Vinfeber 2025 - USA del 1

“Primus motor”

Det var flere sterke produsenter som hadde tatt turen over Atlanterhavet til Oslo for å vise frem vinene sine. Det er mye bra og interessant vin som lages i Nord-Amerika om dagen og kvaliteten er høy. Så gjenstår det å se hva verdenssituasjonen vil gjøre med priser og tilgang fremover.

Den største fordelen USA har som vinland er at de ikke er bundet av og nedtynget av historie og lovverk. Selv om det nasjonale markedet er et sammensurium av byråkrati, lages det mye bra vin, i forskjellig stil, som heldigvis når det norske markedet.

Etter flere tiår med fokus på klassiske franske druer som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Chardonnay, ser vi nå flere produsenter som planter italienske, spanske og portugisiske druer, samt mindre kjente franske varianter.

Se for eksempel vår artikkel om Rajat Parr sitt prosjekt her.

Her følger et av de amerikanske høydepunktene fra Vinfeber 2025, som ble avholdt i Oslo, 5. februar:

Cobb Wines

Historien til dette familiedrevne foretaket startet i 1989 med plantingen av Coastlands Vineyard. David Cobb, en tidligere marinbiolog, og hans kone Diane, med bakgrunn i markedsføring, ville finne et unikt område for vinkultivering som de kunne fylle dagene i sin pensjonisttilværelse med. Med David sin unike og detaljerte kunnskap om området fra sine mange jobbreiser i regionen, landet de etter hvert på åssidene ved Occidental, helt ute ved Stillehavskysten i Sonoma.

 
Cobb Wines holder til utenfor Occidental på Sonomas kystlinje. Herfra har man utsikt hele veien ned til San Fransisco-bukta i sør og utløpet til Russian River i nord.

Grunnlaget var lagt, men det var ikke før sønnen Ross kom inn i bildet mot slutten av 90-tallet at ting virkelig skjørt fart. Ross vokste opp i Marin County og hadde utdannelse innen landsbruksøkologi med spesielt fokus på bærekraft. Selv om musikk tok mye av fokuset under studiene, tok han ofte turen opp til foreldrenes vinmarker i helgene og begynte etter hvert å bistå vinmakere i regionen med sin ekspertise innen jordsmonn.

I 1998 landet han jobben som vindyrker og ønolog hos anerkjente Williams Seylem. Det ble starten på en årrekke med erfaring hovedsakelig som vinmaker ved Flowers-vingården. Ved begge disse produsentene jobbet han med David Hirsch og i 2009 ble han ansvarlig for vinmakingen der og var instrumental i utviklingen av deres navn som en moderne kvalitetsprodusent i området.

Ross Cobb er kongen på haugen i Sonomas kystlinje.

I 2000 fikk Ross et opphold hos Francois Leclerc i Burgund hvor planen var å jobbe i kjelleren. Med seg i bagen hadde han et knippe pinot noir fra Sonoma og han ble overrasket over hvor godt mottatt disse ble av sine nye bekjentskap i Frankrike. Dette forankret troen på at familiens foretak hadde livets rett og året etter lanserte han den første vinen fra Cobb Wines sammen med sine foreldre, en beskjeden produksjon på 130 esker. Det ble raskt revet bort og familien så ingen grunn til å fortsette å selge druene sine til andre aktører.

Ekspertisen på jordsmonn, vindyrking og regionen koblet med Ross sin lidenskap for musikk gjorde at han kom i kontakt med smått legendariske Les Claypool, bassisten i Primus. Sammen lager de vin under labelen Purple Pachyderm, som vi får håpe dukker opp på disse kanter av verden i fremtiden.



Vinmarkene

Coastlands Vineyard, som var den opprinnelige vingården, er fortsatt en hjørnestein i virksomheten. I tillegg har de utvidet porteføljen med flere nøkkelområder, men hovedfokuset er på deres tre egne vinmarker som også inkluderer Docs Ranch og Abigails Vineyard. Sortimentet omfatter vingårder langs hele Sonoma Coast og i Anderson Valley, hvert med sitt unike mesoklimaMesoklima er klimaet i et avgrenset område, større enn mikroklima men mindre enn makroklima, og påvirkes av lokale faktorer som topografi, vegetasjon og vassdrag. Det kan for eksempel forklare hvorfor en dal har et mildere klima enn områdene rundt. og jordsmonn.

Coastlands sitter på 350 moh og kun 2 km fra kysten. Med meget dypt jordsmonn og en sørvestlig eksponering gir de gamle vinstokkene lav avkastning av rik og nyansert frukt. Det drives stort sett ingen kunstig vanning.

Docs Ranch er plantet i 1999 og ligger på samme åsside som Coastlands, men med en mer østlig eksponering er den noe mer skjermet fra stillehavsvindende og varmes opp tidligere på dagen. Likevel byr druene på en livlig syrlighet og ren frukt om de høstes på riktig tidspunkt. Her finnes det også en andel Chardonnay. Vinmarken leases av en nabo av Cobb og første årgang var 2017.

Abigails Vineyard er plantet in 1992 og leases i et tett samarbeid med eieren. Området ble opprinnelig brukt til den omfattende epleproduksjonen i Sonoma. 2 hektar av den mest nordvendte delen med pinot noir er ompodetOmpoding er prosessen der en plante blir podet på nytt ved å erstatte den opprinnelige podingen med en ny, ofte for å endre sort eller forbedre vekstegenskaper. Det brukes blant annet i frukttrær og vinranker for å tilpasse dem til nye forhold eller markedskrav. til riesling, som Cobb har gitt ut fra 2021-årgangen.

Ekspertise gir finesse.

Kjernen i Cobb sin filosofi er å produsere viner som reflekterer sin opprinnelse, med satsing på pinot noir, chardonnay og riesling. Med sin lange og varierte erfaring og ekspertise på jordsmonnet i området er det klart at Ross har god kontroll på arbeidet i vinmarkene. Selv i utfordrende årganger har vinene som regel konsentrasjon og balanse og de fremstår generelt som elegante og nedtonede, fremfor å by på en overrumpling av moden frukt.

Prisen er i det høyere sjiktet, men kvaliteten er absolutt god nok til å rettferdiggjøre denne, spesielt i de beste uttrykkene. Dette er pinot noir med en lett hånd og en nyansert og elegant profil.


Vinanmeldelser


Cobb Cole Ranch Riesling 2022

Lanseres 2. april, men 2020-årgangen er tilgjengelig til en meget bra pris.
Riesling | 11,7% | 500,-
Fjerde årgangen med riesling fra monopoleEn monopolvinmark er en vingård som eies og drives av én enkelt produsent, i motsetning til vinmarker delt mellom flere eiere. Dette gir produsenten full kontroll over dyrking, høsting og vinproduksjon fra det spesifikke området. vinmark med appellasjonsstatus. Den ligger helt for seg selv på nesten 400 moh, noe som gir friske viner fra et helt spesielt mesoklima.Mesoklima er klimaet i et avgrenset område, større enn mikroklima men mindre enn makroklima, og påvirkes av lokale faktorer som topografi, vegetasjon og vassdrag. Det kan for eksempel forklare hvorfor en dal har et mildere klima enn områdene rundt. Kun 160 kasser lages.
Fermentert helt tørr og med innslag av botrytisBotrytis, også kjent som edelråte, er en sopp (Botrytis cinerea) som under visse forhold kan tørke ut druer og konsentrere sukkeret, noe som brukes til å lage søte dessertviner som Sauternes. Under fuktige forhold kan den derimot forårsake gråskimmel, som ødelegger avlingen. er dette en meget aromatisk, men samtidig balansert og strukturert affære med flotte toner av lime, aprikos, kandisert sitrus, krydder og innslag av våt stein.

2020-årgangen er et knallkjøp til 350,- da vinen rettferdiggjør den nye, høyere prisen. Bruk den til asiatisk hvor du ikke trenger sødme, eller til grillede svineretter.


Emmaline Ann Vineyard Pinot Noir 2021

19270901 - Lanseres 2. april.
Pinot Noir | 13% | 1.000,-
Fra 1 hektar stor vinmark omringet av gamle redwoodtrær på 250 moh. Omtrent halvparten helklaseDrueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen. og ligger nesten to år på gamle fat før den tappes på flaske. 250 kasser laget.

Kanskje det mest elegante uttrykket jeg smakte og stilen er langt nærere Burgund enn klassisk “ny verden pinot”. Fersk og frisk rød frukt av bringebær og syrlig krisebær over lette toner av kjølige urter og regnfrisk skogbunn. Myke, men teksturerte tanniner gir en elegant avslutning hvor mer florale elementer kommer frem.

Pinot noir i verdensklasse, men prisen har gått drastisk opp og gjør vinen utilgjengelig for de fleste. Det er synd da dette fortsatt fremstår som et bedre kjøp enn mange cru’er fra Burgund til samme pris.

Bruk til lettere retter på and, sopp eller småvillt.


Cobb Doc´s Ranch Vineyard Pinot Noir 2021

19271201 - Lanseres 2. april, men tidligere årganger er tilgjengelig til lavere pris.
Pinot Noir | 13% | 1.000,-.
Fjerde årgangen av denne vinen hvor de tidligere har eksperimentert med å slippe forskjellige viner av de ulike klonene pinot noir. Fremover vil det kun lages én blend fra denne vinmarken, unntatt i spesielle år hvor et par utvalgte kloner vil settes tilside for en ekstra cuvée.Cuvée er en betegnelse brukt i vinproduksjon for en spesifikk blanding eller parti av vin, ofte av høy kvalitet. Begrepet brukes særlig i Champagne og kan referere til den første, beste pressingen av druene eller en spesiell vinblanding. 950 kasser laget.

Fra jordsmonn med gamle havsedimenter på rett over 300 moh med tidvis stor innflytelse av kjølende tåke og med en sørøstlig eksponering. Halvparten av druene er hele klaser.

Et litt mer røft og modent uttrykk enn Emmaline Ann kanskje, men fortsatt flott nyanse av røde og mørke bær med innslag av blomster og lett våt jord. Litt høyere andel hele klaser gir nok et litt mer rustikt og urtete preg hvor tanninene kan trenge litt mer tid, selv om de på ingen måte fremstår som kantete.

Koster litt mye, men om du har tålmodighet og liker det litt mer strukturert er dette meget pent håndverk.


Cobb H. Klopp Vineyard Sonoma Coast Chardonnay 2021

19270701 - Lanseres 2. april, men 2019-årgangen er tilgjengelig.
Chardonnay | 13,4% | 750,-

Vinmarken ligger rett nedenfor Sebastopol på 100 moh. Fire forskjellige kloner av chardonnay brukes med klassisk vinmaking. 300 kasser laget.

Vinen klarer kunsstykket å kombinere lett flintaktige, mineralske toner med et herlig fruktbilde uten å fremstå reduktiv. Blomster, grillet sitron, vaniljekjeks og noe lett tropisk frukt også, men avslutter meget friskt og fast. Et referansepunkt for chardonnay av kvalitet.

Bruk den til grillet kveite, bacalao, eller en kokk du er veldig glad i.


Forrige
Forrige

Ukens vin #5

Neste
Neste

Chateau de Pibarnon Bandol Rosé 2022