Florlett

“Nøtteliten”

Den største utfordringen sherry har er relativt høy alkohol og dermed en litt gammeldags stil. Disse vinene fikser dette og gir deg samtidig perfekt følge til ost, oliven og skinke, så vel som sommerens grillede fisk.

Equipo Navazos er en av de mest innflytelsesrike aktørene innen sherry og andalusiske viner i moderne tid. Grunnlagt i 2005 av Eduardo Ojeda og Jesús Barquín, startet prosjektet som en lidenskapelig utforskning av gamle, glemte fat i sherrybodegaer. De ønsket å vise frem eksepsjonelle viner som vanligvis var forbeholdt intern bruk hos tradisjonelle produsenter.

 
Montilla-Moriles ligger litt lenger inn i landet fra Jerez-området og er et vinområde med såkalt DOP appellasjonsstatus. 

Navnet "Navazos" refererer til et gammelt ord for en type andalusisk vinmark. I motsetning til tradisjonelle sherryhus har Equipo Navazos ingen egne vinmarker eller kjellere. I stedet samarbeider de med noen av de beste produsentene i Montilla-Moriles og Jerez, hvor de velger ut unike fat og viner med særpreg.

De er spesielt kjent for La Bota-serien, oppkalt etter en novelle av Edgar Allan Poe, der de nummererer hver utgivelse basert på spesifikt utvalgte fat. Vinene har bidratt til en renessanse for sherry og Montilla-viner i det internasjonale markedet.

Man går sjelden feil med disse vinene til ost og skinke, men friskheten og den lave alkoholen gjør at de også kan brukes til mye middelhavsmat og grillet fisk.

Ovni-serien

I tillegg til mer florpregetEt tynt lag med gjærsopp som legger seg på overflaten av vinen og gir en litt fetere kropp og aroma av ost, krydder og nøtter . vin har Equipo Navazos, sammen med Bodegas Pérez Barquero, skapt denne serien, som fokuserer på uforsterkede hvitviner laget med samme presisjon.

Ovni Pedro Ximénez er en tørr vin som fremhever druen sitt reneste uttrykk, uten fatlagring eller forsterkning og kun med et meget lett florpreg. Druen, som ofte forkortes PX, er mest kjent fra mye søtere uttrykk av sherry, men dersom den høstes tidligere og ikke tørkes kan den gi livlige viner med meget klar drueprofil og en mineralitet som bevitner det kalkholdige, hvite jordsmonnet i Montilla-Moriles regionen.

For meg et klart eksempel på at de som tør gå nye veier og bryte med historisk fastsatte regler, kan bli belønnet med noe helt unikt og enestående. Dette er en vin alle bør utforske og få med seg og prisen gjør det fullt mulig.

Sherry

Heldigvis finnes det også uttrykk av sherry som ikke avhenger like mye av tilsatt alkohol og dermed holder en lettere, friskere og mer nyansert profil. Jeg har tatt med to eksempler på dette i anmeldelsene til denne artikkelen, som jeg nylig har hatt gleden av å åpne. Disse er dessverre ikke fritt tilgjengelig på markedet per nå, men jeg vil absolutt anbefale å sjekke ut vinene fra Lustau, Bodegas de la Riva og Luis Perez om man vil bli kjent med nyanserte og lettere produkter fra dette området.

Sherry er et svært omfattende emne innen vinverden og jeg håper å komme tilbake med en grundig gjennomgang av klassiske stiler, områder og druer, så vel som et dypere dykk i de pionerene som nå presenterer denne tradisjonsrike vintypen med et mer moderne uttrykk.

Det er mange skjulte skatter i Jerez. Her fra kjelleren til Bodega Luis Perez.


Vinanmeldelser


Equipo Navazos Ovni Pedro Ximénes 2022

18044501
Pedro Ximénez | 11,5% | 260,-
6.000 flasker fra kalkholdig jordsmonn i Montilla-Moriles regionen i Andalucia. Høstet tidlig i 2022-sesongen for å bevare friskheten og fruktbildet. Såkalt "free-run juice""Free-run juice" er den mosten som renner fritt fra pressede druer før det påføres ytterligere trykk. Denne juicen anses ofte som den reneste og av høyeste kvalitet, da den inneholder færre bitterstoffer og tanniner fra skall og kjerner. og spontant gjæretDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. før lagring i ståltanker og sementbeholdere under et tynt lag med flor.Et tynt lag med gjærsopp som legger seg på overflaten av vinen og gir en litt fetere kropp og aroma av ost, krydder og nøtter .

Dyp og skinnende stråfarge.

En sammensatt og tydelig duft av eple, sitron og noe stein med fint, diskret innslag av florlaget som gir litt sopp, nøtter og tørket kjøtt.

Lett og frisk på tungen med tydelig steinete tekstur og en dybde og konsentrasjon som oppleves meget høy tross relativt lav alkohol. Kombinerer forfriskende sitrus med disse interessante aromaene fra florlagringen meget bra. Dyp og sammensatt profil av skinke, nøtter, sopp og frisk eplefrukt.

Dette må være den perfekte vinen å servere til et tidlig servert fat med god spekeskinke, fastoster og oliven.


Equipo Navazos 107 La Bota de Florpower 2020

14475501 - Kun tilgjengelig på noen pol, men nyere utgaver er sluppet.
Palomino | 11,5% | 380,-

3.200 flasker fra gamle vinstokker (55-85 år) i Miraflores la Baja i Sanlúcar de Barrameda. 8 måneder under flor på gamle 600-liters sherryfat før den hviler to måneder på ståltank før tapping.

Strålende lys gyllen farge.

En ganske intens duft av sjøsalt, aprikos og krydder. Karri med nedfallsepler, sopp og noe fersken.

Et saltaktig anslag på vinen med klart florpreg på nøtter, marsipan, mandler og appelsinskall. Sopp og lett spisskumen følger mot avslutningen. Et fint balansert uttrykk med litt mer dempet syrlighet enn Ovni, hvor strukturen opprettholdes av en lett fast avslutning.

Noe høyere priset grunnet opphav og alder på druene og Ovni vil nok være lettere å like for folk flest. Men om du søker mer av dybden og florinnslaget fra sherry uten tilsatt alkohol er dette en strålende vin.

Tåler nok litt mer funky og utviklet ost denne, gjerne med skinke, oliven og ristede mandler ved siden.


Luis Pérez La Barajuela Raya 2016

12421202 - Utgått
Palomino | 16% | 357,-

Sent håndhøstet fra albarizajordsmonn i anerkjente El Corregidor mot slutten av september i en flott årgang.

Druene fikk tørke noe inn på vinstokken og videre to dager i solen etter innhøsting. Dette fører til høy modenhet og sødme i druene, som ble gjæret ut under fermentering og videre 3 års utvikling i fat. Raya-stilen betegner vin som ikke ligger under flor og som har et rikere utgangspunkt enn vanlig sherry.

Resultatet er ganske magisk.

Slørete dyp strågul mot lys ravfarget.

Meget intens duft av rosiner, plomme, appelsinmarmelade, nøtter, kandisert sitron og lett sjøsprøyt. Den har også et lett preg av etylacetat, som tilfører vinen flotte topptoner og er langt unna å være sjenerende.

Rikt anslag med en overraskende friskhet og tekstur, som hever denne vinen helt til toppen. At alkoholen endte på “kun” 16% gjør den også meget tiltalende. En utrolig sammensatt og perfekt balansert vin med uendelig lengde av ristede mandler og rosiner. Med syren nikker den lett mot madeira i stil og her vil jeg si det meste er perfekt.

Kanskje den beste sherryen jeg har smakt og til en meget overkommelig pris.


Gonzalez Byass Tio Pepe Fino Tres Palmas

12491602 - Utgått
Palomino | 16,1% | 350,-

Nøye utvalgt fat med 10 år gammel Fino, nummer 38 fra Bodega La Constancia. Historisk produsent grunnlagt i 1835 og nå en anerkjent merkevare for fino-sherry.

Dyp skinnende gyllen.

Ganske intens nese av mandler, nøtter, aprikos, rosiner, fiken, nedfallsepler og lett gummi. Ligger også en fin, lett tone av tørket sjøbunn bak det hele. Pent.

Middels fyldig med fint balansert friskhet. Viser sin alder under flor med et utviklet preg og frukten er satt litt i baksetet. Noe gult eple og rosiner er det dog. Dette er et fint eksempel på at sherry skal drikkes når det tappes fra fat, spesielt florviner som Fino og Manzanilla.

Mange gjør den feilen at de tenker på sherry som forsterket vin som kan lagres som portvin, men dette gjelder altså ikke for alle utgaver. De som ikke er tilsatt brennevin og har ligget hele sitt liv under flor bør konsumeres raskest mulig.


Forrige
Forrige

Ukens Vin #11

Neste
Neste

Ukens vin #10