Ukens Vin 33

“Det er mindre støy i vinmarken”

Ukens vin kommer fra en anerkjent produsent i Beaujolais, som bruker lite tid på sosiale medier og mer tid i vinmarken. 

Daniel Bouland er en av de mest respekterte, men samtidig mediesky, produsentene i Beaujolais. Han er en ekte vinbonde, som vier all sin tid til arbeidet i sine bratte og krevende vinmarker i tett samarbeid med sin datter, Mélanie.

Daniel tok over familiedomenet i 1989, som fjerde generasjon. Da var vingården på kun 2 hektar, men har i dag vokst sakte men sikkert til rundt 9, hovedsakelig i sin hjemme-cru Morgon, men også med små, ettertraktede parseller i andre cru-er som Chiroubles og Côte de Brouilly.

Boulands filosofi er tradisjonell og bygger på to grunnpilarer: svært gamle vinstokker (vieilles vignes) og minimal påvirkning av produktet i vinkjelleren. Han lager kraftfulle, dypt konsentrerte og utpreget jordlige viner som er det motsatte av enkel, fruktig Beaujolais. Vinene hans er kjent for sitt lagringspotensial, og tåler ofte mange år i kjelleren, samtidig som de ikke er fremmed for å vise seg frem i ung alder.


 
I hjertet av Beaujolais lager denne tilbaketrukne og ydmyke produsenten vin av svært høy kvalitet. 

Plantene er gamle og har som oftest en alder på mellom 40 og 100 år, noe som gir lav avkastning. Disse formes som såkalte gobeletsGobelet er et tradisjonelt fransk system for oppbinding av vinstokker der planten formes som en frittstående, lav busk, ideelt for varme, tørre og vindfulle klima. Metoden er fullstendig avhengig av manuelt arbeid og gir lav avkastning, noe som ofte resulterer i svært konsentrerte og kraftige viner fra druer som Grenache. og krever mye arbeid, samtidig som druene får en naturlig beskyttelse mot ekstrem varme og sol, samt en friere passasje av vind som bidrar til økt sykdomsmotstand. Da all produksjon skjer etter økologiske prinsipper gir dette en økt stabilitet i dagens utfordrende klimaendringer.
Vinmakingen er basert på den tradisjonelle måten i Beaujolais med delvis semi-karbonmaserasjonEn vinmakingsteknikk der hele drueklaser puttes i et kar og vekten gjør at druene i bunn presses. Denne jusen starter så fermentering og frigir CO2, som igjen fører til at de øvrige hele druene i karet starter å karbonmaserere. Les mer her: https://www.decanter.com/learn/advice/carbonic-maceration-54082/ av hele klaser og lagring i store nøytrale eiketønner.

Côte de Brouilly

En unik cru i Beaujolais. Appellasjonen dekker utelukkende de bratte skråningene av den 484 meter høye utdødde vulkanen, Mont Brouilly. Den ligger som en øy midt i den større og flatere Brouilly-appellasjonen som omkranser den.

Klimaet er delvis kontinentalt. De bratte skråningene gir utmerket soleksponering, og høyden bidrar til å bevare friskheten i druene.

Dette er en historisk anerkjent region og vinene herfra har alltid vært ansett for å være mer strukturerte og lagringsdyktige enn de fleste andre Beaujolais-viner. Mont Brouilly er et landemerke i regionen med et kapell på toppen, som vinbøndene bygde for å be høyere makter om beskyttelse mot naturens krefter.


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Daniel Bouland Cuvée Mélanie Côte de Brouilly 2022

13778101
Gamay | 13,5% | 380,-

🍇 Oppkalt etter Daniels datter og nå kollega er dette et fint sted å stifte bekjentskap med denne produsenten.

70 år gamle vinstokker plantet i en bratt og sørvendt parsell på under en hektar, rett overfor den kjente produsenten Chateau Thivin.

Jordsmonnet på skråningene av den utdødde vulkanen Mont Brouilly består av en hard vulkanske bergart kalt dioritt, ofte omtalt som blåstein (“pierre bleue”). Dette karrige jordsmonnet gir vinen sin faste struktur og lett røykatige preg.

2022 årgangen var varm og solrik, noe som ga god fenolisk utviklingFenolisk utvikling beskriver modningen av fargestoffer (antocyaniner) og tanniner i druens skall og steiner, en prosess som er avgjørende for vinens farge, struktur, munnfølelse og lagringspotensial. Målet for en vinbonde er å oppnå full fenolisk modenhet, der tanninene blir myke og runde, samtidig som druen oppnår optimal sukkermodning for å skape en balansert vin., samtidig som Daniel har klart å høste frukt i tide til at vinen ikke fremstår kraftig og overmoden.

🍷 Middels dyp lilla med kort kant.

En lett, men tiltalende duft av skogsbær og fersktent bål på tørr ved. Tyttebær og bringebær i fint tospann med et lett preg av timiankvist.

Har en perfekt balanse, selv i relativt ung alder. Tanninene er faste, men lette og tilgjengelige. Byr på en kombinasjon av livlig dyp rød og kjølig blå frukt med elegante undertoner av kvist, skog og dette lette rustikke høstbålet.

En vin som viser både dybde og teskstur av høy kvalitet. Den er ikke altfor sammensatt i aromaene nå og vil nok by på en mer nyansert opplevelse for den som har disiplin til å lagre den i 5 års tid.

🍽️ Var perfekt følge til en oksehaleragu og i ung alder vil den nok kunne håndtere lettere kjøttstykker av kalv og viltkjøtt.

En produsent med begrenset tilgjengelighet og som ikke omtales for ofte. Bør prøves.


Neste
Neste

Prisnedsettelser Vinmonopolet 1. oktober, 2025