Vinfeber 2025 - Hellas
“Den moderne antikken”
5. februar var det smaking med over 40 produsenter samlet på Oslo Event Hub. Høydepunktene var mange og fra alle verdens hjørner.
Det ble et meget bra knippe produsenter på besøk da Moestue-gruppen med deres partnere i Blend Wines, LaMarc Wines, Ferment og Flaaten inviterte til storsmaking i Oslo. En god blanding av etablerte produsenter og noen litt mindre kjente på det norske markedet gjorde dette til en svært interessant smaking.
Det var mye god kvalitet fra både USA, Tyskland og Frankrike, men første stopp blir hos en gresk produsent som imponerte med svært karakterrike og solide viner til meget god pris.
Tetramythos
Grunnlagt i 2004 i et samarbeid mellom brødrene Aristides og Stathios Panos og den velkjente ønologen, Panayiotis Papagiannopoulos, som er anerkjent som en av Hellas’ mest innovative vinmakere. Han har vært sentral i å gjenopplive lokale druesorter og utforske tradisjonelle metoder, som bruk av amfora, i moderne vinproduksjon.
Vingården ligger i skråningene utenfor Kalavryta i Ejália-regionen på Peloponnes-halvøyen. Et område kjent siden antikken for sin eksepsjonelle druekvalitet, men som i moderne tid også er kjent som en populær vinterdestinasjon. Vinmarkene, som ligger fra 450-1.000 moh, er beplantet med både lokale og internasjonale druesorter. Blant disse finner vi Roditis, Malagousia, Sauvignon Blanc, Muscat, Agiorgitiko, Merlot og Cabernet Sauvignon.
Druene
Du kan lese en flott artikkel om Roditis her.
Muscatdruer kan nok skape diskusjon blant vinelskere med sin lett parfymelle og aromatiske stil. Tetramythos sin variant er kanskje messens høydepunkt og en vin som overrasker med sitt rike anslag, for så å avslutte på en meget elegant og strukturert måte.
Vinmaking
Vinanmeldelser
En balansert vin som byr på lette toner av sitrus og stenfrukt. Bak dette ligger bunnfallslagringen og gir hint av røyk og en litt oljete kropp.
Har ikke det dypeste aromabildet og konsentrasjonen, men er verd prisen om man ser etter noe mer dempet. Kan minne litt om muscadet vil jeg si og passer perfekt til naturlige sjøretter.
Her løftes det frem en mer sammensatt og rikere aroma av fersken, aprikos og appelsin med lette kryddertoner og en lett fast struktur. Nydelig uttrykk av denne druen og elegant, rent og tradisjonelt fremstilt.
Tetramythos Malagousia Nature 2023
16393401
Malagousia | 11,5% | 285,-
Hele drueklaser presses før den naturlige gjæringen starter. Fra enkeltvinmark nærmere 800 moh.
En litt lettere og mer urtete vin dette som kanskje blir rask å overse blant de mer ekspressive variantene i porteføljen. Likevel en elegant og pent laget affære med ren og klar profil. Prisen er kanskje noe høy i seg selv, men ikke om man tar vinmarken og produsenten med i ligningen.
Til salater, asparges, hvit fisk med urter, eller på terrassen om sommeren.
Tetramythos Muscat Sec Nature 2022
16393201
Muscat Blanc a P.G.| 12,5% | 300,-
Fra vinmarker over 800 meter. Naturlig gjæret på skallene.
Dette er en vin man må prøve. Anslaget er rikt med alle toner man forventer av druen. Aprikos, lette roseblader, syltet sitrus og blomsterbukett. Man venter bare på at sødmen skal komme, men det gjør den aldri. I stedet går vinen over i en slank, elegant og meget pent teksturert avslutning.
Et absolutt must å utforske, selv om man har begrenset engasjement for druen. Avslutter så friskt at den kan drikkes for seg selv, men bør være artig til dampede blåskjell med ingefær.
Tetramythos Retsina Amphore Nature
16393301
Roditis.| 12,% | 262,-
Fra høytliggende vinmarker. Kvae fra lokale furukjegler som presses og blandes inn i vinen. Gjæring på Amforakrukker.
En dempet retsina med lette, rene toner av kvae og furuskudd. Et bra valg om man skal teste denne vinstilen da den fremstår litt mer elegant og frisk enn en del av alternativene.