Ukens Vin 34
“Sjøsprøyt”
Rias Baixas byr opp til dans med Atlanterhavet og regionens superstjerne Albariño.
Attis Bodega & Vinedos ble grunnlagt i 2000 av brødrene Robustiano og Baldomero Fariña. De er tredje generasjon av en familie med dype røtter i vindyrking i Val do Salnés, som utgjør den nordvestligste delen av Rias Baixas. Familien hadde i alle år, som så mange andre, solgt druene sine videre til de større aktørene i området, men Robustiano var overbevist om at fremtiden lå i egen produksjon og fremheving av lokale druesorter. Det skulle vise seg å være et klokt og modig valg i en tid da regionen fortsatt stod i skyggen av de mer etablerte og anerkjente spanske vintypene.
I starten produserte de vin i en mer tradisjonell, enkel og fruktig stil. Et vendepunkt kom i 2011 da de ansatte den franske ønologen Jean-François Hébrard som konsulent. Med erfaring fra karrige, terroir-drevne regioner som Priorat og Roussillon, innførte Hébrard en ny retning for produsenten. Fokuset ble flyttet til et mer møysommelig arbeid i vinmarken med lavere avlinger og overgang til økologisk jordbruk (foreløpig uten sertifisering). Dette løftet Attis til å bli en anerkjent produsent som lager ekspressive, klare og lagringsdyktige viner med et klart preg av sitt kystnære opphav.
Attis Bodega & Vinedos ligger med Atlanterhavet som nærmeste nabo, noe som merkes i vinene deres. De har også gjort eksperimenter med lagring av vin på sjøbunnen, noe den vitenskapelige juryen fortsatt er uenig om har noe for seg.
Vinmarkene ligger på rundt 300 meter over havet og jordsmonnet består av karrig, sandholdig og forvitret granitt, lokalt kjent som xabre. Dette jordsmonnet gir høy drenering og tvinger vinstokkenes røtter dypt, noe som gir vin med en intens, saltpreget mineralitet og spenstig syre.
Albariño (skrives Alvarinho i Portugal) er kongen i regionen og det meste handler om hvitvin. Men Attis ønsker å fremheve flere av de lokale sortene og lager rosé, oransje og rødvin på de mange lokale druene i området.
Rias Baixas
Rías Baixas DO ligger helt nordvest i Spania, i den grønne og frodige regionen Galicia. Regionen defineres av sin kystlinje mot Atlanterhavet og de fjordlignende elvemunningene, kjent som rías.
Klimaet er maritimt, med milde temperaturer, høy luftfuktighet og betydelig mer nedbør enn i resten av Spania. Den konstante påvirkningen fra det kalde Atlanterhavet er den definerende faktoren og gir vin med friskhet og varierende saltpreg avhengig av vinmarksposisjon og vinmaking.
Galicia har en lang vinhistorie, men den moderne kvalitetsrevolusjonen for Albariño startet for alvor på 1980-tallet, da Rías Baixas fikk sin DO-status. Siden den gang har regionen blitt anerkjent som et av verdens fremste områder for aromatiske hvitviner av toppkvalitet. Albariño er den ubestridte kongen, og utgjør over 95% av vinmarkene. Druen er kjent for sitt tykke skall (som beskytter mot fuktighet), sin høye syre og intense aromaer av steinfrukt, sitrus og saltmineralitet.
Rias Baixas er delt inn i fem underregioner, hvor Val do Salnés er den desidert mest anerkjente og stedet som klarest påvirkes av kystklimaet.
Det er foreløpig kun 4 viner tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, men de holder god kvalitet til en meget gunstig pris. Deres Nana Albariño koster litt mer, men er et lysende eksempel på hva druen og regionen handler om.
Vinanmeldelser
Attis Lias Finas Albariño 2024
19331001
Albariño | 13% | 289,-
🍇 Fra over 50 år gamle pergolaplanter på jordsmonn av granitt og sandholdig leire, vestvendt og med delvis økologisk drift.
🍷 Skinnende klar, strågul farge.
Ganske intens duft av kjølig fersken, blomster og havstein.
En leskende, velteksturert og frisk vin som har krystallklar frukt, høy intensitet og samtidig et elegant uttrykk hvor Atlanterhavet nesten kommer inn i glasset med sjøsprøyt og energisk sitrus i flott harmoni.
🍽️ Dette er perfekt følge til et naturlig servert skalldyrsfat, østers og grillet blekksprut.
Dette er en vin du bør prøve til vintersesongens sjømat.
Attis Albarino Nana 2023
15074701
Albariño | 13% | 459,-
🍇 Fra familiens eldste vinmark på over 60 år, som ligger kjølig og nordvestvendt til.
2023 var en litt utfordrende årgang med en varm vekstsessong i kombinasjon med høy fuktighet. Dette førte til en del sykdsomspress i vinmarken av meldugg, som igjen ga reduserte avlinger. Druene som klarte seg var derimot av svært god kvalitet og med dyp konsentrasjon.
🍷 Dette er en fyldigere utgave av druen med mer bunnfallspreg, fylde og konsentrasjon fra plantenes alder og utvalget av druesaften. Den holder fortsatt på den flotte mineraliteten og syrligheten som druen gir i denne regionen. Dybden og konsentrasjonen i vinen tåler eiken fint og den fremstår i meget god balanse, men vil kanskje bli enda bedre om 5 års tid.
🍽️ Fylden, konsentrasjonen og det lette eikepreget endrer matvalget til fyldigere retter av fet fisk, svin og kylling. Gjerne med god stekeskorpe og smørsaus til.
En balansert, intens Albariño av svært høy kvalitet. Vel verd prisen.