Ukens Vin #17

“Maskiner i nirvana”

New Zealand er kjent for en moderne og bærekraftig vinproduksjon og ukens vin er et godt eksempel på møtet mellom teknologi og natur. 

Landet på motsatt side av kloden er kjent for sitt kjølige, maritime klima, som gir en lang vekstsesong for friske og aromatiske druer. De fleste vinområdene ligger på østsiden av nord- og sørøya, beskyttet av fjellkjeder og nær havet, noe som gir store temperaturforskjeller mellom dag og natt.

Sauvignon Blanc er den klart viktigste druen og står for omtrent 70% av all vinproduksjon. Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling og Syrah finnes også fra forskjellige anerkjente appellasjoner.

Landet kombinerer et høyt fokus på bærekraft, hvor nesten hele vinmarksarealet er tilknyttet organisasjonen Sustainable Winegrowing New Zealand, med teknologiske nyvinninger, presisjon og hygiene. Maskinell innhøsting er normen og brukes nesten i all innhøsting. Dette er grunnet relativt slakt terreng, mangel på sesongarbeidere og et krav om økonomisk effektiv drift for å kunne imøtekomme eksportmarkedet. Nesten 90% av vinen som produseres eksporteres til alle verdens hjørner.

New Zealand har vært en pioner innen denne mekaniserte tilnærmingen til innhøsting og tiltrekker seg mange aspirerende vinmakere, som ønsker å lære om driften og nødvendige tiltak i vinmarken, som beplantning og oppbindingssytemer. I tillegg var mangelen på eikefat og tilgjengeligheten av tanker fra produksjon av sauemelk en pådriver til å produsere Sauvignon Blanc på stål, i en kjølig og fruktdrevet stil.

Marlborough

New Zealand sin største vinregion er internasjonalt anerkjent som en storprodusent av Sauvignon Blanc og druen står for omtrent 80% av det plantede arealet på 30.000 hektar og 312.000 tonn med frukt. Fjellene beskytter mot vind fra vest og sørger for at kjølige vinder fra Antarktis blir ledet gjennom regionen. Med Stillehavet et steinkast unna er regionen ansett som en kjølig, maritim klimasone, men Marlborough er også det mest solfylte området i New Zealand, noe som gir markante diurnale temperaturforskjeller.

Produksjonen utgjør omtrent 2/3 av all vinmaking i landet og er drevet av flere større aktører med varierende grad av identitet og kvalitet. Men det finnes også produsenter som gjør ting litt annerledes, noe ukens vin kan bevitne.


 
Nautilus holder til i Renwick helt på nordøstsiden av sørøya i Marlborough-appelasjonen.

Nautilus Estate

Nautilus Estate ble etablert i 1985 i Marlborough-regionen på New Zealands sørøy. Dette var akkurat i startfasen for transformasjonen som skulle skje i området. Fra å ha rundt 80 aktører som fokuserte på den litt obskure druen müller-thurgau, har Marlborough nå over 700 vinhus og en overveldende beplantning av Sauvignon Blanc.

Foretaket er fortsatt familieeid og drives av Robert Hill Smith, som er femte generasjon vinbonde i familien. Med seg har han et lite, men tettarbeidende, lag hvor Clive Jones er ansvarlig for arbeidet i vinkjelleren. Han er opprinnelig kjemiker, men har over 30 år med erfaring fra vinmaking i Marlborough. Huset er kjent for sin dedikasjon til kvalitet, bærekraft og presisjon i produksjonen.

Det hentes druer fra flere nøye utvalgte vinmarker i Marlborough, inkludert områder som Wairau Valley og Awatere Valley. Fra seks egne vinmarker, samt samarbeid med tre andre bønder, dyrkes det frem rundt 1500 tonn med frukt, noe som er en betydelig mengde, men langt mindre enn de største aktørene vi kjenner fra området som Villa Maria og Cloudy Bay, som begge har blitt kjøpt opp av større investorer.

Nautilus har to separate anlegg: ett dedikert til Pinot Noir og et annet for hvitviner, noe som muliggjør unik behandling av de ulike druetypene for best mulig kvalitet. Ved mottaket for Sauvignon Blanc brukes maskiner for å sikre rask behandling, kontrollere skallkontakten og bevare mest mulig av fruktens naturlige aromabilde.

Dette høres kanskje ut som en industriell prosess og et langt steg fra tidligere omtalte vinprodusenter her på siden, men slik gjøres det i store deler av New Zealand. Teknikken gir like fullt bedre muligheter for å håndtere produksjon i større skala og alt drueskall etter produksjonen komposteres og gjenbrukes i vinmarkene hos Nautilus. Den gir også bedre kontroll på energibruken gjennom alle stadier av produksjonen. I tillegg beveger produsenten seg stadig nærmere naturlig drift og Renwick-vinmarken dyrkes i dag etter økologiske prinsipper, samtidig som bruken av syntetiske plantevernsmidler reduseres i øvrige areal og man fokuserer sterkt på jordhelse og effektivisering av vannbruk.

Oversikt over vinmarkene og areal

  • Renwick Vineyard: 7 hektar plantet med Pinot Noir, Chardonnay og små mengder Sauvignon Blanc.

  • Opawa Vineyard: 25 hektar, hovedsakelig Sauvignon Blanc, med 1,5 hektar Pinot Noir.

  • Kaituna Vineyard: 20 hektar plantet i 2002–2003, primært med Sauvignon Blanc.

  • Lanark Lane Vineyard: 12 hektar med Sauvignon Blanc.

  • Clay Hills Vineyard: 5,5 hektar plantet med Pinot Noir mellom 1999 og 2004.


Vinmaker Clive Jones har lang fartstid som vinmaker i Marlborough og skulle kanskje ønske at regionen ikke bare var kjent for sauvignon blanc.


Vinanmeldelser


Nautilus Sauvignon Blanc 2023

521801
Sauvignon Blanc | 13% | 250,-

Maskinelt innhøstet tidlig på morgenen, som er vanlig praksis i store deler av New Zealand, for å bevare friskheten i druene. Tilsatt gjær, derav også en andel uvanlige gjærstammer, på lav temperatur i ståltanker med en liten del på eikefat. Lagret 3 måneder på bunnfall for å gi en lett, kremete tekstur.

2023 var en utfordrende vekstsesong med mye regn som følge av påvirkning fra La Niña. Høsten så derimot mer stabile forhold og ga optimale forhold for modning og innhøsting.

Klar grønngul farge.

Intens og klassisk duft av stikkelsbær, nesle, grapefrukt, grønt eple og lett ananas.

Middels kropp med en meget pen fedme og tilbakeholden friskhet, som er fint balansert mot hverandre. Lett bittert midtparti før den avslutter ganske rikt, kremet, men fast.

En vin med høy konsentrasjon til prisen. Kan kanskje bli litt mye for noen, som er typisk for druen, men aromaene er kjølige og produksjonen oser av kvalitet til denne prisen.

En intens, fruktig, men også ikke overdreven tropisk Sauvignon Blanc fra New Zealand som kan håndtere litt kraftigere salater, eller fisketaco.


En rik, men balansert og kjølig utgave av sauvignon blanc fra Nautilus.


Vil du teste ut en annen knallbra Sauvignon Blanc fra New Zealand, laget av en litt mindre aktør i håndverksstil? 

Bryterlater Still Life 2023

13350801
Sauvignon Blanc | 12,5% | 326,-

Fra Canterbury-regionen litt lenger sør. Etablert av James Graves Opie, som tidligere jobbet som sommelier i Australia. Bærer navnet til Nick Drakes ikoniske album som igjen reflekterer produsentens eteriske og sjelfulle tilnærming til vinmaking.

Økologiske druer, som gjenspeiler vekstsesongen, høstes manuelt og gjæres naturlig i brukte eikefat før de modnes på bunnfall i ti måneder. RackingRacking er en vinifikasjonsteknikk som innebærer å overføre vin fra én beholder til en annen (typisk fra fat eller tank) for å skille den klare vinen fra bunnfallet, også kalt lees – døde gjærceller og annet sediment. ved bruk av tyngdekraft. Ingen filtrering, eller klaring.

Her kommer et mer livlig og syrefriskt uttrykk av lett tropisk frukt frem, i samspill med toner av nyslått gress. Ananasskall og våt stein med noe tresevje.

En nydelig håndlaget vin med masse karakter og energi. Vel verdt prisen og en produsent å ha på radaren.

Forrige
Forrige

Verktøyet

Neste
Neste

O Canada!