Ukens vin #6
3 under 300,-
Denne uken gir jeg deg tre spennende viner til under 300,- Her er det både lette, friske viner til å komme våren imøte, samt en bra balansert portugiser for de siste vinterkveldene.
Weingut Franz Wild
Denne rosévinen er produsert av Franz Wild som holder til på vestsiden av Schwarzwald i Baden. Dette er et familiehus med historie tilbake til 1855, som gjennom årene hovedsakelig har drevet med fruktdestillasjon. Etter at Franz og kona, Inge, tok over har de bygget en sterk merkevare og utvidet sin satsing på vindyrking. Destilleriet og vinproduksjonen drives nå av deres tre sønner.
Brenneriet bruker lokale, viltvoksende ingredienser med økologisk drift. De lager gin, fruktbrennevin og likører i små batcher på tradisjonelle kobberapparater. Vinmakingen skjer så naturlig som mulig, selv om det i noen produkter brukes tilsatt gjær. Innhøsting fra økologiske, bratte vinmarker og naturlig filtrering.
Andi Weigand
Innhøsting skjer stort sett tidlig i sesongen for å bevare friskheten i druene, noe som kan gi en litt grønnere, vegetal smak på vinen enn det mange er vant med. Andi lar også naturen stort sett få utfolde seg fritt i vinmarkene og sår også hvert år for å tilføre mangfold i vinmarkene.
Med en slik tilnærming til vinmakingen følger alltid en risiko for at det kan skje uventede ting med vinene. Andi sine viner har imponert meg flere ganger, men det kan forekomme årgangs- og flaskevariasjoner med litt mer funky uttrykk. Belønningen når man lykkes er vin med klokkeklare aromaer, livlighet og nyanser som ikke oppnås om man skulle ha tilført, eller tatt noe bort fra vinen.
Quinta Nova
Vinmarkene ligger i amfiteaterform ned mot Douro-elven, med varierende eksponering som gir mulighet for å dyrke druer med ulik modningsgrad. Quinta Nova var den første produsenten i området som begynte med ensartet planting i vinmarkene for å kunne skille ut og perfeksjonere dyrkingene av de mange forskjellige druesortene i Douro. Mange vinmarker er plantet i de karakteristiske "socalcos" (terraser), som krever manuell innhøsting.
De dyrker et bredt spekter av de tradisjonelle Douro-druesortene, inkludert Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca og Tinto Cão. Vannbesparende tiltak er innført og selv om de ikke eksplisitt markedsfører seg som økologiske, er deres praksis orientert mot bærekraftig landbruk, med fokus på jordhelse og redusert bruk av kjemikalier.



Vinanmeldelser
En enkel og rimelig rosé, som byr på sammensatt fersk rød primærfrukt med jordbær, appelsin, rips og lette blomstertoner. Dette kunne fort gitt en litt flat og søtlig opplevelse, men god friskhet og en flott, fast avslutning fra skallkontakten og de hele klasene løfter vinen opp flere hakk.
Perfekt som en start på kvelden, eller ute i den tidlige vårsolen.
Andi Weigand Bibito 2023
18967301
Bacchus (5), Chardonnay (15), Muskateller (15) Riesling (25), Silvaner (40) | 11,5% | 298,-
Lett skyet lys grønngul farge.
En vin med lett kropp og en leskende og spiss friskhet, så dette er ikke noe for deg som liker det tungt og fyldig. Har likevel meget god dybde i frukten med en fast avslutning fra druetanniner og lett mineralitet.
En flott, ren, frisk naturvin som gir mye fin frukt for prisen. Kunne vart litt lengre på ganen, men holder absolutt mål.
Bruk den når du finner frem grillen for våren og skal lage mat ute, eller til aspargesen som begynner å komme nå.
Quinta Nova Unoaked 2021
16653801
Tinta Roriz (35), Tinto Cão (15), Touriga Franca (15), Touriga Nacional (35) | 14% | 249,-
Håndhøstet i starten av september i en litt utfordrende sesong som ga kjølig vårvær og en innhøstingsperiode med en del regn. Hele klaser gjærer før juicen ligger litt under et år i store ståltanker. Tappet på 220.000 flasker i august 2022. Ingen fatlagring.
Dyp blekkfarget sortlilla med tydelig uttrekk.
En overraskende lett og innbydende nese av solbær, timian, blyantspiss og moreller gir et godt førsteinntrykk.
Relativt lett i kroppen denne tross sine 14% og med en fin balansert syre. Den litt mørkere frukten fremstår også klar og frisk uten noe overmodent preg. Anis og urter setter tonen sammen med kirsebær.
Dette er en Douro-vin som gjør seg tilgjengelig og fremstår helt uten sminke. Dersom du, som jeg, syns at en del vin herfra kan bli i overkant modent, tungt og søtlig bør du gi denne en sjanse. Ståltanksproduksjonen og fraværet av fat gjør at man får et mye klarere bilde av frukten fra området.
Denne kan man ta på de siste kveldene man må fyre i peisen, ellers vil den nok også passe strålende til en del lammeretter som skal lages på diverse hytter i påsken.