Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

“Festen fortsetter”

Årgang 2025 byr på mange ulike uttrykk av pur ung gamay med generelt god kvalitet. Her er mine anbefalinger fra det som lanseres 20. november. 
Gå til Anmeldelser

“Bojo Novo”, om man vil slippe å navigere alle de franske vokalene, er en tradisjon og en fest med en ivrig fanskare. Vinene slippes alltid den tredje torsdagen i november. Selv om interessen kanskje har avtatt noe de siste årene, er det fortsatt mange som setter pris på å smake de purunge vinene fra regionens beste produsenter.

Dette er ung og ofte litt leken vin som du med god samvittighet kan poppe samme dag du kjøper den. Stilen passer også perfekt som en leskende rødvin i de mange sosiale sammenkomstene som preger denne tiden av året. Selv om andre vinstiler ofte er å fortrekke, vil Nouveau også være utmerket rødvinsfølge til festmåltidene denne sesongen, inkludert kalkun, and, ribbe og medisterkaker. Har du en flaske eller to av disse i bakhånd på julebordet, blir du neppe mindre populær.

Prisen ligger stort sett mellom 200-250 kroner og jeg vil si flere av flaskene rettferdigjør dette nivået. Samtidig er enkelte av vinene for vandige eller har en for kunstig fruktaroma til å kunne kalles gode kjøp. Da finnes det nok av andre kandidater å leske seg på i høstmørket. Sjekk for eksempel ut forrige “ukens vin” - et flott portugisisk alternativ til Beaujolais.

Under kan du lese litt mer om Beaujolais og du finner en tabell med en kort oppsummering av vinene med score på en skala fra 1 - 5 basert på kvalitet satt opp mot pris.

Utfyllende anmeldelse av de beste vinene finner du nederst i artikkelen (laptop), eller til høyre (mobil).


Her er de beste kjøpene fra slippet:

Jean-Paul Brun L'Ancien Beaujolais Nouveau

“Klassisk uttrykk fra en av regionens ekte mestere. Dette er den beste vinen rent kvalitativt, men gir ikke så mye innblikk i stilen, eller metoden bak Bojo Novo.

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2025

“En floral og elegant vin, som viser flotte frukttoner, balanse og dybde. Imponerende laget på så kort tid. Svært god verdi for pengene og viser virkelig frem de beste kvalitetene til regionen og druen.”

Ch. Thivin Gamay Noir Beaujolais Nouveau

“Her får man litt mer av denne volatiliteten som gir aromaer av frukteddik og en livlig friskhet i vinen. Ikke det mest nyanserte, men med en imponerende lengde av dyp bringebærfrukt.”

Trénel Beaujolais-Villages Nouveau

“Her er frukten litt mørkere med saftige kirsebær som ligger på et teppe av overaskende grusaktige tanniner, noe som ikke er vanlig kost i disse unge vinene med lett uttrekk.”

Philippe Viet Beaujolais Lancié Primeur

“Testens dyreste, men rettferdiggjør prisen med kanskje det mest sammensatte aromabildet av bringebær, pistasj, solbær og urter. Flott håndverk og kombinerer en silkemyk kropp med god intensitet og et fint løft fra noe flyktige syrer.”

Famillle Descombe Granite Beaujolais Villages Nouveau

“Her kommer vi litt dypere inn i skogen med toner av blåbær, svale urter og bjørnebæreddik. Også denne har lett volatilitet i anslaget og fremstår livlig og klar. Tanninene er kanskje noe kantete mot slutten, men dette gir også en lett fasthet som kan gjøre den fint egnet til lette viltretter nå om høsten.”


Beaujolais Nouveau

Tradisjonen går flere hundre år tilbake da det var vanlig for vinbønder å tappe litt av den ferdiggjærede frukten til høsttakkefesten. Gjennom årene har varierende lovverk og AOC-regler satt litt kjepper i hjulene på når vinene kunne slippes på markedet, men nå er det altså den tredje torsdagen i november den offisielle Beaujoulais-dagen er.

Den virkelige oppsvingen i popularitet kom i november 1970 da to karer bestemte seg for å ha et veddemål på hvem som først kunne få den nytappede vinen til England. Den ene var Joseph Berkmann, en fargerik vinskribent og restaurateur, som også var importør av Georges Duboeufs viner. Den andre var Clement Freud - mediepersonlighet, politiker og barnebarn av selveste Sigmund.

Berkmann vant og de gjentok spetakellet året etter og fikk raskt medienes oppmerksomhet. Dermed startet et vanvittig publisitetssirkus med stadig mer ekstravagante metoder for å transportere flaskene, som kulminerte i bruk av et jagerfly fra RAF før man innså at det var på tide å komme ned på bakken igjen. I dag er kappløpet lagt død og erstattet av et femdagers festivalopplegg hvor mye av overskuddet går til veldedighet.

Skaden var likevel gjort og over hele verden fortsatte sirkuset med å lage større og større markeringer for slippet av vinen, noe som igjen førte til en enorm etterspørsel og økt produksjon. Dette måtte selvfølgelig påvirke kvaliteten negativt og førte dessverre til at regionen mot slutten av forrige århundre ble stemplet som en bulkprodusent av billig og useriøs festvin.

Det er fortsatt en utfordring å få fremstilt og fraktet vinen i tide til lansering, men galskapen fra noen tiår tilbake har heldigvis avtatt.

Etter 80-tallets glade festdager med Bojo Novo som smakte banan og tuttifrutti måtte det en radikal endring til for å redde regionens rykte og igjen kunne produsere seriøs vin. Et økt fokus på enkeltvinmarker og Cru’ene i samspill med en ny bølge av vinmakere som søkte tilbake til naturen ble redningen. Man kan faktisk hevde at naturvinsbølgen har mye av æren for at Beaujolais er tilbake på riktig kurs og nå produserer vin av den høyeste kvalitet regionen noen gang har sett.

Det er lett å forstå hvorfor vinmakerne tok snarveier og gjorde produksjonen av Beaujolaus Nouveau så enkel og effektiv som mulig. Både med tanke på kvaliteten på druene som gikk til vinen, men også ved bruken av gjærkulturer for å sikre at fermenteringen ble ferdig i tide. Dessverre skapte dette altså store problemer for resten av vinen regionen skulle selge og selv om det faktisk kan gå opp mot 50% av avlingene til produksjonen av Nouveau, er det klart at produsentene i dagens marked er vel så avhengig av de kvalitativt sterkere vinene de kan selge til betydelig høyere pris.


Det er frukten fra Beaujolais og Beaujolais-Villages som brukes til Nouveau-utgivelsene. Druer fra Cru-områdene kan ikke brukes.


Karbonmaserasjon

Dette er den essensielle vinmakingsteknikken som brukes under fremstilling av Beaujolais Nouveau og som foregår i tre faser:

  • Hele drueklaser legges i en forseglet tank som er fylt med karbondioksid (CO2). I dette oksygenfrie miljøet starter en intracellulær gjæring inne i hver enkelt drue, uten hjelp fra ekstern gjær.

  • Etter hvert vil vekten av de øverste drueklasene knuse druene i bunnen av tanken, og den frigjorte saften vil med tiden fermentere ved bruk av gjæren som er tilstede på drueskallene. Her kan man tilsette industrigjær for å fremskynde prosessen og dette var nok vanligere før. Vi ser nå at flere produsenter velger å la mosten gjennomgå naturlig gjæring for å få et så rent fruktbilde som mulig. Det kan nok også hevdes at et varmere klima har gjort det enklere for de naturlige gjærkulturene å gjøre jobben sin i tide til at vinen skal ut på markedet.

  • Til slutt sprekker de øverste druene av seg selv, og hele massen presses før gjæringen fullføres. Metoden resulterer i viner som er fruktige, myke, lyse i fargen og med svært lite tanniner.

Ser man bort fra tilførsel av CO2 og eventuell bruk av industrigjær, er produksjonsmetoden for Beaujolais Nouveau i tråd med prinsipper for naturlig vinmaking. Hele drueklaser høstes for hånd og gjæres i nøytrale beholdere uten tilsetning av eik og med minimal bruk av svovel.

Ved å vende tilbake til et fokus på kvalitet fremfor kvantitet og et produkt som ikke gjør skam på regionen, er Bojo Novo blitt et unikt og svært attraktivt produkt for de som vil utforske pur fersk vin av god kvalitet.


Nivået

Noen av vinene på slippet hadde problemer med såkalt musearomaEn bakteriell infeksjon av vinen som oftest oppdages noe tid etter utpust ved smaking. Mange forbinder denne smaken med musebur, eller noe litt skittent animalsk. For min del minner den en del om gammel leverpostei, eller kanskje harskt smør. , mens andre var i overkant vandige og med lav konsentrasjon, eller hadde et noe overdrevent syntetisk fruktbilde. Jeg går ikke i dybden på alle her, men her er en liste med slik jeg scoret vinene fra slippet på en skala fra 1 til 5 med pris og kvalitet tatt i betraktning:
Beaujolais Nouveau 2025

Følgende to viner var dessverre ikke tilgjengelig for smaking:

10495101 | Guy Breton Fanchon Beaujolais-Villages Nouveau | kr 276.90 
13607901 | Dom. Romy Le Mouflet Beaujolais Nouveau | kr 239.00

Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Anmeldelser


Jean-Paul Brun L'Ancien Beaujolais Nouveau 2025

5804001
Gamay | 12,5% | 235,-
Frankrike, Beaujolais

Produsenten er anerkjent som en av de kvalitativt beste i regionen og en stabil leverandør av klassisk vin inspirert av vinmakingsteknikkene fra Burgund.

🍇 Her skiller vinmakingen seg fra den vanlige fremgangsmåten for Bojo Novo ved at vinen ikke gjennomgår karbonmaserasjonKarbonmaserasjon er en vinifikasjonsmetode der hele drueklaser gjæres i en karbondioksidrik tank, noe som starter en gjæring inne i selve druen. Prosessen skaper myke og svært fruktige viner med lite tanniner, og er mest kjent fra Beaujolais.. Håndhøstede druer avstilkes og presses før de spontangjæresDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. på skallene i to uker i ståltanker. Tappes mot slutten av oktober før den kjøres rett ut til markedet.

🍷 Klar, lett lys lilla.

En mer jordlig og sammensatt nese med touch av maraschino og bringebær.

Livlig og fersk i anslaget med energisk friskhet og fine lette tanniner. Lette peppertoner og skogsaromaer. En seriøs Nouveau.

🍽️ Vinmakingen, som er mer lik den klassiske Burgund-stilen, minus fatlagringen, skaper en vin som er anvendelig til mat. Andebryst, ragu, eller svinefilet med rotgrønnsaker vil være fint følge til denne vinen.


Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2025

4984001
Gamay | 13% | 205,-
Frankrike, Beaujolais

Et solid, familiedrevet vinhus i Burgund, med over 100 hektar vinmark og røtter tilbake til 1880. Har også lang fartstid i Beaujolais og var blant de første som sendte Nouveau-stilen ut i verden.

🍇 Fra vinstokker i gobeletGobelet er en beskjæringsmetode der vinstokken formes som en lav, frittstående busk uten støttesystem. Metoden er ideell for varme og tørre klima, da den beskytter druene mot sol og vind, men krever at alt arbeid utføres manuelt.-form. Tradisjonell fremstilling med hele klaser som gjennomgår karbonisk maserasjon i ståltanker.

🍷 Klar, middels lys lilla.

Middels intens og innbydende duft av blomster, rips og markjordbær.

Mellomstor kropp og et bra balansert anslag med flott dybde og fine peppertoner. Lette tanniner og bra syre gir en fin tekstur. Meget bra.

Her er også kanskje påvirkningen fra Burgund tilstede og selv om vinen er laget på den lokale metoden er dette en dypere, fyldigere, mer nyansert og teksturert utgave av Nouveau.

Et meget bra kjøp.


Ch. Thivin Gamay Noir Vignes d’Ecussol Beaujolais Nouveau 2025

14857601
Gamay | 12,5% | 219,-
Frankrike, Beaujolais

Et hus med århundrer med historie og drevet av Geoffray-familien siden 1877. I dag er det femte og sjette generasjon som styrer skuta.

🍇 Fra 50-år gamle vinstokker på granitt og sand vendt mot øst. Håndplukket fra gobeletGobelet er en beskjæringsmetode der vinstokken formes som en lav, frittstående busk uten støttesystem. Metoden er ideell for varme og tørre klima, da den beskytter druene mot sol og vind, men krever at alt arbeid utføres manuelt.-stokker med fangveksterFangvekster er planter som dyrkes mellom vinstokkene for å forbedre jordsmonnets helse. De bidrar til å hindre erosjon og kan redusere vinstokkens vekstkraft for å konsentrere druenes smak. mellom radene. Semi-karbonmaserasjonEn vinmakingsteknikk der hele drueklaser puttes i et kar og vekten gjør at druene i bunn presses. Denne jusen starter så fermentering og frigir CO2, som igjen fører til at de øvrige hele druene i karet starter å karbonmaserere. Les mer her: https://www.decanter.com/learn/advice/carbonic-maceration-54082/ med bruk av gravitasjonsflytGravitasjonsflyt i vinproduksjon bruker tyngdekraft i stedet for pumper for å flytte druer, juice og vin gjennom prosessen. Denne skånsomme metoden bevarer delikate aromaer, reduserer oksidasjon og gir en renere vin. i produksjonen.

🍷 Klar lett lilla.

Fin intensitet av syrlige kirsebær og bringebær. Lett volatil på nesen.

Fin dybde i anslaget og bra konsentrasjon. Energisk med livlig syre og balansert fasthet. Har en flott bringebærfrukt i utgangen som er lang og imponerende. Dette er bra saker, selv om det ikke er altfor nyansert.


Trénel Beaujolais-Villages Nouveau 2025

4795901
Gamay | 12,5% | 195,-
Frankrike, Beaujolais
Hovedsakelig en såkalt négociantEn négociant er en vinhandler som kjøper druer, most eller ferdig vin fra andre for å selge den under sitt eget merkenavn. Denne modellen gir små druedyrkere tilgang til markedet og gir négocianten mulighet til å skape viner fra et bredt utvalg av vinmarker.-virksomhet etablert i 1928. Ble satt på kartet av grunnleggerens sønn, André Trénel, viss barnebarn fortsatt er involvert i driften. Huset er også kjent for sin likørproduksjon og da særlig sin Créme de Cassis.

🍇 Håndhøstede druer gjennomgår typisk karbonmaserasjon for produksjon av Nouveau.

🍷 Klar, middels dypere blårød.

Ikke altfor intens duft med preg av kirsebær og mørkere bær.

Lett og friskt anslag med litt grusete, fine tanniner. Har likevel en fin dybde og konsentrasjon av sure kirsebær og urter.

Beaujolais Nouveau fra Trénel er også et meget bra kjøp til omtrent samme pris. Den er litt mindre intens og dyp, men har en fin volatilitet som løfter frem delikate fruktaromaer på en fin måte.


Philippe Viet Beaujolais Lancié Primeur 2025

20025001
Gamay | 11,5% | 299,-
Frankrike, Beaujolais

Fra en av regionens nye aktører, etablert i 2019, og som allerede har fått en del oppmerksomhet. Philippe har omtrent 5 hektar med vinmark innen Morgon, Fleurie og Régnié, som er økologisk dyrket siden oppstart og nylig sertifisert.

Phillipe skiller seg litt ut ved at han ikke kommer fra en av familie av vinmakere, men mat og vin har alltid vært en del av livet hans. Etter en karriere i finanssektoren, og med flere WSET-kvalifikasjoner i bagasjen, fikk han sin første praktiske erfaring fra Beaujolais i 2015. Dette ble etterfulgt av opphold hos kjente aktører i Burgund, Loire og Australia.

🍷 Klar middels lilla.

Rund og fin nese med jordbær, lett vanilje og noe solbær.

God intensitet med en lett volatil friskhet som løfter frem toner av bringebær, pistasj, solbær og noe svale urter. Kanskje den mest sammensatte av vinene på slippet med silkemyke tanniner og flott dybde tross den lave alkoholen.

En vin som koster litt mer enn røkla, men forsvarer prisen med en nyansert aroma og elegant profil.


Famillle Descombe Granite Beaujolais Villages Nouveau 2025

18639701
Gamay | 12,5% | 229,-
Frankrike, Beaujolais

Descombe-familien har fem generasjoner med historie tilknyttet transport og eksport fra Beaujolais siden 1905. I dag drives vinhuset av Marine Descombes, hennes mann Kevin og broren Francois. De har nylig utvidet med oppkjøp av eiendommer i Beaujolais og Chablis og fokuserer nå mer på produksjon av vin.

Sentralt står ideen om å ta vare på fremtiden via jordrestaurering og de har et eget prosjekt på å plante flere tusen trær og hekker for å sikre god biodiversitet på eiendommene.

🍷 Klar og lett mørk lilla.

Fint sammensatt duft med skogsbær og litt bjørnebæreddik. Svale urter.

Lett volatil i anslaget med en aromatisk profil av bringebær og solbær. Faste, men litt kantete tanniner fra midten med en fin friskhet. Likevel er det god lengde og klarhet i frukten her.


Neste
Neste

Quinta de Santiago Sou Dissident Tinto 2021