Ukens Vin #11

“Rødvin til hytteveggen”

Denne kan du kose deg med etter en lang skitur. 

Pinot Noir anses ofte som druen som kan gi de mest nyanserte og detaljrike vinene, som samtidig er elegante og silkemyke på ganen. Men noen ganger er det godt å ikke tenke så mye og bare kunne nyte noe ferskt, rent og veldig tilfredsstillende.

Druen sies ofte å ha to forskjellige uttrykk, ett fra den “gamle verden” (les Burgund) og et fra den “nye verden” (USA, New Zealand, Australia, etc). Dette er selvfølgelig en svært forenklet måte å se det på da det lages mange forskjellige varianter av varierende kvalitet verden rundt, men dette vil jeg si er et klassisk eksempel på Pinot Noir fra den nye verden.


Fruktig og fersk Pinot Noir med litt eik gir en vin som er meget lett å like.


Sanford Winery

Vinhuset har sine røtter tilbake til 1971 da Richard Sanford og Michael Benedict la ut på et oppdrag om å finne det perfekte, kjølige stedet å dyrke Pinot Noir og Chardonnay av høy kvalitet. Etter å ha kartlagt store deler av kystregionen i California, endte de opp i Santa Ynez Valley og plantet det som etter hvert skulle bli den meget anerkjente vinmarken Sanford & Benedict. Den første vinmarken i det som senere skulle bli Santa Rita Hills AVA.

Selv om de to skilte lag i 1981, fortsatte produksjonen under Sanford-navnet. I 1997 ble den tilgrensende vinmarken, La Rinconada, plantet og en større vingård ble oppført i tilknytning til denne. Foretaket og vinmarkene ble i 2002 kjøpt opp av Terlato-familien, som har en lang og bred historie i det amerikanske vinmarkedet.

 

Siden 2019 er det vitikulturist og ønolog, Trey Fletcher, som styrer vinmakingen hos Sanford. Han kommer fra en familie med dype røtter i California og har erfaring fra kjente produsenter som Littorai og Bien Nacido, men har også innhøstinger fra Sveits, New Zealand og Argentina under beltet.

Flere andre aktører lager fremragende produkter fra disse vinmarkene og jeg vil sterkt anbefale å sjekke ut vinene til blandt andre Gavin Chanin. Santa Rita Hills AVA og regionen nord for Santa Barbera er et mekka for Pinot Noir og Chardonnay av høy kvalitet.



USA - Bøller og bønder.

Selv om man kanskje blir fristet til å avstå produkter fra USA om dagen er det viktig å huske på at bak produktene ligger det mange arbeidsplasser, bønder og mennesker som er avhengig av å få solgt varene sine, uavhengig av hva et knippe idioter i hovedstaden måtte finne på.

Samtidig kan det også være siste sjanse til å skaffe seg vin av en slik kvalitet og unikt opphav på en stund. Denne vinen koster nesten det dobbelte på det amerikanske markedet, men befinner seg altså allerede på lager her til lands. Vi er svært heldige i Norge som har tilgang til amerikansk vin til dagens priser.


Vinanmeldelser


Sanford Sta. Rita Hills Pinot Noir 2022

13469701
Pinot Noir | 13% | 330,-
Fra de to anerkjente vinmarkene Sanford & Benedict og La Rinconada i Santa Rita Hills AVAAVA står for American Viticultural Area. Det er en definert geografisk region i USA som er anerkjent av den føderale regjeringen for å dyrke druer for vinproduksjon. Å angi en AVA på en vinetikett krever at minst 85% av druene som brukes til å lage vinen, kommer fra den spesifikke AVA-en.. Kjølige vinmarker som er delt inn i flere blokker hvor det er plantet 23 forskjellige kloner av Pinot Noir, hvorav halvparten er fra opprinnelige og upodedeOmpoding er prosessen der en plante blir podet på nytt ved å erstatte den opprinnelige podingen med en ny, ofte for å endre sort eller forbedre vekstegenskaper. Det brukes blant annet i frukttrær og vinranker for å tilpasse dem til nye forhold eller markedskrav. rotstokker fra 1972. Hver vinmark høstes i helklaserDrueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen. og gjæres på separate ståltanker før de ligger 11 måneder på franske eikefat, hvor 25% er nye.

Middels lett rødblå farge.

En ganske rund og umiddelbar nese av kirsebær, cola og krydder. Veldig typisk nye verden Pinot Noir i aromabildet, men har også hint av vissent løv og regnfrisk skog bak den intense frukten og krydderet. Veldig innbydende.

Middels kraftig kropp på denne med en meget myk og fersk profil. Eikebruken er klar, men tar ikke overhånd og skaper en skikkelig guilty pleasure vin med masse moden rød frukt, krydder og en livlig og leskende profil.

Dette er en vin med imponerende opphav, laget i en litt enklere stil som nok vil falle i meget god smak hos mange.

En vin som lesker og gir umiddelbar smak, drikk den gjerne for seg selv når du trenger noe fruktig og smidig. Prisen i Norge er meget pen sammenlignet med øvrige marked og vinens opphav tatt i betraktning.


Forrige
Forrige

Tilleggsutvalget april, 2025

Neste
Neste

Florlett