Den siste julehandelen
“Basisjul”
Ble dere plutselig flere til jul? Mangler du prikken over i-en til julematen, eller har du oppdaget at du mangler en ingrediens? Her er de beste tipsene fra Vinmonopolets basissortiment. Endelig fredag, og mange går nok inn i full julemodus i helgen. All heder til de som har planer om å levere 100% på mandag og tirsdag, men mange har nok begynt å flytte fokus over på julemiddag og samlinger med familie og venner.
Det florerer med tips til juledrikke i mediene om dagen, men fristen for å handle bestillingsvarer har kommet og gått. Nå er du avhengig av det polene har i hyllene og her kommer derfor noen stalltips på det du bør velge om du er ute i siste liten.
Alkoholfritt
209,-
Riesling | 0 % | Tyskland
Trenger du den perfekte alkoholfrie drikken som fungerer både som velkomst og til maten? Dette produktet er nytt av året og et ypperlig valg. Sprudlende og ikke for søt riesling sitter som hånd i hanske til jula.
84,-
Epler | 0 % | Norge, Hardanger
Alkoholfri sider fra hjertet av Hardanger og fra den nye generasjonen av eplebønder som har vært med på å revolusjonere og befeste norsk sider som et kvalitetsprodukt på høyde med vin.
Her får du en passe tørr eplesider med lett gjæringsinnslag av bakte epler og blomster. Perfekt følge til julens svineretter og et naturlig valg for å feire det norske matbordet og følge dagens trend med å drikke mindre alkohol.
94,-
Eple og Rabarbra | 0 % | Norge, Vestlandet
Dette er en god blanding av eple og rabarbra som ikke blir altfor søt og er populær blant voksne og barn. Passer fint til det meste av mat med sin friske stil og rene frukt.
Server denne i stedet for brus.
Sider
193,-
Epler (Discovery, Aroma og Gravenstein) | 6,9 % | Norge, Vestlandet
Norsk sider øker stadig i popularitet og julen er den perfekte høytid for å nyte denne fantastiske varegruppen. Alde kombinerer frisk eplefrukt med beskjeden sødme som gir et friskt og rent produkt hvor du virkelig blir tatt med til eplesanking i Hardanger. Går perfekt til svinerettene i julen, eller som en alternativ velkomstdrink for de som ikke er glad i musserende vin.
Bobler
260,-
Chardonnay | 12,5 % | Italia, Trento
Vanskelig å finne bedre bobler til prisen og denne er ganske bredt tilgjengelig. Fra høyereliggende, alpine vinmarker kombinerer denne frisk syre med to års lagring på bunnfall, noe som gir et balansert og klassisk resultat.
Kvalitetsvin til uslåelig pris.
399,-
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | 12,5 % | England, Kent
Engelske bobler fortsetter sin seiersgang og gir Champagne beinhard konkurranse. Charles og Ruth Simpson drev tidligere vinhus i sør-Frankrike før de i 2012 sluttet ringen og bosatte seg i Kent for å lage britiske bobler av høy kvalitet. Litt kortere lagring på bunnfall og friskt engelsk klima gjør dette til et utmerket valg til fettrik mat, eller som en velkomstdrink.
Hvitvin
185,-
Riesling | 12 % | Tyskland, Rheinhessen
Riesling er og blir den mest anvendelige og beste partneren til litt fet julemat. Norge har et meget sterkt utvalg av vin på denne druen fra Tyskland, så hvorfor skal du velge denne?
Carolin Spanier-Gillot og hennes mann, Hans Oliver Spanier, regnes kanskje som den dyktigste duoen innen vinproduksjon på denne druen. Det karakteristiske skiferjordsmonnet og deres bærekraftige og økologiske drift gir også vinen en mineralsk og energisk profil.
Fra årgang til årgang er dette alltid et knallkjøp.
200,-
Riesling | 9,5 % | Tyskland, Mosel
Om du ikke er redd for å krydre ribben litt ekstra, og gjerne blar i asiatiske kokebøker, er det ofte lurt å ha litt sødme i vinen. Feinherb bruker tyskerne om vin som er halvtørr, hvor gjæringen stopper før alt sukkeret er omdannet til alkohol. Dette gir en syrlig stil med lett sitrussødme, som i denne vinen også har lette blomstertoner.
En av de eldste vingårdene i verden som over de siste 12 årene har gjennomgått et betydelig kvalitetsløft med investering i vinmarkene og ansettelse av svært kompetente vinmakere.
410,-
Riesling, Pinot Blanc, Silvaner | 14 % | Frankrike, Alsace
Ønsker du en litt mer hedonistisk utgave av Riesling kan du finne denne blandingen på de største polene. Fra en meget anerkjent biodynamisk produsent som spesialiserer seg på vin laget fra samplantede vinmarker i den litt varmere regionen Alsace.
Her vil du finne en dyp og konsentrert rieslingfrukt, men også innslag av nøtter, blomster og honning. Den har en tekstur og lengde som gjør at de ekstra kronene er vel verdt det - spesielt til jul.
230,-
Chenin Blanc | 13 % | Sør-Afrika, Swartland
Er du lei av å hele tiden bli anbefalt Riesling til julematen får du her et fruktig, men litt fyldigere alternativ fra Adi Badenhorst, en av frontfigurene i vinrevolusjonen som har skjedd i Swartland.
Chenin Blanc fra Frankrike kan ofte bli litt for bunnfallspreget og ullent. Fra litt mer solfylt klima får man inn mer moden stenfrukt og i dette tilfelle litt melon og appelsinblomst. En vin som åpnet øynene til mange nordmenn for Sør-Afrikansk vin - av god grunn.
269,-
Rabigato ++ | 12,5 % | Portugal, Douro
For de som er mer glad i hvit fisk, eller bare ønsker en fantastisk hvitvin å kose seg med i julen, fortsetter dette å være det beste kjøpet i basissortimentet.
En blanding av et godt knippe lokale druer fra Douro-dalen fra den strålende vinmakeren Luis Seabra. Dette vil overbevise alle om at denne regionen også kan levere hvitvin av skyhøy kvalitet. Med en lett mineralitet og kropp gir den overraskende dybde og rikhet til en svært gunstig pris.
Rødvin
200,-
Barbera | 13 % | Italia, Piemonte
Som med riesling har vi et bredt utvalg av denne druen fra nord-Italia på polet. Dette er det beste kjøpet år etter år grunnet den rene frukten og relativt lette alkoholen. Det finnes både billigere og dyrere varianter lett tilgjengelig, men til julematen vil den rene fruktprofilen, friske syren og lavere alkoholen passe perfekt.
Davide Rosso er fjerde generasjon ved vinhuset og har styrt skuta i snart 25 år. De har utvidet sin portefølje til flere regioner, deriblant Sicilia. Dette er en solid aktør.
350,-
Pinot Noir | 13 % | USA, Santa Rita Hills
Pinot Noir er for mange høytidsdrue nummer én. Men til julen syns jeg man kan unngå å jage de beste og dyreste utgavene fra Burgund. De passer bedre til lettere og mer raffinert selskapsmat og man trenger litt fruktigere og krydrede utgaver av druen.
Amerikanerne har perfeksjonert dette og her får du en flott utgave som kombinerer modne kirsebær, krydder og friskhet på en strålende måte.
295,-
Pinot Noir | 14 % | New Zealand, Central Otago
Jeg er ofte litt skeptisk når jeg ser en Pinot Noir med 14 % alkohol, men denne utgaven fra det som historisk sett er verdens sørligste vinregion overrasket meg veldig. Her i oppnedland betyr jo sør nord og Central Otago ligger helt marginalt til med et kjølig klima, men mer intenst sollys enn vi ville sett på tilsvarende nordlige breddegrader.
Her vil fruktbildet være klarere med mer klassiske toner av ferske skogsbær, syrlige kirsebær og en regnvåt skogbunnsfølelse som oser av kvalitet og balanse. En Burgund med godt moden frukt.
Polhyllenes beste pinot noir-kjøp.
369,-
Trousseau, Gamay, Valdiguié ++ | 12 % | USA, California
Denne håndverksvinen fra den tidligere vinkelneren, Scott Schultz, sitt “pretty-ugly” konsept har sneket seg inn i polets basissortiment litt under radaren for de fleste.
Dette er det moderne California som utforsker mer perifere franske druer i en naturlig, lett stil som oser av kvalitet. Den er vinen for de som vil ha et lettere alternativ i julen og som gjerne utforsker druer og naturlige fremstilte produkter i en klassisk-moderne stil.
280,-
Zinfandel, Palomino, Grenache ++ | 12 % | USA, California
Jamen har ikke denne skatten fra Rajat Parr også funnet veien til mange polhyller landet rundt. Zinfandel byr ofte på litt mørkere og søtlig frukt, men i denne originale blandingen får den en frisk profil drevet av rød frukt og en flott silkeaktig tekstur. Naturlig fremstilt fra kanskje den største vinprofilen i USA de siste årene og svært bra priset.
Disse to er basissortimentets beste “naturviner”, men ikke la det begrepet skremme deg bort fra å teste disse. Du vil ikke angre.
Til dessert og kaffe
Det hender fort man trenger en klunk med portvin eller madeira til sausen, marsala til desserten, eller litt sherry for å tilsette litt nyanser. Dette er produkter som holder seg relativt greit i et kjøleskap etter åpning og som ikke er altfor dyre å ha i bakhånd.
Enkel ruby portvin står seg flott til pepperkaker, sjokolade og tilfører sødme og dybde i sausen til anda.
Madeira er superholdbart og kan brukes som alternativ til portvin både i saus og til desserter.
Marsala er obligatorisk for mange i en tiramisu, men kan også brukes i utallige andre desserter og som følge til disse.
Amontillado sherry har en mye tørrere profil med nyanser av nøtter og tørket frukt. Et flott alternativ til øl og akevitt ved julebrunsjen.
Disse flaskene er ikke altfor dyre og her oppfordrer jeg til å bli kjent med stilene gjennom jula og finne sin favoritt.
Til peis- og hyttekosen
170,-
Grüner Veltliner | 9,5 % | Østerrike
Okay, denne er faktisk i bestillingsutvalget, men de fleste pol med respekt for seg selv har tatt denne inn til jul.
Oppvarmet, aromatisert vin går tilbake til romertiden og tradisjonen er godt bevart i store deler av Europa. Denne hvite varianten er fra et solid kooperativ av over 200 vinbønder i den historiske regionen Wachau, som også er UNESCO verdensarvlistet.
At den er hvit gjør den allsidig som følge til småkaker, ost, skinke og det meste man småkoser seg med gjennom jula. Varm den forsiktig opp til rundt 70 grader, men sørg for at den ikke koker.