Bakkanali - Gudedyrking i Toscana

“Ukens Vin 38”

Fra en av Italias mest klassiske vinområder kommer en svært vellykket og moderne tolkning av Sangiovese.
Gå til Anmeldelser

Bakkanali ble skapt i 2021 av to rake motsetnigner fra Toscana. Den utadvendte Ugo Fabbri har en bakgrunn innen kommunikasjon og markedsøfring, mens hans partner, Sebastian Nasello, har laget vin i Montalcino-appellasjonen siden 2009. Med en utdannelse innen ønologi, samt erfaring og anerkjennelse fra sin tid hos Podere le Ripi, søker Sebastian nå nye og mer ukjente områder i sitt hjemfylke. På jakt etter inspirasjon og unike uttrykk av druesortene han kjenner så godt.

Sammen søker de å lage et moderne vinhus som appellerer til yngre konsumenter som verdsetter vinens sosiale og psykologiske magnetisme. Fri fra regelverkene som begrenser vinmakerens muligheter i mange av regionens mer anerkjente områder, fant de sitt kall på åssidene av den utdødde vullkanen, Monte Amiata (1.738 moh). Det varierte vulkanske jordsmonnet, høyden og snøfallet om vinteren ga de to vennene en mulighet til å bruke deres erfaring fra de klassiske områdene til å lage noe helt unikt.

 
Sør for Montalcino og på åssidene av Monte Amiata lages det fjellfrisk og teksturert Sangiovese. Her er prisene på vinmarkene betydelig lavere, men beliggenheten og jordsmonnet er det ingenting å utsette på.

Herfra lar de naturen og druestokkene tale for seg på sine drøye 5 hektar. Alt arbeid skjer etter biodynamiske prinsipper og drueklasene bevares hele med så lite manipulasjon i vinkjelleren som mulig. Dette er produksjon på en spartansk og klassisk måte hvor moder jord er i førersetet og vinmakeren må føye seg etter sesongens temperament. Gledelig er det da å se hvor godt de har lykkes med deres rødvin i sin aller første årgang.

I vinkjelleren brukes det nøytrale tanker, hovedsakelig av sement og stål, men også noe åpne trekar for rødvinen fra Poggioferro-vinmarken. Her er jordsmonnet mindre vulkansk og har en sammensetning av mørk leire, variert kalkstein og høyt jerninnhold, noe som gir både god drenering og et lett mineralskt preg på sluttproduktet.

Poggioferro med toppen av Monte Amiata i bakgrunnen.

Litt høyere opp, på 800 moh, har de også nå funnet et hjem for sitt hvitvinsprosjekt. Pescina-vinmarkens navn vitner om dens oppbygging av tidligere sedimenter fra havbunnen i møte med vulkanens innslag av jern og mangan. Fra forlatt jordbruk, på en slak og åpen åsside, omgitt av bøkeskog og med høyt organisk innhold, ble de første grønne druene plantet i 2023 og den første innhøstingen skjedde for bare litt over en måned siden.

Det er bare å følge med på utviklingen her. Jeg tror den kan bli svært spennende. Vi får også håpe at vår norske importør får tak i mer vin fra disse gutta og teamet bak Bakkanali. Mitt førsteinntrykk var av den sjeldent overveldende sort.


På toppen av Monte Amiata. Selv tror jeg ikke toppen er nådd for disse gutta ennå.


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Anmeldelser


Bakkanali Rosso 2022

17565901 
Sangiovese | 13% | 361,-
Italia, Toscana

🍇 Fra Poggioferro, en 3,5 hektar vinmark på 600 moh som strekker seg ut i skråningene av Monte Amiata. Jordsmonn av mergel og kalkstein. Økologiske vinstokker med biodynamisk drift og 20 år på baken.

Håndhøstede, hele klaser spontangjærerDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og gjennomgår semi-karbonmaserasjonEn vinmakingsteknikk der hele drueklaser puttes i et kar og vekten gjør at druene i bunn presses. Denne jusen starter så fermentering og frigir CO2, som igjen fører til at de øvrige hele druene i karet starter å karbonmaserere. Les mer her: https://www.decanter.com/learn/advice/carbonic-maceration-54082/ i omtrent 10 dager. Vinen lagres så på sementtanker. Omtrent 12.000 flasker ble tappet.

Motivet på etiketten er fra et oljemaleri fra ca. 1615 av den flamske barokkunstneren Peter Paul Rubens. “Bacchanalia” var det romerske uttryket for overdådig festing til ære for vinguden Bacchus (også kjent som Dionysos) og brukes den dag i dag om lignende tilstelninger.

🍷 Klar og lys rødblå farge.

En ren og ganske intens duft av bringebær, solbær, te og lett tobakk gir et nyansert og innbydende møte.

Frisk og livlig i anslaget med ren bringebærfrukt med innslag av kakao. Lett, fast struktur fra fint modnede tanniner.

Et tilgjengelig, men samtidig seriøst og meget klart uttrykk av Sangiovese som er flott balansert og gir bra innsikt i hva druen har å by på.

🍽️ Denne er faktisk så elegant at den fint kan nytes uten mat, noe som ikke er en selvfølge for vin fra denne regionen. Om man skulle hatt den til noe vil jeg anbefale kalveretter som ossobuco, eller kanskje småvilt og rype.

Bacchus ville nok følt seg beæret av et slikt rent og elegant uttrykk av Sangiovese.


Neste
Neste

Bestillingsutvalget 5. november