Madson Wines
“Bondens vin”
Cole Thomas forelsket seg først i organisk jordbruk, deretter kom kallet etter å lage naturlig vin med minst mulig manipulasjon.
Fra å dyrke grønnsaker og være forvalter av Demeter sin frøbank, fant Thomas etter hvert veien til druene gjennom et opphold i Central Otago regionen i New Zealand. Der fikk han inspirasjonen og teknikkene til å satse på naturlig vinmaking. Etter å ha laget vin i flere år hos Santa Cruz Mountain Vineyard ble Madson Wines etablert i 2016 sammen med kollega og vindyrker Ken Swegles.
Bedriften er oppkalt etter pikenavnet til Coles bestemor, som var dansk. Helt fra starten var planen å skaffe tilgang til de beste druene i området og lage vin med minimal tilsetning og naturlig gjæring. Cole og Ken deler oppfatningen om at all vindyrking egentlig har samme kostnad, det er kun et spørsmål om det er menneskene, eller naturen, som skal betale prisen. Derav definerer de sitt landbruk som et utvidet økologisk prosjekt og søker stadig etter renere og mer klimavennlige alternativ.
I fjellene leier Madson vinmarker som de drifter selv, eller med lokale dyrkere. Derav kjøpes ingen druer inn og samarbeidet krever en omstilling til økologisk jordbruk fra partnerne, med et mål om å være helt karbonnøytrale. Dette har bidratt til en omstilling i praksisen hos flere aktører i området og produsenten følger nøye med på sitt karbonavtrykk.
Druene hentes fra 9 vinmarker på 100 - 800 m.o.h. i Santa Cruz Mountains AVA, men de høster også fra Kessler-Haak vinmarken i Santa Rita Hills og Massa i Carmel-dalen. Kun biologiske sprøytemidler brukes og fermenteringen starter således alltid naturlig, noen ganger også ved bruk av en såkalt “pied de cuve”, hvor noen druer høstes inn tidlig og fermenteringen starter med gjæren fra vinmarken. Denne kulturen tilsettes så for å inokulere resten av innhøstingen omtrent som en surdeigsstarter.
Santa Cruz Mountains AVA
De høytliggende vinmarkene og den kjølende influensen fra Stillehavet gir friske viner med god druekarakter fra et svært variert jordsmonn og mikroklima. Som i Napa kommer også tåken inn fra Monterey-bukta, som et kjølende teppe over dalførene og påvirker soleksponeringen i regionen. Santa Cruz Mountaints AVA ble etablert i 1981 som en av de første basert på høydemeter og topografi. Den mest kjente åskammen er nok Ridge sin Monte Bello, som både i Paris-kåringen i 1976 og senere har vist hvilke kvaliteter som ligger i regionen.
De skogsdekkede fjellsidene er egentlig lite gjestmilde for vinmarker og Santa Cruz Mountains har et mye mindre plantet areal enn andre områder på Californias kystlinje. Kvaliteten er det derimot ingenting å utsette på.
Vinmaking
Paret Ken Swegles og Abbey Chrystal er ansvarlige for å styre vinmarkene Madson henter frukten sin fra. Begge har betydelig erfaring fra vindyrking i regionen da Abbey har jobbet med Bonny Doon og Ken er utdannet vindyrker ved UC Davis og har to år hos Williams-Seylem i bagasjen.
I vinkjelleren får Thomas hjelp av Tino Paccione, en tidligere kokk, surfer og livsnyter som var med på de første innhøstingene. Han er inspirert av navn som Thierry Alemand og J.M. Stephan i nord-Rhône, noe som merkes i Madson sine kjølige Syrah-uttrykk.
Som nevnt skjer all gjæring naturlig og det brukes for det meste hele klaser. Grunnet fokuset på det naturlige uttrykket er det ingen ny eik i bruk og hver vin vil som regel tilbringe hele sin élevageDen tiden fra en vin er ferdig fermentert til den tappes på flaske. på ett fat. Det tilsettes kun en liten mengde svovel ved tapping for å kvalitetssikre produktet.
Anmeldelser
Sørvestvendt åskam som ligger på rundt 130 m.o.h. Jordsmonn av sand og flintstein.
Selection massaleUtvalg av de beste vinplantene ved omplanting av en vinmark. Dette fremfor å kjøpe inn stiklinger fra én art. som dyrkes helt økologisk. Druene høstes og fermenteres i helklaser og i 2021 årgangen startet de fermenteringen utendørs grunnet de kjølige forholdene. Lagres på 228 liters eikeliggere med omrøring annenhver måned.
Middels lett blårød farge.
Intens nese av grønne kvister, blomster, bringebær, lett søtt krydder, kaffe og marsipan. Fine toner av tørket løv og Maraschino-kirsebær litt etter åpning.
Lettere kropp som legger seg luftig på ganen, men det er mye dybde og lengde her. Frisk stil med lette, fine druetanniner gir en tilgjengelig vin med høyt potensiale.
Den høyestliggende vinmarken på rundt 800 m.o.h. gir høye diurnale temperaturforskjellerForskjellen mellom høyeste og laveste temperatur innenfor ett døgn. Som regel det varmeste på dagen og et kaldeste på natten., som gir ideell modning og friskhet i druene. Sørvendt på urgammelt marinesediment av sandstein og silt.
Middels blårød med en lang og lys kant.
Lette reduktive toner på nesen, men i flott samspill med kirsebær, bringebær, allehånde og skoglig nyregn.
Middels kropp med et strukturert anslag og høy fruktintensitet. Perfekte tanniner og syre. Kirsebær, lett eik og jordlige toner i harmoni. Avslutter med en smigrende lett mineralitet.
Pinot Noir 2021
14867101
Pinot Noir | 12,6% | 445,-
Middels lett blårød.
Også her en lett reduktiv tone i starten med noe flint. Denne avtar raskt og vinen åpner seg med aromaer av pepper og bringebær på våt skogbunn. Nesen minner litt om en del tyske spätburgundere av kvalitet.
Middels til lett kropp med en fersk, transparent stil og god konsentrasjon. Flott balansert friskhet og en lett tekstur i avslutningen. Viser tilbakeholdenhet og god finesse på dette nivået.
Fra Kessler-Haak vinmarken i Santa Rita Hills. Gamay podet på gamle Pinot Noir 358 vinstokker. Kalk og sandholdig jordsmonn. Hele drueklaser gjæres naturlig og 75% lagres på brukte fat. Uklaret og ufiltrert.
Meget lys rød farge.
Helklasene viser seg med en urtete profil på nesen med toner av pepper, lett grønn paprika og syrlige kirsebær.
Lett kropp med crispy syre og en lett volatilSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat). profil på god bringebærseddik. En naturlig stil som sammen med urtene og en diskret medisinal tone gir en interessant vin som nikker mot Cabernet Franc og kjølig Syrah.
Chardonnay 2020
15461201 - 2021 årgangen er nå i salg.
Chardonnay | 12,7% | 439,-
2020 årgangen var brutal i store deler av California. Hele veien fra Napa ned til Santa Cruz slåss man mot hetebølger og skogbrann. Mange produsenter valgte å ikke gi ut vin og volumet til Madson reflekterte dette.
Druene knuses og får en time på skallene før de presses nett og overføres til nøytral eik. Ligger så 9 måneder på bunnfall og 2 måneder på ståltank før tapping.
Middels dyp stråfarge.
Ganske lukket på nesen selv flere dager etter åpning. Røyk og krydder med eple og sitron bak.
Middels til lett kropp med en litt tungt krydret profil som kanskje har blitt forsterket av utfordringene denne sesongen. Flott friskhet og rene toner av grønt eple og sitron. Balansert, men eik og kryddertoner er litt i overkant i denne årgangen.