Ukens Vin #20
“God Dão!”
Dalføret Dão har lenge vært forbundet med tanninrike og litt slappe rødviner. Det har endret seg.
Som et av områdene med lengst tradisjon for vindyrking i Portugal kan man ikke avskrive denne regionen i det moderne vinbildet, men områder som Douro, Vinho Verde og Alentejo er nok mer kjent for de fleste vinkonsumenter i dag.
Dão ligger hovedsakelig på et granittplatå skjermet fra Atlanterhavet av omkransende fjell som gjør at vinteren her blir kald og våt, mens sommeren er varm og tørr. Vinmarker er bare en beskjeden del av det furudekkede landskapet og de høyeste ligger på rundt 800 moh.
Ukens to viner er gode eksempler på at det er verdt å følge med på det som skjer i denne regionen og kommer fra et spennende nyere prosjekt og et lengre etablert kooperativ. Frem til 1990 var det faktisk lovgiving på plass i regionen som sikret at det meste av druene ble levert over til store kooperativer for å sikre inntekten til de mange små vindyrkerne i området. Ny EU-lovgiving endret dette og resultatet er at man har sett livligere og mer karakterrike viner fra regionen, spesielt av de røde typene.
Textura Wines holder til på de nordlige åssidene av Serra da Estrela i den østlige delen av Dão.
Textura Wines
Textura Wines er et relativt nytt, men allerede anerkjent vinprosjekt startet i 2018 av Marcelo Araujo. Det er bygget på en filosofi om bærekraft og økologisk jordbruk, med et mål om å skape vin som uttrykker det unike granittjordsmonnet i Dão, spesielt fra vinmarker i og rundt Serra da Estrela-fjellene.
Navnet "Textura" reflekterer fokuset på teksturen i jordsmonnet, landskapet og til slutt i selve vinene. For å sikre høy kvalitet har de knyttet seg til den anerkjente vinmakeren, Luís Seabra, som konsulent, mens Mariana Salvador er den fastboende vinmakeren.
Fra 9 forskjellige vinmarker over 30 hektar dyrker Textura et utvalg av tradisjonelle druer for regionen med omtrent lik mengde produksjon av røde og hvite viner. Plantene er opptil 50 år gamle og gir forskjellige uttrykk avhengig av alder, jordsmonn, eksponering og hvilken del av Dão druene kommer fra. Parsellene til Textura strekker seg fra den sydligste til den nordligste delen av distriktet.
Fasilitetene er en renovert tekstilfabrikk og Textura går langt i å ha en bærekraftig drift. Vinmarkene dyrkes økologisk, avfallsvann gjenbrukes, organisk materiale komposteres og de er også selvforsynt med strøm fra fornybare kilder. I tillegg reduserer de karbonavtrykket sitt ved å bruke lette flasker og resirkulerte pappesker, samtidig som de håndterer avfall fra lokale produsenter i et økologisk og økonomisk kretsløp.
En moderne og imponerende operasjon og det skader heller ikke at vinene er av meget god kvalitet, til en foreløpig overkommelig pris. Det finnes altså lite som taler imot å sjekke ut vinene til dette relativt unge prosjektet.
Adega Cooperativa de Penalva
Et vinkooperativ grunnlagt i 1963 og et stort samarbeid mellom rundt 1000 små, lokale druedyrkere i og rundt landsbyen Penalva do Castelo. Dyrkerne leverer druene sine til et felles vinanlegg, hvor et team av vinmakere, ledet av Célia Costa, lager vinene under Adega de Penalva-merket. Filosofien er å produsere autentiske og typiske Dão-viner med god valuta for pengene og de har kontinuerlig investert i teknologi for å modernisere, samtidig som de har bevart de tradisjonelle vinmakingsteknikkene for regionen.
Kooperativ-modellen er svært vanlig i Dão-regionen og har vært avgjørende for å bevare regionens vin-arv og gi en stabil inntekt til mange familier. Dão-regionen var, og er fortsatt, preget av et landskap med svært mange små, familiedrevne vinmarker, ofte på under én hektar. For de enkelte bøndene var det tilnærmet umulig å ha råd til moderne utstyr, eller å ha nok volum til å markedsføre og selge vinene sine effektivt, på egen hånd.
Eierskap: Eierne er de rundt 1000 lokale druedyrkerne som er tilknyttet kooperativet. De er ikke ansatte, men andelseiere. Hver bonde eier en liten del av den felles bedriften.
Styring: Medlemmene velger et styre som er ansvarlig for den overordnede strategien og ledelsen. Dette styret, ledet av en president, ansetter den daglige ledelsen, inkludert vinmakerteamet og den administrative staben.
Driftsmodell: Medlemmene forplikter seg til å levere druene sine til kooperativet. Betalingen de mottar er basert på mengden og kvaliteten (sukkerinnhold, sunnhet etc.) på druene de leverer. Overskuddet fra vinsalget blir, etter at kostnader og investeringer er dekket, enten re-investert i kooperativet eller fordelt tilbake til medlemmene.
Vinanmeldelser
Textura Pretexto Branco 2022
13892301
Encruzado 50, Bical 50 | 12,5% | 260,-
"Pretexto"-serien er deres introduksjon til området og et påskudd (pretexto) til å oppdage Dão. Årgangen var varm og tørr noe som ga konsentrerte viner og de høyereliggende vinmarkene har fortsatt bevart en fin friskhet og tekstur.
Lys, klar, sitrongul farge.
Klar duft av lett fat og regnvåte steiner med et fint slør av grapefrukt, lime og blomster bak.
Fruktkonsentrasjonen kommer fint frem på ganen i samspill med en lett fedme fra bunnfallslagringen og en lett steinete mineralsk avslutning.
En vin man absolutt burde stifte bekjentskap med og er lett nok til å drikkes på egen hånd, men kan fint brukes sammen med sjømatrisotto, kyllingretter og grillet hvit fisk.
Flott tekstur og meget bra håndverk.
Adega de Penalva Dão Tinto Indigena 2021
8346001
Touriga Nacional 40, Tinta Roriz 30, Jaen 30 | 12,5% | 154,-
Håndhøstede druer avstilkes og knuses før gjæringen skjer i store ståltanker med kontrollert temperatur. Vinen modnes så videre på brukte franske eikefat, som er pent integrert i uttrykket og gir en fin avrundet profil.
Klar, dyp rød farge.
Tiltalende og intens duft av mørke kirsebær og lett bjørnebær. Fylles fint ut med flotte toner av skog, urter og noe jordlige aromaer.
Fruktig vin med god konsentrasjon og en meget tilgjengelig stil med mer avrundede tanniner enn man kanskje forventet. Har også en imponerende livlighet og tekstur som gjør at den hopper litt mer opp av glasset enn de mer moderne fremstilte utgavene fra denne produsenten.
Alt i alt en meget vellykket vin til en fantastisk pris. Dette kan fort bli en gjenganger for mange rødvinsentusiaster og er lett å like både for de som vil ha friskere uttrykk, men også for de som ønsker litt mer modenhet og dybde i frukten.
Bruk den gjerne til gryteretter, kraftige pølser og grillet lam, men denne er faktisk så lett og avrundet at man fint kan ta et glass alene. Meget god verdi for penga dette.
En intens, men samtidig frisk og balansert vin med god dybde til prisen.
Sjekk også ut denne hvitvinen fra Luis Seabra, som er inne på mange pol:
Luis Seabra Xisto Ilimitado 2023
10442001
Rabigato 75, Gouveio 10, Côdega do Larinho 5, Viosinho 5 | 12,5% | 269,-
Fra en av Portugals ledende produsenter, som har gått i lære hos ikonet Dirk Niepoort. Vinen er et uttrykk for Douro-dalens karakteristiske skiferjordsmonn og består av et utvalg druer fra høyereliggende vinmarker i Cima Corgo-regionen.
Håndhøstet, som det meste i de bratte vinmarkene i Douro, og spontanfermentert før vinen modnes i hovedsakelig brukte, franske eikefat og en liten andel ståltank. Ligger et lite år på bunnfall uten noe omrøring.
Imponerende vin med klar fedme fra bunnfallet, men også en dyp frukt av fersken, syltet sitron og lette blomstertoner. Intens, men elegant og byr på mye til både lav pris og alkohol.
Med den lette fedmen i vinen vil dette være utmerket til fiskeretter med smørsaus, kremet fiskesuppe og helgrillet kylling.