Ukens Vin #2

“Seriøs Beaujolais”

Dominique Piron lager gamay med dybde og eleganse i et vinhus med røtter tilbake til år 1590.

14 generasjoner fra et bredt familietre med vinmakere har laget vin her, men det var i 1949 at Dominique sin bestefar tok over og etablerte navnet Maison Piron. Faren var første vinmaker som begynte å tappe egne flasker og i dag styrer de all produksjon av sitt druemateriale selv. Dominique tok over tømmene i 1971 og foretaket eies i dag av Julien Révillon. De drifter 45 hektar vinmark i flere av Beaujolais’ appellasjoner og kjøper også en del druer fra gode naboer.

Men det er i Morgon hovedfokuset er og det granittholdige jordsmonnet gir perfekt grobunn for Gamay-druen. Avkastningen er på 45 hl/ha, som er på par med det anbefalte nivået i regionen. Produksjonen er bærekraftig og det jobbes nå mot økologisk drift.

Côte de Py er en såkalt lieu-ditEt lite geografisk område, ofte med historisk betydning. i hjertet av appellasjonen Morgon i Beaujolais. Jordsmonnet på denne åssiden er av vulkansk opprinnelse med innslag av granitt, skifer og basalt. Dette gir dype og strukturerte viner som er anerkjent for å være av områdets høyeste kvalitet.

Likefullt kan det med en nett hånd også lages viner som er tilgjengelige og lettere i kroppen og Dominique Piron har for meg en meget pen stil, hvor det ikke trekkes for mye ut av drueskallene og frukten har en imponerende dybde og klarhet.

 
Maison Piron holder til rett utenfor landsbyen Morgon på sørsiden av Côte de Py.

Vinmaking

Som mange andre produsenter i Beaujolais bruker også Piron en del semi-karbonmaserasjonEn vinmakingsteknikk der hele drueklaser puttes i et kar og vekten gjør at druene i bunn presses. Denne jusen starter så fermentering og frigir CO2, som igjen fører til at de øvrige hele druene i karet starter å karbonmaserere. Les mer her: https://www.decanter.com/learn/advice/carbonic-maceration-54082/ , som gir viner med høy fruktighet og lettere uttrekk av tanninene fra skallet.

Alt høstes for hånd og fermenteres hovedsaklig i større sement- og ståltanker. Drueklasene blir stort sett bevart og brukes for det meste hele under fermenteringen. ÉlevageDen tiden fra en vin er ferdig fermentert til den tappes på flaske skjer i nøytrale større og mindre fat da huset streber etter å beholde druenes og jordsmonnets naturlige karakter.

Utover dette vil vinmakingen varriere fra cuvee til cuvee og år til år da huset dekker et stort lappeteppe av vinmarker i hele Beaujolais.

Vinanmeldelser


Dominique Piron Côte de Py 2021

15504001
Gamay | 13% | 330,-

Disclaimer: Jeg elsker sort pepper. Noen druer har en naturlig aromatisk forekomst av dette, som Gamay og Syrah fra kjøligere klima. Om det er balansert med et rent og fyldig fruktbilde i vinen blir jeg lett imponert.

Håndplukket og manuelt sortert med delvis hele klaserDrueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen. . Fermentert på betong i omtrent tre uker med kontinuerlig remontageEn prosess der druesaften blir pumpet opp fra bunnen av gjæringskaret og over den såkalte hatten av gjærrester og fast materie som legger seg på toppen. og pigéageOppstykking og senking av hatten som legger seg på toppen av fermenteringskaret ved fremstilling av vin etter rødvinsmetoden..

10 måneder på betongtanker og en liten andel på franske eikefat med lett bâtonnageOmrøring av fatet for å øke nyansene i vinen og hindre at bunnfallet øker forekomsten av skjemmende hydrogensulfid (aroma av råtne egg)..

En markant aroma av rotundoneEn type terpener, hydrokarboner fremstilt av plantemateriale, som gir en markant aroma av svart pepper. Vanligst forekommende i Syrah-druen., som gir den mest fremtredende pepperprofilen jeg har opplevd på en stund. Vinen dufter av pepperbiff, bringebær og lett tørre kvister. Meget interessant og innbydende.

Middels fyldig kropp med ferske kirsebær og urter. Imponerende dybde og lengde i denne prisklassen og lette druetanniner gir en fast avslutning på en elegant vin.

Meget god verdi for pengene her og en vin som byr på mange interessante aromaer fra Gamay-druen.


Sjekk også ut denne vinen for et rimelig innslag av pepper:

Wynns Shiraz 2021

12357301
Syrah | 13,6% | 160,-

Fra en ledende kvalitetsprodusent i Coonawarra-regionen i sør-Australia kommer denne budsjettvennlige utgaven av Syrah, eller Shiraz som de kaller det på den sørlige halvkule.

Mørk sortrød i fargen og med en aroma av plomme og pepper. Enkel og moden i stilen, men også med god renhet i frukten og en fin lett struktur.

Et bra kjøp for å teste ut hva denne druen byr på.

Forrige
Forrige

Battle of Bottles 2025

Neste
Neste

Cortes de Cima