Ukens Vin #26

“Sen burgunder”

Pinot Noir fra Burgund er for mange den kjæreste røde drue å nyte i flytende form. I Tyskland kalles den Spätburgunder og det lages stadig flere og bedre utgaver som virkelig setter press på franskmennene. 

Det tyske navnet kommer fra druens trege modningsprosess, noe som kun utgjør en liten del av utfordringen ved å dyrke denne druen. Dens tynne skall og tette klaser gjør den svært mottakelig for sykdom. Den har også en kresen innstilling til kultivering, klima og jordsmonn og gir de beste uttrykkene i kjøligere klima der den så vidt overlever. Dette fører til et høyt ettertraktet produkt med tilhørende høy pris fra de beste områdene og produsentene, men også mange dårlige utgaver som prøver å dra nytte av druens renommé.

Det kan derfor være lurt å søke ut utgaver fra anerkjente produsenter i litt mindre kjente områder.


Weingut Franz Keller

Dette er en av Tysklands mest prestisjetunge vingårder, dypt forankret i den lille landsbyen Oberbergen i Kaiserstuhl, Baden. Familien har en lang historie, men det var Franz Keller (1927–2007) som etablerte vingårdens moderne rykte som en forkjemper for tørre, burgund-inspirerte og matvennlige viner. Denne filosofien er sterkt knyttet til familiens berømte restaurant, Schwarzer Adler, som har hatt en Michelin-stjerne kontinuerlig siden 1969.

I dag styres sjappa av tredje generasjon, Friedrich Keller, som tar familiebedriften inn i den moderne vinverden. Han står bak et spektakulært, toppmoderne anlegg som er gravd inn i åssiden for å muliggjøre skånsom, gravitasjonsbasertGravitasjonsflyt i vinproduksjon bruker tyngdekraft i stedet for pumper for å flytte druer, juice og vin gjennom prosessen. Denne skånsomme metoden bevarer delikate aromaer, reduserer oksidasjon og gir en renere vin. vinmaking.

Vingården er under konvertering til økologisk sertifisering og praktiserer bærekraftig jordbruk med lave avlinger og møysommelig håndarbeid.


 
Franz Keller holder til i en av de varmeste tyske vinområdene i Baden, rett over grensen fra Alsace.

Kaiserstuhl er Tysklands varmeste og mest solrike vinregion, geologisk definert av en utdødd vulkan. Til tross for dette befinner i oss fortsatt på en breddegrad som gir Pinot Noir med et kjølig og lett preg. Vinmarkene har også sitt unike jordsmonn av løss, en finkornet, kalk- og mineralrik jordtype dannet av vindblåst silt. I Kaiserstuhl ligger dette dype løsslaget oppå et vulkansk underlag. Denne unike kombinasjonen kan gi viner med både rikhet og en myk tekstur fra jorden, samt en krydret, mineralsk kompleksitet fra det vulkanske grunnfjellet.



Buy Me a Coffee QR

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Franz Keller Vom Löss Spätburgunder 2022

13065901
Spätburgunder (Pinot Noir) | 12,5% | 320,-

2022 var en varm, tørr og svært solrik årgang i Baden. Dette ga sunne, fullmodne druer av høy kvalitet. Vinene er generelt preget av konsentrasjon og en rik, moden fruktprofil, balansert av en fin friskhet og den karakteristiske mineraliteten fra Kaiserstuhls unike jordsmonn.

Druene håndhøstes og avstilkes stort sett, men det ryktes at produsenten bruker en liten andel hele klaser. Gjæring på ståltanker før vinen modnes på gamle, nøytrale eikefat i inntil 18 måneder.

Fargen er middels dyp rød, man kan vel kanskje si burgundrød.

Umiddelbart intens og ganske floral duft av modne kirsebær og bringebær med et lett streif av krydder. Kan ved første streif virke litt moden, men balanserer seg flott ut med nydelig friskhet og en lett finkornet struktur. Har en imponerende dybde og konsentrasjon samtidig som den unngår overdrevne eiketoner og annen “sminke”.

En opplevelse i seg selv, men kan godt brukes til gode kalveretter, and, vilt og faste oster.

Dette er Pinot Noir de fleste faller for og du må lete hardt i Burgund for å finne bedre til denne prisen.


Dyp og elegant Pinot Noir fra vinmaker Friedrich Keller.


Neste
Neste

Prisnedsettelser august 2025