Nyheter på Vinmonopolet i september
“Basis-, Parti- og Testutvalget”
Onsdag 3. september slippes det nye varer i Vinmonopolets butikker landet rundt. Her er mine anmeldelser og anbefalinger av nyhetene.
Nyhetene på Vinmonopolet kommer som vanlig fra utvalgte regioner og vinstiler verden rundt. Noen gamle kjente og noen nye får plass og kort oppsummert er kvaliteten god og prisen dertil. Med det sagt er det gledelig å se at man setter kvalitet fremfor pris på varene som lanseres i basissortimentet og gode kjøp er det absolutt å finne.
Tema for dette slippet:
FRANCIACORTA
RIESLING
PORTUGAL - BAIRRADA (BAGA)
CENTRAL OTAGO
USA - WASHINGTON
RHÔNE
GEORGIA
Også gledelig er det å se et par spennende alkoholfrie alternativ, som ikke er dealkoholisert vin. Disse produktene er fullgode alternativ om man vil holde seg edru og samtidig kose seg med kvalitetsdrikke. Jeg spår at vi vil se mer av disse produktene fremover ut fra dagens økende trend med å være bevisst på alkoholinntaket.
Det lanseres også mye øl med fokus på norsk og internasjonal gårdsøl, Pale Ale og IPA.
Her er mine utvalgte favoritter som er å finne i butikkene fra 3. september:
Anmeldelser av produktene kan lesere på mobil finne nederst i artikkelen.
Alkoholfritt
Blant nyhetene finner vi to flotte alkoholfrie produkter, en sider og en såkalt alkoholfri fermentert drikk. Begge imponerer med sitt klare uttrykk og fine balanse mellom friskhet og sødme.
Hvitvin
Vi er bortskjemte med god, tysk riesling her til lands og nå kommer det jaggu enda flere. Om vi trenger dagens antall av riesling i hyllene kan debatteres, men blant de som lanseres i september er det flere gode, blant annet en Ungeheuer GG fra Eugen Müller. I det litt enklere og rimeligere segmentet imponerer Wegner med sin Dürkheimer trocken 2024 på plastflaske med pant.
Hvitvin fra Rhône har det derimot vært mindre av i hyllene og jeg syns Jaboulet treffer med sin Saint-Péray Les Sauvagères 2023, om man er fan av stilen.
Testalonga gjør comeback med sin Baby Bandito “Keep on punching”, som fikk et litt trøblete møte med moralens høyborg i Norge og stiller nå med ny etikett. Les mer om dette på importørens sider.
Rødvin
Av de røde er det Pinot Noir fra Central Otago på New Zealand som imponerer mest i to forskjellige prisklasser. Bannockburn fra Felton Road er en kjent og kjær vin for mange vinelskere og det er kult at vi får så mye av denne til Norge at den nå blir å finne på polhyllene. Med det sagt imponerer Brennan sin B2 til nesten halve prisen og vil kanskje være et fornuftig valg om man skal åpne flasken i den aller næreste fremtid.
Satsingen på Baga støtter jeg fullt ut. Dette er en drue som fortjener mer oppmerksomhet og det er ikke overraskende vin fra legenden Dirk Niepoort sitt imperie som imponerer mest. Men uttrykket fra Vadio er også verdt å sjekke ut. Dette er vin for de som liker nyanserte, lette viner med en nøysom fasthet.
Crozes-Hermitage er vanskelig å oppdrive til veldig lav pris. Da er det fint at Cuilleron har lykkes så godt i sin 2018-årgang. Syrah som gir mye og vil være en perfekt høstvin. Om du vil ha det litt billigere kan du sjekke ut vinen fra Michel Savel.
Vinanmeldelser
Åkre Gard Blaane Frigjort
19702901
Epler | 0% | 84,-
Åkre Gard er en historisk fruktgård i Hardanger, drevet av Arita Åkre. Under merkenavnet Edel Sider produserer hun et bredt spekter av kvalitetssidere. Gården har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sine produkter.
🍷 Dyp gyllen farge.
Ganske livlig nese med toner av blomsterhonning, kvede, rosiner og plomme.
Lett søtlig anslag med god friskhet og en fin lett fasthet i midten som gjør den veldig matvennlig. Avslutter med god lengde og dybde i frukten. Bra balanse mellom sødme og syre skaper en dyp og livlig opplevelse.
🍽️ Dette er perfekt følge til taco og diverse svineretter, eller til en god høstsuppe.
Muri the Four Horsemen
19630701
Kirsebær, Tomat, Rødbeter, diverese | 0% | 200,-
Muri er en produsent av komplekse, alkoholfrie drikker, basert i København. Selskapet ble grunnlagt av Murray Paterson, som har bakgrunn fra det anerkjente eksperimentelle destilleriet Empirical Spirits. Han bruker teknikker fra gastronomien og vinverdenen, som ulike typer gjæring, karbonisk maserasjon og blanding, for å skape alkoholfrie alternativer med dybde, tekstur og kompleksitet som kan nytes til mat.
🍷 Ser ut som rødvin.
Ganske intens duft av mentol, tannkrem, furunål , jord, beter og tørre kvister.
Syrlig anslag med kirsebær, tydelig jordlig preg av beter og rotgrønnsaker. Interessant og bra balansert med god syre mot slutten.
🍽️ Bruk den til hamburgere, grillet kjøtt med rotgrønnsaker og boeuf bourguignon.
Eugen Müller Ungeheuer Riesling trocken GG 2023
19706401
Riesling | 12,5% | 349,-
Weingut Eugen Müller er et familieeid vinhus i Pfalz, drevet av Stephan og Christine Müller. De har fokus på Riesling fra de beste vinmarkene i Forst og gården har de senere årene jobbet for å bli sertifisert bærekraftig.
Ungeheuer-vinmarken består av rød sandstein, kalk, grus og basalt. Den ligger sør-østlig vendt og har et varmt klima som bidrar til konsentrert frukt.
🍇Vinen ligger på skallene i 8 timer før gjæring, etterfulgt av 10 måneder på en blanding av tank og fat.
🍷Lys klar gulgrønn.
Ganske rund og intens nese av limeskall, lett tropisk frukt og noe syriner.
Slankere profil med noe stein og frisk frukt. Flott friskhet og en klar sitronaroma med lett mineralitet og en lang og lett teksturert avslutning. God verdi dette.
Wegner Dürkheimer Riesling Trocken 2024
19714101
Riesling | 12,5% | 221,-
Weingut Wegner ble etablert i 1997 i Bad Dürkheim i Pfalz. I dag drives den av grunnleggeren Walter Wegner og hans sønn Jonas Wegner. Produksjonen er bærekraftig og på vei til å få økologisk sertifisering.
Pfalz er den nest største vinregionen i Tyskland og er kjent for sitt tørre og solrike klima. Dette gir modne og ofte rike viner. Området rundt Bad Dürkheim er spesielt kjent for Riesling og har et variert jordsmonn som inkluderer løss, leire, kalkstein og farget sandstein. Vinene herfra kombinerer ofte moden frukt med en tydelig mineralitet.
🍇 Naturlig gjæret og modnet på ståltank før tapping på plastflaske med pant.
🍷 Lys grønngul farge.
Klar stein og krydret nese med litt visne blomster og epleskall.
Middels kropp med noe fedme i anslaget. Flott livlig syre og en herlig sitronskallaroma i midten med fast avslutning og god lengde. En rimelig riesling med overraskende tekstur og nyanse til prisen.
Jaboulet Les Sauvagères Saint-Péray 2023
19675601
Marsanne (70), Roussanne (30)| 13% | 269,-
Paul Jaboulet Aîné er et historisk og anerkjent vinhus i Rhône-dalen, grunnlagt i 1834. I 2006 ble eiendommen kjøpt av Frey-familien, og under ledelse av vinmaker Caroline Frey drives nå vindyrkingen etter biodynamiske prinsipper.
Saint-Péray er den sørligste appellasjonen i Nord-Rhône. Den er utelukkende dedikert til hvitviner, både stille og musserende, laget på druene Marsanne og Roussanne. Jordsmonnet er preget av leire og kalkstein, og vinene har ofte en kombinasjon av fylde og friskhet.
🍷 Middels dyp klar strågul.
Rund og litt diffus nese av florale toner.
Lett fedme i anslaget etterfulgt av god friskhet og en fin klar sitrustone med floralt bakteppe. Har litt olje i kroppen, men fremstår lett og elegant med fin lengde og klarhet til prisen.
Denne er tro til stilen, uten å bli for oljete og vulgær. Et fint tilskudd til basissortimentet og med god friskhet.
Testalonga Baby Bandito Keep on punching 2024
3693901
Chenin Blanc | 12% | 270,-
Craig Hawkins er en av de mest sentrale aktørene i Sør-Afrikas moderne og naturlige vinmakingsverden. Etter å ha reist og jobbet for anerkjente produsenter som Dirk Niepoort i Portugal og Tom Lubbe (Matassa) i Frankrike, startet han Testalonga som et sideprosjekt i 2008. Han var en av de aller første i Sør-Afrika som tappet viner helt uten tilsetninger, inkludert svovel.
Økologisk jordbruk, spontangjæring og så lite justering i kjelleren som mulig står sentralt i hans operasjon. "Baby Bandito" er hans serie med mer tilgjengelige og lekne tørsteslukkere.
🍷 Klar lys strågul.
Rund, lett urtete nese. Melonskall og noe pære med nektarin.
Nyansert og interessant med blanding av svale urter, pære, lett bunnfallsfedme og noe sjøsprøyt. Ganske sammensatt til prisen med en myk profil, men samtidig bra friskhet.
Litt lav tekstur denne årgangen trekker litt ned, men verdt prisen.
Brennan B2 Pinot Noir 2023
19567501
Pinot Noir | 14% | 295,-
Familiedrevet vingård grunnlagt av Sean Brennan, som var utdannet farmasøyt, men en dyp interesse for vin førte til at han og hans familie plantet sine første vinstokker i Gibbston-dalen i 1996 . Siden har de etablert seg som en anerkjent "boutique"-produsent med et sterkt fokus på å lage viner som er et ekte uttrykk for deres del av Central Otago. "B2" er en av deres signaturviner, en blanding av de beste fatene fra ulike kloner og blokker på eiendommen, laget for å representere husets stil.
🍇 Gibbston er den høyestliggende, kjøligste og våteste av underregionene i Central Otago. Dette marginale klimaet gir viner med en spesiell eleganse, intens aromatikk og en markant, frisk syrestruktur.
Druene kommer utelukkende fra produsentens egen 8 hektar store vinmark i Gibbston. Jordsmonnet er dominert av vindblåst løss over dype avsetninger av forvitret skifer, også kalt schist. Dette gir utmerket drenering og bidrar til vinens komplekse, mineralske karakter.
Druene håndhøstes og gjæres i små, åpne kar, ofte med en andel hele klaser for å tilføre struktur og krydder. Vinen modnes deretter i franske eikefat med en lav andel ny eik for å bevare fruktuttrykket.
🍷Middels dyp og lett utviklet rødblå.
Nyansert duft av røde og blå skogsbær. Sure kirsebær med blåbær og regnvåte druer.
God intensitet og med en veldig fin, frisk og løftet profil. Mot burgund med litt mer modenhet i frukten. Har en lett fast avslutning på fine druetanniner og fatet er akkurat integrert. God lengde og kvalitet til svært god pris.
🍽️ Dette er Pinot som skriker etter and, eller krydrede svineretter.
Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2023
6152701
Pinot Noir | 13,5% | 557,-
Felton Road ble etablert i 1991 av Stewart Elms i Bannockburn, Central Otago. Endringen til en global superstjerne skjedde derimot da den nåværende eieren, Nigel Greening, kjøpte vingården i 2000. Han har, sammen med den anerkjente og mangeårige vinmakeren Blair Walter, løftet Felton Road til det absolutte toppskiktet av vinprodusenter på den sørlige halvkule.
Metoden er dypt forankret i biodynamisk jordbruk og de var pionerer med denne tilnærmingen i Central Otago. Alt arbeid, fra vinmark til det toppmoderne gravitasjonsdrevne produksjonslokalet, er designet for å være så skånsomt og lite manipulerende som mulig.
🍇 Vinen kommer utelukkende fra Bannockburn, en av de mest anerkjente underregionene i Central Otago. I motsetning til den kjøligere Gibbston-dalen, er Bannockburn kjent for å være varmere, tørrere og mer solrikt, noe som gir viner med en dypere, mørkere fruktprofil og en rikere tekstur.
Dette er produsentens "regionalvin", men den er alt annet enn enkel. Den er en blanding av druer fra deres fire biodynamisk dyrkede eiendomsvinmarker i Bannockburn: Elms, Calvert, Cornish Point og The Fusilier.
Jordsmonnet er bygd opp av dype avsetninger av silt og grus dannet av forvitret skifer. Dette gir utmerket drenering og bidrar til vinenes komplekse, mineralske profil.
Druene håndhøstes og spontangjærer i åpne kar. En andel på ca. 25% hele klaser ble brukt i 2023-årgangen for å tilføre krydder og struktur. Vinen modnes i ca. 13 måneder på franske eikefat hvorav en fjerdedel er nye og tappes uten klaring og filtrering.
🍷 Middels dyp rød med vandig kant.
Ganske intens nese av blå frukt på bjørnebær og solbær. Lett vanilje og søtlig krydder med en tiltalende profil.
Kjøttfull med flotte, ganske markante tanniner i anslaget, til Pinot Noir å være. God dybde og intensitet med herlige skogsbær som varer. Trenger litt tid denne, men en meget konsentrert og ren pinot med masse frukt og kroppen til å holde det sammen.
Niepoort Goncalves Faria 2014
19740001
Baga | 11% | 449,-
11 år gammel vin fra Portugals største vinnavn. Niepoort ble etablert i 1842 som et portvinshus i Douro-dalen. Den moderne historien er imidlertid formet av den dynamiske og ukonvensjonelle Dirk Niepoort. Siden han tok over, har han ikke bare revolusjonert produksjonen av Douros tørre, uforsterkede viner, men også utvidet sin nysgjerrighet til andre portugisiske regioner på jakt etter unike jordsmonn, klima og gamle vinmarker.
I 2012 rettet han blikket mot Bairrada, en region han mente hadde et enormt, uforløst potensial. Han kjøpte den historiske eiendommen Quinta de Baixo fra den lokale legenden José Gonçalves Faria, en mann som i en mannsalder hadde laget noen av regionens mest anerkjente og lagringsdyktige viner.
Kjølig og utfordrende årgang som ga vin med lavere alkohol, men belønner den som venter. Vinen spontangjærer med 100% hele klaser i store, åpne eikekar, såkalte “lagares”. Deretter modnes den i ca. 20 måneder på store, gamle eikefat.
🍷Utviklet, nesten colarød i fargen med tynn, utviklet kant.
Utviklet aroma av nyper, lett kokte kirsebær, mørk sjokolade og noe kjøtt.
Frisk og lett profil med flott utviklet og nyansert preg. Faste, men avslepne tanniner og en elegant fremtoning nå. 11 år gammel vin til meget bra pris dette. Avslutter ganske løftet og komplekst.
🍽️ Her ville jeg laget en lett kalverett med jordskokk og syrlige bær til.
Grande Vadio 2021
19676401
Baga | 13% | 389,-
Vadio er det personlige prosjektet til vinmakeren Luís Patrão. Historien startet i 2005 da Luís, som er utdannet ønolog, bestemte seg for å revitalisere sin bestefars gamle og delvis forlatte vinmarker i Bairrada. Navnet "Vadio" betyr omstreifer og viser til vinmakerens reise for å gjenoppdage og gi nytt liv til disse hjemløse vinmarkene og regionens klassiske druesorter.
Han jobber etter økologiske prinsipper og med minst mulig påvirkning fra vinmakingen. "Grande Vadio" er hans flaggskipvin, laget kun i de beste årganger fra de eldste vinstokkene.
🍇 Vinen kommer fra Bairrada, en vinregion i Beiras-området, sterkt påvirket av nærheten til Atlanterhavet. Druene kommer fra familiens eldste vinmarker med 80 år historie i landsbyen Poutena.
Jordsmonnet er klassisk for Bairrada og avgjørende for druen Bagas karakter. Det består av en blanding av leire og kalkstein som gir viner med en fast struktur, god syre og et betydelig lagringspotensial. 2021-årgangen var kjølig og ga lang modning for druene og viner som generelt er elegante, strukturerte og lagringsdyktige.
🍷 Dypere mursteinsrød med middels lys kant.
En ganske intens duft av utviklet kirsebær over søtlige krydder, urter og lett sjokolade. Interessant profil.
God intensitet og med nyanser av hengt kjøtt i anslaget med dyp mørk og rød frukt i kombinasjon med faste druetanniner og god syre. Potensiale for videre utvikling her. Har en god lengde og fremstår som en seriøs vin i god balanse, selv om den nok gjerne kan få 5 år til.
Cuilleron Les Châssis Crozes-Hermitage 2018
19721901
Syrah | 13% | 500,-
Yves Cuilleron er en av de ledende skikkelsene i Nord-Rhône. Selv om familien har eid vinmarker i generasjoner, var det Yves som transformerte det lille familiedomenet da han tok over i 1987. Fra bare 3,5 hektar har han møysommelig bygget opp eiendommen til over 90 hektar, med parseller i alle de store appellasjonene i regionen, inkludert Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Hermitage og Crozes-Hermitage.
Han er en del av den generasjonen vinmakere som på 1990-tallet revitaliserte regionen, og han er også en av grunnleggerne av det anerkjente négociant-prosjektet Les Vins de Vienne. Cuillerons filosofi er å lage viner som er rike, konsentrerte og uttrykksfulle for sitt opphav, men alltid med en ryggrad av struktur og friskhet. Stilen er ofte beskrevet som moderne, men dypt forankret i tradisjon.
🍇 Vinen kommer fra Crozes-Hermitage, den største appellasjonen i Nord-Rhône. Druene kommer utelukkende fra enkeltvinmarken "Les Châssis". Dette er en stor og anerkjent parsell som ligger på den flate, alluviale sletten sør for den berømte Hermitage-åsen.
Jordsmonnet i Les Châssis er det som definerer vinen. Det består av store, runde rullesteiner over et lag med rød leire og sand. Disse steinene absorberer varme om dagen og avgir den om natten, noe som sikrer en perfekt modning av Syrah-druene og gir viner med en karakteristisk kraft og rikdom.
Produsenten praktiserer bærekraftig jordbruk og vinstokkene er over 40 år gamle.
Druene avstilkes i stor grad. Vinen spontangjærer med stedegen gjær i åpne, temperaturkontrollerte kar, med en lang maserasjonstid for å bygge struktur. Vinen modnes deretter i 18 måneder på franske eikefat med en andel ny eik.
🍷 Dyp blårød, kort kant.
Middels intens med fint samspill av skogsbær, bringebær, sjokolade og urtekvaster.
Lett og frisk i anslaget med fine toner av tyttebær, bringebær og våt jord med hint av kamfer og pepper. En kjølig, frisk og balansert stil fra en varm årgang og med veldig lett utvikling. Vil fint tåle flere år i kjelleren.
🍽️ Drikker fint nå til litt viltkjøtt.
Michel Savel Les Marecos Syrah 2022
19623401
Syrah | 13% | 253,-
Michel Savel er en liten, uavhengig vinmaker basert i hjertet av Saint-Joseph-appellasjonen i Nord-Rhône. Han representerer en ny generasjon som lager vin med en hands-off og svært jordnær filosofi.
Etter å ha jobbet i flere år for den anerkjente produsenten Domaine Bernard Gripa, startet Savel sitt eget lille prosjekt i 2017. Han kultiverer kun et par hektar med vinmarker, og alt arbeidet, fra pløying med hest til tapping på flaske, gjøres for hånd av ham selv. Hans mål er å lage levende, ufiltrerte og autentiske viner som er et klart uttrykk for granittjordsmonnet som definerer denne delen av Rhône-dalen.
🍇 Vinen kommer fra Ardèche, på den vestlige siden av Rhône-elven. Selv om vinmarkene geografisk ligger innenfor Saint-Joseph, velger Savel å tappe denne vinen som IGP Collines Rhodaniennes, en klassifisering som gir ham større frihet. Druene kommer utelukkende fra enkeltvinmarken "Les Marecos", som ligger i kommunen Saint-Désirat.
Jordsmonnet er selve essensen av vinen. Det består utelukkende av forvitret granitt, som er det klassiske og mest anerkjente jordsmonnet for Syrah i Nord-Rhône. Dette gir viner med en karakteristisk floral, pepper-aktig og mineralsk profil.
🍷 Lettere blårød i fargen.
Ganske intens og medisinalt drevet nese, men på en rund og tiltalende måte.
Lett i anslaget med friske bjørnebær, krekling, apotek og litt søtlig jod i utgangen. Mangler litt tekstur, men er frisk, konsentrert og ekspressiv.
Meget klart uttrykk av druen og mye vin for pengene dette.