Ukens vin #5

“Syrefrisk Chardonnay”

Weingut Heinrich ble etablert av ekteparet Gernot og Heike Heinrich på starten av 2000-tallet, med kun én hektar vinmark som Gernot overtok fra sine foreldre. De har siden vokst til å bli en anerkjent østerriksk vingård kjent for sitt engasjement for biodynamisk dyrking og naturlige vinproduksjonsmetoder fra nærmere 100 hektar. 

Vingården holder til i Burgenland og har parseller i vinmarker rundt hele Neusiedlersee. Fra 2006 har de drevet helt biodynamisk og er kjent for å være en ledende aktør i et land som er kjent for sitt fokus på bærekraftig druedyrking. De siste ti årene har vinhuset endret seg i takt med tiden og gått fra å være en anerkjent produsent av Blaufränkisch til å lage et spekter av hvite, oransje og røde viner kjent for sitt naturlige uttrykk og friskhet.

 
Heinrich holder til rett utenfor byen Gols, som anses for å være arnestedet for østerriksk naturvin. Leithaberg ligger på nordvestsiden av Neusiedlersjøen. 

Pannobile

Trenden startet allerede med etableringen av Pannobile-samarbeidet i 1994, hvor en gruppe østerrikske vindyrkere rundt byen Gols gikk sammen for å diskutere og fokusere på jordsmonnshelse, druetypisitet og klimaet i området. Navnet kommer fra det gamle romerske navnet på området, Pannonia, og i tillegg til Heinrich-familien inneholder gruppen kvalitetsprodusenter som Judith Beck, Andreas Gsellmann, Gernot Leitner, Anita & Hans Nittnaus, Gerhard Pittnauer og Claus Preisinger. Det er absolutt verdt å sjekke ut vin fra disse aktørene.

Målet er å etablere en appellasjon i Burgenland for de typiske vinene fra området. Hvert år kan hver produsent lage én hvit og én rød vin fra nøye utvalgte, lokale druer til å bære “Pannobile”-navnet på etiketten.


Naturlig utvalg

Heinrich har over de siste tyve årene aktivt tilegnet seg høyereliggende vinmarker i de beste åssidene i området og omstilt disse til sin biodynamiskeBiodynamisk vinproduksjon er en helhetlig metode som følger økologiske prinsipper og bruker måne- og kosmiske sykluser for å styre dyrkingen. Naturlige preparater forbedrer jordens helse og fremmer balanserte vinmarker, noe som kan resultere i mer levende, terroirdrevne viner. og bærekraftige drift. De ble Demeter-sertifisertDemeter-sertifisering er en internasjonal standard for biodynamisk landbruk, som bygger på økologiske prinsipper og inkluderer holistiske metoder som jordforbedring, naturlige preparater og biologisk mangfold. Den stiller strengere krav enn vanlig økologisk sertifisering og gjelder både dyrking og foredling av mat og vin. så tidlig som 2006 og produsenten er særlig opptatt av biodiversitet i vinmarken, jordsmonnsoppbygning, polykulturLandbruk med et mangfold av forskjellige samplantede arter. og vinstokkenes samspill. De har også introdusert sau i vinmarkene for naturlig kontroll av underveksten og tilføring av næring.
Vinmakingen følger hovedsakelig samme oppskrift med naturlig gjæringDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og minimal påvirkning mens vinen ligger på bunnfall i større eikefat. Det tas også i bruk flere sementegg og amforakrukker. GravitasjonsflytGravitasjonsflyt i vinmaking er en metode der druer, most og vin beveger seg gjennom produksjonsprosessen kun ved hjelp av tyngdekraft, uten pumper. Dette skånsomme systemet bevarer fruktens struktur og aroma bedre og reduserer sjansen for oksidering. er en integrert del av løsningene i vinhuset. Dette gir i min mening viner som er åpne og naturlige i sin profil og som samtidig fremstår rene og uten noen av de litt mer funky lastene som en slik tilnærming kan gi.
Fra å være en av de første familiene som eksporterte Blaufränkisch av høy kvalitet har det naturlige skiftet hos Heinrich hatt en stor påvirkning på vinene. I min erfaring har dette vært positivt for de hvite vinene spesielt og tilskuddet av oransjevinerSkallkontaktviner, også kalt oransjeviner, lages ved å fermentere hvite druer med skallene, som rødvin. Prosessen gir mer tekstur, tanniner, nyanser og en karakteristisk ravfarge. har gjort produsenten ettertraktet i det moderne markedet. De røde vinene syns jeg kanskje lider litt under omstillingen med ofte høy forekomst av volatile syrer og litt kantete og grønne stilktanniner.Stilktanniner er tanniner som kommer fra druens stilker når de inkluderes i vinifikasjonen, for eksempel ved helklasegjæring. De kan gi vinen struktur, friskhet og krydrede aromaer, men må balanseres for å unngå bitterhet.

Formen på eggene bidrar til en naturlig bevegelse i vinen og kontinuerlig kontakt med bunnfallet. Dette skaper nyanse og tekstur i vinene, samtidig som det begrenser sjansen for reduksjon.


Vinanmeldelser


Heinrich Chardonnay Leithaberg 2023

18785801
Chardonnay | 13% | 290,-
Fra kalk- og skiferholdig jordsmonn i vinmarker på vestsiden av Neusiedlersee. Ett døgn med skallkontakt etterfølges av naturlig gjæring og malo,Malolaktisk gjæring er en naturlig prosess der skarp eplesyre i vinen omdannes til mykere melkesyre ved hjelp av melkesyrebakterier. Dette gir vinen en rundere munnfølelse og kan tilføre smøraktige eller kremete aromaer, spesielt i hvitvin som Chardonnay. før vinen modnes på bunnfallet i syv måneder.

Brilliant dyp stråfarge mot lys gyllen.

Vinen slår først an med litt krydder og bunnfallspreg før toner av kvede, appelsin og hvit sjokolade melder seg. Litt lukket i starten, men åpner seg og blir mer floral og sitrusdrevet på nesen over tid.

En klokkeklar og leskende friskhet slår an tonen og man skulle nesten tro denne vinen hadde begrenset malo. Forfriskende sitron, appelsin og grønn eplefrukt på ganen hvor kryddertonene har inntatt baksetet. Flott, lett steinete avslutning med et meget bra løft fra syren.

Ikke den lengste, eller dypeste vinen, men man skal lete lenge etter en Chardonnay under 300,- som er så anvendelig, frisk og klokkeklar i uttrykket.

Vinen var en innertier til kjøtboller og linser med en vri fra midt-østen, men vil nok fungere fint til grillet hvit fisk og kyllingspyd.


Heinrich Blaufränkisch 2019

16687301
Blaufränkisch | 12,5% | 185,-

Blanding av frukt fra kalkholdig jord i Leithaberg til mer sandholdig og vindutsatt jordsmonn på Parndorf-sletten. Naturlig gjæret med 2 ukers maserasjon og lagret på større eiketønner og brukte fat i 18 måneder.

Tykk og ganske dyp blekklilla farge med kort kant.

Klar og løftet duft av bjørnebær, jord, bringebærseddik og tørkede blomster. Lett anispreg også. Ganske interessant og sammensatt neste på denne vinen til prisen. Blir fremhevet av de flyktige syreneSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat) i vinen.

Relativt lett i kroppen med et klart volatilt preg og fast grep fra druetanninene. Dette er ikke vinen for de som vil ha noe elegant og slikemykt med klassisk preg, men til prisen er det en svært sammensatt og livlig sak som gir god valuta for pengene.

Bruk den til svinekoteletter, eller til en schnitzel med urter og bærsaus.


Heinrich Naturtalent Zweigelt & Blaufränkisch 2020

13620501
Blaufränkisch (42), Zweigelt (58) | 12,5% | 160,-

Håndplukket og naturlig gjæret i eikeliggere og ståltanker. Lagret 11 måneder på gammel eik.

Litt slørete blårød farge.

En artig vin med juicy bringebærsfrukt, som også fremstår noe volatil. Et lett funky preg gir litt mer nyanser og et naturvinskjøp til svært overkommelig pris. Ikke det man tenker mest over, men lettbent og forfriskende.


Heinrich Pannobile 2018

13619801 - Nyere årgang er nå til salgs.
Zweigelt (60), Blaufränkisch (40) | 13% | 330,-


Håndplukket og naturlig gjæret i eikeliggere. 24 måneders lagring i brukte 500-liters eikefat.

Dyp blårød med kort kant.

Mindre intens nese her med bjørnebær og lett innslag av blomster. Fremstår ikke altfor dyp og sammensatt.

Middels kropp med flott friskhet og denne bringebærseddiken som går igjen i vinene. Her med innslag av rips og en noe kjøligere fruktopplevelse enn forventet. Lette druetanniner gir en god struktur i utgangen og vinen fremstår lettere elegant. Men for meg mangler det litt balanse og dybde til prisen.


Pssst.

En av mine favorittprodusenter fra området er tidligere nevnte Judith Beck. Sjekk gjerne ut vinene hennes og da spesielt denne røde blenden, som har imponert flere ganger.

Forrige
Forrige

Adelsheim Boulder Bluff Pinot Noir 2015

Neste
Neste

Vinfeber 2025 - USA del 1