Bestillingsutvalget 5. november

“Bare å bla opp”

Onsdag 5. november er det igjen tid for lansering av nesten 1.600 varer i det såkalte Bestillingsutvalget. Det er mye godt i posen også ved dette slippet, men man må være betalingsvillig. 
Gå til Anmeldelser

Utvalget kan fremstå overveldende og det er mange flasker og produsenter som frister. Jeg vil her forsøke å trekke frem et lite utvalg av de beste produktene med overkommelig pris.

Husk at du fortsatt må registrere deg før klokken åtte kvelden før for å få plass i den digitale køen på lanseringsdagen. Les mer her.


Musserende

Det slippes en armada med Champagne fra kjente og mindre kjente produsenter. Jeg vil derimot trekke frem tre flasker med bobler fra andre områder.

Sugrue the trouble with dreams

“Dermot Sugrue er iren som tidligere har laget vin for Nyetimber og Wiston. På siden har han sammen med kona bygget seg et solid rykte for å gi ut noe av Englands mest energiske og karakterrike vin og da spesielt denne musserende blenden av Chardonnay og Pinot Noir. Fra en årgang med en kjøligere start på vekstsesongen, som gir en flott friskhet.”

Couche Voulez Vous Coucher avec moi

“Denne produsenten i Côte des Bar dyrker sine egne druer biodynamisk med en meget minimalistisk tilnærming til arbeidet i både vinmark og kjeller. Dette er en blanding av Pinot Noir og Chardonnay fra både Champagne og Burgund, derav må den klassifiseres som en musserende Vin de France.

Det slippes også flott vin fra både Chablis og Burgund fra Couche, samt energisk Champagne som absolutt anbefales. Dette fremstår likevel som et utrolig røverkjøp fra produsenten.”

Geographic la volee

“Du kan lese mer om denne produsenten her.

Dette er nok en livlig og ren musserende vin til meget god pris. Anbefales å sjekke ut om man vil utforske bobler av kvalitet fra litt andre druer og steder.”

Utover disse tre stalltipsene vil jeg påstå at det mest spennende kjøpet fra Champagne-regionen kommer fra en ny aktør som startet opp for bare fire år siden: Doussot-Bourdot Les Moulins Chardonnay Brut Nature 2021 er en klokkeklar og energisk blanc de blancs fra bærekraftige vinmarker uten bruk av sprøytemidler. Naturlig førstegangsgjæring før lagring på fat. Foreløpig blir en del av druematerialet solgt videre og egen produksjon i 2021 var dermed svært begrenset, noe som fører til at det vil være få flasker tilgjengelig. Dette er en god mulighet til å bli kjent med et nytt hus som spås en god fremtid også dette i Côte des Bar.

To andre bobler som også fremstår som gode kjøp er Tissot Indigène Crémant du Jura og Arnaud Lambert 1948 Crémant de Loire Brut Nature.


Hvitvin

Det er mye bra hvitvin å finne på listen og spesielt fra Sør-Afrika kommer det veldig mye bra og da spesielt fra Chris Alheit, inkludert denne flotte blenden til under 500-lappen. Skal du ellers holde det på samme prisnivå er dette mine utvalgte favoritter:

Couche Bourgogne Terre de Molesme

“Fra tidligere nevnte Champagne-produsent kommer en fantastisk og veldig bra priset hvit burgunder. Her kombineres dybde og friskhet og gir et solid uttrykk fra en bra årgang.

Du får ikke lignende kvalitet fra en av de lokale produsentene til denne prisen.”

Mendez O Raio da Vella Espadeiro 2023

“Rodrigo Méndez er kanskje en av de mest spennende vinmakerne i Spania om dagen og hans uttrykk av Albariño fra Rias Baixas vitner virkelig om hva denne druen kan levere.

Det var vel så anerkjente Raúl Pérez som overtalte “Rodri” til å satse på denne druen og med et team av så høyt kaliber er det ikke overraskende at disse vinene fort blir sammenlignet med de beste hvite burgunderne.”

TR Palota 2022

“Det lages stadig mer og bedre tørr hvitvin fra Tokaj, et område først og fremst kjent for sine nyanserte og søte edelråteviner.

TR er en ny, liten familieprodusent på det norske markedet som virkelig imponerer med en livlig og klar vin med god struktur. Furmint fra økologisk drevet enkeltvinmark med lav avkastning og modnet 9 måneder på store eikefat er dette kvalitet i alle ledd.”

PJ Kuhn Quarzit 2023

“Riesling passer som hånd i hanske til det meste av maten som blir servert i høytiden. Her i en utgave som kombinerer rik, men ikke overmoden stenfrukt og sitrus med en flott friskhet og lett mineralsk struktur.

Prisen er nå satt ned betydelig fra det forrige importør opererte med, så dette er rett og slett et aldri så lite rieslingtilbud rett før jul.”

PJ Kuhn Jacobus 2023

“Til samme lavere pris kommer også en litt mer lukket, mineralsk og røykfull riesling med grønn eplefrukt. Regnfrisk og steinete passer denne nydelig til vinterens sjømat og da spesielt skalldyr.”

Riesling med litt restsødme er ofte greit å ha i bakhånd, enten du vil bruke det til julematen for de som er kvitt sine irrasjonelle motforestillinger mot slik vin, eller til sushien du gafler i deg kvelden før kvelden. Martin Muthenthaler Dreivierteltakt Riesling 2022 er et fint alternativ om du vil gjøre dette riktig. Fra en artisanal produsent i Wachau, Østerrike som er kjent for å lage økologisk vin med klarhet i frukt og flott tekstur.

Helt på tampen vil jeg trekke frem tre viner som imponerer og er verd den litt høyere prisen:

António Maçanita Arinto dos Açores sur lies 3 colheitas er elektrisk vin fra Azorene og du kan lese mer om produsenten og vinene her.

Augalevada Ollos Branco 2022 er en spansk blend og håndverk på svært høyt nivå med fint innslag av sjøsalt og hvor en liten del av vinen får hvile litt under flor.

Envinate Taganan Blanco 2024 er et nydelig eksempel på hvorfor du bør prøve vin fra vulkanøya Tenerife.


Rødvin

Syrah er for meg druen som virkelig definerer mørketiden, høstmaten og kveldene foran peisen. Kanskje den druen jeg finner mest fascinerende da den kan uttrykke seg på så vidt forskjellige måter avhengig av klimaet den dyrkes i.

På slippet må det derfor nevnes at de kanskje aller beste uttrykkene av denne druen blir gjort tilgjengelig, i den grad man kan bruke det uttrykket på vin som koster nesten 4.000,- per flaske. Har du snublet over en pengebunke den siste tiden kan du kanskje koste på deg noe av det gjeveste man får tak i av vin og kjøpe de tre Côte-Rôtie cuvéene til Guigal i årgang 2021. Det er fascinerende hvor forskjellig uttrykk disse parsellene gir i denne litt trøblete årgangen med frost og en del nedbør. Vinene fremstår helt upåvirket av utfordringene med en utrolig dybde, nyanse, friskhet og en svært tilgjengelig stil. Disse blir nok raskt plukket opp av de bemidlede, så la meg også trekke frem et par mer prisgunstige alternativ:

Erwan Masse La Robe Rouge Syrah 2023 er en relativt ny produsent i Rhône som bruker en del helklase og tidligere innhøsting for å vise frem de kjøligere tonene i druen på en naken og livlig måte.

Savage Are we there yet 2024 blander druen med den portugisiske Touriga Nacional, med svært vellykket resultat. Duncan Savage har flere viner på slippet som ofte holder veldig høy kvalitet, også en del Syrah.

Ellers vil jeg trekke frem følgende rødvin fra slippet:

Isabel and Macanita Proibida

“Dette er slippets mest interessante og beste kjøp. Fra gamle vinstokker av en gammel hybriddrue kalt Isabella, som ikke er godkjent for produksjon av såkalt kvalitetsvin (derav navnet). Du kan lese mer om Antonios prosjekt på Pico her.

For meg gir alderen på vinstokkene og klimaet i opphavet all ekstra hjelp denne druen måtte trenge. Dette er ekstremt ekspressivt og leskende til prisen.”

Pelican Arbois Trois Cepages 2023

“Pinot Noir, Trousseau og Poulsard.

Fra det anerkjente burgundhuset Domaine Marquis d'Angerville har denne vinen en fin blanding av bringebær og mokka på en elegant og silkeaktig kropp.”

Cave Monaja Vallée d'Aoste Foehn 2020

“Rødvin fra Italias minste region, klemt helt opp mot alpene og Sveits i nord.

Blandingsvin fra parseller på 800 moh. som høstes for hånd og lagres på større franske eikeliggere.

Frisk, dyp og floral. En virkelig utmerket vin og vel verd prisen.”

På tampen vil jeg trekke frem et par rimeligere alternativ for de som er fan av Pinot Noir.

Franz Keller Vom Löss Spätburgunder 2023 er et strålende kjøp til rett over 300,- og er absolutt å foretrekke fremfor alternativene fra Burgund og USA i denne prisklassen.

Det er sjelden jeg finner Pinot Noir jeg syns gir mening under 200,- og selv om stilen her er ganske enkel er Les Anges Pinot Noir 2024 et utmerket kjøp. Loire-dalen gir stadig flere og bedre kjøp av Pinot Noir og denne bør du få med deg til kun 164,-

Det siste stalltipset er en flott blend av Sangiovese og Cabernet Sauvignon fra Toscana til rett under 300,- Capezzana Barco Reale di Carmignano 2023 har fersk og kjølig rød frukt og en flott struktur. Denne vil stå fint til mange lammeretter fremover.


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!


Anmeldelser


Sugrue The Trouble With Dreams 2020

19714801 - Lanseres 05.11.2025
Chardonnay, Pinot Noir | 12% | 689,-
England, Sussex

🍇 Fra kalksteinsrygg med kritt og leire i det vestlige South Downs. Maritimt og kjølig klima i en god årgang. Håndhøstet fra lav avkastning.

Tradisjonell metode hvor basevinen lagres på ståltanker og brukte eikefat. Annengangsgjæring og lagring i tre år på flaske før degorgeringDegorgering er en prosess innen produksjon av musserende vin (som champagne og cider) hvor man fjerner bunnfallet av døde gjærceller som samler seg i flaskehalsen etter andre gjæring. Dette gjøres vanligvis ved å fryse flaskehalsen for å danne en ispropp som inneholder bunnfallet, og deretter fjerne proppen slik at trykket i flasken skyter ut isproppen..

🍷 En veldig ekspressiv årgang med masse fersk sitron og eplefrukt. Fine bobler etter lang lagring og et bunnfallspreg som er bra balansert gir sammen med friskheten og energien en vin som virkelig gir Champagne konkurranse.


Couche Voulez vous Couche avec moi Brut Nature

19972401 - Lanseres 05.11.2025
Pinot Noir, Chardonnay | 12,5% | 350,-
Frankrike, VdF

🍇 Biodynamisk og håndhøstede avlinger fra 2018-2022 på jordsmonn av kalk og leire i Burgund og Champagne. Noe førstegangsgjæring i amforakrukker og ingen tilsatt gjær.

🍷 Middels strågul med lette bobler.

En ganske rik og rund nese med gjærbakst og moden stenfrukt. Fersken, nektarin, vaniljekjeks og gult eple.

Rikt og fruktig anslag med god dybde og lengde. Spesielt i dette prissegmentet. Avslutter derimot med en flott sitrondrevet friskhet og med god tekstur. Fast, elegant, men samtidig også litt guilty pleasure med et navn de fleste vil huske. Dette er lekent, men samtidig av høy kvalitet.

🍽️ Dette er en vin til vorspielet, festen, kjæresten, eller hvis du vil imponere noen med en litt original “Champagne”.


La Volée Blanc de Blancs Brut Nature

19810201 - Lanseres 05.11.2025
Cerceal, Bical, Arinto | 12% | 340,-
Portugal, Bairrada

🍇 Fra leire og kalkholdig jordsmonn i Sangalhosi Bairrada. Vinstokkene er over 20 år gamle.

Lages på tradisjonell metode med 24 måneders flaskelagring på bunnfall med kontinuerlig remuage og poignetage. Degorgert for hånd, noe navnet reflekterer. Ingen dosage.

🍷 Dette er ikke ment å være en Champagne og vinen vil nok kanskje fremstå i overkant frisk for endel forbrukere. Med det sagt er den tro til produsentens filosofi om å lage energiske og klare uttrykk av druematerialet, som heller ikke her forsvinner bak vinmakingen, selv med lang lagring.

🍽️ Dette er en frisk, sitrusdrevet og lett floral musserende vin som passer perfekt til å åpne kvelden med, eller ha til litt østers.


Couche Bourgogne Blanc Terre de Molesme 2023

19951101 - Lanseres 05.11.2025
Chardonnay | 13% | 400,-
Frankrike, Burgund

🍇 Vinen kommer fra vinmarker rundt landsbyen Molesme. Dette er helt nord i Burgund, i departementet Côte-d'Or, men geografisk ligger det rett ved siden av Couches hjemmebase i Côte des Bar, Champagne. Området har et kjølig, kontinentalt klima som er ideelt for å produsere Chardonnay med høy syre.

Vinmarkene i Molesme er plantet på det berømte Kimmeridgian- og Portlandian-kalksteinsjordsmonnet. Det samme som definerer Chablis og Couches egne vinmarker i Champagne. Dette er en burgunder med sjelen til en Chablis og hjertet til en Côte des Bar-champagne.

Biodynamisk drift av håndplukket frukt som gjærer naturlig på amfora og brukte fat.

🍷 Klar og middels stråfarget.

Har en ganske intens og klar aroma av modent eple og syltet sitronskall over et lett slør av vanilje.

Mellomstor i kroppen, men med et ganske intenst og dypt anslag med umiddelbar rund og rik frukt. Fremstår moden i stilen med godt integrert eik, men går over i en lett mineralsk og smattende avslutning med herlig friskhet.

🍽️ En nydelig og bra priset burgunder som står fint på egne ben, men som også bør fungere fint med en hel kylling med masse smør og sitron, eller et stort kveitestykke med smørsaus og blomkålpuré.


TR Wines Palota 2022

19976401 - Lanseres 05.11.2025
Furmint | 13% | 369,-
Ungarn, Tokaj

🍇 Lavt utbytte fra enkeltvinmark håndhøstes og presses forsiktig som hele klaser. Gjæringen starter naturlig på ståltank før vinen får hvile 9 måneder på 500 liters eikefat.

Lages kun i de beste årganger og siste produksjon var 2019.

🍷 En Furmint som kombinerer utrolig klarhet med en seriøs vekt og dybde. Har disse lette blomster- og urtetonene druen er kjent for, uten at det tar overhånd. En vin i perfekt balanse og som vekker interessen for druen, og tørr vin fra Ungarn.


Peter Jakob Kühn Quarzit Oestrich Riesling 2023

19951501 - Lanseres 05.11.2025
Riesling | 12% | 340,-
Tyskland, Rheingau

🍇 Fra vinmarkene Doosberg, Klosterberg og Lenchen som inneholder en god andel løss, kvartz og mergel. Sammensetningen gir jordsmonnet god evne til å holde på vann, noe som kommer godt med gjennom varme somre som i 2023.

Biodynamisk, håndhøstet frukt presses i hele klaser og spontangjæresDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. på ståltank og store eikefat hvor de så hviler i 10 måneder.

🍷 Lys, klar gulgrønn farge.

Middels intens aroma av fersken, lime og grønt eple.

Mellomlett kropp, men med god dybde og en tilbakeholden syre til å være så lett riesling. Får ekstra tesktur av en lett mineralsk utgang og fremstår ren og godt strukturert.

🍽️ En godt balansert riesling med bredt bruksområde fra sushi, til litt fyldigere og fetere hvitt kjøtt. Bør ha god nok konsentrasjon til å håndtere en del krydder.


Peter Jakob Kühn Jacobus Rheingau Riesling 2023

19951701 - Lanseres 05.11.2025
Riesling | 12% | 280,-
Tyskland, Rheingau

🍇 Vinen er oppkalt etter produsentens bestefar og fungerer som deres Gutswein – en signaturvin som representerer husets stil og kvalitet.

Druene kommer fra familiens biodynamisk drevne vinmarker rundt hjembyen Oestrich. Jordsmonnet her er en blanding av kvartsitt, løss og leire, noe som gir en vin som kombinerer mineralitet med en viss rikdom og tekstur.

Biodynamisk frukt plukkes for hånd og gjærer naturlig på ståltanker og store, gamle eikeliggere hvor den også får hvile i 10 måneder før tapping.

🍷 Skinnende lys strågul.

Litt lukket på nesen med en aroma av røyk, stein og nektarin over grønt eple.

Mellomlett i kroppen med en profil som minner om friskt regn og fersk sitrusfrukt med kjølig epletoner bak. Er lett stenete på utgangen og har en utmerket tekstur til prisen. Ikke den dypeste, eller mest nyanserte rieslingen, men fremstår veldig klar og av høy kvalitet.

🍽️ Dette vil være nydelig å ha til naturlig sjømat og skalldyr. Grillede kamskjell, eller fritert østers?


António Maçanita A Proibida 2018

19707501 - Lanseres 05.11.2025
Isabella | 11% | 315,-
Portugal, Azorene (Pico)

🍇 "A Proibida" betyr Den Forbudte. Navnet er en direkte referanse til at Isabella-druen, som en hybrid mellom Vitis vinifera og den amerikanske Vitis labrusca, ikke er tillatt for produksjon av kvalitetsvin i henhold til EU-regelverket. Vinen er derfor en bevisst handling av sivil ulydighet og en hyllest til druen som reddet øyas vinhistorie.

Håndhøstet fra en blanding av gamle vinmarker på det vulkanske jordsmonnet og beskyttet av de karakteristiske veggene (currais). Sorteres og gjæres naturlig på mindre ståltanker med en naturlig rackingRacking er en vinifikasjonsteknikk som innebærer å overføre vin fra én beholder til en annen (typisk fra fat eller tank) for å skille den klare vinen fra bunnfallet, også kalt lees – døde gjærceller og annet sediment. etter ett døgn ved hjelp av gravitasjonsflytGravity flow er en produksjonsmetode der tyngdekraften brukes til å flytte druer og vin gjennom anlegget. Dette minimerer bruken av pumper, noe som reduserer stress og oksidasjon på vinen..

🍷 Dette er et stykke vinhistorie og et klart eksempel på at den som har et åpent sinn og tør å utforske kan finne noen virkelige skatter.

Fra en drue de færreste har kjennskap til får man her en bit av Azorene på glass. Den hopper ut med kirsebærblomst, bringebær og et lite hint av fersk gummi, som er meget tiltalende.

Friskt og silkemykt anslag med et diskret anslag av volatilitetSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat) og lett vulkansk sulfur. Naturlig, uttrykksfull og nyansert.

Et bemerkelsesverdig kjøp og fascinerende at det var en produksjon av over 23.000 flasker av denne i 2018.

🍽️ Dette er en lett vin som man utforsker og nyter tankefullt uten noe tilbehør eller distraksjoner.


Dom. du Pélican Arbois Trois Cépages 2023

19921901 - Lanseres 05.11.2025
Pinot Noir, Trousseau, Poulsard | 12,5% | 546,-
Frankrike, Jura (Arbois)

🍇 Vinen som produsenten har laget siden oppstarten i 2012 og fra landsbyen Montigny-les-Arsures, hvor vinhuset ligger. Vestvendte vinmarker på mergel og kalk på omtrent 400 moh.

Druen høstes og gjæres sammen før vinen lagres på en blanding av 500 liters eikefat og større eikeliggere.

🍷 Klar og lett rødblå farge.

Ikke så intens på nesen med lette toner av mokka og kirsebær. Ganske innbydende tross den litt tilbakeholdne nesen.

Silkeaktig og lett anslag med et flott og lett volatiltSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat) løft. Avrundede tanniner og fremstår meget elegant. Er kanskje noe høyt priset og ikke den lengste vinen, men dette er ganske delikat.

Cave Monaja Vallée d'Aoste Foehn 2020

19967701 - Lanseres 05.11.2025
Furmin, Vien de Nus, Petit Rouge | 14% | 517,-
Italia, Valle d'Aosta

🍇 Lokale druer fra vinstokker med omtrent 70 år alder plantet på opptil 400 meters høyde. Bratte, sørvendte skråninger med løse moreneavsetninger. Første årgang var i 2016 og det ble produsert kun 2.600 flasker i aktuell årgang.

Håndhøstet og sortert i vinmarken sent i oktober for å gi litt overmoden frukt. Avstilking ved vinhuset etterfulgt av naturlig gjæring i ståltanker i 10 dager med daglig pigéageOppstykking og senking av hatten som legger seg på toppen av fermenteringskaret ved fremstilling av vin etter rødvinsmetoden.. Ligger så tre uker på skallene og gjennomgår maloMalolaktisk gjæring er en naturlig prosess der skarp eplesyre i vinen omdannes til mykere melkesyre ved hjelp av melkesyrebakterier. Dette gir vinen en rundere munnfølelse og kan tilføre smøraktige eller kremete aromaer, spesielt i hvitvin som Chardonnay. før vinen hviler 18 måneder på franske eikefat og ett år på flaske før den slippes på markedet.

🍷 Dyp, klar rubinrød med lilla skjær.

En vin som på papiret høres litt vel moden og tung ut, men overrasker med en strålende frisk og nyansert profil.

Ville røde bær i samspill med lett tørket frukt og noe lett søtlig kaffe og mokka. Konsentrert og dyp med god kombinasjon av frukt fra gamle vinstokker og et kjøligere klima.

Koster litt for en vin fra et litt ukjent hjørne av Italia, men dette er igjen lokale druer fremvist på en svært elegant og nyansert måte.

🍽️ Bør passe veldig godt til høstens viltretter, kanskje aller helst de større av reinsdyr, elg og hjort. Men dette er friskt og elegant nok til også å kunne følge et andebryst med en dyp portvinssaus.


Forrige
Forrige

Bakkanali - Gudedyrking i Toscana

Neste
Neste

Prisnedsettelser Vinmonopolet 1. november, 2025