende med et lett volatilt element som løfter vinen ut av glasset.

Elegant og lett i kroppen med dype, rene og herlige frukttoner som løftes opp av glasset. Dette er en vin som byr på det beste fra alle tre druene. Pinot Noir sin herlige og sammensatte frukt, friskheten fra Gamay og Mondeuse sin dypere farge og urtete profil.

Om du er fan av Burgund og Beaujolais bør du få med deg denne vinen. Må kjøpes på de få pol som har den inne, eller bestilles via kundesenteret.


Prøv også denne klassikeren fra Rajat Parr og Sashi Moorman

Sandhi Santa Barbara Chardonnay

7882701 (2022-årgangen er nå tilgjengelig)
Chardonnay | 12,8% | 340,-

Dette var et av de beste kjøpene på polet da den ble lansert på markedet og fortsetter å være det, tross i at prisen har gått litt opp. Den er et veldig bra eksempel på hva amerikansk Chardonnay kan gi når den ikke blir eiket for mye og holder alkoholen på et moderat nivå.

Sitron og grønt eple er gjengående frukt her med varierende innspill av ananas og noe kokos. En pent balansert hvitvin med god friskhet og jeg har ikke møtt noen som ikke liker denne. Er du ute etter en hedonistisk eikebombe bør du se andre steder, men da går du glipp av noe.

Fortsetter å være vel verdt prisen på rett over 300,-

Forrige
Forrige

Bar Amour

Neste
Neste

Xarel-lo fra himmelen