Ukens Vin 31

“Lett ekstrakt”

Med høsten i anmarsj er det på tide å endre vinstilen i takt med været. Lette skallkontaktviner kombinerer friske sommertoner med jordlige innslag som passer perfekt til sesongen. 

Maserasjon, skallkontakt, oransjevin.

Kjært barn har mange navn og etter den moderne revitaliseringen av tradisjonell vinmaking har flere og flere fått øynene opp for denne stilen, som kort fortalt er å lage hvitvin på samme måte som rødvin.

Når man lager hvitvin blir druene som regel presset med en gang de ankommer vinkjelleren og tatt av drueskallet. Skal man lage rødvin vil blå druer bli liggende en stund sammen med skallet for å trekke ut fargen. Faktisk er det slik at nesten alle druer har klart kjøtt og druesaft i midten og det er stort sett kun fra skallet man henter ut fargen.

Grønne druer med skallkontakt er meget anvendelige, spesielt i kombinasjon med mat, og det er gledelig at de i en lengre tid har fått en renessanse. Der rødvin ofte har aromaer som kan være vanskelig å kombinere med enkelte matretter, nyter oransjevin fordelen av kombinasjonen av hvitvinens sitrusorienterte profil og en litt fastere struktur. Dette gjør seg godt til matretter med et lett protein, men som samtidig trenger en vin med sitron, eple, stenfrukt og blomster i aromabildet. Tenk grillet hvit fisk, kyllingbryst med sitron, rype, kanin, kalv med urter, eller hva med en carpaccio på biff med ruccula.

Ukens vin er å finne i hyllene hos de største butikkene til Vinmonopolet og er en flott vin fra enkeltvinmark til en svært god pris. Samtidig er den et perfekt sted å utforske vin med skallkontakt på da den både er ren i stilen og har forsiktig uttrekk og begrenset med tanniner.

Mylonas

Mylonas er en familiedrevet vingård med historie tilbake til 1917 i Keratea, Attika. I mange tiår produserte familien vin til lokalt konsum. Vendepunktet kom i 2006, da tredje generasjon, Stamatis Mylonas, tok over. Med en moderne utdannelse og en lidenskap for regionens unike arv, satte han seg fore å revolusjonere omdømmet til Attikas hoveddrue, Savatiano.

Tanken er at Savatiano, fra gamle vinstokker og med riktig behandling, kan produsere hvitviner i verdensklasse med stor kompleksitet og lagringspotensial.


 

Attika

Attika er en historisk vinregion som danner en halvøy rundt hovedstaden Athen. Vinmarkene er spredt utover slettene og åssidene, og er sterkt påvirket av nærheten til Egeerhavet.

Dette er klassisk middelhavsklima, med de varmeste og tørreste somrene i hele Hellas. Den kjølende sjøbrisen fra havet er derfor avgjørende for å tilpasse temperaturen og gjøre kvalitetsvindyrking mulig.

Attika har noe av verdens eldste vinhistorie, og var et sentrum for vinproduksjon i antikkens Hellas. I moderne tid har regionen vært nesten utelukkende kjent for produksjonen av Retsina, harpiks-vinen som må sies å være en opplevelse som ofte deler rommet. Savatiano blir derfor oftest assosiert med denne vinstilen, noe som nok gjør at vanlig vin på denne druen ikke står øverst på handlelisten hos vinentusiastene.

De siste tiårene har imidlertid en kvalitetsrevolusjon funnet sted, ledet an av en ny generasjon produsenter som Mylonas. De har vist at regionens drue kan lage fremragende, tørre viner av høy internasjonal kvalitet, uten å tilføre harpiks. Druen er ekstremt motstandsdyktig mot tørke og varme og selv om den tradisjonelt er ansett som en enkel drue, viser moderne produsenter nå dens potensial for kompleksitet og lagring.



Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Mylonas Naked Truth Savatiano 2023

14083901
Savatiano | 12% | 217,-

"Naked Truth" er et perfekt bilde på Mylonas sin filosofi: en oransjevin laget med null tilsetninger for å vise druens og opphavets sanne karakter.

🍇 Fra såkalte bush vines i en gammel, økologisk vinmark som håndterte den utfordrende årgangen med høye temperaturer og tørke godt. Vinmarken ligger på kalk og leire opp mot 300 moh og frukten høstes for hånd tidlig i august for å bevare friskheten.

Druene avkjøles og ligger med skallet i 20 dager mens gjæringen pågår. Etter at saften så presses ut, blir vinen liggende på bunnfall i ståltanker i inntil 6 måneder med jevnlig omrøring.

🍷 Middels dyp stråfarge vitner om uttrekk, men ikke den dypeste og mest ekstreme fargen.

Innbydende duft som er en fin miks av sevje, blomster, appelsin og kvede.

En lett kropp med en leskende frisk profil med klare toner av fersk appelsin. Vinen fremstår som en behersket utgave av skallkontaktsvin uten altfor utfordrende aromaer og struktur. Samtidig er den lett, elegant og bra balansert til en svært overkommelig pris.

🍽️ Dette er en type oransjevin man gjerne har til lettere salatretter, grillet hvit fisk, eller myke hvite oster.


Mylonas Naked Truth Savatiano 2023

Meget pent priset vin fra enkeltvinmark og med lett skallkontakt.


Forrige
Forrige

Ukens Vin 32

Neste
Neste

Ukens Vin 30