Ukens Vin #16

“Arven fra nye stier”

Rosévin trenger ikke bare være lette og anonyme opplevelser uten nyanse og dybde. Ukens vin er perfekt følge til sommerens grillmat og solskinn.

Selv om Penedès er mest kjent for produksjon av Cava, finnes det aktører som tør å gå egne veier. Can Ràfols dels Caus ble grunnlagt av Carlos Esteva på 1980-tallet og er kjent for sin dedikasjon til økologisk vinproduksjon.

Carlos sin nysgjerrighet og vilje til å eksperimentere med et bredt utvalg av druesorter var på et særegent nivå i denne regionen. Dette resulterte i anerkjennelse for å lage noen av de første vinene av høy kvalitet på lokale druer som xarel-lo og sumoll, men han var også blant de første i Spania til å dyrke chenin blanc. Dessverre gikk Carlos bort i 2023, 72 år gammel, men familien fortsetter driften i hans ånd med et klart fokus på originalitet og kvalitet, med respekt for naturen.

Vingården ligger i Garraf-massivet og har vinmarker som strekker seg over 90 hektar med rundt 30 forskjellige druesorter, noen så gamle som 90 år. Fokus er på innfødte druer fremstilt på tradisjonelle metoder med bærekraftig og økologisk jordbruk, hvor noen parseller også dyrkes etter biodynamiske prinsipper. Alt høstes for hånd og vinstokkene får ingen ekstra vanning utover det naturen tilfører.


 
Can Ràfols holder til i Garraf-massivet, rett vest for Barcelona. 

Eiendommen har historie helt tilbake til det 15. århundre og det var Carlos sin bestefar som kjøpte gården inn i familien på 1930-tallet. Som ingeniør med bakgrunn innen arkitektur begynte Carlos arbeidet med å omdanne tomten til en moderne vingård dypt forankret i områdets natur og med fokus på tradisjonell vinmaking.

I 2015 fullførte de et 15 år langt prosjekt for å integrere en ny vinkjeller i fjellet, designet for å utnytte tyngdekraften under vinmakingen.

Vingården produserer omtrent 300.000 flasker vin årlig, inkludert 10.000–20.000 flasker musserende vin. Gran Caus-vinene, representerer kjernen i deres filosofi og er kjent for sin kompleksitet og evne til å uttrykke terroiret de kommer fra.


Can Ràfols er ikke redde for å eksperimentere, her med såkalte demijohns.


Vinanmeldelser


Can Rafols Gran Caus Rosat 2022

15879701
Merlot | 13,5% | 366,-
Håndplukkede druer fra kalkholdig leire og sand i Massís del Garraf, 300 moh. 18-timers skallkontakt og kun såkalt free-run juice"Free-run juice" er den mosten som renner fritt fra pressede druer før det påføres ytterligere trykk. Denne juicen anses ofte som den reneste og av høyeste kvalitet, da den inneholder færre bitterstoffer og tanniner fra skall og kjerner. benyttes. Fermenteringen skjer spontantDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i rustfrie ståltanker ved lav temperatur over 40 dager. Vinen modnes deretter i flaske i 6 måneder før salg med kun litt svovel tilsatt.

Brilliant lys purpurrød farge.

En ganske intens og sammensatt duft på denne med bringebær, rabarbra, lett gummi (på en bra måte) og jordlige krydder.

Mykt og rundt anslag, litt typisk for merlot, med en rik profil som reddes fra å være feit av middels syre og en lett fasthet. Vinen fremstår nyansert og med veldig god dybde, noe som gjør at man stopper opp og tenker over aromaen og smaken i større grad enn mange andre roséer.

Rikheten gjør dette til en vin man gjerne kan ha til litt mat. Gjerne lyst kjøtt som kylling og svin, men den vil også gå fint til litt større salater og oster.

Mange kvier seg kanskje for å bruke litt ekstra på roséviner, men dette er et lysende eksempel på at disse vinene ikke bare er ment som tørstekvelende flasker i solvarmen.

Dette er en meget god vinopplevelse på en drue med et ufortjent dårlig rykte, laget av en unik produsent, fra et atypisk sted for merlot. Vel verd prisen.


Forrige
Forrige

O Canada!

Neste
Neste

Folkets fest