Verktøyet

“Hjemmeproffen”

Man trenger ikke så mye for å heve vinopplevelsen, men det hjelper med noen triks og gode verktøy.

Det man aller helst trenger for å nyte en flaske vin er noen å dele den med. Utover det er det veldig lite man absolutt må ha, selv om mange hevder det motsatte. Her får du en kort gjennomgang av det som er verdt å vite om servering av vin.

Temperatur

Det er dessverre her mange slurver litt. Jeg vil si serveringstemperatur på vin er noe av det viktigste du kan sikre for en god opplevelse. Mange lever fortsatt etter ideen om at hvitvin skal du ha i kjøleskapet og rødvin kan stå i romtemperatur. Det gir ofte en skuffende opplevelse.

La oss først ta for oss romtemperatur. Hva er det? Ingen vet. Det man kan anta er at når man begynte å bruke begrepet var nok romtemperaturen lavere (16-18°C) enn det de fleste har i hjemmene sine i Norge i dag. Hva med varmere klima hvor temperaturen kryper opp mot 30 grader? Neppe ideelt. Når vin serveres for varmt blir alkoholen fort fremtredende og man mister mye av de lettere nyansene i aromabildet. Tanninene i vin med skallkontakt vil også bli tydeligere og kan fremstå harde og kantete.

Hvitvin rett ut fra kjøleskapet som holder 3°C er heller ikke optimalt. Syren i vinen blir mer aggressiv samtidig som frukten blir mer livløs og lukket. Dette fører til en mer anonym og skrinn opplevelse av vinen.

Så hva gjør man? Om du har et vinskap, sett det til 10°C. Har du et kjølig sted i huset, eller en vinkjeller, sikt deg inn på denne temperaturen. Dette vil være et mellompunkt hvor det meste av vin får sjansen til å uttrykke seg bra. Rødvin vil nok umiddelbart virke noe kald, spesielt de større vinene, men når raskt ideell temperatur på 12-16°C i glasset og mens flasken står på benken. De aller letteste og fruktigste hvitvinene skal ideelt sett serveres et par grader kaldere og da kan man sette flasken i kjøleskapet et godt kvarter før servering. Ellers skal fyldigere og mer nyanserte hvitviner gjerne drikkes på rundt 10-12°C, samme gjelder for Champagne og musserende viner av kvalitet.

Etter du har tatt vinen ut kan jeg sterkt anbefale å sette den i en kjøler og avbildet under er den typen jeg syns fungerer best og er mest anvendelig, spesielt på lette røde og fyldigere hvite viner er dette en enkel måte å holde vinen rundt 10-12°C. Kulden fra flasken er med på å holde temperaturen stabil i beholderen og har denne også stått kaldt vil dette fungere i god tid til å drikke opp flasken. Bare ikke sett den i solen.

Større vinkjølere kan gjerne fylles med is, vann og litt salt (dersom man vil ha rask nedkjøling). Saltet senker frysepunktet til vannet og gjør at vannet det kan nå grader lavere enn 0°C. Dette gjør at isen smelter raskere, men væsken som vinen ligger i vil ha lavere temperatur og raskere kunne kjøle vinen. Om du ønsker å bevare en kjølig temperatur på vinen lengst mulig er det beste å ha en ferdig avkjølt vinkjøler, en god mengde store isklumper (helst klar is uten luft i seg) og påse minst mulig kontakt med luften rundt. Dropp da saltet.

Åpning

Har du en såkalt vingekorketrekker med to lange armer på hver side og et spyd ned i midten?

Oppgrader.

Har du en motordrevet med batteri og lys?

Nedgrader.

Det er en grunn til at personalet i restauranter kun benytter seg av én type vinåpnere; kelnerkniven. Patentert for nesten 150 år siden og nå oppgradert med en dobbelthengslet arm er den uovertruffen både i størrelse og funksjonalitet.

Den har også en kniv på seg som gjør det lett å fjerne folien på flaskehalsen. I stedet for å bruke den til å skjære pent rundt halsen er det en mye raskere og penere måte å gjøre det på. Finn skjøten på hetten som sitter over flasketoppen, skyv kniven inn under den fra nedsiden og dra av hele halsen. Dette er mye raskere, fjerner all folie og sørger for at det ikke kommer med noe bøss i glasset under skjenking.

Ønsker du å unngå sprut, søl og klumsing når du åpner musserende vin er det par ting som hjelper. Ikke utsett vinen for raske temperaturendringer før åpning og unngå bråe bevegelser av flasken. Sørg for at du alltid holder press på korken etter at du fjerner metallburet/korknettingen, ellers kan du fort få en overraskelse. Hvis du i tillegg klarer å holde korken stille i en hånd mens du vrir hele flasken med den andre, vil du raskt se at det er null stress å åpne bobler sakte og kontrollert.

Glass og skjenk

Mange liker å eksperimentere med forskjellige glass når de drikker vin og dette har faktisk en del å si. Størrelse og utforming av glasset vil påvirke smaksopplevelsen. Med det sagt kommer man langt med lite.

Trenger du en type glass for hver drue- og vintype?

Nei.

Trenger du forskjellig glass for hvitvin, musserende og rødvin?

Nei.

Det viktigste du kan ha er et mellomstort og klokkeformet vinglass med litt bredde nederst og en ikke for trang åpning i toppen. Da gir du vinen rom til å åpne seg og sikrer tilgang til luft, samtidig som det blir lettere for nesen å plukke opp aromaene. I hverdagen er jeg veldig fan av disse uten stett fra Riedel. Å ha lave glass gjør at man senker skuldrene, forhindrer uhell og forenkler oppvasken.

Har du flutes til servering av bobler? Bruk de til prosecco, spritz, eller andre lekne cocktails. Champagne og annen musserende vin serveres i vinglass, dette fordi den smale formen på flutes gjør det umulig å plukke opp aroma fra glasset. Ja, det ser pent ut med boblene i glasset og disse blir litt bedre bevart, men det er vin vi drikker og skal smake, ikke bobler. Har du prøvd å drikke Champagne hvor boblene har gått ut? De beste er som regel fantastiske viner i seg selv.

Hvor mye skal i glasset? Jeg er veldig fan av å forsyne seg flere ganger av to grunner: man drikker litt mer forsiktig og flere kan dele på en flaske vin.

Med det sagt er en tommelfingerregel at det ikke skal skjenkes over det bredeste punktet på vinglasset, men på de største glassene bør man stoppe en del lavere enn dette. Restauranter pleier enten å sikte seg inn på 1,5dl, eller 1,25dl per servering. Da går det henholdsvis 5, eller 6 glass per flaske. Personlig ser jeg helst at serveringssteder har mindre glass og skjenk med dertil lavere pris. Da får man utforsket mer av vinkartet.


Har du en slik kjøler, en dobbelhengslet vinåpner og et enkelt vinglass kommer du langt.


Dette er den beste type vinåpner. Har alltid vært det.


Dette er ikke et vinglass.


Neste
Neste

Ukens Vin #17