Spesialslipp Musserende Vin
Torsdag 5. juni slippes en rekke musserende viner og en del hvite på polets spesialbutikker. Her er et par viner med relativt lav pris fra slippet, som har fått god presseomtale og som er fra produsenter jeg mener bør gi gode kjøp.
Stort sett er dette et slipp hvor flaskeprisen ligger godt over 500,- og det bør nevnes at viner fra ettertraktede produsenter som Raveneau, Dom Perignon og de gjeveste cuvéene fra Pol Roger blir sluppet, for de som har ubegrenset med penger tilgjengelig.
Hvitvin
19566401 | Pascerette des Vignes | Macon Milly-Lamartine Genevrieres | 2023 | 322.60
Domaine La Pascerette des Vignes ble etablert i 2013 av Céline Robergeot-Cienki. Navnet "Pascerette" kommer fra det latinske pascer, som betyr å gjete, og reflekterer produsentens aktiviteter innen både vinproduksjon og sauehold. Den første tappingen fant sted i 2013 og seks år senere sluttet Célines ektemann seg til virksomheten, som nå har vokst til 6 hektar vinmark og 16 hektar med beite for de 60 sauene. Filosofien er minimal intervensjon i kjelleren og i vinmarkene for å skape transparente og livlige viner. Druene håndhøstes fra vinmarkene, som drives miljøvennlig med bevaring av jordstruktur og dekkvekst, hvor sauene beiter mellom vinrankene.
Dette bør være et svært bra Chardonnay-kjøp fra Burgund i en solid årgang som har gitt god avkastning av druer med høy modenhet, balansert av frisk syrestruktur.
19531501 | Droin, J.-P & B. | Chablis Vaillons | 2023 | 570.50
Droin-familien har en lang historie som vinbønder i Chablis som strekker seg tilbake til 1620. I dag representerer Benoît Droin den 13. generasjonen og har videreutviklet driften med en moderne vinkjeller og samtidig endret beskjæringssystemet og redusert utbyttene betydelig. De eier i dag 26 hektar med vinmark, inkludert betydelige andeler i Premier Cru og Grand Cru-appellasjoner.
Vaillons er en anerkjent Premier Cru-vinmark på vestre bredd av elven Serein og er kjent for å være en av de mer tilgjengelige vinene i porteføljen, ofte elegant og floral i sin fruktkarakter, samtidig som den viser dybde og mineralitet. Jordsmonnet er dominert av kalkstein, rik på fossiler av små østers og ligger med en sørøstlig eksponering. Dette gir godt med morgensol og bidrar til en jevn modning av druene.
Musserende
19520201 | Black Dog Hill | Classic Cuvee Brut | 2016 | 685.00
Black Dog Hill Vineyard er et familieforetak drevet av ekteparet Jim og Anja Nolan, som slapp sin første årgang i 2011. Jim vokste opp på gården, som ligger i South Downs nasjonalpark i Sussex, England. Etter 25 år i London vendte han tilbake til hjemtraktene for å prøve lykken som vinbonde. Tre generasjoner av familien er involvert i driften og navnet "Black Dog Hill" stammer fra et lokalt sagn om en spøkelsesaktig svart hund som har versert området i mange år.
2020-årgangen slippes også på 19520301, som vil gi en friskere, yngre og mer fruktdrevet opplevelse, som kanskje bør legges bort et par år før konsumering. Begge omtales som gode årganger, der 2020 fikk redusert avlingene noe grunnet vårfrost, som resulterte i mindre produsert vin. Det som ble høstet hadde dog svært god kvalitet og her vil jeg absolutt anbefale å raske med seg en flaske av hver årgang om man har sjansen. De slipper også flere øvrige årganger med blanc de blancs, blanc de noir, samt en rosé, se full oversikt her.
Deres anerkjente vinmaker, Dermot Sugrue, er en av Englands mest respekterte produsenter av musserende vin. Dessverre blir det meste av hans egne viner også sluppet i spesialutvalget og det er derfor begrenset tilgjengelighet på hans flasker, men trykk her for en oversikt.
Denne cuvéen ble historisk skapt for restauranter og er designet for å være en mer kremet og matvennlig champagne. Den tappes med litt lavere trykk som resulterer i finere, mykere bobler og en mer delikat munnfølelse. Blandingen består typisk av en majoritet Grand Cru-druer og resten Premier Cru. Côte des Blancs har hovedsakelig sørøstvendte skråninger, noe som gir god morgensol og bidrar til optimal modning av Chardonnay-druene, samtidig som friskheten bevares. Jordsmonnet domineres av kritt, som er ideelt for Chardonnay og gir vinene deres karakteristiske mineralitet og finesse.
2020-årgangen i Champagne var preget av en tidlig vekstsesong etter en våt vinter og varm vår. Blomstringen skjedde tidlig og sommeren hadde perioder med varme, spesielt i august, noe som fremskyndet modningen. Høsten kom også tidlig og 2020 endte opp med en av de korteste modningsperiodene noensinne.
Tradisjonell, skånsom pressing hvor druene gjæres parsellvis i temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker. Vinen modnes først videre i ståltanker i ca. 8 måneder før annengangsgjæring i over 3 år på flaske.
Gastronome 2020 vil være en tidlig tilgjengelig årgangs-champagne med lette, elegante bobler og en kremete anvendelig stil, som gjerne kan følge oster, bakverk og lette kanapeer.
Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 5. juni kl. 10 og påfølgende morgen på polets nettsider.