Ukens vin #5
“Syrefrisk Chardonnay”
Weingut Heinrich ble etablert av ekteparet Gernot og Heike Heinrich på starten av 2000-tallet, med kun én hektar vinmark som Gernot overtok fra sine foreldre. De har siden vokst til å bli en anerkjent østerriksk vingård kjent for sitt engasjement for biodynamisk dyrking og naturlige vinproduksjonsmetoder fra nærmere 100 hektar.
Vingården holder til i Burgenland og har parseller i vinmarker rundt hele Neusiedlersee. Fra 2006 har de drevet helt biodynamisk og er kjent for å være en ledende aktør i et land som er kjent for sitt fokus på bærekraftig druedyrking. De siste ti årene har vinhuset endret seg i takt med tiden og gått fra å være en anerkjent produsent av Blaufränkisch til å lage et spekter av hvite, oransje og røde viner kjent for sitt naturlige uttrykk og friskhet.
Heinrich holder til rett utenfor byen Gols, som anses for å være arnestedet for østerriksk naturvin. Leithaberg ligger på nordvestsiden av Neusiedlersjøen.
Pannobile
Trenden startet allerede med etableringen av Pannobile-samarbeidet i 1994, hvor en gruppe østerrikske vindyrkere rundt byen Gols gikk sammen for å diskutere og fokusere på jordsmonnshelse, druetypisitet og klimaet i området. Navnet kommer fra det gamle romerske navnet på området, Pannonia, og i tillegg til Heinrich-familien inneholder gruppen kvalitetsprodusenter som Judith Beck, Andreas Gsellmann, Gernot Leitner, Anita & Hans Nittnaus, Gerhard Pittnauer og Claus Preisinger. Det er absolutt verdt å sjekke ut vin fra disse aktørene.
Målet er å etablere en appellasjon i Burgenland for de typiske vinene fra området. Hvert år kan hver produsent lage én hvit og én rød vin fra nøye utvalgte, lokale druer til å bære “Pannobile”-navnet på etiketten.
Naturlig utvalg
Vinanmeldelser
Brilliant dyp stråfarge mot lys gyllen.
Vinen slår først an med litt krydder og bunnfallspreg før toner av kvede, appelsin og hvit sjokolade melder seg. Litt lukket i starten, men åpner seg og blir mer floral og sitrusdrevet på nesen over tid.
En klokkeklar og leskende friskhet slår an tonen og man skulle nesten tro denne vinen hadde begrenset malo. Forfriskende sitron, appelsin og grønn eplefrukt på ganen hvor kryddertonene har inntatt baksetet. Flott, lett steinete avslutning med et meget bra løft fra syren.
Ikke den lengste, eller dypeste vinen, men man skal lete lenge etter en Chardonnay under 300,- som er så anvendelig, frisk og klokkeklar i uttrykket.
Vinen var en innertier til kjøtboller og linser med en vri fra midt-østen, men vil nok fungere fint til grillet hvit fisk og kyllingspyd.
Heinrich Blaufränkisch 2019
16687301
Blaufränkisch | 12,5% | 185,-
Blanding av frukt fra kalkholdig jord i Leithaberg til mer sandholdig og vindutsatt jordsmonn på Parndorf-sletten. Naturlig gjæret med 2 ukers maserasjon og lagret på større eiketønner og brukte fat i 18 måneder.
Tykk og ganske dyp blekklilla farge med kort kant.
Relativt lett i kroppen med et klart volatilt preg og fast grep fra druetanninene. Dette er ikke vinen for de som vil ha noe elegant og slikemykt med klassisk preg, men til prisen er det en svært sammensatt og livlig sak som gir god valuta for pengene.
Bruk den til svinekoteletter, eller til en schnitzel med urter og bærsaus.
Heinrich Naturtalent Zweigelt & Blaufränkisch 2020
13620501
Blaufränkisch (42), Zweigelt (58) | 12,5% | 160,-
Håndplukket og naturlig gjæret i eikeliggere og ståltanker. Lagret 11 måneder på gammel eik.
Litt slørete blårød farge.
En artig vin med juicy bringebærsfrukt, som også fremstår noe volatil. Et lett funky preg gir litt mer nyanser og et naturvinskjøp til svært overkommelig pris. Ikke det man tenker mest over, men lettbent og forfriskende.
Heinrich Pannobile 2018
13619801 - Nyere årgang er nå til salgs.
Zweigelt (60), Blaufränkisch (40) | 13% | 330,-
Håndplukket og naturlig gjæret i eikeliggere. 24 måneders lagring i brukte 500-liters eikefat.
Dyp blårød med kort kant.
Mindre intens nese her med bjørnebær og lett innslag av blomster. Fremstår ikke altfor dyp og sammensatt.
Middels kropp med flott friskhet og denne bringebærseddiken som går igjen i vinene. Her med innslag av rips og en noe kjøligere fruktopplevelse enn forventet. Lette druetanniner gir en god struktur i utgangen og vinen fremstår lettere elegant. Men for meg mangler det litt balanse og dybde til prisen.
Pssst.
En av mine favorittprodusenter fra området er tidligere nevnte Judith Beck. Sjekk gjerne ut vinene hennes og da spesielt denne røde blenden, som har imponert flere ganger.