O Canada!
“Storebror rydder opp”
Mens USA dykker stadig dypere ned i fascistregimet er det en perfekt tid å se mot den ufortjent oversette ekspartneren i nord.
Dessverre er det altfor lite vin fra Canada på det norske markedet. 14-15. mai inviterte den canadiske ambassaden i samarbeid med Wines of Canada inn til smaking for å rette opp i dette. Om norske importører fulgte med bør de ha plukket opp et par gode kandidater. Under kan du lese om noen av mine favoritter fra smakingen.
Det var en lystig og oppstemt gjeng med vinmakere som møttes i Oslo disse maidagene. Trump sin handelskrig har i effekt fjernet lokale dyrkeres største konkurrent fra det canadiske markedet og det ser lyst ut for vinbøndene i Canada nå. Med det sagt var det vel langt fra noen feiring av presidentens politikk og væremåte blant aktørene og de fleste var enig i at dette var en sjanse de måtte gripe til å skape seg et sterkere navn utenfor landets grenser.
Canada er verdens nest største land, men har relativt beskjeden beplantning av druer på rundt 12.500 hektar (til sammenligning nærmer Spania seg 1 million hektar som verdens mest druebeplantede land). Selv om druedyrking forekom så tidlig som på starten av 1800-tallet, har dessverre ikke utviklingen og den internasjonale anerkjennelsen gått like bra som hos naboen i sør.
Kort om canadisk vin
1811: Første vinranker plantes av Johann Schiller utenfor Toronto.
Det neste århundret utvider drueplantingen seg til Ontario og Nova Scotia med fokus på lokale druearter fra vitis labrusca-familien grunnet det kalde klimaet. For det meste søte og forsterkede viner.
1916 - 1930: Forbudstiden setter sine begrensninger på produksjon og salg av vin, akkurat som i USA.
1974: Inniskillin blir grunnlagt i Niagara som et av de første nye foretakene siden forbudstiden. De er også blant de første som planter kjente europeiske varianter fra vitis vinifera, som riesling, chardonnay og pinot noir. De lager også den første kommersielt tilgjengelige isvinen i 1984, som får internasjonal anerkjennelse.
1988: Frihandelsavtalen med USA inngås og canadiske produsenter må modernisere og heve kvaliteten for å kunne konkurrere med vinene som kommer fra sør. Appellasjonssystemet VQA dannes etter fransk AOC modell.
I det 21. århundre fortsetter utviklingen av kvalitetsviner fra godt egnede vinmarker spesielt i Ontario og British Columbia. Isvin fortsetter å være et viktig produkt, men man ser også en økende produksjon av musserende vin fra kjølig klima og bærekraftige viner på riesling, chardonnay, pinot noir og cabernet franc.
Meyer Family Vineyards
Foreløpig den eneste produsenten av stille vin tilgjengelig på det norske markedet, noe som er smått utrolig. Etablert i 2006 i den velkjente Okanagan Falls appellasjonen i British Columbia spesialiserer de seg på relativt beskjeden produksjon av chardonnay og pinot noir fra bærekraftig jordbruk.
2 chardonnayer og 1 pinot noir er tilgjengelig på Vinmonopolet per nå.
Okanagan Valley ligger rett nord for grensen til USA.
Trail Estate
Superhyggelige Alex Sproll viste frem en chardonnay og en rød blend som virkelig imponerte og som du kan lese anmeldelse av i denne artikkelen. Sproll-familien etablerte vingården sin i 2011 og har en relativt småskalaproduksjon i Prince Edward County, Ontario. De samarbeider også med andre aktører i området og er kjent for å være uredde utforskere av litt mindre kjente druer og hybridvarianter. Naturlig gjæring og såkalt minimal intervensjon er stikkord for deres filosofi.
Rosewood
William Roman er sjefen ved denne familieeide vingården i Niagara som ble stiftet i 2000. Med opphav fra Ukraina og et århundre med erfaring innen birøkting, kombinerer Roman-familien vin-, mjød- og honningproduksjon med et sterkt fokus på å leve i partnerskap med naturen rundt seg. I et stadig vekslende klima med store årgangsvariasjoner er deres fokus på jordsmonnshelse og et balansert økosystem spesielt viktig for å sikre en stabil og sunn drift av vinmarkene.
William er født og oppvokst blant biene, men da familien beveget seg inn i vinproduksjon var han ikke vanskelig å be. Fra en studiefortid innen teknologi og forretningsdrift skiftet han fokus over til en grad innen vitikultur og holder nå også WSET Diploma-utmerkelsen. For å utvikle sin praktiske erfaring har han jobbet for vinprodusenter i New Zealand og i Okanagan Valley i British Columbia.
Som ganske nybakt far og med mange jern i ilden var det interessant og lærerikt og høre om Williams bakgrunn, filosofi og dedikasjon til et helhetlig og samspilt landbruk, hvor biene selvfølgelig bidrar til å forme vinmarkene. Hans Blaufränkisch er kanskje det klareste og mest karakteristiske uttrykket jeg har smakt av denne druen, tross mange gode bekjentskap fra opprinnelseslandet Østerrike.
Therianthropy
Som navnet tilsier er tilknytningen til fauna og flora sentralt i denne produsentens filosofi, som ble startet i 2018 av en gruppe vinentusiaster med et ønske om å spesielt utforske vin fra kjøligere klima. David Eiberg (født Örnberg og med svenske aner) har en grad innen vinmaking fra UC Davis i California og lang praksis fra Frankrike, USA, Sør-Afrika og nå i Ontario, Canada. Han er også en meget habil, utdannet kokk og lidenskapelig opptatt av mat- og vinkombinasjoner.
Med en helt naturlig tilnærming til vinmaking ønsker David å best kunne presentere det unike jordsmonnet fra de forskjellige parsellene i Ontario. Vinmarkene dyrkes helt økologisk av samarbeidspartnere, med separat innhøsting og fremstilling fra de forskjellige parsellene. Gjæring skjer naturlig og det tilsettes ingenting fra vinmakerens side, bortsett fra en beskjeden dose sulfur når det er nødvendig.
Vinene herfra var absolutt på nivå med noen av de beste naturvinene fra Europa. Rene, ekspressive og med klar druetypisitet og det er tydelig at David har et godt samarbeid gående med sine druedyrkere.
Drea’s Wines
Andrea Kaiser er datter av Karl Kaiser, som var med å etablere tidligere nevnte Inniskillin. Fra en bakgrunn i restaurantdrift og med vinutdanning fra UC Davis og Stanford begynte hun i 2019 å lage sine egne viner med klassiske, men unike etiketter designet av broren. Hun er en sentral skikkelse innen vinverden i Niagara og Ontario, både som rådgiver og styreleder i diverse organisasjoner.
Vinene er småskalaproduksjon laget fra enkeltvinmarker med liten påvirkning fra vinmakeren. Andrea har ikke egen vingård, men samarbeider med Reif Estate Winery, hvor hun har vært markedsdirektør i nesten 20 år. Jeg ble igjen imponert over klarheten og det livlige uttrykket som Andrea klarer å få fra sine druer. Spesielt syren og teksturen imponerer og bruken av litt mindre typiske druer for regionen som sauvignon blanc og dornfelder gir vinene en sterk identitet.
De store innsjøene ved grensen mellom USA og Canada har stor innflytelse på vinmakingen i Ontario.
Vinanmeldelser
Meyer Okanagan Valley Pinot Noir 2023
7377501
Pinot Noir | 13,5% | 349,-
Meyer er med unntak av én musserende eneste vinprodusenten tilgjengelig via Vinmonopolet. Noe som er merkelig da disse vinene leverer god kvalitet til en fornuftig pris og er fullgode alternativ til mye av det som kommer fra California.
Håndplukkede druer fra forskjellige appellasjoner i British Columbia. Delvis helklaser gjæres i åpne kar før lagring i opptil 10 måneder på nøytrale eikefat.
Kombinerer fruktig rød frukt med en livlig friskhet og godt integrert fatbruk. Har også en lett jordlig tone som sender tankene til Burgund, selv om stilen kanskje ligger litt nærmere tysk spätburgunder.
En flott laget, lett elegant og fruktig pinot noir som kan nytes for seg selv, eller til en kyllingrett med sopp og urter.
Disse vinene er dessverre ikke tilgjengelige her til lands ennå, men imponerte stort på smakingen:
Trail Estate Chardonnay V5
Ikke på det norske markedet ennå
Chardonnay | 10,5%
Femte årgang med denne chardonnayen er en frisk, klar og meget livlig affære. Håndplukkede hele klaser presses og de to parsellene frukten hentes fra gjæres separat. Lagres på 500 liters nøytrale eikefat.
Med lav alkohol og ingen overdreven eik som forstyrrer gir denne vinen et krystallklart uttrykk av chardonnay, noe som kanskje historisk sett har vært omtalt som en litt karakterløs drue.
Her viser Sproll-familien at med lav innblanding fra vinmakerens side kan denne druen fortsatt skape vin med sterk karakter. Kalkaktig sitron og salte mandler i et friskt, rent og saftig uttrykk.
En chardonnay du kan starte kvelden med, eller ha til lett og naturlig sjømat.
Trail Estate Juicy Red 2021
Ikke på det norske markedet ennå
Gewürztraminer, Riesling, Viognier, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon | 11,5%
Her kommer lekenheten og eksperimentering frem i en blanding av fem forskjellige druer, både meget aromatiske hvite og klassiske røde.
Håndhøstet og fremstilt på litt ulike måter før druene blandes og lagres på nøytral eik i 7 måneder.
En lett, frisk og balansert blanding av florale toner og fersk rød frukt. Lett i stilen, men nyansert og med en fin symfoni av kirsebær, bringebær, sitrus og blomster.
Dette er klassisk, ren og leskende naturlig fremstilt vin i en uredd og moderne stil. En perfekt rødvin i hvitvinsdrakt som kan brukes som en forfriskende start på kvelden, til en utflukt i parken, eller når man vil ha noe litt unikt.
Rosewood Blau 2023
Ikke på det norske markedet ennå
Blaufränkisch | 11%
Naturlig gjæret og modnet 5 måneder på nøytrale franske eikefat. Ingen filtrering og en meget klar fremstilling av druen.
En svært intens og livlig vin som hopper opp av glasset og med en druefrukt som var lett å kjenne igjen selv om navnet på flasken avslører innholdet.
Nyansene og renheten her er rett og slett imponerende og vi får virkelig håpe at dette finner veien over Atlanteren, for den oppgitte prisen i Canada er langt fra avskrekkende.
Therianthropy David Eagle Gamay 2023
Ikke på det norske markedet ennå
Gamay | 11%
Koblingen mellom dyr og mennesker er sentral i vinen og navnet referer til vinmaker Davids tidligere etternavn, Örnberg. For meg er den et lysende klart eksempel på det beste gamay kan by på med en ren og uttrykksfull stil med lette urtetoner og en silkemyk kropp med lette tanniner og frisk rød frukt. Som en lett versjon av syrah fra kaldt klima, men med friskere og lettere frukt.
Til and og lette kalveretter, eller bare for seg selv når du vil ha noe friskt og interessant.
Drea’s Sauvignon Blanc 2024
Ikke på det norske markedet ennå
Sauvignon Blanc | 12,5%
Spontangjæret fra en av de første vinmarkene med sauvignon blanc i regionen plantet i 1982. Kun ståltank og med lite bearbeidelse for å bevare druens identitet i størst mulig grad.
Her går tankene umiddelbart til det beste fra Loire, kanskje hakket over da vinen har en utrolig skarp, men flott syre og en herlig mineralitet. Krystallklar med urter, nyslått gress og stikkelsbær. “Benchmark” sauvignon blanc.
Dette er den klassiske utgaven av kafévin, som man nyter i pene klær til en grønn salat. Herlig!
Drea’s Rosé 2023
Ikke på det norske markedet ennå
Dornfelder | 12,5%
Kort skallkontakt og såkalt saignéemetode.
Ikke den druen man har mest erfaring med, men her får Andrea frem en fyldig, intens og moden utgave med mye smak, som heves av en flott syre og tekstur i avslutningen. Antas å være den eneste roséen på denne druen fra Canada.
Modne plommer, bringebær og kjølige urter i flott kombinasjon. Tørr, rik og intens.
En rosé som nok kan håndtere det meste av mat du slenger mot den og som byr på en fruktig og godt balansert opplevelse som det er vanskelig å ikke like.