Ukens Vin #18
“Utviklet kupp fra storprodusent”
Det er smått utrolig at man kan plukke opp 11 år gammel vin til rett over 300,- Ukens vin er en flott utviklet, fortsatt livlig og bra balansert sak fra Rioja.
Hacienda López de Haro er et varemerke som eies av Bodega Classica, som igjen er en del av den større vingruppen Vintae. Gruppen ble grunnlagt i 1999 av José Miguel Arambarri, en gründer fra La Rioja, og har siden vokst til å omfatte flere vinhus i ulike spanske vinregioner, samt noen internasjonale prosjekter.
Bodega Classica ble etablert i San Vicente de la Sonsierra, i hjertet av Rioja Alta, med en filosofi om å lage klassiske viner. Navnet "López de Haro" er en hyllest til Don Diego López de Haro, grunnleggeren av byen Bilbao og en historisk skikkelse i regionen. Vinene fra López de Haro skal representere en tradisjonell Rioja-stil, men ofte med en moderne tilnærming til kvalitet og konsistens.
Storproduksjon
Vintae-gruppen er er en omfattende operasjon som benytter seg av flere vinmakere og er i stadig utvikling. Derfor er det vanskelig å finne informasjon rundt de involverte aktørene og druene for hver enkelt årgang. Med det sagt meldes det at de stadig ser etter mer naturlige og økologiske tilnærminger til jordbruket og selv om de opererer etter de fastlagte rammene i Rioja, ønsker de først og fremst å lage balanserte viner av kvalitet.
Skalaen til tross vil jeg si at vinmarkenes beliggenhet, som fører til god friskhet og lav alkohol, gjør dette til et lite kupp man ikke bør gå glipp av. 2014-årgangen i Rioja var generelt ansett som en god årgang og var preget av en mild vår, en tørr og varm sommer, og noe regn i september som i noen tilfeller forsinket innhøstingen, men som også bidro til å balansere modningen. Druene hadde generelt god helse og modenhet, noe som resulterte i viner med god fruktkonsentrasjon og balansert syre.
Vinanmeldelser
Hacienda Lopez Haro Gran Reserva Blanco 2014
13541101
Viura 85, Garnacha Blanca 5, Malvasia 10 | 12,5% | 336,-
Håndhøstet fra i snitt 65-år gamle vinstokker høyt beliggende i Sonsierra og Alto Najerilla. Vinmarker på kalk og leire, noen med nordlige eksponering.
Spontangjæret på rundt 18°C i ståltanker og lagret tre år på franske og ungarske eikefat, hvor omtrent en tredel er nye.
Dyp skinnende gyllen farge.
En ganske kraftig duft av nøtter, nedfallsepler, svisker, kandisert appelsin og hvit sjokolade. Nyansert og utviklet aromabilde på denne.
Middels kraftig kropp med en fin balansert friskhet, spesielt for alderen. Får litt mer preg av skolelim på ganen, men i en flatterende og forventet stil. Rund og aromatisk vin som fortsatt har lett tekstur og livlighet etter så lang tid, men jeg mener denne bør drikkes innen de neste 5 år for å ikke miste mer frukt og den fine strukturen som er nå. Den lave alkoholen er veldig godt mottatt da vinen unngår å bli varm og lubben i voksen alder.
Eksponeringen, jordsmonnet og høyden bidrar her til at vinen får en flott syrestruktur og moderat med alkohol sammenlignet med det vi ofte ser fra Rioja. Det styrker opplevelsen 11 år senere og gjør denne vinen til et lite kupp.
Bruk den til faste, utviklete oster, skinkefat, eller kyllingretter med kremet sopp, eller morkler.
En flott utviklet og nyansert vin, som skinner best nå.
For en annen flott utviklet hvitvin på Viura (også kjent som Macabeo) fra Rioja kan du prøve å få tak i en flaske av denne fra de få polene som har igjen.
Lopez de Heredia Viña Gravonia Blanco 2016
4468401 - Utsolgt, men inne på et knippe pol.
Viura | 12,5% | 470,-
Viura fra Viña Gravonia-vinmarken på rundt 400 moh og med vinstokker som er opptil 90 år gamle. Spontant gjæret og lagret fire år på gamle eikefat med omstikking et par ganger i året. Klarnet med eggehvite og tappet på flaske i 2022.
Her får vi en litt mer sammensatt nøtteprofil med mandler, sitrusskall og kjølig ananasfrukt. Høy konsentrasjon og meget god lengde med en flott livlig friskhet og tekstur. Et lite hakk opp både prismessig og kvalitetsmessig, om du klarer å få tak i en flaske.