Ukens Vin 36
“Nytt fra vestfronten”
I over tyve år har Iukuridze-familien bygget et moderne vinhus på ruinene av et masseproduksjonsanlegg fra Sovjetunionen. Etter den russiske invasjonen av Ukraina i 2014 og igjen i 2022 blir hverdagen stadig mer utfordrende, men produsenten har posisjonert seg som en anerkjent kvalitetsprodusent på det internasjonale markedet og på mange vinkart.
Shabo er et eksempel på det moderne Ukrainas ambisjoner og ønske om å bevege seg videre etter jernteppets fall. Ved å kombinere høyteknologi med et unikt opphav i en region med lang vinhistorie, produserer de vin som har satt landet på det internasjonale vinkartet. Deres Cabernet Reserve bekrefter hvordan en internasjonal drue kan finne et særegent uttrykk i jordsmonnet ved Svartehavskysten, produsert under forhold som krever en helt spesiell motstandskraft.
Den nye veien for produsenten, som ble grunnlagt og påbegynt av Vazha Iukuridze i 2003, kan knapt kalles artisanal og er et av de største og mest teknologisk avanserte i Ukraina. Jeg velger likevel å sette fokus på denne produsenten, ikke kun grunnet dens unike lokasjon og utfordringer i dagens Ukraina, men også fordi jeg ble imponert over kvaliteten på vinene da jeg nylig smakte de på en vinmesse i Oslo.
I dag har familien, ledet av grunnleggerens sønn Giorgi, et enormt kompleks som dekker hele 1200 hektar med vinmark. Bygget opp over gamle produksjonsanlegg fra Sovjetunionen, som ble holdt i gang ved å hevde å produsere druer til matbordet da Gorbatsjov innførte streng regulering av produksjon av alkohol på tampen av 80-tallet. Med over 100 millioner dollar investert fra personlige lån og private investorer, har de også omplantet omtrent en tredel av vinmarksarealet med nøye utvalgte kloner fra kultiverere i Italia og Frankrike. Dette gjør at produksjonen nå dekker alt fra klassiske Bordeaux-blends til lokale druer høstet fra gamle, upodede vinstokker.
Dermed har de nå full kontroll over hele produksjonsprosessen, fra vinmark til flaske, og produserer 15 millioner flasker årlig fordelt på over 200 forskjellige produkter innen vin og brennevin. Dette innebærer betydelige investeringer i moderne europeisk utstyr og et sterkt fokus på vitenskapelig tilnærming til både jordbruk og vinmaking. Unikt for Shabo er deres Wine Culture Centre, et anlegg som inkluderer et museum, produksjonslokale og smakerom, designet for å fremme ukrainsk vin og vinhistorie.
I motsetning til produsenter som søker en minimalistisk og mer ubehandlet stil, benytter Shabo seg av moderne teknikker for å lage ren og stabil vin. Deres tilnærming er ikke nødvendigvis unik innen vinverden, men den representerer en markant modernisering av vinindustrien i landet. Deres unike posisjon er knyttet til evnen til å opprettholde høykvalitetsproduksjon under de utfordrende forholdene som krigen i Ukraina har medført.
Da jeg møtte Giorgi i Oslo kunne han bekrefte at selv om deres anlegg ligger langt fra frontlinjene i øst, har krigen naturlig nok skapt en del utfordringer og en ny hverdag. En stor del av staben har måttet forlate eikekar og drueklaser for å bidra i kampen mot russerne. Det har ført til at dagens produksjon hovedsakelig er drevet av kvinnelig arbeidskraft og at det har vært behov for rask opplæring og å tenke kreativt i alle ledd. Da jeg smaker vin fra nyere årganger er det ikke mulig å plukke opp disse utfordringene. Det er absolutt imponerende.
Samtidig har ustabiliteten i Svartehavet ført til at forsyningslinjer via Moldova har måttet bli tatt hyppigere i bruk, noe som ser ut til å fungere bra. Vinene finner fortsatt veien frem til et tyvetalls land verden rundt og har over årene blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser.
Fra etableringen i 2003, tilspisset av den første invasjonen i 2014, har det vært en rekke utfordringer knyttet til vinproduksjon i området. Alt fra lokalt byråkrati, forretningskonflikter, nytt strengere lovverk og beskatning til sabotasje og krig. Shabos omfattende vinproduksjon kan sies å utgjøre den sivile fronten i kampen for et moderne og fritt Ukraina.
Selv om de ligger langt fra dagens frontlinjer, har krigen i Ukraina selvfølgelig hatt stor påvirkning på Shabo sin produksjon og hverdag.
Regionen
Shabo ligger i Odesa Oblast, sørvest i Ukraina, i et område som historisk har vært kjent som Bessarabia. Geografisk sett er regionen et relativt flatt steppelandskap, men beliggenheten mellom Svartehavet og Dnister-elvemunningen skaper et unikt kontinentalt klima for vindyrking. Dette gir varme somre med mye sol, noe som sikrer god modning, men også en kjølende bris som bidrar til å bevare friskhet i druene.
Shabo-regionen er en av Europas eldste, med vinproduksjon som kan spores tilbake over 2500 år til antikkens Hellas. Den moderne vinproduksjonskulturen ble etablert i 1822 av sveitsiske kolonister fra Vaud, som brakte med seg europeiske standarder og tradisjoner. Dette ble dessverre etterfulgt av masseproduksjon under Sovjet-tiden, før den kvalitative renessansen startet på begynnelsen av 2000-tallet, med Shabo som en av pionerene.
Der er per i dag over 50 forskjellige produkter tilgjengelig på Vinmonopolet fra Ukraina.
Vinanmeldelser
Shabo Cabernet Reserve 2023
15620801
Cabernet Sauvignon | 13,5% | 260,-
🍇Fra nøye utvalgte stiklinger fra europeiske kloner, tilpasset det unike jordsmonnet i Shabo-regionen. Parsellene er valgt ut basert på deres egnethet for Cabernet Sauvignon.
🍷 En overraskende klar, kjølig og innbydende Cabernet Sauvignon, som er tilgjengelig i ganske så ung alder. Klassiske toner av solbær og kirsebær i samspill med lett pepper og blyantspiss. Får også med seg veldig fine vegetale toner, som er subtile og tilfører vinene litt mer karakter.
Dette slår det meste av det du får tak i fra Bordeaux til samme pris, eller hundrelappen mer. I tillegg syns jeg Shabo lykkes med å lage en tilgjengelig, men fortsatt lett nyansert og interessant vin.
🍽️ Perfekt følge til høstens viltretter, eller en klassisk biff.
Shabo Original Collection Cabernet 2022
15381901
Cabernet Sauvignon | 12,5% | 221,-
🍇 Samme filosofi til innhøsting, med et litt rundere utvalg av druene som brukes. Gjøres i temperaturkontrollerte ståltanker og ser ingen tid på eikefat.
🍷 Her kommer de grønnere tonene litt mer frem og det er nok i tråd med produsentens tanke om at dette skal være et lettere og mer moderne uttrykk av druen. Da jeg prøvde den første gang for et år siden fremstod den litt kantete og kort, men mye har skjedd på et år og vinen fremstår nå balansert og med fin frukt av solbær og kirsebær.
Likevel må jeg nok si at prisforskjellen opp til storebroren er såpass lav at den helt klart fremstår som det beste kjøpet. Prøv gjerne begge for et utmerket eksempel på to forskjellige uttrykk av druen, med og uten fatlagring.
Shabo Saperavi Grande Reserve 2016
15274401
Saperavi | 13% | 409,-
Iukuridze-familien har opphav i Georgia og det er dermed naturlig at de ønsker å fremheve Saperavi, som er hjemlandets store stolthet.
🍇 Fra en sterk årgang ser denne vinen litt lengre tid på eikefat og holdes igjen på flaske hos produsenten til de mener den er klar for markedet. Saperavi har naturlig høy struktur og syre, så det kan ofte være lurt å la disse elementene få litt tid på å balansere seg.
🍷 Vinen har en fin floral tone og strukturen er der fortsatt. 9 år etter innhøsting fremstår den fortsatt litt kantete og har allerede fått litt utviklede toner. Jeg er usikker på fremtiden for denne og til prisen må jeg innrømme at de europeiske druene foreløpig imponerer mer.
Shabo Pinot Grigio Reserve 2022
15620901
Pinot Grigio | 12,5% | 200,-
2022 bød selvfølgelig på en del utfordringer knyttet til krigens utbrudd. Likevel klarer produsenten å lage vin av svært høy kvalitet i en utfordrende tid.
🍇 Selv om dette er en reserve er det ikke brukt eikefat i produksjonen og gjæring og lagring foregår på stålfat med kontroll på temperatur.
🍷 Vinmakingen bevarer friskheten og klarheten i aromaene og unngår at vinen får fedmen og parfymen som Pinot Grigio kan gi i litt for gode mengder. Et enkelt, friskt og solid uttrykk av druen.
🍽️ Denne kan fint åpne kvelden mens man står på kjøkkenet, eller nytes til en lett salat til lunsj.
Shabo Original Collection Chardonnay 2022
15382001
Chardonnay | 12% | 232,-
Som med Pinot Grigioen er dette et veldig friskt, rent og klart uttrykk av druen. Chardonnay kan fort bli kjedelig uten for mye vinmaking, men her syns jeg produsenten treffer bra.
Ikke ment for å konkurrere mot Burgund, men en livlig og klar opplevelse som vitner om produsentens gode kontroll på produksjonen.
Vel verdt prisen.