Ukens Vin #24

“Pét-Nat var ikke død”

Boblende vin laget på verdens eldste metode har hatt en renessanse de siste årene og akkurat når du trodde luften var på vei ut av ballongen kommer det en svært hyggelig overraskelse. 

Pét-Nat, eller pétillant naturel som det heter, er faktisk opphavet til musserende vin. Laget etter det vi i dag kaller méthode ancestral var dette opprinnelig et heldig uhell hvor vinen man forsøkte å fremstille fikk mystiske bobler i seg. I dag vet vi godt at gjæringsprosessen frigir CO2 og at det er denne gassen som gir boblene i vin, så vel som all sprudlende drikke vi får i oss. Men da dette først forekom hadde man ingen anelse om at denne gassen eksisterte, ei heller at den var en sentral del av gjæringsprosessen.

Kort fortalt stoppet fermenteringen opp grunnet fallende temperatur i kjelleren hvor gjærsoppen gikk i dvale. Den uvitende, sør-franske munken i 1531 trodde da gjæringen var ferdig og tappet brygget sitt på flaske. Da våren kom igjen steg temperaturen og gjæren våknet til live i flaskene, noe som forårsaket at en del korker spratt ut til vinmakerens store forbløffelse.

Musserende vin ble født, 100 år før metoden man senere benyttet i Champagne kom på banen og feide dens popularitet under teppet. Men stilen ble fornyet og gjenopptatt av ivrige naturvinsprodusenter i Loire på starten av 1990-tallet og har siden hatt en aldri så liten renessanse. Nylig har dog dessverre økt pris og en litt avtagende interesse for naturvin gjort at salget har stagnert noe.

Produksjonsmetoden: Méthode Ancestrale

Det som skiller Pét-Nat fra andre musserende viner er at den kun gjennomgår én kontinuerlig gjæring.

  1. Gjæring og Tapping: Vinen starter å gjære på vanlig måte i en tank eller et fat. Hovedpoenget er at vinen blir tappet på flaske og forseglet (ofte med en ølkork) før denne gjæringen er helt ferdig.

  2. Karbonering i Flasken: Den pågående gjæringen fortsetter i den lukkede flasken. Karbondioksiden (CO2​) som produseres av gjærens fortæring av sukkeret blir fanget i vinen og skaper boblene.

  3. Ingen Inngripen: Etter dette er det vanligvis ingen flere inngrep. Vinen blir typisk ikke filtrert eller dégorgert (prosessen der man fjerner gjærrestene). Dette betyr at bermen forblir i flasken, noe som ofte gir vinen et uklart eller tåkete utseende. Det tilsettes heller ingen dosage (blanding av sukker og vin) for å justere sødmen.


Anima Mundi

Anima Mundi (latin for "verdens sjel") er det personlige vinprosjektet til Agustí Torelló Sibill. Han kommer fra en av de mest berømte Cava-familiene i Spania, men Anima Mundi er hans eget, separate prosjekt som drives under AT Roca, som han etablerte med sin sønn i 2012 .

Han fører en kompromissløs tilnærming til biodynamisk jordbruk med Demeter-sertifisering og såkalt "null-null" vinmaking, hvor ingenting tilsettes eller trekkes fra. Tanken er å la vinmarken uttrykke seg fullstendig uforstyrret i vinen.


 
AT Roca holder til øst i Penedès-distriktet, rett vest for Barcelona. 

Macabeo av ukjent alder i vinmarkene til Anima Mundi.


Buy Me a Coffee QR

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Anima Mundi Noguer Baix M. Ancestrale 2018

12546201
Macabeo | 11,5% | 367,-

Druene kommer fra enkeltvinmarken Noguer Baix, som hovedsakelig består av kalkstein. Biodynamisk dyrket og fra en balansert årgang som ga god syrestruktur og lang modningstid.

Dette er en syv år gammel Pét-Nat og fremstår dermed som et helt annet produkt enn det de fleste kanskje forbinder med stilen.

Lett slørete dyp stråfarge mot gyllen. En dyp og lett utviklet farge til denne vinstilen.

Ganske intens aroma av fersken, nektarin, lett ananasskall og litt brent gress som gir et nikk til denne lette, men tiltalende rågummiduften man ofte finner i spanske musserende.

Overraskende umiddelbar og livlig frukt i anslaget, alderen tatt i betraktning, med en flott balansert friskhet og lette, elegante bobler. En fast og teksturert avslutning løfter strukturen i vinen i samspill med lette toner av søtt bakverk fra bunnfallet.

Dette er strålende håndverk og vel verdt prisen for en 7 år gammel nyansert og elegant musserende vin. Om du er glad i Champagne bør du teste ut denne tradisjonsrike vinen laget på den opprinnelige metoden for musserende vin.

Ha den til spansk spekeskinke av god kvalitet, nøtter og faste oster som manchego. Eventuelt vil den nok også gå meget fint til en grillet fisk med oliven, eller en sopprisotto.


Neste
Neste

Ukens Vin #23