Ukens Vin #15

“Gamay Gamay la vie”

Ukens vin er nok et godt eksempel på hvordan vin fra et klassisk område blir løftet til et nytt nivå av en kvinnelig vinmaker. 

Mee Godard er adoptert fra Sør-Korea og har en lang merittliste, samt utdannelse fra universiteter i Oregon og Montpellier. Etter praksis hos anerkjente produsenter som Chanson og Comtes Lafon i Burgund, kjøpte hun i 2013 fem hektar i Morgon. Blant disse var parseller i anerkjente vinmarker som Côte de Py, Corcelette, Grand Cras og Moulin-à-Vent.

Fra gamle vinstokker i de beste hjørnene av denne velkjente appellasjonen lager Godard vin som overrasker med sin letthet og eleganse. Jordbruket er drevet helt økologisk siden 2016 og ofte med bruk av dekkveksterDekkvekster er planter som dyrkes i vinmarker (eller andre landbruksområder) mellom radene med vinstokker, eller under vinstokkene. De brukes for å forbedre jordkvaliteten, redusere erosjon, kontrollere ugress, tiltrekke gunstige insekter, og tilføre nitrogen til jorda.. Med den lave avkastningen og høye konsentrasjonen kunne det vært fristende å lage robuste og kraftige viner, som hadde vært ganske utilgjengelige i flere år. I stedet bærer vinene herfra preg av en feminin tilnærming som i min mening løfter vinene opp på et helt annet nivå.


Strukturen i vinene er der på elegant vis og dybden vitner ofte om vin av høy kvalitet. Dette blir løftet ytterligere frem av en kombinasjon av kraft og tilbakeholdenhet, som gjør disse vinene svært lette å like.

Den lette touchen fra Mee er også med på å løfte frem mineraler og de mer subtile aromaene fra Gamay-druen i disse vinmarkene. Som med syrah er jeg veldig fan av at gamay får et kjølig preg av pepper og bringebær fremfor den litt mer solrike og modne bjørnebærfrukten.

Når dette er tilgjengelig til en slik pris er det lett å forstå hvorfor Beaujolais har gjort et stort comeback fra å være en litt utskjelt region med en oppfattelse av masseproduksjon og misforståelser tilknyttet Nouveau-varianteneBeaujolais Nouveau er en rødvin fra Beaujolais-regionen i Frankrike, laget av Gamay-druer. Den er kjent for sin lette, fruktige smak og slippes hvert år den tredje torsdagen i november, bare uker etter innhøstingen. Det er en feiring av årets avling og en tradisjonell begivenhet., som for øvrig kun er ment som en feststemt tørstekveler etter sesongens innhøsting. "Bojo Novo" begynner også å krype godt over 200-lappen når de lanseres i november, noe som gjør at ukens vin fremstår som et røverkjøp.

Det er min sterkeste anbefaling å sjekke ut vin fra Beaujolais om man syns at prisene i Burgund begynner å bli vel freidige. Min erfaring er at naboregionen oftest er et hestehode foran om man befinner seg i prisklassen under 500,- og det gjør man jo som oftest.



Vinanmeldelser


Mee Godard Morgon Corcelette 2021

8288201
Gamay| 13,5% | 300,-

Fra 60-år gamle vinstokker i vinmarken Corcelette som ligger på granitt og gammel skifer i det nordvestlige hjørnet av Morgon. Håndhøstet og manuelt sortert før druene ligger 18 dager med skallene. Får omtrent et år på gamle fat og et par måneder på ståltanker før tapping.

Middels dyp blårød farge.

Umiddelbar og tydelig duft av nyristet sort pepper og bringebær. Fylles ut av en interessant karakter av regnvåt grus og skogsbær. Lukter friskt, men samtidig dyp og nyansert.

Ferskt og fast anslag med dette litt grusete preget og veldig flott bringerbærfrukt. Har toner av rips og solbær med noe lett urtete fra druestilkene, men er i perfekt balanse og veldig tilgjengelig.

Overraskende lett på foten for en Morgon, men har samtidig konsentrasjonen og teksturen til å tåle mange år i kjelleren. Likevel føler jeg frukten og nyansene er så livlige nå at man ikke vil angre om man drikker denne litt ung.

Beaujolais fra øverste hylle som er meditasjon i seg selv, men bruk den gjerne til viltfugl, storfugl, kalv, eller lammeretter med pepper og ikke for mye saus.


For flere gamay med peppertoner:

Rajat Parr Tres Chingones 2020

17037501 
Gamay (35) Mondeuse (15) Pinot Noir (50)| 12,5% | 380,-

Etter å ha blitt inspirert av en vin fra familien Curtet ved føttene av de franske alper, bestemte Parr seg for å lage en lik blend i California. Dette er resultatet og tittelen refererer til de tre dyrene som skaper mest uro i vinmarkene.

Frukten avstilkes og gjæres separat før den lagres i 500-liters brukte eikefat.

Lett skyet dyp mursteinsrød farge.

Intens duft av bringebær, timian, pepper, rips, kirsebær og regnfrisk skog. Meget innbydende med et lett volatilt element som løfter vinen ut av glasset.

Elegant og lett i kroppen med dype, rene og herlige frukttoner som løftes opp av glasset. Dette er en vin som byr på det beste fra alle tre druene. Pinot Noir sin herlige og sammensatte frukt, friskheten fra Gamay og Mondeuse sin dypere farge og urtete profil.

Om du er fan av Burgund og Beaujolais bør du få med deg denne vinen. Må kjøpes på de få pol som har den inne, eller bestilles via kundesenteret.


Dominique Piron Côte de Py 2021

15504001
Gamay | 13% | 330,-

Disclaimer: Jeg elsker sort pepper. Noen druer har en naturlig aromatisk forekomst av dette, som Gamay og Syrah fra kjøligere klima. Om det er balansert med et rent og fyldig fruktbilde i vinen blir jeg lett imponert.

Håndplukket og manuelt sortert med delvis hele klaser. Fermentert på betong i omtrent tre uker med kontinuerlig remontage og pigéage.

10 måneder på betongtanker og en liten andel på franske eikefat med lett bâtonnage.

En markant aroma av rotundone, som gir den mest fremtredende pepperprofilen jeg har opplevd på en stund. Vinen dufter av pepperbiff, bringebær og lett tørre kvister. Meget interessant og innbydende.

Middels fyldig kropp med ferske kirsebær og urter. Imponerende dybde og lengde i denne prisklassen og lette druetanniner gir en fast avslutning på en elegant vin.

Meget god verdi for pengene her og en vin som byr på mange interessante aromaer fra Gamay-druen.


Forrige
Forrige

Folkets fest

Neste
Neste

Nyhetslansering 7. mai, 2025