Ukens Vin 33
“Det er mindre støy i vinmarken”
Ukens vin kommer fra en anerkjent produsent i Beaujolais, som bruker lite tid på sosiale medier og mer tid i vinmarken.
Daniel Bouland er en av de mest respekterte, men samtidig mediesky, produsentene i Beaujolais. Han er en ekte vinbonde, som vier all sin tid til arbeidet i sine bratte og krevende vinmarker i tett samarbeid med sin datter, Mélanie.
Daniel tok over familiedomenet i 1989, som fjerde generasjon. Da var vingården på kun 2 hektar, men har i dag vokst sakte men sikkert til rundt 9, hovedsakelig i sin hjemme-cru Morgon, men også med små, ettertraktede parseller i andre cru-er som Chiroubles og Côte de Brouilly.
Boulands filosofi er tradisjonell og bygger på to grunnpilarer: svært gamle vinstokker (vieilles vignes) og minimal påvirkning av produktet i vinkjelleren. Han lager kraftfulle, dypt konsentrerte og utpreget jordlige viner som er det motsatte av enkel, fruktig Beaujolais. Vinene hans er kjent for sitt lagringspotensial, og tåler ofte mange år i kjelleren, samtidig som de ikke er fremmed for å vise seg frem i ung alder.
I hjertet av Beaujolais lager denne tilbaketrukne og ydmyke produsenten vin av svært høy kvalitet.
Côte de Brouilly
En unik cru i Beaujolais. Appellasjonen dekker utelukkende de bratte skråningene av den 484 meter høye utdødde vulkanen, Mont Brouilly. Den ligger som en øy midt i den større og flatere Brouilly-appellasjonen som omkranser den.
Klimaet er delvis kontinentalt. De bratte skråningene gir utmerket soleksponering, og høyden bidrar til å bevare friskheten i druene.
Dette er en historisk anerkjent region og vinene herfra har alltid vært ansett for å være mer strukturerte og lagringsdyktige enn de fleste andre Beaujolais-viner. Mont Brouilly er et landemerke i regionen med et kapell på toppen, som vinbøndene bygde for å be høyere makter om beskyttelse mot naturens krefter.
Vinanmeldelser
Daniel Bouland Cuvée Mélanie Côte de Brouilly 2022
13778101
Gamay | 13,5% | 380,-
🍇 Oppkalt etter Daniels datter og nå kollega er dette et fint sted å stifte bekjentskap med denne produsenten.
70 år gamle vinstokker plantet i en bratt og sørvendt parsell på under en hektar, rett overfor den kjente produsenten Chateau Thivin.
Jordsmonnet på skråningene av den utdødde vulkanen Mont Brouilly består av en hard vulkanske bergart kalt dioritt, ofte omtalt som blåstein (“pierre bleue”). Dette karrige jordsmonnet gir vinen sin faste struktur og lett røykatige preg.
🍷 Middels dyp lilla med kort kant.
En lett, men tiltalende duft av skogsbær og fersktent bål på tørr ved. Tyttebær og bringebær i fint tospann med et lett preg av timiankvist.
Har en perfekt balanse, selv i relativt ung alder. Tanninene er faste, men lette og tilgjengelige. Byr på en kombinasjon av livlig dyp rød og kjølig blå frukt med elegante undertoner av kvist, skog og dette lette rustikke høstbålet.
En vin som viser både dybde og teskstur av høy kvalitet. Den er ikke altfor sammensatt i aromaene nå og vil nok by på en mer nyansert opplevelse for den som har disiplin til å lagre den i 5 års tid.
🍽️ Var perfekt følge til en oksehaleragu og i ung alder vil den nok kunne håndtere lettere kjøttstykker av kalv og viltkjøtt.
En produsent med begrenset tilgjengelighet og som ikke omtales for ofte. Bør prøves.