Ukens Vin #28

“Definisjonen av Loire”

Cabernet Franc og Chenin Blanc er kongen og dronningen av druene som vokser i Loire-dalen. Ukens vin er fra en produsent som mestrer de begge.

Arnaud Lambert

Det hele startet med Arnauds far, Yves Lambert, som grunnla Domaine de Saint-Just i landsbyen Saint-Cyr-en-Bourg i 1996. Yves etablerte raskt et solid rykte for kvalitetsviner fra Saumur-Champigny.

Etter å ha fullført sine ønologistudier i Dijon kom Arnaud tilbake til familiegården i 2005. Han brakte med seg en Burgund-inspirert filosofi med fokus på enkeltvinmarker og startet umiddelbart arbeidet med å omlegge driften til økologisk jordbruk.

Fire år senere fikk Lambert-familien den unike muligheten til å inngå en langsiktig leieavtale for de 28 hektarene som tilhører det historiske Château de Brézé. Dette er en legendarisk vinmark i Saumur og Arnaud tok umiddelbart ansvaret for driften og begynte den møysommelige prosessen med å revitalisere vinmarkene etter biodynamiske prinsipper.

I 2017 ble de to eiendommene formelt slått sammen under navnet til vinmakeren. I dag representerer han det moderne Saumur og lager transparente, energiske og svært lagringsdyktige viner fra unike opphav. Huset fremstår også som en viktig uavhengig aktør i de to appellasjonene da majoriteten av vinmarksarealet her eies av større kooperativ.


Arnaud Lambert lager vin fra to hovedområder:

Saint-Cyr-en-Bourg

Landsbyen hvor familiens vingård holder til. Jordsmonnet domineres av leire og sand med høyt jerninnhold over et dypere lag med kalkstein. Jorden her er rødere, derav navnet på vinen "Terres Rouges".

Vinene herfra, spesielt Cabernet Franc, er typisk mer fruktige, rundere og mer tilgjengelige i sin ungdom, men har fortsatt den karakteristiske friskheten fra regionen.


 
Saint-Cyr-en-Bourg er en liten landsby og tidligere kommune i Loire-dalen. Den befinner seg på et kalksteinsplatå sør for selve Loire-elven, midt i hjertet av den anerkjente vinappellasjonen Saumur-Champigny. Landsbyen er en av de ni kommunene som utgjør denne appellasjonen, kjent for sine rødviner av høy kvalitet.

Brézé

Historisk sett var vinene fra Brézé-åsen like anerkjente og høyt priset som de store vinene fra Burgund og Bordeaux, og ble hyppig servert ved Europas kongehus. Arnaud Lamberts inntreden regnes som en revitalisering av dette "Grand Cru"-terroiret i Loire, hvor han nå realiserer det fulle potensialet gjennom sitt møysommelige arbeid med økologisk og biodynamisk jordbruk.

Brézé er ikke bare en landsby, men en unik, frittstående ås med et rykte som en av verdens fremste vinmarker for Chenin Blanc. Under åsen finnes et enormt nettverk av flere kilometer med kjellere, gravd ut i den myke kalksteinen.


Cabernet Franc er en aromatisk drue som gir lette, men matvennlige viner et sted mellom Bordeaux og Beaujolais i stilen.


Buy Me a Coffee QR

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Arnaud Lambert Saumur Champigny Stint-Cyr-En-Bourg Terres Rouges 2022

17506501
Cabernet Franc | 13,5% | 320,-

"Terres Rouges" ("Rød jord") er en referanse til jordsmonnet. Det består av et toppsjikt med leire og sand med et høyt innhold av jernoksid, noe som gir jorden sin karakteristiske røde farge. Under dette laget ligger den berømte tuffeau-kalksteinen. Dette jordsmonnet gir ofte fruktige og mer tilgjengelige viner.

Fra en varm og solrik årgang som reduserer forekomsten av de såkalte grønne tonene i vinen. Biodynamisk jordbruk av 25-50 år gamle vinstokker. Håndhøstet og avstilket frukt gjæres naturlig og modnes i betongtanker i omtrent et halvt år. Ingen eik brukes.

Middels dyp blårød farge med kort kant.

Tiltalende duft av kjølige kirsebær, bringebær, rips og urter. Mer blomstrete enn urtete for druetypen.

Litt mer solbær på ganen med en meget rik fruktprofil. Har derimot flott livlighet og syre, som sammen med lett faste tanniner gir en sterk balanse og en vin du fort drikker litt for fort. Den litt mørkere frukten har også innslag av pistasjnøtter og et aldri så lite hint av grillet paprika, som Cabernet Franc er kjent for. Kjøttfull, men strukturert avslutning.

En ung og fruktdrevet vin som viser frem alle de beste sidene av regionen og druen. Drikker helt perfekt nå, men bør fint tåle fem år til om man vil få litt mer nyanser inn.

Dette er en meget anvendelig vin i matveien, men jeg ville brukt den til svineretter med urter, pizza, eller en god tartar.


Arnaud Lambert Saumur Blanc Brézé David 2020

18668701 - 2021 er nå til salgs.
Chenin Blanc | 13,5% | 489,-

Vinmarken var historisk sett omgitt av en mur, en såkalt “clos”. Dette er en spesifikk, navngitt enkeltvinmark på 1,85 hektar innenfor Brézé-åsen.

Jordsmonnet er selve nøkkelen til Brézés unike karakter. Det består av et toppsjikt med sandholdig leire over en dyp undergrunn av tuffeau-kalkstein. Denne porøse, krittaktige steinen gir vinene en kraftfull struktur, en intens mineralitet og bra lagringspotensial.

Biodynamisk jordbruk av 35 år gamle planter hvor hele klaser håndhøstes og presses forsiktig. Spontant gjæretDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og lagres først i et år på store eikeliggere før den rundes av med et halvt år på ståltank.

Dyp stråfarget, nesten gull.

Rund og rik nese med toner av blomsterhonning, bakt eple og sitron med et hint av hvit sjokolade.

Har en lett utviklet aromaprofil med god konsentrasjon og lengde. Friskheten er noe beskjeden til Chenin Blanc å være i denne årgangen og jeg ville derfor vært litt forsiktig med å lagre denne for lenge.

Nå blir man derimot belønnet med en godt nyansert og balansert vin med fin dybde og rikelig med eplefrukt, stenfrukt i fin blanding med nøtter og lett umamisødme.

Ha den til grillet hvit fisk med smørsaus, kylling med morkler, eller en kraftig geitost med kjeks til.


Arnaud Lambert Saumur Les Perrières 2022

15291901
Chenin Blanc | 13,5% | 399,-

Fra 60 år gamle planter i leire og kalkstein. Modnes i ett år på eikefat av forskjellig størrelse.

Her kommer bunnfallet og mineraliteten litt mer frem og gir mer nyanser, men vinen fremstår kanskje da litt mindre energisk og frisk.


Arnaud Lambert Saumur Rouge Brézé Mazurique 2023

17506301
Cabernet Franc| 13,7% | 310,-

40 år gamle vinstokker plantet på Brézé-høyden. Sandholdig jordsmonn over kalk og krittstein. Spontant gjøret på ståltanker og betong, uten noe bruk av eik.

Kanskje den vinen hvor druen for lov til å komme gjennom mest tydelig med sine litt grønnere aromaer. Pepper, paprika og timian er gjengangere over en fin kjølig rød frukt og en energisk og livlig profil.

For puristene og de som er glad i en litt kjøligere og frisk stil er dette kanskje det beste kjøpet fra produsenten.



Neste
Neste

Epileptic Inspiration