Blankbottle

“Druenes miksolog”

Pieter Walser finner druer høyt og lavt i Sør-Afrika og mestrer å lage interessant kvalitetsvin fra en lang rekke ingredienser. 

Blankbottle er hjertebarnet til vinmaker Pieter H. Walser. Prosjektet startet i 2004 og navnet oppsto fra en definerende hendelse: En kunde ønsket å kjøpe "hva som helst bortsett fra Shiraz". Pieter solgte henne en umerket flaske, som hun elsket, og som viste seg å være nettopp Shiraz. Dette sementerte hans filosofi: viner skal bedømmes for innholdet, ikke for antagelser basert på druesort, region eller innpakning.

Hver vin er et unikt, ofte enkeltstående prosjekt, basert på en historie, en person, en hendelse eller en spesiell vinmark Pieter oppdager. Han lager et stort antall forskjellige viner hvert år (ofte over 30) i svært små kvanta. Målet er å skape ærlige viner uten begrensninger, med full frihet til å utforske stiler, druer og områder.


 
Pieter har sitt produksjonsanlegg i Somerset West utenfor Cape Town, men druene hentes inn fra mange av Sør-Afrikas anerkjente vindistrikt som: Swartland, Stellenbosch, Elgin, Darling med flere.

Pieter er en utradisjonell og eventyrlysten vinmaker som ikke eier egne vinmarker. I stedet bruker han enorme mengder tid på å reise rundt i Western Cape for å finne unike, ofte glemte, parseller med druer av høy kvalitet. Han søker stadig etter vinmarker med særpreg og bønder som driver jorden sin med omhu. Blankbottle er kjent for sine særegne etiketter, som Pieter designer selv, samt den kreative og unike tilnærmingen til vinmaking som står sentralt i hans filosofi.

Det brukes et meget bredt utvalg druer, både velkjente og mer ukjente. Eksempler inkluderer Sémillon, Verdelho, Grenache (Blanc, Gris, Noir), Cinsault, Syrah, Pinot Noir og Pinotage, en drue han tidligere var skeptisk til. Vinene kan ofte bli til utradisjonelle blandinger, eller kan fremheve én drues typiske uttrykk fra stedet den er høstet fra.



Vinproduksjon og stil:

  • Lav-intervensjon: Vinmakingen er generelt preget av minimal inngripen, noe som er imponerende med tanke på hvor mye forskjellig druemateriale som hentes inn.

  • Gjæring: Ofte spontangjæring med stedegen gjær for et naturlig uttrykk.

  • Fatbruk: Bruk av fat varierer fra vin til vin, men er generelt dempet. Noen modnes på eldre, nøytrale franske eikefat for å unngå at fatpreget overskygger frukten og identiteten til vinen.

  • Stil: Det finnes ingen "husstil". Vinene spenner fra lette, friske hvitviner til komplekse, strukturerte rødviner. Fellesnevneren er ofte en følelse av energi, renhet og en klar historie bak hver vin.


Vi er så heldige i Norge å kunne velge blant flere av Pieter sine viner og mange er jevnt tilgjengelige på polet. Men de har fått sin fanskare og noen flasker må oppdrives fra de få butikkene som har igjen i hyllene.

Vinanmeldelser


Blankbottle Master of None 2023

10151301
Cinsault 25, Grenache 35, Pinot Noir 20, Roussanne 5, Syrah 15 | 13,5% | 285,-

Navnet spiller på det engelske uttrykket "a jack of all trades, master of none". Pieter mener at ved å kombinere mange ulike druer fra forskjellige steder, som han ikke mestrer enkeltvis, kan han skape en helhet som er større og mer kompleks enn summen av delene.

Hver druesort fra hver parsell blir høstet og vinifisert separat i en blanding av ulike beholdere som betong, ståltanker og gamle eikefat. Dette for å bygge kompleksitet uten å la eikepreget dominere. Målet er å skape en ren, balansert og uttrykksfull vin.

En flott og frisk blanding av druer som klarer å balansere flere aromaer og uttrykk, men samtidig fremstå som en kvalitetsvin med dybde. Har også en fin og klar peppertone fra den lille andelen av Syrah-druer.

En meget anvendelig og tiltalende vin som de fleste vil like. Perfekt for seg selv litt utpå ettermiddagen/kveden, eller til lyse kjøtretter, som svin og and, eller ost- og skinkefatet.


Blankbottle Empire Strikes Back 2022

16295302 - Halvflaske
Chardonnay 10, Chenin Blanc 25, Roussanne 10, Verdelho 30, Viognier 15 | 13% | 220,- 

Vinen er et svar på den økende populariteten til hvite Rhône-blandinger fra Swartland. Pieter, som studerte i Stellenbosch, ville vise at denne klassiske regionen også kunne lage spennende og moderne hvite blandinger som kunne konkurrere med de trendy "opprørerne" fra Swartland.

Druene høstes for hånd og presses som hele klaserDrueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen. . Mosten spontangjærerDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i en blanding av betongegg, amforaer og eldre franske eikefat. Vinen modnes så i 10 måneder på bunnfallet for å bygge tekstur og kompleksitet før den blandes og tappes.

Denne blandingen fremstår overraskende frisk og teksturert ut fra drueinnholdet, noe som resulterer i en sammensatt opplevelse av fersken, melon, lime, honning, epler, blomster og steinete mineralitet.

Koster litt for en halvflaske, men er egentlig perfekt at denne kommer i mindre størrelse da dette er en hvitvin du tar et glass av i et rolig øyeblikk og nyter nyansene og dybden i opplevelsen. En unik og flott laget vin.


Blankbottle Little William 2022

10151701
Syrah | 13% | 395,-

Vinen er oppkalt etter Pieters sønn og ble først laget det året William ble født. Det er en Syrah, men laget i en stil som Pieter beskriver som "ikke en massiv, macho-vin, men en med finesse".

Druer fra separate vinmarker på ca. 750 moh spontangjæres hver for seg og med full bruk av hele klaser, som gir vinen en aroma av skogbunn og lette medisinale toner så vel som en lett fast tanninstruktur. 12 måneder modning på nøytrale franske eikefat.

Middels dyp og skinnende blårød farge.

Har et umiddelbart anslag av skogbunn som så går over i en rik og rund duft av jordbær med basilikum og fløte. Etter hvert melder det seg på litt hengt kjøtt og nøtteskall i bakgrunnen. Unngår de mørkeste bæraromaene i starten, men disse kommer når vinen får åpnet seg litt.

En passe kraftig vin med et klart uttrykk av rød frukt, urter og disse animalske tonene som Syrah fra kjøligere klima er kjent for. Mangler kanskje litt av konsentrasjonen og lengden til de beste uttrykkene fra nord-Rhône, men fremstår som en vellykket vin med et meget sammensatt og kjølig uttrykk av denne druen.

Til rype, storfugl og gryter uten for mye fløte.


Blankbottle Familiemoord 2023

11100201
Grenache | 13,5% | 349,-

En av de mest absurde vinene/historiene Pieter har stått bak. Kort fortalt ble Pieter i 2013 anklaget for å ha tatt livet av sin sønn. Det hele viste seg å være en misforståelse knyttet til uskyldig lek i en jordhaug og du kan lese mer her. Fokuset på navnet og historien bak gjorde at Pieter stanset produksjon av vinen noen år, men den er nå heldigvis tilbake.

Dette har vanligvis vært en blend av flere forskjellige årganger og druer, men denne utgaven er ren Grenache fra 2023 selv om informasjonen på polet sier noe annet.

Druer fra gamle, frittstående bush wines«Bush wines» er viner laget fra frittstående buskvinstokker, en oppbindingsmetode kjent som Gobelet, som er avhengig av manuelt arbeid og gir lav avkastning. Denne metoden, som ofte brukes på gamle vinstokker i varme og tørre klima, resulterer typisk i kraftige og konsentrerte viner med stor smaksintensitet. i den anerkjente regionen Piekenierskloof i Western Cape. Vinen lages med en unik metode for å øke konsentrasjonen. Etter at druene er avstilket, tappes en stor del av den frittrennende mosten av. Gjæringen skjer deretter på en most med en ekstremt høy andel drueskall og fruktkjøtt. Dette er en slags omvendt saignée metodeSaignée-metoden, fra det franske ord "saigner" som betyr "å blø", er en vinifikasjonsteknikk der en del av mosten tappes av tidlig i rødvinsproduksjonen for å øke konsentrasjonen av rødvinen, samtidig som den avtapte mosten kan benyttes til å lage rosévin., designet for å skape en rødvin med maksimal intensitet og struktur. Lagres så i 10 måneder på små, nøytrale, franske eikefat.

Kanskje et av de dypeste og rikeste uttrykkene til Pieter med kraftig aroma av kirsebær, bjørnebær, urter, pepper og lett røyk. Samtidig er vinen flott balansert med en meget imponerende friskhet som løfter opplevelsen og gjør den mer elegant. Tanninene er også fint avrundede og vinen er tilgjengelig og intens.

Bruk den gjerne til litt kraftige kjøttgryter, tynne lammestykker, eller en grillet ytrefilet.


Forrige
Forrige

Ukens Vin #20

Neste
Neste

Ukens Vin #19