Ukens Vin #23

“F***ing Merlot!”

En utskjelt drue fra en utskjelt vinregion? Ja, takk!

Filmen Sideways ble mest kjent for å ta livet av populariteten til druen Merlot og nevnes ofte som den beste filmen med vin som tema. Men vin ligger egentlig bare som et bakteppe og jeg vil anbefale den på det sterkeste til alle som er glad i en vittig opplevelse med et bra manus og gode skuespillere. Den vant fullt fortjent Oscar for beste tilpassede manus fra boken til Rex Pickett fra 2004.

Protagonisten Miles gjør det ettertrykkelig klart hva han syns om denne druen fra Bordeaux sin østkant og scenen skapte ringvirkninger i salget som fortsatt merkes 20 år senere. Kanskje noe ufortjent, men det bør nevnes at druen alltid har hatt lavere rang grunnet dens overplanting, enklere struktur, beskjedne syre og kranglete forhold til jordsmonn, noe som kan forårsake en del dårlige utgaver i mindre optimale forhold.

Enter Veneto, en region som ikke akkurat øker pulsen hos vinentusiaster. Mest kjent for masseproduksjon av Prosecco og varierende uttrykk av druen Garganega, som i regionen Soave. Merlot herfra er neppe øverst på lista over ting vinelskerne vil utforske, men det finnes en produsent som med bra håndverk og litt innblanding fra andre druer lager interessante og svært vellykkede produkter.


Contrà Soarda

Vignaioli Contrà Soarda er en familiedrevet vingård grunnlagt i 1999 av Mirco og Gloria Gottardi på en eiendom som har vært i familien siden 1904. Den ligger i Breganze-området på den nordlige siden av Po-sletten, mot alpene, noe som gir et noe kjøligere klima og innslag av vulkansk jordsmonn. Deres filosofi er bygget på et ønske om å jobbe i harmoni med naturen og gården er et komplett økosystem som, i tillegg til vinmarker, inkluderer en stor olivenlund og ulike husdyr.

De driver også en agriturismo med sin anerkjente restaurant, Pulierin, på eiendommen. Her kombineres gårdens egne viner og olivenolje med lokale råvarer og skaper en opplevelse hvor mat, vin, natur og kultur smelter sammen.


 

I dag er det andre generasjon som har tatt over driften av vingården ved Eleonora og Marcello Gottardi. Fokuset på bærekraft, kvalitet og unike uttrykk står fortsatt sentralt og med vinmarker på 150-300 moh på et vulkansk jordsmonn skiller de seg klart ut fra mange andre produsenter i regionen. Jorden er rik på mineraler og salter med en porøs struktur, noe som tvinger vinrankenes røtter til å søke dypt ned for å finne vann og næring. Dette gir vinene en distinkt mineralitet, som er karakteristisk for Contrà Soarda.

Hele eiendommen, inkludert 12 hektar med vinmark og 1200 oliventrær, er sertifisert økologisk. De jobber etter prinsipper som fremmer biologisk mangfold og unngår all bruk av syntetiske kjemikalier.

Vingården i seg selv er et arkitektonisk landemerke, bygget inn i åssiden for å gi et diskré uttrykk av deres påvirkning på omgivelsene. Produksjonen er gravitasjonsdrevet, som betyr at druer og most flyttes mellom etasjene ved hjelp av tyngdekraft. Dette er en skånsom metode som unngår hardhendt pumping for å bedre bevare druenes karakter.



Buy Me a Coffee QR

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Vignaioli Contra Soarda Musso Rosso 2020

19385901
Merlot, Marzemino, Pinot Noir | 13,5% | 275,-

Navnet "Musso" betyr esel på den lokale venetianske dialekten. Dette er en hyllest til gårdens esler, som er en integrert del av driften. De hjelper til med arbeid i de bratte vinmarkene, bidrar med gjødsel til komposten, og symboliserer produsentens jordnære og tradisjonelle tilnærming. "Musso"-serien er en begrenset utgave hvor hver årgang kan ha litt ulik blanding, og er ment å være et litt lekent uttrykk for gården.

Fra økologisk dyrkede vinstokker i vulkansk jordsmonn, håndhøstes druene og gjæres naturlig i ståltank med 2-3 uker skallkontakt. Vinen lagres så på en blanding av større (botti) og mindre (barriques) eikefat.

En lett, men rik profil som fremstår svært livlig med toner av modne kirsebær, bringebær, urter, tobakk og fersk jord.

Mellomstor i kroppen med flott friskhet og balanse. Frukten kommer klart frem og har fin dybde og lengde, samtidig som noen lett faste tanniner gir en god og tilgjengelig struktur på vinen.

Denne kan nytes på varme sommerkvelder, eller med et andebryst, røkt svin, linsegryter og rotgrønnsaker.


Sjekk også ut denne produsenten for et originalt og meget bra uttrykk av såkalt Bordeaux-blend. 

Krásna Hora Cuvée Bernety 2023

8239401
Merlot, Cabernet Sauvignon | 12,5% | 285,-

Økologisk dyrket og naturlig gjæret i åpne ståltanker før modning ett år på gamle fat. Ufiltrert og med minimal tilsetning av svovel.

En mer avrundet og tilgjengelig stil enn de mer strukturerte utgavene fra Bordeaux, men fortsatt med et nyansert bilde av bringebær og solbær med innslag av svale urter.

Med en litt friskere kropp og mindre vinmaking er dette en tørsteslukker for de som liker aromaene fra denne klassiske blandingen. Bruk den også gjerne til skinker og ost, pizza, lysere kjøttretter og grillede grønnsaker.


Neste
Neste

Lansering Bestillingsutvalget Juli 2025