Ukens Vin 35

“Miss Baga”

Filipa Pato er datter av en av Portugals mest kjente vinmakere, men er ikke redd for å tråkke opp sin egen sti.
Gå til Vinanmeldelser

Filipa Pato har, sammen med sin ektemann William Wouters, etablert seg som en ledende skikkelse i Portugals vinverden. Med et ønske om å skape autentiske viner uten sminke, har de satt et nytt fokus på Bairrada-regionens potensial og druen Baga. Deres tilnærming er biodynamisk, minimalistisk og dypt forankret i vinmarken, noe som resulterer i vin som er både ren og uttrykksfull. Vinen Post Quercus er et tydelig eksempel på dette, en vin som utelater bruk av eikefat til fordel for amforakrukker av leire.

Filipa er født inn i en av Bairradas mest anerkjente vinfamilier med historie tilbake til 1700-tallet og er datter til Luís Pato, ofte kalt “Mr. Baga”. Da han tok over familiens vinmarker i 1980 startet han et korstog for å redefinere den utskjelte Baga-druen, som tidligere var stemplet som en drue som ga kantete og syrlige viner uten finesse. Ved hjelp av teknikker som avstilking, innføring av barriques og gjenoppliving av gamle vinstokker, klarte han å temme tanninene og lage vin som raskt ble lagt merke til. Hans nye vei var ofte på kant med regelverket i Bairrada DOC, noe som førte til at han meldte seg ut av appellasjonssystemet på slutten av 90-tallet. En del av vinene hans er derfor kun klassifisert under den større Vinho Regional Beiras-appellasjonen.

“Baga gjenfødt - på ny”

Etter å ha utdannet seg til kjemiingeniør, som sin far, og tilegnet seg erfaring fra vingårder i Bordeaux, Argentina og Australia, startet Filipa sitt eget prosjekt i 2001. Målet var å utforske Bairradas ulike terroir og redde gamle, oversette vinmarker. Siden da har det vokst ut en ny gren på Pato-familietreet, drevet av mer tradisjonell vinmaking og et mer naturlig uttrykk av druen faren for alvor vekket fra de døde.

I 2006 fikk hun med seg sin ektemann, den belgiske kokken og sommelieren William Wouters, og sammen kjøpte de sine første vinmarker. Dette partnerskapet har vært definerende for vinhusets identitet, der Filipas vitenskapelige presisjon møter Williams gastronomiske intuisjon. Sammen driver de en eiendom på rundt 20 hektar i Óis do Bairro.

Vinmaking

Eiendommen er sertifisert biodynamisk, og de jobber utelukkende med lokale druesorter som Baga, Bical, Arinto og Cercial. Det som gjør dem unike i regionen, er deres utstrakte bruk av leireamforaer til både gjæring og modning. Dette er en bevisst avstand fra den utbredte bruken av franske eikefat, som faren hennes var en pioner med. Ved å bruke amfora, som er laget av det samme leirmaterialet som finnes i jordsmonnet, ønsker de å skape et renere og mer naturlig uttrykk av druen og dens voksested.

Vinmarkene drives i partnerskap med naturen og dyrelivet.


Bairrada

Bairrada er en portugisisk vinregion (DOC) som strekker seg langs en smal stripe land i Beira Atlântico-provinsen, mellom fjellene i Dão og Atlanterhavet. Beliggenheten gir et mildt, maritimt klima med betydelig nedbør, noe som bidrar til viner med en karakteristisk friskhet. Landskapet er hovedsakelig flatt med lave, bølgende åser, og jordsmonnet er en blanding av leirholdig kalkstein og sandholdige partier.

Selv om vinproduksjon har eksistert her siden romertiden, ble Bairrada offisielt en avgrenset region først i 1979. Historisk sett har området vært kjent for kraftige, tanninrike rødviner, men det var også en av de første regionene i Portugal som satset på produksjon av musserende vin etter den tradisjonelle metoden, helt tilbake i 1890.

Hoveddruen for røde viner er Baga, en krevende drue med tykt skall, høyt tannininnhold og markant syre. Den kan være vanskelig å modne, men i riktig jordsmonn og med riktig behandling gir den lagringsdyktige viner med stor kompleksitet.

Filipas uttrykk av druen er derimot lettere, mindre faste og med et mer elegant og tilbakeholdent uttrekk av druens karakter. Likevel klarer hun med denne vinen å løfte de fantastiske aromaene til druen frem i dype, silkeaktige strøk.

 
Filipa og William holder til i Bairrada-regionen, rett sør for Porto.

Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Vinanmeldelser


Filipa Pato Post Quer..s Baga 2024

12024301
Baga | 11,5% | 310,-

Navnet til vinen er opprinnelig Post Quercus, som betyr “etter eik” på latin. Det henviser til det nakne og nye uttrykket for Baga, som Filipa er hovedformidler av.

🍇 Fra minst 80 år gamle vinmarker kun 15 kilometer fra kysten med østlig eksponering. Dette gir kjølige vekstforhold med klart preg av Atlanterhavet. Biodynamisk dyrket på kalk og leire og høstet for hånd.

Delvis avstilkede druer spontangjæresDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og lagres i 6 måneder i amforakrukker av leire, som gir vinen en såkalt mikrooksideringMikrooksidering er en teknikk i vinproduksjon der små, kontrollerte mengder oksygen tilføres vinen over en lengre periode. Dette gjøres for å myke opp tanniner, stabilisere farge, og utvikle kompleksitet i vinen. Det er en teknikk som krever nøye overvåking for å unngå overoksidasjon.. Dette bevarer frukten, samtidig som det gir et lett uttrekk og svært delikat tanninstruktur. Vinen er ikke innom eikefat og får ingen filtrering, eller klaring. Minimal dose med svovel ved tapping.

🍷 Skinnende klar kirsebærrød farge.

Aromatisk og livlig duft med rød frukt, blomster og lett pepper som hopper opp av glasset. Meget innbydende og fruktorientert.

Ganske lett i kroppen, men med overraskende dybde og kraft til å ha så lav alkohol. Flott uttrekk og godt håndverk dette. Elegant, fersk og en farlig god vin, som skriker etter en slurk til. Lette blomster med en karakteristisk, subtil peppertone gir vinen nyanse, mens en flott syre tilfører energi og tekstur.

Dette er et knallkjøp og en vin og drue du bør gjøre deg kjent med. Finnes vel knapt renere og mer presise uttrykk av Baga.

🍽️ Dette er en vin du kan kose deg med mens du lager et andebryst og så kan du se om det er noe igjen når du skal spise det.

Kanskje det klareste eksempelet av Baga som finnes?


Forrige
Forrige

Ukens Vin 36

Neste
Neste

Mont d’Or