A Tribute to Grace Thompson Grenache 2020
“Lørdagsgodt 2”
En yndig hyllest til bestemødre, egne røtter og druen som ofte oppfattes som en alkoholbombe. Angela Osborne viser at Grenache kan ha like mye sjel og eleganse som Pinot Noir.
Det finnes vinmakere som arver et slott, og så finnes det de som følger sin intuisjon og reiser over halve kloden. Angela Osborne tilhører sistnevnte. Født og oppvokst på New Zealand jobbet hun i vinhandel før hun ble besatt av tanken på Grenache. Problemet var bare at hjemlandet hennes var for kjølig til å modne denne solelskende druen slik hun ønsket.
Jakten på det ideelle klimaet førte henne til California, hvor hun i 2002 fikk være med på sin første innhøsting. Fire år senere flyttet hun permanent og grunnla raskt etter A Tribute to Grace — et navn som både hyller hennes bestemor og eleganse gjennom ydmykhet.
Osbornes filosofi er enkel, om enn litt radikal - hun lager kun Grenache. Dette gjør hun til gjengjeld bedre enn de fleste og behandler druen med silkehansker. Mens mange forbinder Grenache (Garnacha) med tunge, alkoholsterke viner fra Rhône, Spania eller Australia, søker Osborne det eteriske og delikate i druen.
Hun ønsker å vise at Grenache kan være elegant og nyansert, noe de som har smakt Chateau Rayas kan bevitne. Denne ettertraktede produsenten fra Châteauneuf-du-Pape har vært til inspirasjon for Angela siden hun først smakte vinen da hun jobbet på restaurant på 90-tallet. Fra California byr naturlig nok vinene hennes på litt mer solmoden frukt. De har naturlig nok ikke den utviklede kompleksiteten Rayas har etter lang tids lagring, men siden den franske kultvinen har fått en pris som er nesten ti ganger høyere enn vinene til Angela, vet jeg hvilken jeg kjøper.
Selskapet er et personlig prosjekt, eid og drevet av Angela Osborne, som også er vinmakeren. Hun eier ingen vinmarker selv, men kjøper frukt fra biodynamiske dyrkere i området. Vinmakingen er så spartansk som mulig med fottråkking av druer, naturlig gjæring av vinen og ingen ny eikebruk.
Santa Barbara County og Alisos Canyon
Santa Barbara County er unikt fordi fjellkjedene her går øst-vest i stedet for nord-sør. Dette fungerer som en trakt som suger kjølig havluft fra Stillehavet langt inn i landet.
Thompson Vineyard ligger i Alisos Canyon AVA, en relativt ny appellasjon (godkjent i 2020) som Osborne selv har vært en forkjemper for. Dette området kalles ofte "Goldilocks Rhone Zone" da det ikke er like kaldt som Santa Maria Valley mot nord, men heller ikke så varmt som Santa Ynez lenger sør. Rhone-druer som Grenache og Syrah kan modne sakte og beholde syren, uten å bli lubne.
Angela holder til rett utenfor Los Alamos i den anerkjente Santa Barbara-appellasjonen. Thompson vinmarken ligger i den nyetablerte Alisos Canyon AVA.
Anmeldelser
A Tribute to Grace Thompson Grenache 2020
16479301 - 2021-årgangen er nå i salg.Grenache | 14,1% | 599,-USA, CaliforniaThompson Vineyard er vel anerkjent i regionen. Plantet mellom 1989 og 1991 av Thompson-familien, er dette en av de eldre kildene til kvalitets-Rhone-druer i området. Vingården eies i dag av Noah Rowles fra Dovecote Estate, men Angela fikk tilgang til 5 rader med frukt i 2018 og vinmarken er den nærestliggende hennes vinhus og hjerte.
Ellers kan jeg varmt anbefale de andre utgavene fra Angela som er tilgjengelig.
2020 var et krevende år i California med skogbranner og hetebølger. Heldigvis slapp Santa Barbara unna de verste røykproblemene som plaget Napa og Sonoma lenger nord. For Thompson Vineyard resulterte året i lavere avlinger, men druene som ble høstet hadde enorm intensitet og konsentrasjon. Vinen bærer preg av et varmt år, men er håndtert med Osbornes sedvanlige kjølige stil.
Spontanfermentering og vinmakingsfilosofi basert på såkalt minimal intervensjon. I 2020-årgangen brukte hun nesten 40% hele klaser hvor druene fottråkkes daglig over omtrent ti dager før pressing.
Vinen modnes i 11 måneder på små, nøytrale franske eikefat. Det brukes ingen ny eik for å la druens karakter stå i fokus.
🍷 Middels klar og lys rød.
En intens og veldig smigrende duft av bringebær, nyper og et hint av hvit sjokolade gjør at man får umiddelbar lyst til å hoppe ned i glasset.
Dette følges opp av et silkemykt anslag og en mer jordlig aroma av våt leire. Byr også på litt markjordbær på en myk kropp med akkurat nok friskhet til å unngå at vinen blir flat.
Et nyansert, smidig og svært elegant uttrykk av druen som ellers brukes som en slegge.
🍽️ Andebryst med bærsaus, lammecarré med urter eller en sopprisotto. Vil også ha frukt nok til å håndtere krydret mat som en marokkansk lammegryte.
Det er få som klarer å fremstille Grenache mer elegant enn Angela Osborne.