Om å ta sjanser
“Grip muligheten”
Ikke en direkte anbefaling dette, men en liten anekdote om å ta sjanser og belønning.
Under et besøk på den spanske solkysten et par år tilbake snublet jeg over denne flasken på den lokale vinbaren. Produsenten er en av mine favoritter fra den iberiske halvøy og prisen var meget pen. I tillegg var vinen ikke tilgjengelig på det norske markedet da.
Det er alltid litt tvil når man handler fra lokale vinsjapper i utlandet. Man er jo ikke sikker på hvordan flasken har vært håndtert. Vi er heldige som har et så trygt og godt organisert organ som Vinmonopolet, slik at vi kan være trygge på at produktene vi kjøper er oppbevart og behandlet så godt som mulig frem til vi skal drikke de. Og om det er noe galt kan vi klage og få refusjon. Slik er det ikke overalt.
Heldigvis ble jeg denne gangen belønnet med en fantastisk vinopplevelse og gleden var stor da denne hoppet ut av glasset etter litt tid i kjelleren (hvem sier at man ikke kan lagre naturvin?)
Så min oppfordring: Ta sjansen når du snubler over en flaske du har hatt lyst på. Om den svikter rister du det fort av deg, men gleden over et bra kjøp og en enda bedre opplevelse sitter lenge.
Ismael Gozalo er en anerkjent naturvinprodusent fra Nieva i Spania, ofte kalt "kongen av Verdejo". Han representerer femte generasjon vinmakere i sin familie og er kjent for sitt arbeid med svært gamle, upodede vinstokker. Etter å ha vært en del av det anerkjente vineriet Ossian, startet han sitt eget prosjekt, MicroBio Wines, for å lage kompromissløse og ufiltrerte viner med minimal intervensjon.
I hjertet av Spania lager Ismael Gozalo fantastiske viner fra høytliggende vinmarker.
PS. Prisen har dessverre gått betraktelig opp på denne vinen, men jeg kan ikke akkurat si at den er urimelig med tanke på dens opphav og kvalitet. Det smakte derfor ekstra godt å ha betalt godt under halvparten av dagens polpris.
Vinanmeldelser
Ismael Gozalo Respublica Verdejo 2020
7961701
Verdejo | 13,5% | 1.400,-
Respublica Verdejo 2020 er en endruevin fra svært gamle, upodede Verdejo-stokker plantet på 17- og 1800-tallet i sandholdig jordsmonn på 900 meters høyde og med Grand-Cru klassifisering.
Vinen er spontangjæret og modnet på bunnfallet i gamle, nøytrale 228-liters eikefat (barriques). Den er ufiltrert, uklaret og uten tilsatt svovel, for å uttrykke terroiret og druen i sin reneste form. 2020 var en stabil og svært vellykket årgang.
Lett slørete gulgrønn farge.
Blomstrete duft som hopper opp av glasset med syriner, fersken, sitron og lett utviklet aroma av nedfallsepler og blansjerte mandler.
Middels til fyldig kropp med en lett oljete profil. Ikke altfor markant syre, men vinen har en flott saltaktig og steinete tekstur og fremstår livlig etter fem år. Får noe søtt krydder og hvit sjokolade fra bunnfallslagringen som er meget fint balansert i vinen nå.
Konsentrasjonen, dybden og energien her er fra øverste hylle og dette er ekte håndverksvin fra en utrolig vinmark. Mest sannsynlig den beste Verdejoen man får tak i.
Min belønning for et bra sydenkjøp.