Ukens Vin 29
“Årets beste?”
Fra Italias litt bortgjemte vinregion kommer kanskje årets høydepunkt.
Azienda Agricola Foradori er en familiedrevet vingård i Trentino, mest kjent etter at Elisabetta Foradori kom på banen. Hun tok over familiegården i 1984, bare 19 år gammel. Regionens lokale drue, Teroldego, ble stort sett brukt i anonym bulkvin basert på høytytende, men lite unike kloner. Elisabetta så det uforløste potensialet i druen og la ut på det som skulle bli en livslang misjon for å redde den.
Jeg har tidligere skrevet om hvitvin fra Foradori, men da jeg nylig smakte deres Teroldego måtte jeg lage en ny artikkel om denne fantastiske druen fra dette vinikonet ved foten av alpene.
Kjølig og bortgjemt vinområde ved foten av alpene.
Trentino
Trentino ligger helt nord i Italia og utgjør den sørlige delen av regionen Trentino-Alto Adige. Hele landskapet er preget av Alpene og da spesielt Dolomittene. Nesten all vindyrking foregår i Adige-dalen, enten på den flate dalbunnen eller i de bratte skråningene langs dalsidene.
Klimaet er en unik blanding av alpint og middelhavsklima. De høye fjellene beskytter mot kald nordavind, men gir samtidig kalde netter, noe som bevarer friskheten i druene. Varm luft fra Gardasjøen i sør trekker opp gjennom dalene og gir varme, solrike dager som sikrer god modning. Denne store temperaturforskjellen mellom dag og natt er nøkkelen til regionens aromatiske og friske viner.
Regionens vinhistorie er lang og var i mange århundrer preget av østerriksk innflytelse. På 1900-tallet ble kooperativene den dominerende kraften, og de organiserte tusenvis av småbønder. En kvalitetsrevolusjon startet på 1980-tallet, ledet av pionerer som Giulio Ferrari (musserende vin), Tenuta San Leonardo (Bordeaux-blends) og Elisabetta Foradori (Teroldego), som viste verdensklassepotensialet som lå i regionens klima.
De viktigste druene for regionen er de røde Teroldego, Marzemino, Lagrein, Merlot og Cabernet Sauvignon, samt de grønne Chardonnay, Pinot Grigio, Müller-Thurgau og Nosiola.
Vinanmeldelser
Foradori Morei Teroldego 2022
932801
Teroldego | 12,5% | 490,-
Vinen kommer utelukkende fra Campo Rotaliano-sletten. Dette er et unikt, trekantet platå skapt av elven Noce, omkranset av steile fjellvegger. Geografien har skapt et helt spesielt mikroklima og jordsmonn, og området ansees som det historiske "Grand Cru"-terroiret for Teroldego-druen.
🍇
2022 var en svært varm og tørr årgang. Takket være det sunne, levende jordsmonnet fra mange års biodynamisk drift, klarte vinstokkene å motstå tørkestresset godt og ga druer med høy konsentrasjon og kraft, men med en livlig energi.
Fremstilt i store, spanske leirkrukker, kalt “tinajas”. Her spontangjærer den og ligger med skallkontakt i hele 8 måneder. Deretter modnes den noen måneder på gamle eikefat. Vinen tappes uklaret, ufiltrert og med minimalt med svovel.
🍷
Dypere sortrød farge.
Rik og intens duft av mørke kirsebær, blyant og mørk sjokolade, men også blomster og pistasjis som gir et nyansert og svært tiltalende førsteinntrykk. Noen lette toner av ferskt høy og låve på den beste måten gir videre kompleksitet.
Energisk og livlig i anslaget med mer syrlige kirsebær, timian, bringebær og tørre kvister. Har en nesten utrolig sammenslåing av letthet, dybde og tekstur man kun finner i vin til det tredobbelte av prisen, eller mer.
Frukten er nesten eksplosiv i sin renhet og friske stil med ferske fjelltyttebær og bringebær med dette litt mørkere sjokoladepreget i bakgrunnen.
🍽️
Selv om Teroldego kan gi ganske kraftige viner som passer til både gryter og større kjøttretter er denne utgaven mer egnet til lettere matretter av tynnskåret kalv, rype, eller lammecarré.
En lettere og svært elegant utgave av Teroldego.
Foradori Fontanasanta Manzoni Bianco 2022
1226301 - 2023 er nå i salg.
Manzoni Bianco | 12% | 340,-
Sertifisert biodynamisk dyrket frukt høstes for hånd fra leire og kalkstein i en 50 år gammel vinmark. Gjæres naturlig etter et par dager med skallkontakt. Modnes hovedsakelig på amforakrukker og sementtanker. Første årgang ble produsert i 2010 og det lages i dag rundt 20.000 flasker årlig.
Dyp stråfarget til lys gyllen. Klar.
Druen er en krysning mellom riesling og pinot blanc og det gir mening i aromabildet. Her finner vi en ganske intens duft av epleskall, blomster, pære samt noe lett vaniljekrem og ananas.
Middels fyldig til lett kropp med et ørlite preg av uttrekk fra skallene. Friske og leskende toner av eple og appelsin med lett fasthet og god friskhet. Holder seg livlig og juicy, men avslutter litt fast.
En bra priset håndverksvin fra en av foregangskvinnene i italiensk vinmaking. Drikk den gjerne for seg selv, til hvit fisk på grillen, eller en carpaccio med friske urter og spirer.
En meget ren, vellaget og kjølig naturvin fra mesteren Elisabetta Foradori.