Bestillingsutvalget september 2025

“Mye bra og mye dyrt”

Onsdag 3. september lanseres det et stort utvalg produkter i Vinmonopolets bestillingsutvalg på nett.

Med over 1600 varelinjer og priser som kan avskrekke de fleste er det fort gjort å miste motivasjonen for varene som slippes i polets bestillingsutvalg. Jeg vil her trekke frem de som har imponert meg mest, samt et par jeg ikke har prøvd, men mener vil være gode kjøp basert på produsentens meritter og internasjonale anmeldelser.

Nytt for dette slippet er at du må registrere deg for å få tilgang til køløsningen på slippdagen. Fristen er kl. 20.00 tirsdag, 2. september. Du kan lese mer om løsningen her.

Vær obs på at du kun kan knytte én konto hos Vinmonopolet til din egen bank-ID, så dersom du har flere profiler på polets nettsider bør du sørge for å være logget på med riktig bruker før du registrerer deg til slippet.


Musserende

Champagne Sourdet-Diot

Familiedrevet vingård med dype røtter i Vallée de la Marne. Familien har dyrket druer i flere generasjoner, men begynte å produsere og tappe champagne under eget navn i 1978. I dag er det Damien Sourdet som driver eiendommen, og han representerer den nye generasjonen av kvalitetsbevisste, uavhengige produsenter.

Damien lager viner som er tro mot opphavet, med et spesielt fokus på druen Pinot Meunier, som er den ubestridte stjernen i deres del av Champagne.

Deres "Tradition Brut" er husets signaturvin, en non-vintage cuvée som er ment å representere den fruktige og tilgjengelige stilen som er typisk for regionen, men som også imponerer med sin livlighet og friskhet til en meget bra pris.

2018 er årgangs-Champagne til en svært hyggelig pris. Spesielt med tanke på kvaliteten man så i vinmarkene dette året. En tørr og solrik sesong ga en stor avling av rike druer som er mer tilgjengelig i ung alder. De beste produsentene har likevel klart å bevare en fin friskhet og nerve i vinene sine.

Apropos gode kjøp fra 2018-årgangen i Champagne bør også Crété Chamberlin CDB 1er Cru Blanc de Blancs Extra Brut 2018 nevnes. En fantastisk musserende til 700,- som dessverre begynner å bli det man må ut med for Champagne av kvalitet.


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Hvitvin

Av hvitvin kommer det vin fra gamle kjente aktører, så vel som nye bekjentskap for undertegnede. 

Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay 2022

Sandhi

Prisen på amerikansk vin er dessverre bare på vei oppover, men Sandhi Sanford & Benedict Chardonnay 2022 holder god nok kvalitet til å rettferdiggjøre kjøpet for de som syns Burgund-prisene er enda litt hardere.

Sandhi ble grunnlagt i 2010 og er et anerkjent partnerskap mellom den berømte sommelieren og vinboken-forfatteren Rajat Parr og den anerkjente vinmakeren Sashi Moorman. Prosjektet ble startet som en reaksjon på den kraftige, høyt-alkoholiske stilen som dominerte californisk vin på 2000-tallet. Inspirert av de mer elegante og balanserte vinene fra klassisk Burgund, er deres mål å lage vin med lavere alkohol, høyere syre og en transparent, presis gjengivelse av klimaet. Parr og Moorman er også teamet bak de ikoniske vingårdene Domaine de la Côte og Evening Land.

Druene kommer utelukkende fra enkeltvinmarken Sanford & Benedict. Dette er en av Californias mest historiske vinmarker, plantet i 1971 av pionerene Richard Sanford og Michael Benedict. Det var den aller første vinmarken i det som skulle bli Sta. Rita Hills.


Spindler Forster Kirchenstück Riesling trocken Grosse Lage 2023

Weingut Heinrich Spindler

Dette er en av de eldste og mest tradisjonsrike vingårdene i Pfalz, med en historie som strekker seg helt tilbake til 1620. De holder til i den berømte vinlandsbyen Forst an der Weinstraße, som huser flere av Tysklands beste vinmarker.

I dag drives vingården av Markus Spindler, som viderefører familiens tradisjonelle filosofi dypt forankret i å skape jordsmonnsdrevne, lagringsdyktige og klassiske viner. Druene til min utvalgte vin kommer utelukkende fra Forster Kirchenstück. Dette er en liten, historisk murt vinmark som ofte omtales som "Montrachet-vinmarken i Pfalz" på grunn av kraften, dybden og kompleksiteten i vinene herfra. Historisk var dette den høyest beskattede vinmarken i regionen, et bevis på dens anerkjente kvalitet gjennom århundrene. Jordsmonnet er komplekst og unikt, med en blanding av vulkansk basalt, forvitret sandstein og kalkstein, alt i en matrise av sandholdig leire. Dette gir viner med en enorm konsentrasjon og en særegen mineralitet.

Vinen byr på en balansert miks av rik og dyp sitrusfrukt, petroleumstoner og en flott teksturert og fast avslutning.


Curtet Tonnerre de Grès Blanc 2021

Domaine Curtet

Domaine Curtet er drevet av ekteparet Marie og Florian Curtet. I 2013 fikk de den unike muligheten til å ta over vinmarkene til Jacques Maillet, en ikonisk skikkelse som var en av de aller første pionerene for biodynamisk og naturlig vinmaking i Savoie. Etter å ha jobbet side om side med Maillet i flere år, tok Marie og Florian fullt over ansvaret for de 7 hektarene med gamle vinstokker. De viderefører Maillets kompromissløse filosofi med biodynamisk jordbruk og “hands-off” vinmaking. Målet er å skape levende og rene viner som er et transparent uttrykk for det unike alpine opphavet.

"Tonnerre de Grès" har i motsetning til de mer vanlige kalksteins-jordsmonnene i regionen, et jordsmonnet av forvitret sandstein. Dette gir vinene en spesiell aromatisk profil og en distinkt mineralitet. Druene, som er de noe ukjente Gugnette og Fusette, kommer fra vinmarker i kommunen Serrières-en-Chautagne, på bratte, vestvendte skråninger som ser ned på Rhône-elven.

Jeg har smakt et knippe viner fra denne produsenten og dette er svært energiske viner for de som søker den “naturlige” stien. Dette var høydepunktet og er en ren, energisk og mineralsk vin med meget markant og leskende friskhet av sitron og grapefrukt. De øvrige vinene bar litt mer preg av den naturlige stilen og dette er nok viner som ikke bør stå altfor lenge etter at du har åpnet de.


Clément Lavallée Bourgogne Côtes d'Auxerre blanc Grand Roche 2023

Dom. Clément Lavallée

Clément Lavallée er en ung og anerkjent vinmaker som startet sitt eget prosjekt i 2019. Han er født og oppvokst i Saint-Bris i Auxerrois-regionen, hvor faren var druedyrker. Etter å ha fullført vinutdanningen, jobbet han i flere år for anerkjente produsenter i både Burgund (bl.a. Domaine Bachelet-Monnot) og i utlandet for å bygge erfaring.

Han vendte deretter hjem med et mål om å tappe viner under eget navn fra de unike og ofte undervurderte vinmarkene rundt hjembyen. Han startet som en mikro-négociant ved å kjøpe druer fra anerkjente, økologisk drevne vinmarker, men har også tatt over noen av familiens egne parseller. Hans mål er å lage rene og energiske viner som er et klart uttrykk for det kjølige klimaet og det unike Kimmeridge-jordsmonnet.

Det slippes et knippe viner fra Clément og jeg mener det er tre gode kjøp i hans:

Clément Lavallée Saint Bris Les Copains d'Abord 2023 - Et litt mer nedtonet og elegant uttrykk av Sauvignon Blanc til 399,- Eneste appellasjonen i Burgund hvor denne druen regjerer.

Clément Lavallée Bourgogne Côtes d'Auxerre blanc Grand Roche 2023 - Klassisk Burgund-uttrykk med meget imponerende sitrusfrukt og tesktur. Har litt fremtredende eik nå, men la den ligge noen år så blir man belønnet for de 409,- man investerer.

Clément Lavallée Chablis Chante Merle 2022 - En energisk og flott strukturert Chablis med mye dybde til 469,-


Matthieu Barret Saint Péray Inglorious Brocard 2023

Matthieu Barret

Kongen av energisk Syrah slipper også en hvitvin som er verd å sjekke ut. Matthieu Barret er en av de mest kompromissløse vinmakerne i Nord-Rhône. Han tok over familiedomenet, Domaine du Coulet, i 1998, og har siden den gang blitt en ledende skikkelse for biodynamisk jordbruk i den berømte rødvin-appellasjonen Cornas.

Selv om han er mest kjent som en mester av Syrah fra granittjordsmonnet i Cornas, lager han også en liten serie med viner fra nærliggende appellasjoner, som denne hvitvinen fra Saint-Péray på Marsanne og Roussane. Navnet "Inglorious Brocard" er et lekent nikk til Quentin Tarantino-filmen, kombinert med navnet på vinmarken.


Dom. des Lauriers Picpoul de Pinet Prestige 2024

Domaine des Lauriers

Domaine des Lauriers er en merkevare produsert av Cave de l'Ormarine, et av de mest anerkjente og kvalitetsdrevne kooperativene i Sør-Frankrike. Kooperativet ble grunnlagt i 1922 i landsbyen Pinet, og består i dag av rundt 400 vinbønder som samler sine ressurser for å lage vin av ypperste kvalitet.

I motsetning til mange store kooperativer, har Cave de l'Ormarine et kompromissløst fokus på kvalitet og jordsmonnsuttrykk. De har investert tungt i moderne vinifikasjonsutstyr og jobber tett med medlemmene sine for å sikre et bærekraftig og kvalitetsorientert arbeid i vinmarkene. "Prestige"-cuvéen representerer det ypperste fra kooperativet, laget av druer fra deres aller beste og eldste vinmarker.

Dom. des Lauriers Picpoul de Pinet Prestige 2024 er en mye friskere og klarere Picpoul enn jeg ofte har erfart fra denne druen og regionen. Ren ståltank og temperaturkontroll, samt innhøsting om kvelden bidrar til å bevare det klare og friske fruktbildet, samtidig som lagring på bunnfall gir en lett avrunding og nyanse til en svært hyggelig pris.


Øvrige kandidater

Det slippes også mye annen bra vin, men mitt formål er ikke å dekke de jeg mener har en pris som kun gjør de aktuelle for den lille eliten i Norge. En produsent må jeg likevel trekke frem da prisen holder seg relativt moderat og det er sørafrikanske Crystallum.

Crystallum ble grunnlagt i 2007 av brødrene Andrew og Peter-Allan Finlayson. Deres far er Peter Finlayson, den legendariske pioneren bak den anerkjente vingården Bouchard Finlayson i Hemel-en-Aarde-dalen. Etter å ha vokst opp blant vinrankene og fått erfaring fra utlandet, startet brødrene Crystallum med en visjon om å lage enkeltvinmarksviner fra Pinot Noir og Chardonnay, inspirert av Burgund. Med Andrew som ansvarlig for vinmarkene og Peter-Allan som vinmaker, har de raskt etablert seg i eliten av sørafrikanske produsenter, kjent for en minimalistisk og svært teksturell stil. Her får du Chardonnay og Pinot Noir av høy kvalitet til rundt 500,- og jeg kan garantere at samtlige viner blir utsolgt raskt.

Vil du ha Chardonnayen litt rimeligere er det også to gode alternativ i Vasse Felix Chardonnay 2023 fra Australia og Jonas Dostert Chardonnay 2023.


Rødvin

Det lanseres mye bra rødvin fra sterke aktører i Rhône, Beaujolais, Tyskland og Italia.  

Monier Perréol Saint-Joseph Châtelet 2023

Dom. Monier Perréol

Domaine Monier Perréol er et partnerskap mellom to generasjoner av vinmakere, Jean-Pierre Monier og Perrine Perréol. Jean-Pierre, en tredjegenerasjons vinbonde, er en av pionerene for biodynamisk jordbruk i Nord-Rhône. Han konverterte familiedomenet til biodynamisk drift allerede i 1996, lenge før det ble en trend. Perrine Perréol, med sin egen bakgrunn og lidenskap for biodynamikk, startet som lærling hos Jean-Pierre og ble etter hvert en fullverdig partner.

Sammen driver de et lite domene på 11 hektar med en felles idé om å lage levende og energiske viner hvor arbeidet i vinmarken er det viktigste. De er ansett som ikoner i den naturlige vinbevegelsen i Saint-Joseph, og lager vin med en sjelden renhet og vitalitet.

Om man vil starte litt rimeligere er deres Saint-Joseph 2023 en femtilapp rimeligere og holder også skyhøyt nivå. Om man heller vil ha Grenache lager de det og til kun 290,-

Monier Perréol Saint-Joseph Châtelet 2023 kommer fra en liten vinmark som ligger i hjertet av appellasjonen, på en bratt, sørøstvendt og terrassert skråning i landsbyen Glun. Jordsmonnet består av ren, forvitret granitt. Dette karrige jordsmonnet gir viner med en karakteristisk floral, pepper-aktig og intens mineralsk profil. Vinstokkene er 35 år gamle.

Vinen spontangjærer med hele klaser i store, åpne eikekar. Etter gjæring modnes den i 14 måneder på gamle, nøytrale eikefat. Vinen tappes uklaret, ufiltrert og med en svært lav dose svovel.

Dette er Syrah på øverste hylle med krystall klar rips, pepper og lett hengt kjøtt med en meget elegant struktur.


Yann Bertrand Cuvée du Chaos Fleurie 2023

Yann Bertrand

… er femte generasjons vinmaker i Fleurie, men regnes som en av de fremste skikkelsene i den nye bølgen av produsenter i Beaujolais. Han er dypt inspirert av regionens naturvinpionerer som Marcel Lapierre og Yvon Métras. Da han tok over ansvaret for en del av familiedomenet (Domaine Les Bertrand) i 2012, startet han umiddelbart konverteringen til økologisk og biodynamisk jordbruk.

Han ønsker å lage levende, rene og umanipulerte viner som er et klart uttrykk for Gamay-druen og det unike granitt-terroiret i Fleurie. Alt arbeid er minimalistisk, med mål om å bevare mest mulig energi og friskhet i vinene.

Druene til Cuvée du Chaos kommer utelukkende fra produsentens eldste og beste parsell på 0,7 hektar i den berømte vinmarken Grille-Midi og er over hundre år gamle. Navnet refererer til det kaotiske utseendet på jordsmonnet, som er strødd med biter av rosa granitt og kvarts.

Vinen er laget på tradisjonell Jules Chauvet-inspirert naturvinsmetode. Den spontangjærer med hele klaser via semi-karbonisk maserasjon i betongtanker. Vinen modnes deretter i 8 måneder på gamle, nøytrale burgunderfat. Den tappes uten klaring, ufiltrert og med ingen tilsatt svovel.

Resultatet er et overraskende elegant og rundt uttrykk av Gamay. Her er det ingen kantete grønne toner, urenheter, eller annet snusk. Bringebærprofil med livlig friskhet, og et lett fast grep med god lengde.

Sjekk også ut hans Coup de Foudre Fleurie 2023 om du ønsker et litt mer strukturert uttrykk med innslag av kvister og syrlige kirsebær.


Thivin les Sept Vignes 2024

Chàteau Thivin

Historisk vingård og ansett som benchmark-produsenten i Côte de Brouilly. Slottet har en historie som strekker seg tilbake til 1400-tallet, men den moderne historien startet da Geoffray-familien kjøpte eiendommen i 1877. Siden den gang har slottet vært i familiens eie og drives i dag av sjette generasjon, Claude-Edouard Geoffray.

Gjennom generasjoner har familien vært en forkjemper for å lage tradisjonelle, strukturerte og svært lagringsdyktige viner som er et rent uttrykk for det unike vulkanske terroiret på Mont Brouilly. De lager vin som er anerkjent for sin dybde og kompleksitet, og som viser at Cru Beaujolais kan konkurrere med vin fra naboen Burgund.

Les Sept Vignes representerer husets stil og er en blanding av druer fra syv av familiens beste parseller. Disse parsellene ligger spredt rundt på de bratte skråningene av den utdødde vulkanen Mont Brouilly.

Vinen lages på tradisjonelt vis. Etter manuell innhøsting gjennomgår druene en semi-karbonisk maserasjon med en andel hele klaser i betongtanker. Vinen modnes deretter i 6-8 måneder på store, gamle eikefat for å bevare den rene frukten og avrunde strukturen.

2024-årgangen fremstår litt tight med en flintaktig duft med urter og bringebær. Åpner seg derimot fint på tungen med masse syrlig kirsebærfrukt og en lett fast avslutning.

Vinen har dessverre ikke funnet veien til listen for slippet, men skal muligens erstatte varenummeret for 2023-årgangen, når den er utsolgt.

Litt opp i pris finner vi også La Chapelle Côte de Brouilly 2024, som har litt mørkere skogsbær og peppertoner. Krystallklar og livlig vin til rett under firehundre kroner, som er en meget god pris på vin av slik kvalitet.


Markovíc Wirbelwind 2023

Tomislav Markovic

Tomislav er en kroatiskfødt vinmaker som har etablert seg som en spennende og kompromissløs skikkelse i den tyske naturvinscenen. Han er ikke fra en vinfamilie, men fant sin lidenskap for vini 2011 og jobbet så hos flere anerkjente produsenter, blant annet hos Domaine de Montille, før han startet sitt eget prosjekt.

Når han ikke underviser og er rådgiver innen organisk vinmaking, kultiverer han vinmarkene sine i Baden-Württemberg for hånd.

Om man er glad i Pinot Noir er det bare å teste ut hele rangen fra denne nye aktøren på markedet, som leverer rene, energiske viner til en foreløpig beskjeden pris.


Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2024

Az. Agr. Fratelli Alessandria

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Familien Alessandria har vært dypt forankret i landsbyen Verduno i generasjoner og regnes i dag som en av de ledende produsentene i området.

I dag er det Vittore Alessandria som driver vingården. De er mest kjent for sine elegante, lagringsdyktige og svært aromatiske Barolo-viner, spesielt fra den berømte vinmarken Monvigliero. Men de er også ansett som en av de fremste forkjemperne for Verdunos unike, lokale drue: Pelaverga.

Verduno Pelaverga Speziale 2024 er laget for å være en ren og umanipulert refleksjon av druen og voksestedet. Den spontangjærer med stedegen gjær på ståltanker, med en relativt kort skallkontakt. Deretter modnes den i ca. 6 måneder på en kombinasjon av ståltanker og store, nøytrale eikefat. Druene kommer utelukkende fra enkeltvinmarken Speziale. Dette er en av de historiske og mest anerkjente vinmarkene for Pelaverga-druen.

En virkelig fersk og innbydende vin med floral duft med preg av syrlige kirsebær og kjølige urter.

Om du ønsker noe litt fyldigere byr samme produsent også på en fantastisk blend fra Langhe-området. Langhe Rosso Rossoluna 2022 er laget av Nebbiolo, Barbera og Freisa og har litt av den samme florale profilen, men med mer innslag av te og en litt fastere profil. En strålende vin til 400,-


Stolpman Syrah 2023

Stolpman Vineyards

Stolpman Vineyards ble grunnlagt i 1990 av Tom Stolpman, som var en av de første til å se det unike potensialet i det som i dag er den anerkjente appellasjonen Ballard Canyon i Santa Barbara County. Han var overbevist om at områdets sjeldne kalksteinsjordsmonn var perfekt for å dyrke druer fra Rhône-dalen.

I dag er det hans sønn, Peter Stolpman, som driver vingården og er kjent for sitt banebrytende sosiale engasjement. Deres "La Cuadrilla"-program garanterer heltidsarbeid året rundt for deres vinmarksarbeidere, som også får ansvaret for å dyrke en egen vinmark og motta hele overskuddet fra salget av vinen som lages fra den. Dette har gjort Stolpman til et forbilde for etisk og sosial bærekraft i vinindustrien.

Stolpman Santa Barbara County Syrah 2023 er en blanding av druer fra hele fylket, men uttrykket er meget livlig og ferskt. Kamfer, bjørnebær og lett jod i et klassisk uttrykk av Syrah-druen.


Hobo Sonoma County Zinfandel 2022

Hobo Wine Company

Grunnlagt i 2002 av vinmakeren og vinrankehviskeren, Kenny Likitprakong. Navnet "Hobo" er en direkte refleksjon av hans forretningsmodell og filosofi. Han eier verken egne vinmarker eller egen vingård, men opererer som en vinlandstryker. Ved å reise rundt i Nord-California, hvor han kjøper druer fra små, ofte familieeide og økologisk drevne vinmarker, kan han lage vinene sine i leide eller delte fasiliteter.

Denne tilnærmingen gir ham en unik frihet til å utforske ulike jordsmonn og druesorter uten de store kostnadene knyttet til å eie land. Tanken er å lage ærlige, autentiske og rimelige viner med minimal vinmaking involvert. Kenny er en svært respektert skikkelse i den nye bølgen av californiske vinmakere som fokuserer på balanse og drikkeglede.

Hobo Sonoma County Zinfandel 2022 er Zinfandel med mye mer nyanse og struktur enn det man er vant med i denne prisklassen. En relativt beskjeden mengde alkohol er heller ikke å forakte. Druene kommer fra Dyr Creek Valley og Rockpile, hvor sistnevnte er et betydelig kjøligere klima med karrig jordsmonn.

Vinen spontangjærer med stedegen gjær. En god andel av vinen gjennomgår såkalt karbonisk maserasjon, en teknikk hvor hele drueklaser gjærer under et lag av CO2. Dette fremhever de friske, primære fruktaromaene og gir en mykere tanninstruktur. Vinen modnes deretter på store, gamle og nøytrale eikefat for å bevare den rene frukten.


Sjekk også ut…

Crystallum lager også fantastisk Pinot Noir og det er bare å sjekke ut vinene fra denne produsenten. Ellers er også Henri Chauvet Vie Ordinaire 2023 et klokkeklart og meget energisk uttrykk av denne druen og Anthill Farms Peters Vineyard Pinot Noir 2023 vil heller ikke skuffe.

Tidligere omtalte Matthieu Barret slipper også sin Saint-Joseph D86 2024 som vil tilfredsstille de som er glad i Syrah, og om du har råd og ved et mirakel klarer å få tak i, bør vel Saint-Joseph 2023 fra Pierre Gonon nevnes her (733,-).

Pieter Walser kan du lese mer om her og hans Retirement @65 2023 er vel verd prisen.

Nevner også at det slippes viner fra den Toskanske kultprodusenten Montevertine, men disse blir utsolgt før du rekker å telle på knappene om du har råd til en flaske.

Helt på tampen tar jeg med en Amarone som overrasket meg. Dette er en vinstil som oftest blir for tung og sødmeladen for meg, men Pasqua Valpolicella Superiore Mai Dire Mai 2015 fikk meg til å stoppe opp og tenke på hva disse vinene kan bli med litt år på baken. Nyansert og med godt bevart friskhet og et solid alternativ til portvin på de kalde kveldene fremover.


Forrige
Forrige

Ukens Vin 30

Neste
Neste

Nyheter på Vinmonopolet i september