Spesialslipp Musserende Vin

Torsdag 5. juni slippes en rekke musserende viner og en del hvite på polets spesialbutikker. Her er et par viner med relativt lav pris fra slippet, som har fått god presseomtale og som er fra produsenter jeg mener bør gi gode kjøp. 

Stort sett er dette et slipp hvor flaskeprisen ligger godt over 500,- og det bør nevnes at viner fra ettertraktede produsenter som Raveneau, Dom Perignon og de gjeveste cuvéene fra Pol Roger blir sluppet, for de som har ubegrenset med penger tilgjengelig.


Hvitvin

19566401 | Pascerette des Vignes | Macon Milly-Lamartine Genevrieres | 2023 | 322.60

Domaine La Pascerette des Vignes ble etablert i 2013 av Céline Robergeot-Cienki. Navnet "Pascerette" kommer fra det latinske pascer, som betyr å gjete, og reflekterer produsentens aktiviteter innen både vinproduksjon og sauehold. Den første tappingen fant sted i 2013 og seks år senere sluttet Célines ektemann seg til virksomheten, som nå har vokst til 6 hektar vinmark og 16 hektar med beite for de 60 sauene. Filosofien er minimal intervensjon i kjelleren og i vinmarkene for å skape transparente og livlige viner. Druene håndhøstes fra vinmarkene, som drives miljøvennlig med bevaring av jordstruktur og dekkvekst, hvor sauene beiter mellom vinrankene.

Dette bør være et svært bra Chardonnay-kjøp fra Burgund i en solid årgang som har gitt god avkastning av druer med høy modenhet, balansert av frisk syrestruktur.


19531501 | Droin, J.-P & B. | Chablis Vaillons | 2023 | 570.50

Droin-familien har en lang historie som vinbønder i Chablis som strekker seg tilbake til 1620. I dag representerer Benoît Droin den 13. generasjonen og har videreutviklet driften med en moderne vinkjeller og samtidig endret beskjæringssystemet og redusert utbyttene betydelig. De eier i dag 26 hektar med vinmark, inkludert betydelige andeler i Premier Cru og Grand Cru-appellasjoner.

Vaillons er en anerkjent Premier Cru-vinmark på vestre bredd av elven Serein og er kjent for å være en av de mer tilgjengelige vinene i porteføljen, ofte elegant og floral i sin fruktkarakter, samtidig som den viser dybde og mineralitet. Jordsmonnet er dominert av kalkstein, rik på fossiler av små østers og ligger med en sørøstlig eksponering. Dette gir godt med morgensol og bidrar til en jevn modning av druene.

Domaine Droin praktiserer såkalt lutte raisonnéeLutte raisonnée (direkte oversatt "fornuftig kamp") er en tilnærming innen jordbruk der man reduserer bruken av plantevernmidler til et minimum. Målet er å oppnå en balansert bekjempelse av skadedyr og sykdommer, kun når det er absolutt nødvendig, og da med de minst skadelige metodene., hvor syntetiske behandlinger begrenses mest mulig og med fokus på å bevare jordens mikrobielle liv. Høstingen skjer tidlig for å bevare naturlig syre. For 2023-årgangen, som var preget av en varm periode i slutten av august og begynnelsen av september, valgte Benoît å bruke maskinhøsting for å kunne høste tidlig om morgenen og raskt, noe som var viktig for å bevare friskheten i druene. De første druene som ble høstet i 2023 var fra Vaillons. De ble gjæret naturlig og lagret inntil 10 måneder på en kombinasjon av fat og ståltank før en lett filtrering og klaring før tapping. Benoît Droin har redusert bruken av ny eik betydelig sammenlignet med tidligere generasjoner.

Musserende

19520201 | Black Dog Hill | Classic Cuvee Brut | 2016 | 685.00

Black Dog Hill Vineyard er et familieforetak drevet av ekteparet Jim og Anja Nolan, som slapp sin første årgang i 2011. Jim vokste opp på gården, som ligger i South Downs nasjonalpark i Sussex, England. Etter 25 år i London vendte han tilbake til hjemtraktene for å prøve lykken som vinbonde. Tre generasjoner av familien er involvert i driften og navnet "Black Dog Hill" stammer fra et lokalt sagn om en spøkelsesaktig svart hund som har versert området i mange år.

Classic cuvée er, som navnet tilsier, en klassisk "Champagne-blend" bestående av 60% Chardonnay, 30% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier. Jordsmonnet av kritt og kalkstein ligner på det man finner i Champagne og Chablis, som er ideelt for produksjon av musserende vin av høy kvalitet. Druene håndhøstes og gjennomgår tradisjonell metodeTradisjonell metode (også kalt champagnemetoden eller klassisk metode) er den mest anerkjente og tidkrevende måten å produsere musserende vin på, som Champagne, Crémant og Cava. Den innebærer en annengangsgjæring i flasken, hvor vinen får sine bobler og utvikler komplekse smaker gjennom lang lagring på bunnfall av døde gjærceller. før vinen lagres 4 år på bunnfall før degorgeringDegorgering er en prosess innen produksjon av musserende vin (som champagne og cider) hvor man fjerner bunnfallet av døde gjærceller som samler seg i flaskehalsen etter andre gjæring. Dette gjøres vanligvis ved å fryse flaskehalsen for å danne en ispropp som inneholder bunnfallet, og deretter fjerne proppen slik at trykket i flasken skyter ut isproppen..

2020-årgangen slippes også på 19520301, som vil gi en friskere, yngre og mer fruktdrevet opplevelse, som kanskje bør legges bort et par år før konsumering. Begge omtales som gode årganger, der 2020 fikk redusert avlingene noe grunnet vårfrost, som resulterte i mindre produsert vin. Det som ble høstet hadde dog svært god kvalitet og her vil jeg absolutt anbefale å raske med seg en flaske av hver årgang om man har sjansen. De slipper også flere øvrige årganger med blanc de blancs, blanc de noir, samt en rosé, se full oversikt her.

Deres anerkjente vinmaker, Dermot Sugrue, er en av Englands mest respekterte produsenter av musserende vin. Dessverre blir det meste av hans egne viner også sluppet i spesialutvalget og det er derfor begrenset tilgjengelighet på hans flasker, men trykk her for en oversikt.

Dermot Sugrue lager noen av de klareste og mest ekspressive vinene i England.

Pierre Gimonnet & Fils er en anerkjent egendyrkende produsent med dype røtter i Côte des Blancs, som kan spores tilbake til 1750 i landsbyen Cuis. Pierre Gimonnet begynte å produsere egen champagne mellom verdenskrigene, med spesialisering i blanc de blancsBlanc de Blancs er en champagne som er laget utelukkende av hvite druer, og i de aller fleste tilfeller betyr dette 100 % Chardonnay-druer. Denne produksjonsstilen gir typisk viner med en markant syrestruktur og et betydelig lagringspotensial.. Hans sønn, Michel, utvidet eiendommen med parseller i nabokommunene Cramant og Chouilly og i dag ledes huset av Olivier og Didier, som tok over etter Michels pensjonering i 1996. De har videreført sin bestefars og fars fokus på kvalitet og terroir-uttrykk og eiendommen måler nå 28 hektar fordelt på ca. 40 parseller (16 ha Premier Cru, 12 ha Grand Cru), alt i Côte des Blancs. Mange av vinstokkene er gamle, halvparten eldre enn 40 år, og noen i Cramant over 100 år. Det produseres rundt 250 000 flasker årlig.

Denne cuvéen ble historisk skapt for restauranter og er designet for å være en mer kremet og matvennlig champagne. Den tappes med litt lavere trykk som resulterer i finere, mykere bobler og en mer delikat munnfølelse. Blandingen består typisk av en majoritet Grand Cru-druer og resten Premier Cru. Côte des Blancs har hovedsakelig sørøstvendte skråninger, noe som gir god morgensol og bidrar til optimal modning av Chardonnay-druene, samtidig som friskheten bevares. Jordsmonnet domineres av kritt, som er ideelt for Chardonnay og gir vinene deres karakteristiske mineralitet og finesse.

Familien legger stor vekt på bærekraftig jordbruk av gamle vinstokker og bruker selection massaleUtvalg av de beste vinplantene ved omplanting av en vinmark. Dette fremfor å kjøpe inn stiklinger fra en art. for å bevare genetisk mangfold ved nyplanting.

2020-årgangen i Champagne var preget av en tidlig vekstsesong etter en våt vinter og varm vår. Blomstringen skjedde tidlig og sommeren hadde perioder med varme, spesielt i august, noe som fremskyndet modningen. Høsten kom også tidlig og 2020 endte opp med en av de korteste modningsperiodene noensinne.

Tradisjonell, skånsom pressing hvor druene gjæres parsellvis i temperaturkontrollerte rustfrie ståltanker. Vinen modnes først videre i ståltanker i ca. 8 måneder før annengangsgjæring i over 3 år på flaske.

Gastronome 2020 vil være en tidlig tilgjengelig årgangs-champagne med lette, elegante bobler og en kremete anvendelig stil, som gjerne kan følge oster, bakverk og lette kanapeer.


Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 5. juni kl. 10 og påfølgende morgen på polets nettsider.


Forrige
Forrige

Ukens Vin #18

Neste
Neste

Verktøyet