Sierra de Toloño La Dula Garnachas de Altura 2023

“La Rioja moderna”

Sandra Bravo reintroduserer deg til Rioja med sin dype og elegante Garnacha.
Gå til Anmeldelser

Rioja...

Javel, tenker du kanskje, ikke den mest spennende vinregionen og noe de fleste forbinder med litt hedonistiske og godt eikede rødviner med en del alkohol i bagasjen. Noe er derimot på gang og flere av Spanias nyutdannede og yngre vinmakere søker nå opp i fjellene i denne klassiske regionen for å lage vin tilpasset den moderne gane.

Ukens vin kommer fra en av de mest spennende nyere aktørene i regionen og frukten er hentet fra gamle vinstokker i et marginalt og kjølig klima, som ikke blir maskert med ny amerikansk eik eller overmanipulert i kjelleren. Her er det bare å notere seg navnet før prisene dobles.

Sierra de Toloño

En ny vind blåser over de spanske høyslettene, og i front står Sandra Bravo med prosjektet Sierra de Toloño. Med veletablerte vinstokker og energisk frukt i ryggen, leverer hun vin som utfordrer den etablerte sannheten om hva Rioja kan være. Hennes La Dula Garnachas de Altura 2023 er et kroneksempel på denne moderne tilnærmingen, dypt foranket i historie og enklere tider.

Sandra er en anerkjent aktør i spansk vinproduksjon. Etter å ha studert ønologi og jobbet internasjonalt i Bordeaux, Toscana, New Zealand og California, tilbrakte hun syv år i Priorat. Det var her, inspirert av det dramatiske landskapet og respekten for gamle vinstokker, at hun fant sin vei tilbake til hjemtraktene i Rioja med et nytt blikk og med solid erfaring med druen Garnacha, som vi også kjenner under navnet Grenache i Frankrike.

I 2012 etablerte hun Sierra de Toloño. Navnet er hentet fra fjellkjeden som beskytter vinmarkene i Rioja Alavesa mot nordavinden og Atlanterhavets kjølige gufs og fuktige klima. Bravos tilnærming er enkel, men krevende: det skal gjøres minst mulig i kjelleren for å la årgangens druer tale for seg. Som vinmaker ønsker hun å være usynlig i produksjonen og søker friskhet og klarhet i vinene fremfor eikepreg og varme fra overmoden frukt.

Sandra har skaffet seg tilgang på svært gamle vinstokker i regionen. Noe som kjennes i vinene hennes.

Sandra driver det lille vineriet i Villabuena de Álava selv, og hennes arbeid har høstet internasjonal anerkjennelse, blant annet tittelen "Young Winemaker of the Year" av Tim Atkin i 2019. Hennes stil skiller seg markant fra de store, industrielle produsentene i regionen ved å fokusere på små parseller, gamle vinstokker og bruk av amfora fremfor ny eik.

Rioja Alavesa

Rioja Alavesa er den baskiske delen av Rioja, kjent for sine høytliggende vinmarker og kalkholdige leirjord. Området ligger ved foten av Sierra de Toloño-fjellene, som gir et kjøligere mesoklima enn i resten av regionen. Dette, kombinert med den kalkrike jorden, gir vin med høy syre, eleganse og en distinkt mineralitet. Selv om Tempranillo fortsatt er kongen i Rioja, viser Sandra at Garnacha fra disse høydene kan levere vin i verdensklasse. Hun lager også svært gode utgaver av Tempranillo, samt hvitvin på den lokale druen Viura.

 
Sandra holder til ved foten av Sierra de Toloño, fjellkjeden som markerer Riojas nordligste grense mot Baskerland. 

Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Anmeldelser


Sandra Bravo La Dula Garnachas de Altura 2023

18736101
Garnacha | 13,5% | 329,-
Spania, Rioja

Vinen kommer fra enkeltvinmarken La Dula i Rivas de Tereso, en landsby som ligger på rundt 650 til 700 meter over havet. Dette er en av de høyestliggende vinmarkene i Rioja. Vinstokkene er over 80 år gamle og plantet i mager, kalkholdig jord. Den høye beliggenheten sørger for store temperaturforskjeller mellom natt og dag, noe som bevarer druenes naturlige syre og aromatiske friskhet.

🍇 I vinmarken jobbes det etter økologiske og biodynamiske prinsipper, selv om fokuset først og fremst er på bærekraft og respekt for de gamle stokkene. Vinmakingen er svært varsom. Druene spontangjæresDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i gamle, store foudresEn foudre er et stort trefat, betydelig større enn standard barriques, som benyttes til gjæring og modning av vin for å minimere eikepreg. Beholderens størrelse reduserer oksidering og kontaktflate mot treverket, noe som bevarer vinens opprinnelige fruktkarakter og friskhet. før vinen modnes videre i leiramforaer på 300 liter. Bruken av amfora er et bevisst valg for å unngå smaken av treverk og heller fremheve druens rene fruktkarakter og jordsmonnets mineralitet. Vinen tappes uten klaring eller filtrering for å beholde mest mulig tekstur og liv.

Årgang 2023 var preget av utfordringer i Rioja, med nedbør i september som skapte hodebry for mange. Men for høytliggende vinmarker som La Dula, som modnes senere og drar nytte av god ventilasjon fra vinden, ble resultatet svært vellykket. Sandra Bravo har selv uttalt at 2023-årgangen er enda bedre enn 2022, med mer fruktighet og ekspressivitet. Vinen viser en renhet som reflekterer de kjølige vekstvilkårene.

🍷 La Dula er et lysende eksempel på den "nye" bølgen i Rioja. Vinen har en lys og transparent farge som vitner om forsiktig ekstraksjon.

Duften er preget av en nyansert og dyp aroma av mørk rød og blå frukt. Ferske bringebær, mer modne kirsebær og bjørnebær i samspill med fioler og vill timian, med en flott tekstur fra de gamle vinstokkene og fremstillingen på amforakrukker.

På smak er dette en lett og teksturert utgave av druen, en beskrivelse som går igjen i Sandras vin. Den kjennes lett grusaktig, med en friskhet som bærer frukten hele veien gjennom en lang opplevelse. Dette er ikke en tungvekter drevet av alkohol og eik, men en elegant og leken vin som imponerer med balanse og spenst. En meget god representant for sin stil, som leverer høy kvalitet og tydelig preg av sitt opphav, samt finesse og tilbakeholdenhet fra vinmakeren.

🍽️ Et klassisk følge til retter av grillet lam, som regionen jo er kjent for, men er også så tilgjengelig og lett på foten at den kan følge stekt lyst kjøtt som svin og kylling med litt rustikke og kraftige sauser til. Baskiske kjøttgryter og grillet tunfisk er heller ikke utelukket som interessante kombinasjoner her.

Drikkes gjerne nå, men har nok konsentrasjon og friskhet til å tåle ti år i en god kjeller.

Silkemykt, dypt og elegant fra Sandra Bravo.


Pssst…

Sjekk også ut strålende Grenache fra Angela Osborne her.


Neste
Neste

Antonio Madeira A Palheira