Ukens Vin #21

“Roc n Roll”

Noen ganger smaker man en vin som er så overraskende, unik og ekspressiv at volumet skrus opp til 11. 

Domaine le Roc des Anges er en av de mest spennende produsentene i Roussillon-regionen i Sør-Frankrike. Vingården ble startet og videreutviklet av det unge paret Marjorie og Stéphane Gallet. De fant tonen sammen på landbruksskolen i Montpellier via en felles interesse for hester. Etter å ha jobbet en kort periode hos Gérard Gauby, bestemte Marjorie seg for å finne sine første egne parseller med vinstokker.

Fra sin oppvekst i en vinentusiastisk familie i Grenoble var hun godt kjent med det hvitsteinede jordsmonnet i deler av Côte-Rôtie. Da hun kom over en parsell med Carignan plantet på hvit kvartsstein omringet av sort skifer vekket det gamle minner. Lieu-dit'enEt lite geografisk område, ofte med historisk betydning. bar navnet Roc Blanc og Marjorie diktet det om om grunnla Roc des Anges (englenes stein) i 2001. Hun var da bare 23 år gammel.

 
Roc des Anges flyttet litt på seg i 2014, men holder fortsatt til mellom de to landsbyene Montner og Latour-de-France helt sørøst i landet.

I 2008 fikk hun følge av Stéphane etter hans opphold hos Mas Amiel og naturlig nok startet han da en produksjon av forsterkede viner under navnet Terres de Fagayra. Deres filosofi er å lage viner som er en refleksjon av det unike terroiret, med en stil som er overraskende frisk, elegant og mineralsk for en så varm region. De har praktisert økologisk og biodynamisk jordbruk siden starten og er i dag sertifisert.

Marjorie sin familie har lang erfaring med hester, både som ryttere, men også innen oppfostring. Stéphane var leder for rytterforbundet ved landbruksskolen i Montepellier og når Marjorie skulle oppsøke ham første gang var han på vei tilbake til sitt kontor fra dusjen, kun iført et håndkle. Resten er historie og det er kanskje ikke overraskende at mye av arbeidet i vinmarken skjer ved hjelp av hest og trekkdyr for å ikke presse ned det skjøre skiferjordsmonnet.

Målet er å skape et levende, sunt og selvforsynt økosystem i vinmarkene. I det varme og tørre klimaet i Roussillon er dette avgjørende. Et levende jordsmonn, med høyt organisk innhold, holder bedre på fuktighet og gjør vinstokkene mer motstandsdyktige mot tørke. De unngår all bruk av syntetiske plantevernmidler, ugressmidler og kunstgjødsel.

Håndverket og den tradisjonelle driften gjør at vinene får en litt høyere pris enn det nordmenn kanskje er vant med herfra, men kvaliteten og uttrykkene man blir belønnet med gjør det helt klart verdt det. Jeg vil faktisk si at prisen er forbausende beskjeden utfra mine erfaringer så langt med denne produsenten.

Vinmaking

I vinkjelleren er filosofien like minimalistisk. Målet er ikke å lage vinen, men å forsiktig veilede den og la den uttrykke seg selv. Marjorie og Stéphane søker elegante viner fremfor kraftige fruktbomber.

  • Innhøsting og sortering: Alt høstes for hånd i små kasser. Druene sorteres møysommelig, ofte både i vinmarken og på et sorteringsbord ved ankomst til vingården, for å sikre at moden og sunn frukt blir brukt.

  • Bruk av hele klaser: For mange av sine rødviner, og noen hvite, bruker de en stor andel hele drueklaser i gjæringen. Dette gir en maserasjon som fremmer delikate, florale og krydrede aromaer, samtidig som det gir en fin tanninstruktur fra stilkene.

  • Spontangjæring: All gjæring skjer spontant med den naturlige gjæren som finnes på drueskallet. Dette er avgjørende for å få et så rent uttrykk som mulig fra vinmarken.

  • Skånsom behandling: De bruker tyngdekraft for å flytte druer og most, og unngår pumping så mye som mulig. Pressingen, spesielt for de hvite vinene og rosévinene, er svært langsom og skånsom.

  • Modning i nøytrale kar: Roc des Anges er kjent for sin utstrakte bruk av betongtanker (både vanlige og eggformede). Betong er porøst og lar vinen puste på en lignende måte som eikefat, men uten å tilføre noen smak. Dette bygger tekstur og kompleksitet samtidig som renheten i frukten og mineraliteten bevares. Når de bruker eikefat, er det alltid store, gamle og nøytrale fat som ikke gir smak.

  • Lav bruk av SO2: Svovel brukes i svært små mengder, primært ved tapping, for å sikre at vinen er stabil og kan lagres.

PS… Varene fra produsenten er oppgitt under to forskjellige navn på polets sider, men du finner alle via følgende lenker:

Roc des Anges

M. & S. Gallet


Buy Me a Coffee QR

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Roc des Anges Imalaya 2023

19196201
Carignan Gris | 12% | 430,-

Fra vinstokker plantet i 1961 på 500 meters høyde ved fjellsidene. Vinmarken vender mot nord, som forklarer den lave alkoholen og høye syren for en vin fra dette området, spesielt i en varm og tørr årgang som 2023.

Det finnes kun omtrent 20 hektar med denne druearten igjen i Frankrike og granittjordsmonnet her byr på en helt ekstrem mineralsk utgave.

Hele klaser presses og spontangjæres på betong og brukte eikefat før vinen modnes 8 måneder på bunnfall.

En svært kompleks og livlig vin som er drevet av en helt utrolig mineralsk tekstur av våte skifersteiner. Aroma av fersken, grapefrukt, urter, blomster og sjølige, salte østerstoner.

Dyp og rik, men samtidig energisk og forbausende lett på foten med en imponerende lengde. Dette er vin man fort kan ta det dobbelte, eller tredobbelte for i andre deler av Frankrike.

Denne fortjener et godt glass, men drikk den gjerne ved havet. Stekt kamskjell, grillet hvit fisk, ansjos, kapers, eller lett brente grønnsaker fra grillen vil være perfekt følge.

Dyp, frisk mineralbombe.


Roc des Anges Australe 2023

19196301
Syrah | 13,5% | 390,-

Om du er like glad i Syrah som jeg, bør du absolutt også prøve denne rødvinen.

Fra en såkalt selection massaleUtvalg av de beste vinplantene ved omplanting av en vinmark. Dette fremfor å kjøpe inn stiklinger fra en art. av “Serine”, en gammel art av Syrah, hentet fra Saint Joseph i Rhône-dalen. Plantet i 2001, men det tok 14 år før vinstokkene slo seg til rette og ga normal avkastning i det dype og lagdelte jordsmonnet av skifer og leire.

Hele drueklaser gjæres naturlig i betongtanker og modnes der i 9 måneder.

Elegant og klassisk uttrykk av druen med flotte og lett florale toner i kombinasjon med mørke bær, pepper og middelhavsurter.

Dyp vin med god lengde og en silkemyk struktur fra finslipte tanniner. Ettersmaken vitner godt om et jordlig og røykaktig preg fra skiferen.

Kranglete Syrah for vinmakeren, men verdt ventetiden.


Roc des Anges 1903 Carignan de Schistes 2023

1536601 - 2023-årgangen smakt nylig. 
Carignan | 13% | 500,-
Fra rotstokkene alt startet fra. Over 120 år gamle og upodedeEn upodet vinstokk (franc de pied) er en sjelden vinplante som vokser på sitt eget rotsystem, i motsetning til de fleste vinstokker som er podet på amerikanske røtter for å beskytte mot vinlusen phylloxera. Disse unike vinstokkene overlever kun i spesifikke jordsmonn som sand og vulkansk aske eller i geografisk isolerte regioner og er verdsatt for å produsere viner med et antatt renere uttrykk for drue og terroir. i ren, mørk skifer. I en varm årgang gir dette intense og dype viner og her skrus volumet opp litt.

Samtidig er dette meget elegant og sammensatt med flotte florale toner og et klart innslag av mer syrlig rød frukt som granateple med innslag av knust stein og urter.

Om du kun skal smake én vin laget på Carignan kan det godt være denne.

Carignan med 122 runder rundt solen. Ikke verst.


Neste
Neste

Ukens Vin #20