Ukens Vin #27
“Gippsy King”
Smått utrolig har ikke denne Chardonnayen fra en av Australias ledende naturvinmakere blitt utsolgt etter prisnedsettelsen i juli. Her er det mange som sover i timen.
Patrick Sullivan er en av de mest anerkjente og innflytelsesrike skikkelsene i Australias moderne naturvinbevegelse. Hans interesse for vin startet uvanlig tidlig da han allerede som 12-åring fikk sommerjobb i en vinmark etter en skoletur. Den tidlige eksponeringen for jordbruk og vitikultur formet hans syn på at vin primært blir til i vinmarken, ikke i kjelleren.
Etter å ha jobbet i Europa, hvor han fikk erfare økologiske og biodynamiske viner, sementerte han sin kunnskap og studerte vitikultur. I sin tidlige karriere jobbet han med og ble sterkt påvirket av andre pionerer i australsk lav-intervensjonsvin, spesielt William "Bill" Downie. Samarbeidet med Downie var avgjørende for hans utvikling og hans valg om å etablere seg i Gippsland.
Han startet sitt eget merke i 2010, i starten med druer fra innleide vinmarker. I 2015 kjøpte han og hans partner, Megan, sin egen gård, Tumblestone Farm, i West Gippsland. Her bor de og dyrker nå sine egne vinmarker med Pinot Noir og Chardonnay, omgitt av et frodig og vilt landskap. Gården drives som et helhetlig, biodynamisk system. Dette innebærer et sunt og levende økosystem i vinmarken, uten bruk av syntetiske sprøytemidler eller kunstgjødsel.
Målet er å skape vin som er en ren og energisk refleksjon av stedet de kommer fra. Han sier selv at arbeidet er "inspirert av et øyeblikk og en følelse av sted". Han unngår merkelappen "naturvin", men foretrekker å si at han lager vinene så ærlig og transparent som mulig, med maksimal innsats i vinmarken og minimal inngripen i kjelleren.
Sullivan holder til i den nordvestlige delen av Gippsland, som er en region som omfatter mesteparten av kystlinjen øst for Melbourne, Victoria.
Gippsland
Gippsland er en stor, mangfoldig og relativt ny vinregion som strekker seg østover fra utkanten av Melbourne.
Geografi og Størrelse: Det er en enorm region, geografisk sett, som dekker nesten hele den sørøstlige delen av delstaten Victoria. Vinmarkene er spredt over et stort område og utgjør kun en liten del av det totale landarealet, som ellers er preget av meieridrift og frodige, grønne åser.
Klima: Generelt har Gippsland et kjølig klima, sterkt påvirket av det kalde Bass-stredet i sør. Regionen er kjent for å ha relativt høy nedbør og luftfuktighet, noe som kan være en utfordring for druedyrkerne grunnet sykdomspress, men som også bidrar til å modne druene langsomt og bevare en høy, naturlig syre.
Jordsmonn: Jordsmonnet er svært variert, men i West Gippsland, hvor Patrick Sullivan holder til, er det en betydelig andel vulkansk jordsmonn. Spesielt finner man rød, jernrik leire over forvitret basalt og sandstein. Dette jordsmonnet er godt drenert og gir viner med energi, mineralitet og ofte florale og krydrede aromaer.
Vinstil: På grunn av det kjølige klimaet og det unike jordsmonnet er Gippsland spesielt anerkjent for viner med høy friskhet, eleganse og kompleksitet.
Pinot Noir: Ofte regnet som noen av Australias beste. De er typisk elegante, strukturerte og aromatiske, med smak av rød frukt, skogbunn og krydder, mer i stil med Burgund enn varmere australske regioner.
Chardonnay: Kjent for sin mineralitet og presisjon. Vinene er ofte drevet av en sitrus- og steinfruktkarakter med en saltpreget og mineralsk avslutning.
Trøblete årgang temmet
2023-årgangen var preget av La Niña, som ga en usedvanlig kjølig og fuktig vekstsesong i Sørøst-Australia. Dette var en krevende årgang som krevde mye arbeid for å unngå sykdom i vinmarken. For dyktige produsenter som Patrick Sullivan resulterte den lange og kjølige modningsperioden imidlertid i druer med en fantastisk aromatisk intensitet, lavt sukkerinnhold og en meget spenstig syrestruktur.
Vinanmeldelser
Patrick Sullivan Chardonnay 2023
17466201
Chardonnay | 13% | 230,-
Selv om han er basert i Gippsland, henter Sullivan druene til denne vinen fra Bull Swamp vineyard. Denne vinmarken ligger i Main Ridge, en underregion av Mornington Peninsula, som er en annen av Victorias fremste kjøligklima-regioner.
Brilliant mellomdyp stråfarge.
Slank og fersk duft av eple, melon, regnvåt skifer og med et snev av syriner og fløte.
Lett i kroppen med litt mer grapefrukt i anslaget. Vokser med litt krydret midtparti og denne lette kremetheten mot slutten. Flott balansert og svært ren i uttrykket.
Langt fra det dypeste og lengste man finner, men om man liker kjølig Chardonnay med en leskende stil og tekstur er dette et virkelig røverkjøp.
Ha den til østers, grillet hvit fisk eller pasta med løyrom.
Kjølig og elegant Chardonnay til latterlig lav pris nå.