Spesialslipp Italia
Torsdag 16. oktober er det igjen tid for slipp av vin i polets spesialbutikker, denne gang med fokus på Italia. Jeg har dessverre ikke fått smake vinene, men kommer her med et par stalltips ut fra mine erfaringer med produsenter og øvrige anmeldelser av vinene.
Det er hovedsakelig vin fra Piemonte og Toscana som står i fokus, men det finnes også en del annen kvalitetsvin fra andre områder, som ofte har en mer fornuftig prislapp. Jeg plukker her frem et lite knippe av de mer fornuftig prisede og interessante vinene fra slippet.
Personlig syns jeg pris ofte ikke reflekterer kvaliteten og utfordringene man ser med et stadig mer varierende og varmt klima. Dette gjelder flere av de klassiske vinregionene, men spesielt kanskje Barolo blir for meg en altfor høy investering på noe som må ligge lenge før det rettferdiggjør prisen og som begynner å få altfor høy alkohol. Unntakene finnes, men det er langt mellom de og prisen er fortsatt meget høy.
Den fornuftige og kvalitetsbevisste vinkjøper går i dag nye veier. Med de siste årenes revolusjon i teknologi, tilgang til informasjon og mulighet for å eksperimentere, finnes det mange gode produsenter fra mindre kjente områder. Disse lager vin til en fjerdedel av prisen og med bedre energi, balanse og originalitet i flasken.
Om man klarer å gi slipp på den konservative vinpressens overbegeistring for altfor dyr vin og er opptatt av kvalitet fremfor eksklusivitet, er det mange nye druer og områder å oppdage.
NB! Vinmonopolet har nå innført en ny løsning hvor man må registrere seg i forkant for å få tilgang til køen i nettbutikken. Er du ikke påmeldt lanseringen før kl. 20 dagen før, får du ikke tilgang til køen ved slippet og må vente til lanseringen er ferdig. Les mer om dette her.
Quintodecimo
Vi starter lenger sør i Campania. Et område med et av verdens eldste vinhistorie, som strekker seg tilbake til antikkens Hellas. Bak Quintodecimo står Luigi Moio, en innflytelsesrik og respektert aktør i Italia.
Luigi er professor i ønologi ved Universitetet i Napoli. Han er anerkjent som en av Italias fremste eksperter på vinens aromaer og har i mange år jobbet som høyt ettertraktet konsulent for en rekke av Italias mest berømte vingårder, fra Toscana til Sicilia. Etter å ha hjulpet utallige andre, ønsket han å skape noe helt eget og grunnla Quintodecimo i 2001 sammen med sin kone, Laura. Målet var å realisere sine vitenskapelige og filosofiske ideer om vinmaking i praksis.
Moio ønsker å lage vin som er et uforstyrret uttrykk for de edle, stedegne druene i Irpinia: Greco, Fiano og Aglianico. Han mener at Sør-Italia, med sine gamle druesorter og unike jordsmonn, har potensiale til å lage vin på samme kvalitetsnivå som verdens største "Grand Crus". Vinene byr på presisjon, eleganse, kompleksitet og bra lagringspotensial.
De holder til i Mirabella Eclano, i hjertet av Irpinia. Dette er den fjellrike, grønne og kjølige innlandsdelen av Campania, ansett som toppregionen for kvalitetsvin i regionen. Alle vinmarkene er nøye utvalgt basert på vitenskapelige analyser av jordsmonn og klima. De ligger fra 400 til 700 meter over havet, noe som gir et kontinentalt klima med store temperaturforskjeller mellom dag og natt samt kalde vintere med mulig snøfall. Dette er avgjørende for å bevare syre og utvikle komplekse aromaer.
Han lager selvfølgelig gode eksemplarer av Aglianico fra den velkjente appellasjonen Taurasi, men her blir dessverre prisene altfor høye. Jeg mener derimot at regionens grønne druer er der man finner de beste kjøpene og har du ikke prøvd Greco og Fiano finner du her to meget gode eksemplarer.
19634701 | Quintodecimo Fiano di Avellino Exultet 2024 | 580,00
Dette er produsentens flaggskip for Fiano-druen og vinmarken drives etter økologiske prinsipper, med svært lave avlinger for å øke konsentrasjonen i druene.
Druen byr ofte på moden fersken i kombinasjon med blomster, honning og lett krydrede bittertoner. Den kan bli voldsom i uttrykket om produsenten ikke klarer å bevare friskhet, struktur og balanse, noe denne utgaven klarer.
19634601 | Quintodecimo Greco di Tufo Giallo d'Arles 2024 | 580,00
Druene kommer utelukkende fra produsentens egen enkeltvinmark, "Vigna del Giallo d'Arles", på 440 meters høyde i kommunen Tufo. Tufo er det historiske og mest anerkjente området for Greco-druen oppkalt etter det karakteristiske jordsmonnet, som er ekstremt rikt på svovel og kalk. Tufo er dannet av eldgamle marineavsetninger og gir druene herfra en gjenkjennelig røykfylt og flintaktig mineralitet.
Økologiske druer presses forsiktig som hele klaser og fremstilles og lagres med lignende metode som for Fianoen.
Greco er mer sitrusdrevet i fruktbildet og vil ikke ha de samme blomstertonene og innslag av mandel og honning vi finner i Fiano. Fra det beste jordsmonnet og klimaet byr den derimot på en mye mer teksturdrevet profil og markant syre. Dette gjør lagringspotensialet noe høyere, men dette er vin man ønsker å drikke mens den er så elektrisk og livlig som mulig.
Quintodecimo holder til i hertet av Irpinia og i høyden fra Appenninene, øst for Napoli.
Casa Ambra
Vi holder oss i Campania og får med oss en øyvin.
Casa d'Ambra er den mest historiske og anerkjente vingården på øya Ischia. Den ble grunnlagt i 1888 av Francesco D'Ambra med et ønske om å skape kvalitetsvin fra øyas unike, stedegne druer. Gjennom generasjoner har familien vært en forkjemper for å bevare Ischias vinarv, spesielt ved å redde og fremme druer som Biancolella og Forastera i en tid da turisme truet med å utrydde all vindyrking.
I dag ledes vingården av Andrea D'Ambra, oldebarnet til grunnleggeren. Han viderefører familiens dedikasjon til kvalitet og opphav. Vingården er spesielt kjent for sin heroiske vitikultur, hvor alt arbeid må gjøres for hånd i ekstremt bratte og utilgjengelige vinmarker.
Frassitelli er deres flaggskip, en enkeltvinmarksvin som representerer det ypperste uttrykket av Biancolella-druen. Dette er kanskje den mest ekstreme vinmarkene i Italia, som ligger på en nesten vertikal, sørvendt skråning på 600-700 meters høyde på fjellet Epomeo. Vinstokkene er plantet på smale, håndlagde terrasser støttet opp av eldgamle steinmurer kalt “parracine”.
Jordsmonnet er av vulkansk opprinnelse, spesifikt en grønnaktig, porøs bergart kjent som “tufo verde”, som deler egenskaper med jordsmonnet man finner under de beste Greco-druene på fastlandet. Det karrige jordsmonnet gir vinene en røykfylt og saltpreget mineralitet som er helt unik.
20006701 | Casa Ambra Frassitelli 2024 | 424,00
Bærekraftige Biancolella-druer håndhøstes fra de ekstremt bratte vinmarkene før vinen presses forsiktig og kaldgjæres på temperaturkontrollerte ståltanker. Deretter modnes den i flere måneder på bunnfall i de samme ståltankene. Det er heller ikke her brukt noe fat i vinmakingen for å fremme druenes ekstreme opphav.
Frassitelli er som regel en mellomstor vin som kombinerer solrik frukt med godt bevart friskhet i en bra balansert pakke. Forvent aroma av lett tropisk frukt med innslag av blomster og noe bitterhet i avslutnignen som gir vinene litt fasthet og tekstur.
Ekstrem druedyrking på øya Ischia.
Pacherhof
Fra Italias sørligste regioner beveger vi oss helt nord til Alto Adige.
Pacherhof er en historisk og familiedrevet vingård i Valle Isarco med røtter tilbake til 1142. Den moderne historien og det internasjonale renomeet er imidlertid formet av den nåværende eieren og vinmakeren, Andreas Huber.
Da han tok over driften fra sin far i 1998, hadde han et klart mål om å lage presise og svært lagringsdyktige hvitviner som uttrykker det unike, kjølige klimaet. Dette oppnås ved å gripe inn minst mulig for å la druenes og vinmarkens karakter skinne gjennom. I tillegg til å være en anerkjent vinmaker, driver familien også en tradisjonell taverna på eiendommen.
Vinmarkene ligger på svært bratte og sørøstvendte skråninger på 6-700 meters høyde. Dette er avgjørende for vinens stil og vi finner her også regionenes nordligste vinmarker som gjør dette til hvitvinsproduksjon på sitt mest ekstreme og alpine.
Jordsmonnet er karrig og mineralsk. Det består av moreneavsetninger med en høy andel av forvitret kvarts, glimmer og gneis. Dette steinete jordsmonnet gir perfekt drenering og bidrar til vinenes saltpregede og steinete ryggrad. Vingården drives etter bærekraftige og økologiske prinsipper og alt arbeid i de bratte vinmarkene utføres for hånd.
19996501 | Pacherhof Grüner Veltliner 2024 | 399,90
Grüner Veltliner er mest kjent fra andre siden av alpene, i Østerrike, hvor den ofte kan få litt tid på fat og en mer avrundet og rikere stil. Her fremstår den litt mer lukket og strukturert, men byr også på klar, kjølig frukt og lett bitre urtetoner.
Vinen spontangjærer på temperaturkontrollerte ståltanker. Deretter modnes den i 8 måneder på bunnfallet i de samme ståltankene. Den gjennomgår ikke malolaktisk gjæring og ser ingen tid på eikefat. Dette gir et svært rent og klart uttrykk av druen.
Alpevin fra de nordligte vinmarkene i Italia.
Om du ønsker å få med deg rødvin fra slippet er det jo ikke dumt å gå for den rimeligste vinen, som faktisk gir meget god verdi for pengene. Den kommer fra Chianti-området rett utenfor Firenze, men brødrene som lager den ønsker å operere utenfor begrensningene som klassiske appellasjoner setter.
20024501 | Marchionni Vigliano, Paolo e Lorenzo Rosso Vigliano 2021 | 268,30
Ønsker du å sjekke ut annen vin under Chianti-appellasjonen bør Istine og Val delle Corti nevnes som gode produsenter uten at prisene blir helt hinsides.
Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 16. oktober kl. 10 og påfølgende morgen på polets nettsider.