Ukens Vin #2
“Seriøs Beaujolais”
Dominique Piron lager gamay med dybde og eleganse i et vinhus med røtter tilbake til år 1590.
14 generasjoner fra et bredt familietre med vinmakere har laget vin her, men det var i 1949 at Dominique sin bestefar tok over og etablerte navnet Maison Piron. Faren var første vinmaker som begynte å tappe egne flasker og i dag styrer de all produksjon av sitt druemateriale selv. Dominique tok over tømmene i 1971 og foretaket eies i dag av Julien Révillon. De drifter 45 hektar vinmark i flere av Beaujolais’ appellasjoner og kjøper også en del druer fra gode naboer.
Men det er i Morgon hovedfokuset er og det granittholdige jordsmonnet gir perfekt grobunn for Gamay-druen. Avkastningen er på 45 hl/ha, som er på par med det anbefalte nivået i regionen. Produksjonen er bærekraftig og det jobbes nå mot økologisk drift.
Likefullt kan det med en nett hånd også lages viner som er tilgjengelige og lettere i kroppen og Dominique Piron har for meg en meget pen stil, hvor det ikke trekkes for mye ut av drueskallene og frukten har en imponerende dybde og klarhet.
Maison Piron holder til rett utenfor landsbyen Morgon på sørsiden av Côte de Py.
Vinmaking
Alt høstes for hånd og fermenteres hovedsaklig i større sement- og ståltanker. Drueklasene blir stort sett bevart og brukes for det meste hele under fermenteringen. ÉlevageDen tiden fra en vin er ferdig fermentert til den tappes på flaske skjer i nøytrale større og mindre fat da huset streber etter å beholde druenes og jordsmonnets naturlige karakter.
Utover dette vil vinmakingen varriere fra cuvee til cuvee og år til år da huset dekker et stort lappeteppe av vinmarker i hele Beaujolais.
Vinanmeldelser
Dominique Piron Côte de Py 2021
15504001
Gamay | 13% | 330,-
Disclaimer: Jeg elsker sort pepper. Noen druer har en naturlig aromatisk forekomst av dette, som Gamay og Syrah fra kjøligere klima. Om det er balansert med et rent og fyldig fruktbilde i vinen blir jeg lett imponert.
10 måneder på betongtanker og en liten andel på franske eikefat med lett bâtonnageOmrøring av fatet for å øke nyansene i vinen og hindre at bunnfallet øker forekomsten av skjemmende hydrogensulfid (aroma av råtne egg)..
En markant aroma av rotundoneEn type terpener, hydrokarboner fremstilt av plantemateriale, som gir en markant aroma av svart pepper. Vanligst forekommende i Syrah-druen., som gir den mest fremtredende pepperprofilen jeg har opplevd på en stund. Vinen dufter av pepperbiff, bringebær og lett tørre kvister. Meget interessant og innbydende.
Middels fyldig kropp med ferske kirsebær og urter. Imponerende dybde og lengde i denne prisklassen og lette druetanniner gir en fast avslutning på en elegant vin.
Meget god verdi for pengene her og en vin som byr på mange interessante aromaer fra Gamay-druen.
Sjekk også ut denne vinen for et rimelig innslag av pepper:
Wynns Shiraz 2021
12357301
Syrah | 13,6% | 160,-
Fra en ledende kvalitetsprodusent i Coonawarra-regionen i sør-Australia kommer denne budsjettvennlige utgaven av Syrah, eller Shiraz som de kaller det på den sørlige halvkule.
Mørk sortrød i fargen og med en aroma av plomme og pepper. Enkel og moden i stilen, men også med god renhet i frukten og en fin lett struktur.
Et bra kjøp for å teste ut hva denne druen byr på.