Ukens Vin #4

“Rosé - 15 år”

Apostolos Thymiopoulos har et navn en greker verdig, men er kanskje likevel kjent for mange her i Norge. Nå som vi går mot lysere tider er det tid for å se frem til rosévin igjen, men før vårens viner ankommer med sin ferske frukt kan du kose deg med denne 15 år gamle skatten. 

Den innflytelsesrike vinmakeren omtales av alle som en hyggelig og jordnær fyr, noe undertegnede også kan skrive under på etter å ha møtt han på et av hans Norgesbesøk en tid tilbake. Hans arbeid og utvikling av gresk vin de siste 20 årene har ført til en renessanse av interessen for vin fra Hellas, som må omtales som et av de mest spennende vinlandene i verden om dagen.

Apostolos har levd blant vinrankene hele sitt liv da Thymiopoulos-familien har dyrket vinmarker på skråningene av fjellet Vermio i flere generasjoner. Han studerte ønologi ved universitetet i Athen og åpnet etter hvert en vinbutikk i Thessaloniki i det nordlige Hellas. Dette ga han tilgang til klassiske lokale og internasjonale viner, noe som igjen økte hans kunnskap og interesse for vin av kvalitet. Samtidig skaffet han seg en forståelse for hva som lå til grunn for kundenes valg når de kom og kjøpte vin hos han.

Etter den plutselig bortgangen av både far og bror, returnerte han til sine røtter og forvandlet familiebedriften fra druedyrking til et anerkjent vinhus. Thymiopoulos Vineyards ble etablert i 2003 og har fått internasjonal anerkjennelse for sine eksepsjonelle viner og innovative tilnærming til vinproduksjon. Apostolos selv har blitt fremmet som en av de kommende stjernene innen vinens verden av både Decanter og Jancis Robinson.

 
Thymiopoulos holder til i Naoussa-appellasjonen i det nordlige Hellas. 

Det bør også nevnes at Apostolos har latt seg inspirere av vinmakingen på øya Santorini. Haridimos Hatzidakis, ofte omtalt som den forrige generasjonens ledende vinmaker på øya, ga Apostolos innsikt i hvordan man kan drive frem friske viner med finesse fra det varme vulkanske jordsmonnet. De to var gode venner, men dessverre gikk Hatzidakis bort i 2017, kun 50 år gammel. Arven blir ivaretatt og Thymiopoulos har slått seg sammen med lokale eksperter på vulkanøya og formet initiativet Acroterra, som vi bare kan håpe at finner veien til Norge snart.

Vinmarker

Thymiopoulos’ vinmarker ligger i Fytia og Trilofos, innenfor Naoussa-appellasjonen, på høyder opptil 650 moh. Skråningene består hovedsakelig av granitt og skifer. Høyden og kjølende vinder gir store temperatursvingninger mellom dag og natt, noe som muliggjør sen innhøsting samtidig som friskhet og moderat alkoholnivå bevares. Vinmarkene er sertifisert økologiske og reflekterer en forpliktelse til bærekraftig vindyrking.

Apostolos har tatt familiens eiendommer fra 4 til over 40 hektar og samarbeider også med dyrkere fra 120 hektar annen vinmark. Alt driftes økologisk og med så minimal påvirkning av jordsmonnet som mulig.

Apostolos Thymiopoulos har mestret Xynomavro-druen både i rødt, hvitt og rosé.



Vinproduksjon

Apostolos Thymiopoulos er kjent for sin mestring av Xinomavro-druen sine kraftige tanniner og markante syre. Han produserer et bredt spekter av viner, inkludert hvite viner og rosé laget på den kjente, røde druen.

Hans yngre rosévin lages av druer spesielt dyrket og høstet for denne vinstilen, hvor mosten ligger i cirka 12 timer med skallkontakt for å trekke ut farge og lette tanniner. Fermenteringen skjer med naturlig gjærDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i ståltanker, etterfulgt av fire måneders modning på bunnfall i brukte 500-liters fat for å gi vinen kompleksitet og fylde.

Gjennom innovative teknikker og dedikasjon til kvalitet har Apostolos Thymiopoulos løftet profilen til gresk vin internasjonalt og vist potensialet i Naoussa-regionen og Xinomavro-druen. Utviklingen fortsetter med eksperimentering med amforakrukker og betongegg.

Thymiopoulos har blitt en mester til å temme tanninene og modenheten i Xynomavro til å bli elegante og tilgjengelige viner. Norge har blitt et stort marked for han og vi bør kjenne vår besøkelsestid og nyte vinene til denne vinmakeren mens prisene fortsatt er så beskjedne som de er.


Les også vår artikkel om en annen knallgod fastlandsprodusent fra det sørligere Hellas her.


Vinanmeldelser


Thymiopoulos Blanc de Rose Cuvée R 2009

18658101
Malagousia (15) Xynomavro (85) | 13,5% | 400,-

Fra økologiske vinmarker på 500 moh i Fytia.

Xinomavro, opprinnelig ment for rosé og med lett uttrekk, ligger 6 år på bunnfall. Deretter blir en del fjernet og erstattet med hele drueklaser av Malagousia. Gjæringen av Malagousia sammen med den allerede produserte rosévinen varer 3 år i ståltanker før den får ytterligere 2 år på bunnfall og så 2 år på flaske. Håndverk ispedd en liten dose galskap.

Resultatet er en sammensatt og utviklet vin med en dyp ravfarge med lang kant. Litt tilbakeholden duft av hvit sjokolade, blomster, ferskengodt, sitronskall, ananas og honningmelon.

Den har en mellomstor fylde med anslag av falne epler, marsipan, appelsin og noe krydret vanilje. Den naturlige syrligheten i druen er noe dempet over årene, men denne bør kunne holde seg i overskuelig fremtid.

En kompleks og balansert vin med stor dybde til en meget god pris. Her er det bare å kjenne sin besøkelsestid. For de som er så heldige å ha smakt denne hvite vinen fra Lopez de Heredia, vil tankene kanskje bevege seg hit. Til halve prisen og fortsatt tilgjengelig for hele landet er dette en vinopplevelse du bør unne deg.

Til ost, lam, kje, eller en god bok.


Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2022

13015901
Xynomavro | 12,5% | 224,-
Fra yngre vinmarker i Fytia på 450-650 moh. Naturlig vanning og økologisk driftet. Steinete jordsmonn med skifer og granitt. Kontinentalt varmt klima som avkjøles av vinder fra havet og dalførene rundt Vermio. Dette fører til høye diurnale temperaturforskjellerForskjellen mellom høyeste og laveste temperatur innenfor ett døgn. Som regel det varmeste på dagen og et kaldeste på natten..

Vinen har en skinnende farge mellom bronse og lakserosa.

Duften er ganske intens av jordbær, pepperrot og tørkede urter. Ganske sammensatt aroma til prisen.

Et friskt og livlig anslag går over i en fyldigere kropp med grønn paprika, eple og bringebær.

Dette er en rosé som aldri skuffer og byr på et mer nyansert bilde enn mange av konkurrentene i denne prisklassen.


Thymiopoulos Terre Et Ciel Xinomavro 2022

11441201
Xynomavro | 13,5% | 330,-

Blanding fra de beste parsellene i Trilofos og Fytia med økologiske, 45 år gamle vinstokker. Kalkstein og skifer over et topplag av leire. Opptil 650 moh og kjølende vinder balanserer modningen. Halvparten avstilket, 40 dagers maserasjon, naturlig gjæring før den blir modnet 18 måneder på brukte 500-liters eikefat.

Den tyngste og mest ekstraherte vinen i porteføljen, men med et flott grusete grep fra tanninene. Fremstår midt mellom syrah og barolo. God intensitet og struktur her, men mangler kanskje litt av elegansen til de rimeligere alternativene.

Verdt å teste ut.


Thymiopoulos Naoussa Alta 2021

11441401 - 2022 årgangen er nå til salgs.
Xynomavro | 12,5% | 239,-

Fra nesten 30 år gamle økologiske vinmarker rundt Fytia uten kunstig vanning. 18 dagers maserasjon med delvis hele klaser og naturlig gjæring. 8 måneders lagring på nøytrale eikefat.

Dette var den første vinen jeg prøvde fra Apostolos tilbake i 2016-årgangen. Den var utrolig god verdi for pengene da den ble sluppet på polet og er det fortsatt.

Kombinerer kirsebær, tranebær og litt syrligere rød frukt med en fin nyanse av noe jordlige toner. Lett ekstrahert og fin dybde i denne vinen til en meget god pris.

Dette er en perfekt hverdagsvin for de som er glad i nebbiolo. Passer til lettere kjøttretter med sopp, eller til en svinekotelett med kål og syltet løk.


Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2022

11441301
Xynomavro | 13,5% | 208,-

Fra høytliggende vinmarker i Fytia og lavere i Trilofos. Yngre vinstokker med naturlig vanning og økologisk drift. Håndplukket, delvis avstilket og maserert 18 dager før gjæring i 3 måneder på stålfat.

Dette kan vel omtales som lillebroren til vinen fra eldre vinstokker med litt lavere konsentrasjon og dybde i fruktbildet. Syrlige kirsebær og lett urtete preg. Vinen er frisk og pent balansert, men her skiller det så lite i pris at det er klart hva man burde gå for.


Atma Red 2021

12206901
Mandelaria (30), Xynomavro (70)| 13% | 189,-

Her hentes det inn druer fra Naoussa og Santorini interessant nok.

En mykere, litt mer moden og mindre nyansert vin, som er bra balansert og gjør seg godt som en bordvin i hverdagen. Prisen begynner dog å nærme seg de andre mer nyanserte vinene i porteføljen, men fremstår likevel som et trygt valg og et bra kjøp.

Dette er en bruksvin til hverdagsretter. Pasta, pizza, til og med kanskje taco da vinen har moderat med tanniner og god modenhet på frukten.


Atma White 2023

12655401
Malagousia (30), Xynomavro (70)| 12% | 179,-

Fermentert på ståltank med to måneder på bunnfall.

Klar ung gulgrønnfarge. Dempet aroma av sitron, blomster og noe steinfrukt. Ikke altfor nyansert.

Middels til lett kropp med en fin syrlighet. Lette grønne toner og en balansert og ren profil. En perfekt vin til terrassen, eller en salat.


Thymiopoulos Xinomavro Nature

12655501
Xynomavro | 13% | 235,-

Fra en av de eldste vinmarkene på over 50 år. Lavtliggende kalkstein utenfor Trilofos. Halvparten av druene er avstilket, fermentert med naturlig gjær og maserert i 30 dager. Ingen tilsatte sulfitter.

Har prøvd et par årganger av denne og ingen bruk av sulfitter preger dessverre uttrykket litt mye. 2019 var det lett funk på, men også mye bra bjørnebær, balsamiko og blod, nesten som en syrah.

2021 derimot var preget av volatileSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat) bringebærsyrer og også dette lett funky elementet. Men her var det også noe lette bobler fra ettergjæring i flasken og frukten var mer sviskete og vinen fremstod kantete. Her utforsker nok Apostolos litt og resultatet kan variere.

Sjekk også ut vinene til denne produsenten fra Santorini:

Gaia Thalassitis White Dry 2022

9869101 - Årgang 2023 er nå i salg. 
Assyrtiko | 13% | 340,-

Fra 80 år gamle vinstokker som gir en avkastning på kun 25 hl/ha. Kun ståltank brukt i fremstillingen.

Dyp og skinnende stråfarget.

Aroma av blomster, sitron, salt og våte steiner med innslag av noe søtere sitronmarengs og hvit sjokolade. Ingen eik brukt.

Middels fyldig vin med en umiddelbar saltfølelse og lett struktur. En åpenbar mineralsk opplevelse med god friskhet. Har litt steinete struktur og lett bitterhet i midten med appelsinskall og noe krydder.

Koster litt, men om du vil teste hva mineralitet i vin handler om er dette et meget godt eksempel. Bruk til grillet hvit fisk med brent purre.


Forrige
Forrige

Chateau de Pibarnon Bandol Rosé 2022

Neste
Neste

Vinfeber 2025 - Hellas