Battle of Bottles 2025

“Vinfest i Vika”

Gaia-gruppen og partnere inviterte helgen 1-2. februar til vinmesse på Via Vika med over 40 utstillingsbord og flere titalls produsenter tilstede. Her er noen av høydepunktene.


Porteføljen har god vekt av italienske viner, men det var også noen sterke aktører fra USA, Tyskland, Frankrike og Hellas tilstede.


Libanon

Vårt første stopp blir likevel hos Domaine Wardy fra Libanon, som i 2019 gjennomgikk en moderne reformasjon av sitt brand. Huset tar sitt navn fra enkefrue Wardy Mousallem, som med sine tre barn ble etterlatt til å ivareta hus og frukthage i Zahle, et underområde i den kjente Bekaa-dalen mot grensen til Syria. Hennes influens var så stor på påfølgende generasjoner at huset fortsatt bærer hennes fornavn den dag i dag. Vinproduksjonen her startet på slutten av 1800-tallet.

 

Grunnet den franske innflytelsen opp gjennom historien er det høy forekomst av velkjente druer i Libanon. De lokale druene har, som så mange andre steder, dessverre måttet vike for mer anerkjente internasjonale varianter. Men med moderne teknologi og økt fokus på historiske druevarianter er det lov å håpe at også Libanon vil kunne finne tilbake til sine røtter.

Dessverre har altfor mange arter gått tapt og det finnes veldig begrenset materiale igjen. Av de man fortsatt har tilgang til er majoriteten grønne varianter eller av typen med et lett rødlig skjær i fargen på drueskallet. Da er det i hvert fall gledelig at hvitvinene fra Wardy imponerer med sin rene og friske stil. Jeg vil særlig trekke frem deres aromatiske, men godt balanserte Obeidi, som er en av de eldste artene i Libanon.

Den siste tiden har naturlig nok vært krevende for Wardy, men tross bombeangrep og krig klarer de å produsere en god mengde vin. De røde vinene bærer litt preg av høy modning og uttrekk. Selv om alkoholen i noen av vinene blir relativt høy vil jeg si at deres Cinsault og Syrah byr på en godt balansert opplevelse med rene frukttoner som gjerne bør prøves om man liker disse fra varmere franske regioner.

Bocksbeutel

Gesundheit! Denne typen tradisjonelle flaske har lang historie i Franken i det sørvestlige Tyskland. Formatet gir delte meninger og alle som har en liten vinsamling er nok ikke superfan når de skal prøve å plassere disse flaskene i samlingen. Formatet har sitt utspring i antikke feltflasker der den ovale formen hindret flasken å rulle avgårde. I Franken har den vært brukt i glassformat siden starten av 1700-tallet og byrådet i Würzbburg bestemte i 1728 at vinene fra Bürgerspital skulle ha dette formatet.

Det er derfor artig å kunne smake et knippe silvanerEn mindre aromatisk druetype enn den mer kjente rieslingen og med opphav i Østerrike, selv om lite vokser der i dag. Enklere å kultivere og modner tidligere enn riesling, men kan gi viner av høy kvalitet med et lett blomster- og sitruspreg med god mineralitet i de beste vinmarkene. fra nettopp denne produsenten med mer enn 700 år historie. Silvaner har sitt hovedesete i Franken og Bürgerspital er anerkjent som kanskje den beste produsenten av denne druen. Eksportansvarlig, Robert MacGregor, ga en lærerik gjennomgang av Stein-vinmarken på nordsiden av Würzburg, den største i Tyskland på 85 ha og med historie tilbake til år 779 evt. Bürgerspital disponerer omtrent en tredel av arealet i denne vinmarken, hovedsakelig med riesling og silvaner.

De fire silvanervariantene Robert har tatt med har alle rene profiler med dette typiske blomsterengspreget i kombinasjon med fersk eple- og sitrusfrukt. Den første er en såkalt Ortswein hvor druene hentes fra området som tilhører Würzburg VDP. De to neste er fra Erste Lage-vinmarkene Pfaffenberg og Stein. Til sist disponerer produsenten en såkalt monopolevinmark med GG-status, det høyeste kvalitetsnivået i Tyskland, Stein-Harfe. Denne vinen imponerer virkelig med sin dybde og mineralitet.

Overraskende nok er ikke vinene tilgjengelig per nå, men produsenten forsikrer om at de skal lanseres på Vinmonopolet i løpet av de nærmeste månedene.

Fransk røverkjøp

Domaine Baud Génération 9 har som navnet tilsier en lang historie i Jura i det østlige Frankrike. Huset med familierøtter tilbake til 1742 drives i dag av søskenparet Bastien, som styrer vinproduksjonen fra 25 hektar, og hans søster, Clémentine.

Clémentine Baud håndterer det administrative og har i dag med seg et knippe hvite viner, samt deres macvinEn tradisjonell forsterket sterkvin fra Jura som fremstilles ved å koke ned druesaft og tilsette sin egendestillerte marc (brandy). Lagres 6 år på eik med 16% alkohol og gir en rik opplevelse med aromaer av moden tørket frukt.. De to første vinene vi smaker er rene fremstillinger av Chardonnay og Savagnin med klar frukt og en livlig profil. Men det er vinen med noe lagring under florEt tynt lag med gjærsopp som legger seg på overflaten av vinen og gir en litt fetere kropp og aroma av ost, krydder og nøtter . som nok fremstår som det beste kjøpet og alderen tatt i betraktning er det litt snodig at prisen er relativt lav på denne, noe Clémentine sier seg enig i.

En ren chardonnay med 20 måneder lagring på bunnfall i eikefat gir også en sammensatt, lang og frisk vin med et meget gunstig prisnivå sammenlignet med det man finner fra Burgund.

Clémentine Baud under en varm innhøsting mens hun samtidig styrer sjappa. 

California - Stirm Wine Co.

Ryan Stirm var et meget hyggelig nytt bekjentskap på messen. Etter å ha blitt dratt inn i vinens verden fra venner i brytermiljøet på college, fikk han prøve seg som assisterende vinmaker hos Justin Willett ved Tyler og Lieu Dit. Den altomfattende hverdagen og det omgjengelige livet i Santa Cruz tiltalte Ryan som ikke har sett seg tilbake. Etter få år, hvor han også hadde praksis i Østerrike og Margartet River i Australia, var han klar for å starte for seg selv og har nå over ti årganger med erfaring fra Pajaro-dalen.

De hvite vinene står for to tredeler av produksjonen og ikke overraskende er det riesling som er stjernen, som han fikk mye erfaring med fra sine opphold i utlandet. Det lages også chardonnay, albarino, pinot noir og zinfandel. I tillegg har de en obskur rekord som verdens største produsent av cabernet pfefferEn rød druetype man tror har opphav fra Bordeaux, men som nesten utelukkende er plantet i det sørlige Santa Cruz Mountains AVA. Mye er fortsatt uklart og opphavet til både drue og navn diskuteres fortsatt. Som navnet tilsier gir den en lett pepret profil lignende syrah., som kun har 7 hektar plantet totalt i verden.
 

Riesling har som i Europa hatt en lang og populær epoke som anerkjent kvalitetsvin frem til midten av 1900-tallet, hvor fokuset skiftet mot Burgund og Bordeaux. Det er derfor naturlig for Ryan å satse på nettopp denne druen og trekker frem flere gode grunner for valget. Riesling har først og fremst høy syre, knopper sent med en lang modningsprosess og god motstand mot varme og tørke, noe som adresserer en del av utfordringene vi ser med dagens klimaendringer.

Jordbruket er bærekraftig med minimal bruk av svovel, økologisk gjødsling og ingen tilsetninger i vinen. Filosofien er at vinen lages i vinmarken og at hver årgang skal fremstilles så solid og naturlig som mulig. Stirm eier foreløpig kun et par hektar egen vinmark i området, men samarbeider tett med vinbønder i regionen for å utvikle jordbruket i riktig retning og få så høy kvalitet som mulig på frukten.

Ryan Stirm fremstår som en jordnær og ydmyk kar, som lager meget gode viner.

California - Lussier Wine Co.

En 18 år gammel G.W. Lussier vervet seg inn og tilbrakte syv år i det amerikanske militæret påvirket av terrorangrepene i 2001. Etter å ha besøkt Champagne og sett vindyrking på tett hold ble en lidenskap vekket og ved endt tjeneste i 2014 var det på tide å dyrke den nye interessen. Lussier er født og oppvokst i Napa, så mulighetene var tilstede og takket være hans gode arbeidsetikk fikk han raskt praksisplass og i 2016 ble han med på laget til Williams-Seylem, en anerkjent kultprodusent i Sonoma.

Etter tre år med lære fikk G.W. muligheten til å styre kjelleren ved Moshin Vineyards, samtidig som han kunne starte opp sitt eget merke og Lussier Wine Co. ble født i 2019. Den korte historien til tross har denne lille produsenten etablert seg som en solid aktør med kvalitetsviner som helt klart er inspirert av den klassiske franske stilen. Militærhistorien preger både mentaliteten og ansettelsene i bedriften og er kanskje også noe av grunnen til den raske og presise utviklingen i kvalitet Lussier har hatt.

GW Lussier i sving under innhøsting.

Lussier har en liten produksjon av 4 pinot noir og 1 chardonnay fra Anderson Valley og Mendocino Ridge AVA’ene. I tillegg lager de en flott chenin blanc fra 50-år gamle vinstokker i Green Valley som du kan lese smaksnotat på lenger ned i artikkelen. Det veldrenerte, leirete jordsmonnet og tempererte klimaet her har lenge ligget under radaren, men deres satsing gjør at G.W. og hans team kan lage chenin blanc som sender tankene til de beste utgavene fra Loire.

Produksjonen er så bærekraftig som mulig med økologisk drift og en visjon om å lage presise kvalitetsuttrykk med klar druetypisitet. Etter å ha smakt 2 av deres pinot noir og en nydelig chenin blanc vil jeg si de lykkes med dette.


Vinanmeldelser


Dom. Wardy Obeidi 2018

15933701
Obeidi | 12% | 290,-
Håndhøstet fra 35 år gamle vinmarker med pergola-oppbindingEn oppbindingsmåte hvor vinranken får vokse høyt i et horisontalt tak over bakken og frukten beskyttes fra sollys under løvtaket. på rundt 1200 moh. Avkastning på rundt 27 hl/ha. Fermentert 12 dager på ståltank og ligger så over ett år på brukte franske eikefat.

En aromatisk, floral vin med pene innslag av kvede, appelsinskall, mandel og noe krydder. Høyden på vinmarkene sørger for at friskheten bevares og vinen er en livlig opplevelse som vil passe fint til lett krydrede retter fra regionen.


Bürgerspital Würzburger Stein-Harfe Silvaner Trocken GG 2023

18985901
Silvaner | 12,5% | 455,-
Fra gamle vinstokker på bratt åsside. Utvalgte druer spontangjæresDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. med lang maserasjon. Lagret på bunnfall i store brukte eikefat.

En elegant silvaner med masse dybde, klare sitrustoner og med mineraler i avslutningen. Perfekt til stekt laks, fiskesuppe og skalldyr.

Vel verd prisen.


Baud Génération Deux Grains 2020

16636001
Chardonnay (50), Savagnin (50) | 14% | 320,-
Bærekraftig landbruk fra kalkholdig jordsmonn. Savagnin ligger 3 år under florEt tynt lag med gjærsopp som legger seg på overflaten av vinen og gir en litt fetere kropp og aroma av ost, krydder og nøtter. i 228 liters eikefat. Blandes så med chardonnay fra store eiketønner og gir en sammensatt vin i klassisk Jura-stil med en rik, frisk og dyp kropp med nyansert araoma av utviklet eplefrukt, sitrus, krydder og nøtter.

Bruk den gjerne til comte, eller en sopprisotto.

Bra kjøp.


Baud Les Prémices 2020

14490101
Chardonnay | 14% | 270,-
Håndhøstet fra vinstokker plantet i 1930. Tradisjonell vinmaking med maloMalolaktisk gjæring (MLF). En vinmakingsmetode etter endt gjæring hvor melkesyrebakterier omdanner eplesyrene i vinen til melkesyre. Dette gir en noe mer avrundet friskhet og er vanlig praksis i de fleste rødviner. i eikefat fra Condrieu. 20 måneders élevageDen tiden fra en vin er ferdig fermentert til den tappes på flaske med jevnlig påfylling.

Floral stil med fint innslag av smør og lett krydder. En lett kraftig, men balansert chardonnay til en god pris.


Stirm Wine Wirz Vineyard Riesling 2020

16324601
Riesling | 12,5% | 330,-

Fra vinmark opprinnelig plantet i 1902, delvis omplantet med riesling i 1964, og som nå drives uten kunstig vanning. Kalkstein på 300 moh midt på San Andreas avkastningen. Håndplukket under flere innhøstinger og med ett døgn helklasegjæring før pressing. Naturlig gjæret med 22 måneder på bunnfall i tank. Ingen filtrering, eller klaring.

En aromatisk ladet riesling med kvede, appelsin og livlige sitrustoner av lime. Energisk og av god kvalitet.

Bra kjøp.


Stirm Kick-On Vineyard Eolian Riesling 2014

Ikke tilgjengelig.
Riesling | 12,7% | 
Ryan hadde også med seg en magnumflaske fra hans andre årgang med riesling. Årgangen var varm og på høsten utviklet en del klaser edelråtePå høsten kan drueklasene oppleve høyere fuktighet og angrep av sopp (Botrytis Cinerea). Dette forårsaker perforering av drueskallet, noe som gjør at vannet i frukten fordamper og frukten starter å råtne. Dette gir en mer nyansert og sødmefull drue., som bidrar til en meget intens og moden vin, men som fortsatt fremstår livlig og med flotte nyanser av stenfrukt, moden sitrus og lett petroleum.

Vinmarken har sørlig, vindutsatt eksponering og ligger på skrint, sandholdig jordsmonn.


Stirm Gularte Vineyard Pinot Noir 2022

16790001
Pinot Noir | 12,6% | 370,-
Håndplukket og utvalgt i vinmarken. 66% helklase, daglig remontageEn prosess der druesaften blir pumpet opp fra bunnen av gjæringskaret og over den såkalte hatten av gjærrester og fast materie som legger seg på toppen. og presset etter 10 dagers gjæring. Modnet 7 måneder på 10 år gamle barriques. Uklaret og ufiltrert.

Har et lett modent fruktpreg av bringebær og kirsebær, men også innslag av friskt granateple. Noe høy pris, men viser måtehold og balanse. Fin amerikansk pinot.


Stirm Wine Glenwood Vineyard Santa Cruz Mountains Chardonnay 2021

16324901
Chardonnay | 13% | 449,-

Håndplukket fra en tørrdyrket, mindre vinmark på ca. 350 moh. Kjølig klima og østvendt eksponering, omgitt av redwoodtrær. Vårfrost reduserte avlingen, men gode forhold ga langsom modning.

Direktepressing av hele klaser og naturlig gjæring. Lagret på bunnfall i 18 måneder på gamle eikefat. En kjølig og frisk vin med livlig syrlighet, ren grønt eple og fersk sitron. Fin mineralitet og god dybde for prisen. Velbalansert og ren.


Stirm Wine Glenwood Vineyard Santa Cruz Mountains Pinot Noir 2021

16324701
Pinot Noir | 13% | 449,-

Fra 1 hektar organisk, tørrdyrket vinmark plantet i 1997 på 350 moh. Håndplukket, avstilket og gjæret i to uker med daglig pump-over. 18 måneder på gamle barriques.

Nok et flott friskt uttrykk fra Stirm med rene røde bringebær- og sure kirsebærtoner over våt skogbunn med et elegant, krydret preg. Utmerket friskhet og ganske elegant. God verdi.


Lussier Old Vines Chenin Blanc 2022

16845601
Chenin Blanc | 13,5% | 439,-

Spontangjæret med en liten andel helklaser i pressingen. 10 måneder på franske eikefat hvor 25% er nye.

En lett fyldig, men livlig chenin blanc med klassisk aroma av kvede, honning, te og fersken. Fint integrert eik med god lengde og mineraler i avslutningen.

Bør gå fint med grillet fisk og kylling. Verd prisen.


Lussier Côte de Boont Pinot Noir 2022

16845701
Pinot Noir | 13,2% | 498,-

Blanding av frukt fra høyden av Golden Fleece, Roma og Signal Ridge vinmarkene, som strekker seg fra 300-800 moh.

Spontangjæret med 65% hele klaser. Fatmodnet i 11 måneder på fransk eik, hvor halvparten er ny.

De høyereliggende vinmarkene og bruken av hele klaser bidrar til en jordlig, frisk og mer rustikk pinot som minner om Burgund i stilen. Den overraskende høye andelen av ny eik er tilstede, men ikke ubalansert.

Flott vin og verd prisen.


Lussier Signal Ridge Pinot Noir 2022

16845501
Pinot Noir | 12,7% | 698,-

Fra vinmark på 800 moh. med jevnlig innflytelse av tåke som begge lindrer for soleksponeringen. Jordsmonn av sand og marineavsetninger.

Spontangjæret med 75% hele klaser. 16 måneder på franske fat, hvor 30% er nye.

En nydelig pinot med klar påvirkning av helklase hvor fersk og klar rød frukt kombineres med urter på en lett teksturert og elegant kropp. Flott løft i aromaene og kan konkurrere med cru’er fra Côte de Nuits.


Til sist er det et par viner som fortjener å raskt trekkes frem fra kvalitetsprodusenter:

Charly Nicole bød på Chablis fra 2022-årgangen som var veldig rent, friskt og livlig. Per Aspera er et meget bra kjøp.

Terre Nere på nordsiden av Etna imponerte med sin Carricante 2023 fra Calderara Sottana vinmarken og nå utsolgte Moganazzi 2022 på Nerello Mascalese. Pupillo Damarete er saftig og frisk Nero d’Avola til en bra pris. Deres Prephylloxera 2022 fortjener også å bli nevnt, men her er naturlig nok prisen ganske høy og man må kontakte importør for å sjekke tilgjengeligheten.

Også fra Sicilia er som vanlig Marco de Bartoli sin Grappoli del Grillo 2022 en innertier, selv om prisen nå er på 400,-

Jermann fra Friuli har en fin Pinot Grigio og Chardonnay i 2023-årgang.

Col d’Orcia sin Rosso di Montalcino 2022 er et bra kjøp fra en kvalitetsprodusent, selv om jeg skulle ønsket meg enda litt lavere alkohol.

Forrige
Forrige

Spesialslipp Burgund 2022

Neste
Neste

Ukens Vin #2