Lørdagsgodt 1

“Eli’s vin”

I denne spalten vil jeg dele gode vinopplevelser av produkter som kanskje ikke er tilgjengelige, men som kan inspirere til å unne seg noe ekstra godt i glasset i helgen.

Vigne di Eli er et personlig og lite prosjekt startet av Marco de Grazia, den anerkjente eieren av den berømte Etna-eiendommen Tenuta delle Terre Nere. Prosjektet er oppkalt etter og dedikert til hans datter, Elena (Eli). Det hele startet da Marco ønsket å skape en spesiell vin til henne. Etikettene er basert på barnetegninger Eli laget som liten og understreker den personlige og lekne, men samtidig seriøse stilen til disse vinene.

Prosjektet er separert fra hovedeiendommen og fokuserer på små produksjoner fra spesifikke, eksepsjonelle parseller som Marco enten eier eller leier. Vinene lages i kjelleren til Terre Nere, men med sin egen distinkte identitet og drives av samme filosofi med fokus på økologisk landbruk og gamle, upodede vinstokker på Etna.

Beliggenhet

Etna DOC er en unik vinregion på den østlige delen av Sicilia, der vinmarkene er plantet i en halvsirkel på skråningene av Europas høyeste aktive vulkan, Etna. Vinmarkene ligger på svært høye høyder, fra 400 til over 1000 meter over havet.

Klimaet er et "fjell i Middelhavet". Til tross for den sørlige breddegraden, gir den høye beliggenheten kalde netter og en lang, kjølig vekstsesong. Denne store temperaturforskjellen mellom dag og natt er hemmeligheten bak vinenes friskhet, eleganse og aromatiske kompleksitet.


 

Vindyrking på Etna er en eldgammel geskjeft, men regionens moderne renessanse startet på slutten av forrige århundre. Pionerer som Benanti og senere Marco de Grazia, gjenoppdaget potensialet i de gamle vinstokkene, som ofte ikke var påvirket av vinlusens angrep på slutten av 1800-tallet. De viste verden at Etna kunne produsere viner i verdensklasse som kunne konkurrere med store viner fra Burgund og Piemonte.

Viktigste Druer

Hvite: Carricante (den store, edle druen, kjent for sin høye syre og mineralitet), Catarratto, Minnella.

Røde: Nerello Mascalese (kongen av Etna, ofte beskrevet som en krysning mellom Pinot Noir og Nebbiolo), og Nerello Cappuccio (brukes oftest i blanding).


Snø på Etna vitner om det kjølige klimaet man finner i høyden på Sicilia.


Vinanmeldelser


Le Vigne di Eli Moganazzi Volta Sciara Bianco 2015

Ikke tilgjengelig for salg.
Carricante, Catarratto, Grecanico Dorato, Minnella  | 12,5% | 362,-

2015 på Etna blir ansett som en svært god årgang og av mange holdt som en av de beste i tiåret. Vekstsesongen var balansert, med tilstrekkelig nedbør om våren og en varm, solrik sommer uten ekstreme hetebølger. Dette ga lang og jevn modning, noe som resulterte i viner med aromatisk kompleksitet, konsentrasjon og en spenstig syre.

🍇

Dette er hvitvin fra ContradaEt italiensk begrep for et lite, navngitt distrikt som i vinverdenen fungerer som en anerkjennelse av et unikt terroir, tilsvarende et cru i Frankrike. Systemet er mest utbredt på vulkanen Etna i Sicilia, der 133 offisielle contrade er definert av faktorer som alder på lavastrømmen, høyde og soleksponering, noe som gir distinkte og sporbare forskjeller i vinenes karakter. Moganazzi, nærmere bestemt parsellen "Volta Sciara", som ligger på nordsiden av Etna på 750 moh, rett ved kanten av en eldgammel lavastrøm fra 1614. Jordsmonnet er ekstremt karrig, bestående av svart, vulkansk sand og småstein. Dette gir vinen en utpreget røykfylt og mineralsk karakter.
Vinen er en feltblanding av de lokale druene Carricante, Catarratto, Grecanico Dorato og Minnella fra over 60 år gamle vinstokker. SpontangjæretDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og modnet på bunnfall i store, brukte eikefat i 10 måneder og 9 måneder på ståltank etter det.

🍷

Har drukket denne vinen to ganger. For over et år siden fremstod den lett lukket og ungdommelig, selv etter 8 år på flaske. Den åpnet seg fint på kort tid og bød på sitron, grønt epleskall, hvite blomster, asfalt og marsipan på en frisk og mineralsk kropp med en lang og lett fast avslutning. Flott tekstur.

I dag fremstår neste flaske faktisk enda bedre og med en veldig nyansert og utviklet profil. Syriner, Amalfi-sitroner, aprikos, søte kjeks og hvit sjokolade. Friskheten og teksturen er der fortsatt og vinen er elegant, utviklet, men fortsatt veldig livlig.

En herlig opplevelse og en fantastisk vin som viste seg frem på to vidt forskjellige måter over kort tid.

Dessverre må det nevnes at jeg ikke hadde samme opplevelse med 2017-årgangen som fremstod mer flat og med et litt for tydelig ullent bunnfalspreg. En god vin, men langt fra opplevelsen denne fantastiske årgangen ga meg.



Neste
Neste

Jurtschitsch Ried Heligenstein Riesling 2022