Heinrich Graue Freyheit 2022

“Stabil natur”

En oransjevin alle vil like fra en av de mest stabile og tilgjengelige naturlige produsentene i Østerrike.

Weingut Heinrich er en familiedrevet vingård i Gols, Burgenland, ledet av ekteparet Gernot og Heike Heinrich. Siden de startet på begynnelsen av 90-tallet, har de gjennomgått en bemerkelsesverdig reise. Familien var en av grunnleggerne av "Pannobile"-gruppen, og var pionerer for fruktige, eikede rødviner av høy kvalitet.

Rundt midten av 2000-tallet gjennomførte de imidlertid en total omlegging av hele sin betydelige eiendom på over 100 hektar til biodynamisk jordbruk. I dag er de en av de ledende skikkelsene i den østerrikske og internasjonale naturvinbevegelsen. Serien "Freyheit" er manifestasjonen av denne reisen og representerer frihet fra konvensjonell vinmaking og tilsetninger. De er de reneste og mest nakne uttrykkene av deres druer og jordbruk.

Les mer om denne produsenten i “Ukens Vin 5”.


Grauburgunder, eller Pinot Gris, gir en karakteristisk farge på vinene grunnet druens lette rosaskjær i skallet.


Burgenland

Burgenland er Østerrikes østligste delstat, beliggende langs grensen til Ungarn. Regionen er geografisk dominert av den store, grunne steppesjøen Neusiedlersee. Vannmassen har stor innvirkning på klimaet, som er såkalt “pannonisk” – varmt, kontinentalt og solrikt.

Dette er Østerrikes varmeste region og hjertet av landets rødvinsproduksjon. Innsjøen Neusiedlersee fungerer som en enorm varmeregulator; den lagrer varme og skaper høy luftfuktighet om høsten, noe som gir ideelle forhold for edelråteBotrytis, også kjent som edelråte, er en sopp (Botrytis cinerea) som under visse forhold kan tørke ut druer og konsentrere sukkeret, noe som brukes til å lage søte dessertviner som Sauternes. Under fuktige forhold kan den derimot forårsake gråskimmel, som ødelegger avlingen. og regionen har derfor også en produksjon av verdensberømte søte viner.
Burgenland har en mangfoldig historie, og var lenge en del av Ungarn. Regionen var i mange år verdenskjent for sine edelsøte viner. I dag er den ansett som arnestedet for den naturlige vinbevegelsen i Østerrike, drevet frem av en ny generasjon av vinmakere med både utdannelse og et eksperimentelt tankesett inspirert av tradisjoner og Rudolf SteinerRudolf Steiners jordbruk, kjent som biodynamisk landbruk, er en holistisk metode som ser på gården som en selvforsynt, levende organisme og søker å forbedre jordens fruktbarhet gjennom spesifikke, naturlige preparater. Praksisen er også unik ved at den følger en astronomisk kalender som synkroniserer planting og innhøsting med kosmiske rytmer for å fremme sunn vekst og høyere kvalitet på avlingene..

Druer og Jordsmonn

  • Druesorter:

    • Røde: Zweigelt, Blaufränkisch og St. Laurent.

    • Hvite: Chardonnay, Weissburgunder, Welschriesling og Grauburgunder.

  • Jordsmonnsforskjeller: Det er en avgjørende forskjell på de to sidene av Neusiedlersee:

    • Østsiden (Seewinkel): Flatt, varmt og grusholdig. Perfekt for modne rødviner og edelsøte viner.

    • Vestsiden (Leithaberg): En åsrygg med et kjøligere mikroklima og et jordsmonn av kalk og skifer. Her produseres de mest strukturert og mineralske vinene i regionen.


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Heinrich Graue Freyheit 2022

8168101
Grauburgunder, Weissburgunder, Chardonnay, Neuburger | 12% | 400,-


🍇 Blanding av druer fra flere vinmarker på begge sider av Neusiedlersee. Håndhøstet og spontangjæret med 21 dager på skallene. Vinen ligger så i en lengre periode på bunnfallet og fylles på flaske uten noen tilsetninger, eller filtrering.

2022 var en varm og stabil årgang som er godt ansett for å gi god frukt og uten intense varmebølger som har kunnet prege tidligere årganger.

🍷 Dyp skinnende rød bronsefarge. Karakteristisk farge fra skallet til Grauburgunder (Pinot Gris).

Innbydende og lett løftet duft av blomster, rips og urter.

Relativt lett i kroppen, men med et meget livlig anslag bygget på smattende friskhet og flott nyanse i fruktbildet. En vin som virkelig vitner om energien i frukten og som gjør fint lite for å prøve å tilføre noe til dette, noe jeg kan sette pris på. Lengden er svært god og sammensetningen av druene vil jeg si fungerer optimalt.

Dette må være en av de beste oransjevinene på polet. Det er flere grunner til at jeg mener dette, men renheten i frukten, den livlige og tilgjengelig stilen uten for mye fasthet og bitterstoffer, samt den objektivt høye kvaliteten på vinen skaper et produkt de aller fleste vil elske.

Prisen vil kanskje noen reagere på, men for kvalitet og råvare på dette nivået rettferdiggjøres den så absolutt. Når man samtidig kan støtte seg på at vinen er fremstilt helt naturlig, uten kjemikalier i jordbruket og ingen tilsetninger i vinen, bør det være mulig for de fleste å kose seg med denne flasken.

🍽️ Anvendelig vin som fungerer utmerket som en aperitif, men var også en innertier til grillet haloumi, oliven og lett krydret mezze.

Oransjevin av meget høy kvalitet og som er lett å like.


Neste
Neste

Ukens Vin 32