Bodega Clandestina
“Det nye Spania”
Ferran Lacruz er et lysende eksempel på yngre vinmakere som nå snur opp ned på den spanske vinindustrien.
Med fokus på naturlig dyrking og klar typisitet lager Bodega Clandestina viner av høy kvalitet med transparente profiler. Dette står i kontrast til det som lenge har vært oppfattelsen av Catalonia som en kommersiell vinregion med fokus på storskalaproduksjon.
Siden første årgang i 2018 har Bodega Clandestina satset på rene og naturlig fremstilte viner fra 8 hektar med økologisk dyrket vinmark på leire og kalk. Grunnet klimaet rundt Sant Martí Sarroca med større diurnale temperaturforskjeller bevares friskheten og livligheten i druene. Xarel-lo er hovedfokuset i deres produksjon og er en drue mange nå gir mer oppmerksomhet i stille viner etter å hovedsakelig ha vært brukt i fremstillingen av Cava. Clandestina dyrker også Macabeu, Malvasia og Carignan.
Alle vinene er helt uten tilsetninger og naturlig fremstilt. De 8 hektarene med økologiske parseller høstes individuelt og gjerne på forskjellig tidspunkt for å sikre optimal fruktkvalitet. Druene gjæres separat, noe som gir et rent drueuttrykk i vinene.
DO Penedès
I 1997 oppdaget man at vinkulturen i Penedés har en lang og enestående historie. Avdekkingen av vinmakingstradisjoner helt tilbake til år 600 f.kr. ved Font de la Canya gjorde det klart at de første vinmarkene i Catalonia ble plantet nettopp her. Den romerske invasjonen etablerte et omfattende og vel organisert handelssentrum orientert rundt vinproduksjon.
Området har et sammensatt teppe av jordsmonn og klimasoner med to tydelige influenser: Middelhavet og fjellet Montserrat, som også huser et imponerende benediktinerkloster fra 1025.
DO Penedés inneholder over 2.500 hektar med vinmark opptil 800 m.o.h. fordelt over 10 underregioner. Siden Torres-familien etablerte seg her på 60-tallet har det dessverre vært fokus på anerkjente internasjonale druer og Penedés har faktisk mer utstakt planting av immigrasjonsdruer enn noen annen region i Spania. Dette ønsker nå den nye generasjonen å gjøre noe med og det settes av mer og mer areal til lokale, historiske druer. I tillegg til de mer kjente druene fra regionen, som Xarel-lo, Macabeu, Parellada og Garnatxa (rød), er det kanskje spesielt verd å trekke frem Forcada (hvit) og Sumoll (rød).
Fra 2025 er det festet i lovverket for DO Penedés at all vin som bærer appellasjonsnavnet må være økologisk fremstilt. Et klart signal fra en region som også var ansvarlig for å gi ut de første økologiske spanske vinene for mer en 40 år siden.
Sant Martí Sarroca
Vinanmeldelser
Clandestina Blanc Fugitiu 2022
12161601
Xarel-lo | 11,5% | 345,-
Håndhøstet fra 50 år gamle planter på 300-350 moh. Grunnet store diurnale temperaturforskjeller bevares friskheten i druene. Fermenteres naturlig med 3 ukers skallkontakt på ståltank og lagres på 500 liters eikeliggere i 4 måneder med en liten andel på amforakrukker. Uklaret og ufiltrert uten noe tilsatt svovel.
Strålende lys gyllen farge.
Dufter godt av sjøsalt med innslag av pæreskall, eplekjerne og mandler.
Overraskende lett fylde med merkbar flintstein samt sitrus og eple. Følger opp med kjøttfull melonfrukt og lett bitter grapefrukt. Avslutter med en lett, fast struktur og med stor dybde til tross for relativt lav alkohol på 11,5 %.
Fantastisk Xarel-lo til en god pris og en vin med lett skallkontakt alle burde prøve. Perfekt til varme sommerkvelder, sjømat, eller som den første vinen mens du griller et stykke hvit fisk.
Clandestina Blanc Sense Papers 2022
12161401
Xarel-lo | 12% | 329,-
Fra 60 år gamle planter på kalkstein. Lett fersken og også denne med en sjølig mineralitet og transparent frisk stil. Ingen tilsetninger.
Et meget bra kjøp.
Prøv Xarel-lo fra andre produsenter:
Enric Soler Nun 2019
12344601
Xarel-lo | 12,5% | 699,-
Enric Soler er tidligere sommelier i Barcelona som, etter sin bestefars død, tok over vinmarker plantet så tidlig som 1945. De gamle plantene samt fokuset på naturlig jordbruk og forsiktig vinmaking har plassert Soler helt på toppen av hva Xarel-lo kan levere.
Fra vinmarken Taus på 0,7 hektar kommer denne eksepsjonelle vinen fra 73 år gamle planter. Helt økologisk, spontant fermentert og helt uten tilsetninger, klaring og filtrering. Den ligger åtte måneder på 300 liters fat hvor halvparten er nye, noe som kanskje kan virke som mye eik, men vinen bærer det helt uten problemer.
Lett utviklet middels gyllen farge.
En utviklet og nyansert duft av voks, stenfrukter, mandel og honning over et bakteppe av stein og fersk røyk.
Livlig syrlighet og en nydelig mineralsk slutt gir denne vinen en flott tekstur og løfter frem de dype og sammenfattede aromaene i vinen. Meget bra håndverk som koster litt, men er for min del et bedre kjøp enn det meste fra Burgund til denne prisen.
Enric Soler Espenyalluchs 2018
12344401 - 2021-årgangen er nå tilgjengelig.
Xarel-lo | 12,5% | 609,-
Dette var mitt første møte med denne produsenten etter å ha blitt anbefalt vinen av de flinke folka på Radegast vinbar i Oslo. Kvaliteten og til dels uttrykket gjorde at tankene gikk til Burgund, men denne har et lett reduktivt uttrykk med noe lett og tiltalende røyk som jeg føler ofte man finner på denne druen.
Vinmarken på 1 hektar er plantet i 2010 med stiklinger fra Taus. Buskplanter på en slak åsside av leire og flintstein. På 500 moh bli friskheten godt bevart og vinen lagres kun på godt brukte fat for å bevare druens naturlige uttrykk.
Intens lett oksidert eple, med flint og sjøsprøyt. Frisk sitrus, mandler, smør og denne lette røykaktig gummiaromaen, som i dette tilfellet er svært delikat.
En rik og mektig vin med soleklar mineralitet og imponerende dybde og lengde tross det beskjedne alkoholnivået. Dette er svært bra håndverk og en vin man vil huske i lang tid. Vel verd prisen.
Alta Alella Cau d'en Genís 2020
10044701
Xarel-lo | 13% | 190,-
Økologisk fra sandholdig enkeltvinmark på 2-300 moh. Utvalgte druer gjæres og hviles på bunnfall i leirkrukker i 6 måneder.
Slørete lys gul.
En ganske intens duft av mandler og blomster. Rik og inviterende med toner av honning, melon og marsipan med noe hvit sjokolade.
Fyldigere og noe oljete kropp med en fin lett bitter fasthet og balanserende friskhet. Mandler og kandiserte sitronskiver med meget god rikhet og lengde til denne prisen.
Et meget godt kjøp om du vil teste ut denne druen.