Ukens vin #6

3 under 300,-

Denne uken gir jeg deg tre spennende viner til under 300,- Her er det både lette, friske viner til å komme våren imøte, samt en bra balansert portugiser for de siste vinterkveldene.

Weingut Franz Wild

Denne rosévinen er produsert av Franz Wild som holder til på vestsiden av Schwarzwald i Baden. Dette er et familiehus med historie tilbake til 1855, som gjennom årene hovedsakelig har drevet med fruktdestillasjon. Etter at Franz og kona, Inge, tok over har de bygget en sterk merkevare og utvidet sin satsing på vindyrking. Destilleriet og vinproduksjonen drives nå av deres tre sønner.

Brenneriet bruker lokale, viltvoksende ingredienser med økologisk drift. De lager gin, fruktbrennevin og likører i små batcher på tradisjonelle kobberapparater. Vinmakingen skjer så naturlig som mulig, selv om det i noen produkter brukes tilsatt gjær. Innhøsting fra økologiske, bratte vinmarker og naturlig filtrering.


Andi Weigand

Andi Weigand er en ung og spennende vinprodusent fra Franken i Tyskland, som spesialiserer seg på naturvin og har holdt på siden 2018. Frukten kommer fra vinmarker i Iphöfer Kronsberg med et keuperjordsmonnKeuperjordsmonn er jord som er rik på gips og salt, og som ofte finnes i områder der det en gang var en grunne innsjø eller et hav. Tenk deg en gammel saltvannspøl som har tørket ut og etterlatt seg masse mineraler i jorda! som er kjent fra regionen og spesielt godt egnet for silvanerdruen. Vinplantene er rundt 50 år gamle, dyrkes økologisk, høstes for hånd og druene gjærer så naturlig før vinen lagres på gamle, lokale eikefat. De har nylig også tatt i bruk amforakrukker og såkalte kvevriEn kvevri er en gigantisk, eggformet leirkrukke som tradisjonelt ble brukt i Georgia for å lage vin. Istedenfor å bruke moderne ståltanker, gjæres og lagres druene i disse nedgravde krukkene, noe som gir en spesiell og tradisjonell smak på vinen..

Innhøsting skjer stort sett tidlig i sesongen for å bevare friskheten i druene, noe som kan gi en litt grønnere, vegetal smak på vinen enn det mange er vant med. Andi lar også naturen stort sett få utfolde seg fritt i vinmarkene og sår også hvert år for å tilføre mangfold i vinmarkene.

Med en slik tilnærming til vinmakingen følger alltid en risiko for at det kan skje uventede ting med vinene. Andi sine viner har imponert meg flere ganger, men det kan forekomme årgangs- og flaskevariasjoner med litt mer funky uttrykk. Belønningen når man lykkes er vin med klokkeklare aromaer, livlighet og nyanser som ikke oppnås om man skulle ha tilført, eller tatt noe bort fra vinen.


Quinta Nova

Dette vinhuset i Douro-dalen har røtter tilbake til 1725, som er før Douro fikk sin appellasjonstatusEn appellasjon er rett og slett et geografisk område som er kjent for å lage en spesiell type mat eller vin. Det er som et kvalitetsstempel som forteller deg hvor produktet kommer fra og at det følger visse regler for hvordan det lages. - en av de første i Europa. Det har siden 1999 blitt drevet av Louis Amorim, som kommer fra en familie med fire generasjoner i bransjen og kombinerer tradisjonelle metoder med moderne vinmaking. Familien har investert mye i turisme og eiendommens infrastruktur de siste årene og har også vinmarker i Dão i tillegg til korkproduksjon.

Vinmarkene ligger i amfiteaterform ned mot Douro-elven, med varierende eksponering som gir mulighet for å dyrke druer med ulik modningsgrad. Quinta Nova var den første produsenten i området som begynte med ensartet planting i vinmarkene for å kunne skille ut og perfeksjonere dyrkingene av de mange forskjellige druesortene i Douro. Mange vinmarker er plantet i de karakteristiske "socalcos" (terraser), som krever manuell innhøsting.

De dyrker et bredt spekter av de tradisjonelle Douro-druesortene, inkludert Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca og Tinto Cão. Vannbesparende tiltak er innført og selv om de ikke eksplisitt markedsfører seg som økologiske, er deres praksis orientert mot bærekraftig landbruk, med fokus på jordhelse og redusert bruk av kjemikalier.

Quinta Nova kombinerer tradisjonelle metoder med moderne vinifiseringVinifisering er bare et fancy ord for hele prosessen med å lage vin, fra druene plukkes i vinmarken til den ferdige vinen tappes på flaske. Det omfatter alt fra gjæring til lagring og filtrering.. For rødvinene brukes fortsatt lagaresLagares er grunne kar, ofte av stein, som brukes til å knuse druer på gamlemåten, gjerne ved å tråkke på dem med føttene. Det er en tradisjonell metode som mange mener gir en mer skånsom behandling av druene og en bedre smak på vinen. for fottråkking av druene, spesielt for de beste vinene. Dette anses å gi en mer skånsom ekstraksjon av farge og tanniner. Fermenteringen foregår i temperaturkontrollerte ståltanker eller i lagares, avhengig av ønsket stil. Modningen av vinene foregår på en kombinasjon av franske og portugisiske eikefat, med varierende alder og størrelse ut fra ønsket karakter.


Vinanmeldelser


Wild Pinot Noir Rosé Trocken 2023

17121901
Pinot Noir | 12,5% | 180,-
Druene håndhøstes og etter to døgn med skallkontakt starter gjæringen spontantDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i rustfrie ståltanker, noe som bidrar til å bevare friskheten og fruktigheten. Vinen ligger så 5 måneder på bunnfall.

En enkel og rimelig rosé, som byr på sammensatt fersk rød primærfrukt med jordbær, appelsin, rips og lette blomstertoner. Dette kunne fort gitt en litt flat og søtlig opplevelse, men god friskhet og en flott, fast avslutning fra skallkontakten og de hele klasene løfter vinen opp flere hakk.

Perfekt som en start på kvelden, eller ute i den tidlige vårsolen.


Andi Weigand Bibito 2023

18967301
Bacchus (5), Chardonnay (15), Muskateller (15) Riesling (25), Silvaner (40) | 11,5% | 298,-

Lett skyet lys grønngul farge.

Diskret nese med noe lett reduktivtNår vi snakker om vin, betyr "reduktiv" at vinen har vært utsatt for lite oksygen under produksjonen. Litt som å pakke den inn i et vakuum, og det kan gi vinen visse aromaer, noen ganger litt uønskede, men det kan også utvikle seg positivt med litt lufting. preg. Ellers livlig blomster, grapefrukt, sitronskall, kvede og noe hylleblomst.

En vin med lett kropp og en leskende og spiss friskhet, så dette er ikke noe for deg som liker det tungt og fyldig. Har likevel meget god dybde i frukten med en fast avslutning fra druetanniner og lett mineralitet.

En flott, ren, frisk naturvin som gir mye fin frukt for prisen. Kunne vart litt lengre på ganen, men holder absolutt mål.

Bruk den når du finner frem grillen for våren og skal lage mat ute, eller til aspargesen som begynner å komme nå.


Quinta Nova Unoaked 2021

16653801
 Tinta Roriz (35), Tinto Cão (15), Touriga Franca (15), Touriga Nacional (35) | 14% | 249,-

Håndhøstet i starten av september i en litt utfordrende sesong som ga kjølig vårvær og en innhøstingsperiode med en del regn. Hele klaser gjærer før juicen ligger litt under et år i store ståltanker. Tappet på 220.000 flasker i august 2022. Ingen fatlagring.

Dyp blekkfarget sortlilla med tydelig uttrekk.

En overraskende lett og innbydende nese av solbær, timian, blyantspiss og moreller gir et godt førsteinntrykk.

Relativt lett i kroppen denne tross sine 14% og med en fin balansert syre. Den litt mørkere frukten fremstår også klar og frisk uten noe overmodent preg. Anis og urter setter tonen sammen med kirsebær.

Dette er en Douro-vin som gjør seg tilgjengelig og fremstår helt uten sminke. Dersom du, som jeg, syns at en del vin herfra kan bli i overkant modent, tungt og søtlig bør du gi denne en sjanse. Ståltanksproduksjonen og fraværet av fat gjør at man får et mye klarere bilde av frukten fra området.

Denne kan man ta på de siste kveldene man må fyre i peisen, ellers vil den nok også passe strålende til en del lammeretter som skal lages på diverse hytter i påsken.


Forrige
Forrige

Basissortimentet mars 2025

Neste
Neste

Adelsheim Boulder Bluff Pinot Noir 2015