Lansering Vinmonopolet 5. november

“Blanda drops”

Onsdag 5. november slipper Vinmonopolet igjen en god mengde drikkevarer i sitt basissortiment, som du kan finne i deres butikker. Vi nærmer oss høytiden og slippet bærer preg av dette med fokus på drikkevarer man kan bruke til julemat, desserter og hygge i mørketiden.

Det slippes hele 91 produkter i de såkalte basis-, parti- og testutvalgene, som du kan lese mer om her.

Kvaliteten denne gang er ganske varierende. Det er greit at polet også slipper mer vin med en litt høyere pris, men denne gangen føler jeg det er lengre mellom blinkskuddene.

Denne artikkelen vil oppdateres jevnlig frem mot slippdatoen med fokus på forskjellige varegrupper. Alle produktene er testet hos Vinmonopolet ved deres pressesmaking i forbindelse med lanseringen.


Under trekker jeg frem høydepunktene fra slippet. Mer utfyllende anmeldelse og produktinfo kan du lese lenger ned på siden (mobil), eller til høyre om du leser på en laptop.

Gå til Anmeldelser

Rødvin

Blant rødvinen var det dessverre en del produkter som etter min mening holdt for lav kvalitet, eller hadde for høy pris. To produkter klarte å balansere dette og fremstår som de beste kjøpene:

Donkiesbaai Cinsault 2023

“En fruktig og leskende Sør-Afrikansk vin laget på upodede vinstokker i et kjøligere kystklima. Fin vin når du vil ha et glass god rødvin uten noe matplan.”

Ch. Saint-Christophe Cru Bourgeois 2019

“Tilgjengelig og klassisk Bordeaux fra bra årgang. Myke tanniner, klar solbærfrukt og noe grafitt i samspill med lavere alkohol og god friskhet gjør dette til et svært godt kjøp.”


Hvitvin

Av hvitvin var det som alltid spennende å prøve nordisk vin fra Danmark, men kvaliteten når dessverre ikke helt opp til å rettferdiggjøre prisen om man ikke absolutt vil teste ut hva Solaris-druen kan by på. Det gjør den heller ikke på en del vin fra klassiske områder som Sancerre og selv om den anerkjente vinmarken Monts Damnés representeres i to årganger, mangler begge energi og tekstur i min mening.

Her er de fire hvitvinene du bør sjekke ut fra slippet:

Piekenierskloof Grenache Blanc 2024

“Fremstår som slippets beste verdi for pengene. Ikke en kompleks vin, men fint balansert med lett fedme og frisk frukt.”

Roux Albus Hautes-Côtes de Beaune 2023

“Det beste kjøpet av Chardonnay fra høyereliggende vinmarker i Burgund. Har det meste av det man ser etter og prisen er godkjent slik ståa er om dagen.”

Aitken's Folly Chardonnay 2023

“Litt mer vitalitet og kvalitet her, men prisen er også en god del høyere. Har en litt varm utgang som er synd da dette er en bra Chardonnay.”

Pierre Martin Sancerre Les Culs de Beaujeu 2023

“Det beste som kom fra Loire på dette slippet og en Sancerre som viser frem noe av jordsmonnet og teksturen vin fra denne regionen bør ha.”


Sider

Det satses på norsk sider, noe som er svært gledelig. Produktene denne gang har også en fin balanse mellom sødme og syre, noe som gjør de godt egnet til matbordet.

Hardangerbonden Restefest 2024

“Det mest matvennlige alternativet og en sider med dybde som jeg syns imponerer.”

Nerø Terra Incognita

“Terra Incognita har mer klassisk eplefrukt med innslag av krydder og blomster. Litt mer sødme her, men balanseres igjen av livlig syre.”

Nerø Idyll

“En tørrere og rimeligere variant med innslag av furuskog og røde epler med en god del bobler.”


Musserende

Det kommer en god rekke nye bobler i butikkene og det hører høytiden til. Dessverre var altfor mange av litt skuffende kvalitet, eller så har de litt for høy pris til hva man sitter igjen med. Som så ofte før er det fra England de mest spennende produktene kommer, men man må da være villig til å betale rundt 500,- for moroa. To kandidater skiller seg ut kvalitetsmessig:

Hambledon Blanc de Blancs 2018 2

“Klassisk og fint balansert uttrykk fra Englands eldste vingård. De klart beste boblene som lanseres.”

Hattingley Blanc de Blancs 2018

“Ikke like balansert og et mer blomstrete uttrykk, men viser fortsatt god kvalitet.”


Vil man ha noe med litt mer beskjeden pris står denne tradisjonelt fremstilte vinen fra Sør-Afrika frem som det beste valget på slippet:

Steenberg 1682 Cap Classique Brut

“Her finner den prisbevisste kunde et meget godt kjøp laget på tradisjonell metode og i en stil som er lett å like.”

Til sist må det nevnes at det også lanseres en musserende vin fra Norge. Egge gård slipper et parti av sin cuvée “One” i årgang 2022. Dette har vært et populært produkt blant norske vinetusiaster og det er artig at den nå vil finne veien til hyllene på en del pol.

Prisen er ikke for ille til å være produsert i Norge og vinen har faktisk en andel Pinot Noir i seg, noe som er smått unikt på disse breddegrader. Med det sagt må det sies at den fortsatt er et stykke unna å være det beste kjøpet og har en litt floral og spesiell stil. Men det er absolutt bra håndverk og verdt å utforske for de nysgjerrige.

Egge One 2022

“En mer floral vin med fin friskhet. Litt undermoden og kantete stil gjør at den objektivt sett ikke er det beste kjøpet, men er verdt å utforske.”


Søtvin

Det var dessverre lite av de søte vinene jeg syns virkelig overbeviste. Noen hadde feil ved seg og en del manglet friskhet og liv etter litt mange år på baken. Men heldigvis var det en norsk produsent som reddet dagen og det var nettopp Egge Gård.

“En herlig norsk søtvin som er perfekt å ha i bakhånd til høytiden. Dyp søt eplesmak i flott balanse med en energisk friskhet.”

Om man ikke er fan av altfor mye syre etter maten, kom det også en dyp, nyansert og rik Vinsanto fra anerkjente Gaia på Santorini:

Gaia Vinsanto

“Koster litt, men er verdt det for den som ønsker en flott, dyp og nyansert vin til tørrkakene.”


Brennevin

Når maten er fortært og magesekken er fylt til randen av svor og kaker kan det være godt med en liten tår på kvelden. Da er det godt at slippet av brennevin kanskje var noe av det som imponerte meg mest.

Med spesielt fokus på whisky, både fra Norge og Skottland, er det mye bra å velge i. Når man samtidig får tilgang til en fantastisk cognac fra et norsk hus kan man ikke klage.

Brennevin koster, så her må man godta prisen og heller nyte med måtehold gjennom vinteren. Med det sagt er det fint å se at polet henter inn spennende produkter med karakter og kvalitet.

Bache-Gabrielsen Grande Champagne Cognac Lot.85

“Elegant og lett cognac med flotte blomstertoner og nyanse nok til å forsvare prisen.”

Arran 18

“Slippets lekreste whisky og brennevin totalt sett. Flott balanse mellom malt og sitrus og prisen må man nesten tåle for en 18-åring av slik kaliber.”

Scapa 16

“Klassisk skotsk whisky modnet på gamle bourbonfat med en lett fast tekstur og fin, fruktig utgang.”

Eiktyrne Quadruple

“Norsk whisky med litt mer utviklet og modent fruktpreg fra de forskjellige fatene. Fremstår litt varm, men perfekt for årstiden og for de som liker en fatdrevet dram.”

Brennevinsgrova CB3

“En lettere norsk whisky med mer distinkt råvarepreg og litt mer balansert alkohol. Alternativet for de som ikke vil ha altfor mye fat.”


Buymeacoffee Ikarios

Din støtte verdsettes og hjelper meg lage mer originalt innhold. Tusen takk!

 

Anmeldelser


Donkiesbaai Cinsault 2023

19910001 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Cinsault | 12,5% | 350,-

🍇 Vinmarkene ligger på 650 meters høyde, med varme sommerdager og netter som kjøles ned av kald kveldsbris fra Atlanterhavet. Upodede vinstokker som foreløpig ikke har fått besøk av vinlusa.

Naturlig gjæring på åpne gjæringstanker på 4 tonn hvor 20% er hele klaser. Lagring på brukte 500 liters franske fat i 14 måneder.

🍷 Lys, lett rødblå.

Frisk rød frukt med lette urtetoner. Jordbær og syrlig kirsebær.

Mykt anslag med god friskhet og lette tanniner. Livlig og syrlig med fin kirsebærfrukt og lette blomstertoner.

En silkeaktig vin som fremstår elegant og svært drikkevennlig. Ikke for nyansert, men absolutt verd prisen.

🍽️ En fin drikkevin i seg selv. Men bør også gå fint til lette retter på lyst kjøtt av kylling, svin og kalv.


Ch. Saint-Christophe Cru Bourgeois 2019

13476001 - Lanseres 05.11.2025 (test)
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot | 13% | 223,-

🍇 Fra det nordlige Médoc. Druene høstes ved optimal modning, avstilkes og sorteres nøye, etterfulgt av fermentering ved 30 grader på temperaturkontrollerte ståltanker. Maserasjonstiden er rundt en måneds tid, for å gi gode fenolforbindelser og tilgjengelige tanniner. Ett års modning på franske eikefat.

🍷 Middels dyp rødbrun.

Ganske intens nese av klassisk solbær og blyant. Har også litt tomatstilk og vegetale toner.

Middels kropp med fin friskhet og meget tilgjengelig stil. Flott frukt og fine balanserte grønne toner. Lett fasthet. Et meget bra kjøp fra Bordeaux fra en sterk årgang.

🍽️ Perfekt rimelig alternativ til høstens lammeretter, eller en god biff. Er også så tilgjengelig og lav på alkohol at den fint kan nytes alene om man er Bordeaux-entusiast.


Piekenierskloof Grenache Blanc 2024

19956701 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Grenache Blanc | 12,5% | 230,-

🍇 Håndhøstet frukt fra 25 år gamle vinstokker. Naturlig gjæret på ståltank og lagret på brukte franske fat i 4 måneder.

🍷 Lys, klar gulgrønn.

Tiltalende nese med lette urter over sval eplefrukt med lett fersken og appelsin.

Fyldig anslag med noe fedme. Frukten bærer det godt og har dybde med en fin friskhet bak. Her er det kvalitet. God utgang og lengde, ikke for nyansert. Imponerende til god pris.


Roux Albus Hautes-Côtes de Beaune 2023

19866101 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Chardonnay | 13% | 300,-

🍇 Gjæres på mindre eiekefat og modnes 15 måneder hvor 10% er nye fat.

🍷 Klar, lys gulgrønn.

Klassisk Chardonnay-aroma med lett lukket duft med hint av svovel over fat, lett eple og sitrus.

Middels kropp med litt mye krydder i monitor, men en fin friskhet og god utgang av frisk sitron hvor fatet bare er litt fremtredende.

En bra laget Chardonnay som går på knivseggen av fatbruk opp mot konsentrasjon. Vekkes til live av en fin friskhet og er verd prisen.

🍽️ Smørsaus, hvit fisk, kylling og sopp.


Aitken's Folly Chardonnay 2023

19512901 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Chardonnay | 13,5% | 445,-

🍇 Manuell innhøsting av druer fra Wanaka i Central Otago, verdens sydligste vinregion. En tredel gjæres på fat, før lagring på bunnfall i franske eikefat i ett års tid.

🍷 Klar, lys strågul.

Lukket på nesen med en del svovel og krydder.

God friskhet i anslaget og minner litt om den tyske reduktive stilen. Livlig sitron og eple og smattende på utangen. Fin tekstur på vei ut også. Kvalitet, men har en lett varme som skader balansen litt og da blir prisen litt høy.


Pierre Martin Sancerre Les Culs de Beaujeu 2023

3792201 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Sauvignon Blanc| 13% | 429,-

🍇 Håndplukket frukt fra en bratt og sørøstvendt enkeltvinmark på Kimmeridge-kalk og leire. Over 35 år gamle vinstokker som driftes økologisk. Spontangjæret og lagret i ståltanker og fat i 18 måneder.

🍷 Lys, klar strågul.

En del bunnfall og søt bakst i anslaget her med stein og gul frukt bak.

Middels kropp med pent lett bunnfallspreg. Mer elegant på ganen og med fint integrert fat. Frisk, lett smattende utgang.

🍽️ Fruktig Sauvignon Blanc med god tekstur i utgangen. Vitner om kvalitet på vinmark og i vinmaking, men mangler kanskje litt nyanse til prisen.


Hardangerbonden Restefest

19852101 - Lanseres 05.11.2025 (partiutvalget)
Epler: Aroma, Summerred og Gravenstein | 8,5% | 300,-
64 g/l sukker.
Laget på restene fra produksjon av issider ved bruk av kryokonsentreringOppsummering: Kryokonsentrering er en teknikk der druemosten fryses for å fjerne vann i form av iskrystaller. Dette resulterer i en konsentrert most med høyere innhold av sukker, syre og smaksstoffer, ofte brukt til søte viner.. SpontangjæretDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og lett perlende.

🍷 Lys klar ravfarget.

Rund og meget moden aroma av bakt eple, ferskengodt og kake.

Søtt anslag med en meget spenstig syre. Konsentrert og dyp og ikke for de som ikke liker friskhet. Fine toner av sultaner, fersken og eple her.

🍽️ En moden og konsentrert sider hvor den intense fruktsødmen nesten trumfes av en meget energisk friskhet. Dette gjør den svært allsidig og et perfekt produkt å ha i bakhånd til julemat, så vel som ost og kaker.


NeRø Idyll Eplesider

19922901 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Epler | 7% | 158,-
19 g/l sukker.

🍇 Ferskpresset eplesaft gjæres på lav temperatur. Ingen bruk av konsentrat. Fra økologisk dyrkede epler.

🍷 Lett lys lakserosa farge med lette bobler.

Her er det litt mer urter, barnål og skog på nesen. Noe fin rød frukt.

Godt, fyldig anslag med flott syre. Litt store bobler, men ingen krise. Lett fasthet på vei ut og livlig rød frukt.

🍽️ En tørrere sider som passer fint til høstmat hvor du vil kombinere fin eplefrukt med maten. Kylling på byggryn, eller hva med svinekjøttboller med rosenkål og fennikelsalat?


NeRø Terra Incognita

15470801 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Økologiske Epler: Rød Aroma, Discovery | 9,5% | 290,-
60,7 g/l sukker.

🍇Den ferske eplesaften fryses også her ned og på lik linje med sideren fra Hardangerbonden brukes det kryokonsentrasjon. Fermenteres og modnes i ståltanker med temperaturkontroll. Perlende.

🍷 Dyp klar ravfarget.

Mer klassisk nese av eplefrukt og lett kanel.

Lett floral og med fin rund eplefrukt og et lett sødmefullt bakteppe av karamell. Lette bobler og god balansert friskhet.


Hambledon Blanc de Blancs Cuvée 2018

19718001 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Chardonnay | 12% | 540,-
Tradisjonell metodeTradisjonell metode (også kalt champagnemetoden eller klassisk metode) er den mest anerkjente og tidkrevende måten å produsere musserende vin på, som Champagne, Crémant og Cava. Den innebærer en annengangsgjæring i flasken, hvor vinen får sine bobler og utvikler komplekse smaker gjennom lang lagring på bunnfall av døde gjærceller..

🍇 Den første årgangscuveen Hambledon har utgitt visstnok, noe som er overraskende gitt produsentens historie og ikke minst kvaliteten. Nå skal det sies at årgang 2018 er ansett som en av de beste noensinne i England, så det var kanskje på sin plass å begynne.

Lagret 48 måneder på bunnfall før degorgeringDegorgering er en prosess innen produksjon av musserende vin (som champagne og cider) hvor man fjerner bunnfallet av døde gjærceller som samler seg i flaskehalsen etter andre gjæring. Dette gjøres vanligvis ved å fryse flaskehalsen for å danne en ispropp som inneholder bunnfallet, og deretter fjerne proppen slik at trykket i flasken skyter ut isproppen..

🍷 Dyp klar strågul mot gyllen. Lette bobler.

Litt lukket på nesen med hint av te og grønt epleskall.

Fin balanse i anslaget. Kommer mye mer på ganen med flott eplefrukt og sitrus uten for mye bunnfallspreg. God syre og en lett fasthet. Litt lukket nå kanskje, men ren og klar med fin balanse og vil nok kunne gi enda flere nyanser om et par år.


Hattingley Valley Blanc de Blancs Brut 2018

11023101 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Chardonnay | 12% | 500,-

🍇 Håndhøstede druer presses som hele klaser og en liten andel av juicen gjøres på eikefat.

Vinen gjennomgår delvis maloMalolaktisk gjæring er en naturlig prosess der skarp eplesyre i vinen omdannes til mykere melkesyre ved hjelp av melkesyrebakterier. Dette gir vinen en rundere munnfølelse og kan tilføre smøraktige eller kremete aromaer, spesielt i hvitvin som Chardonnay..

🍷 Klar strågul med en del bobler.

Myk lett floral nese med moden eplefrukt og lett bakt sitron over nystekt loff.

Fast og med god syre. Mer epleskrott og sitron. God tekstur og lett utviklet frukt. Fin nyanse, men ikke for kompleks.

Litt fast, men et ganske klassisk eksempel på musserende vin fra en solid engelsk produsent.


Steenberg 1682 Chardonnay Cap Classique Brut

19676301 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Chardonnay | 12% | 249,-

🍇 Laget på tradisjonell Champagne-metode med 18 måneders lagring på bunnfallet i flasken.

🍷 Brilliant middels strågul med lett mousse.

En mer klassisk nese med mer kjeks og søt bakst over stenfrukt og modent eple. Appelsinskall og noe fersken.

Rundere og litt mer fylde på denne. Fin lett friskhet i midten og en lett fasthet med små bobler og grei lengde. Ren og balansert og fremstår som et solid økonomisk valg fra polets basissortiment.


Egge Gård One 2022

2206001 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Solaris, Pinot Noir | 12,5% | 400,-

🍇 Fremstilt på tradisjonell metode fra vinstokker plantet i 2010. Alt druemateriale går til produksjon av denne vinen, som ligger ett år på bunnfall.

🍷Lys klar gulgrønn. Lett mousse.

Ganske intens floral og lett parfymert nese med roseblader og nektarin. Timotei og moden stenfrukt.

Tørr og ganske fast i stilen med en litt steinete bitterhet og litt grønn undermoden frukt. God syre, men blir litt kantete.


Egge Gård Iseple 2023

9624602 - Lanseres 05.11.2025 (test)
Epler | 10% | 300,-
234 g/l sukker.

🍇 En sider laget på lignende metode som for isvin. Nypresset eplemost dypfryses til vannet krystalliserer og filtreres ut. 25 kg frukt går med til produksjonen av en liter ferdig produkt.

🍷Middels dyp ravfarget.

Klassisk iseplearoma. Vinterfrisk epleskallaroma med innslag av pære og honning.

Overraskende krydret i anslaget og med god dybde av modne epler, honning og lett rørte bær. Markant friskhet gir en smattende avslutning og vinen fremstår godt balansert.

🍽️ Dette er meget anvendelig til kakebordet, eller som en dessert i seg selv. Kan også holde følge med rike, myke og modne oster, eller en paté.


Vinsanto by Gaia

620302 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Assyrtiko | 11,5% | 545,-
302 g/l sukker.

🍇 Druer soltørkes i 10 dager. Gjæringen starter naturlig på gamle eikefat før den også stopper når gjæren ikke lenger klarer å gjøre jobben sin i sødmen og alkoholen. Tilbringer så 8 år på de samme fatene.

🍷 Dyp mørk ravfarget.

Intens nese av rosin, fersken, aprikos og lette, svale urter.

Overraskende lett i anslaget med fin nyanse. Litt lav struktur og syre, men en utrolig nyanse og dybde her.


Bache-Gabrielsen Grande Champagne Cognac Lot.85

19950901 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Ugni Blanc| 41% | 1.290,-

🍇 Hele 40 års fatmodning. Ikke fargetilsatt.

🍷 Middels klar dyp strågul.

Myk og forsiktig nese med lette sultaner og drueskall. Nedtonet vanilje og lett ristet mandel.

Lett på kroppen med en flott nyanse av trevirke og blomster i midten. Flott floral avslutning med honning og ferskenskall. En elegant cognac som tilfredsstiller med letthet og nyanse, fremfor store toner.


Arran Single Malt 18 YO

19867101 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Maltet bygg | 46% | 1.699,-

🍇 Tappet ved destilleriet og modnet på sherry- og bourbonfat.

🍷 Middels gyllen farge.

Lettere og innbydende nese her med frisk sitrus, appelsin, rosin og våt stein. Dufter langt fra noen såkalt overdreven sherrybombe.

Flott balansert anslag med mye bra frisk frukt og en herlig tekstur. Ikke for tung og med veldig bra balanse. Dette er elegant. Har en overraskende nektar og plomme på utgangen.


Scapa 16 Years Old Orkney Single Malt

17481201 - Lanseres 05.11.2025 (basis)
Maltet bygg | 48% | 1.069,-

🍇 Småbatchproduksjon og lagret 16 år på gamle bourbonfat. Tappet ved destilleriet og ikke kaldfiltrert.

🍷 Dyp klar strågul.

Lettere nyansert nese med applesin, rosiner, eple og regnvåte blomster. Pent.

Overraskende maltdrevet på ganen og en litt fast kropp med noe fattanniner. Mister noe av aromaen fra nesen, men har en fin utgang på appelsin og sitronskall.

En pen whisky som er verdt prisen for de som liker et klassisk uttrykk med litt fatpreg.


Eiktyrne Quadruple Single Malt Whisky Batch V

19927802 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Maltet bygg | 49% | 800,-

🍇 Tradisjonell dobbeldestillasjon. Lagret på oloroso-, madeira-, sauternes- og PX-fat.

🍷 Dypere klar strågul mot gyllen.

Klarere sherry- og fatpreg her med appelsin, sultaner og lett sviske.

Ikke så fruktig på ganen med en letthet og noe brann på tungen. Har en fin fasthet som fremstår mer mineralsk enn drevet av fattanniner.


Brennevinsgrova Single Malt Double Cask Batch 3

19950801 - Lanseres 05.11.2025 (parti)
Maltet bygg | 46% | 1.099,-

🍇 Kolonnedestillert batch og skal fortsatt være modnet på oloroso- og PX-fat.

🍷 Lys klar strågul.

Ikke så intens på nesen, men med en innbydende floral aroma med kyst, blomster og friske epler i harmoni.

Blir litt fyldigere på ganen med flott maltpreg og lette florale toner. Litt kantete tanniner fra fat, men balansen ellers er svært god. Avslutter med vaniljekjeks og lett sitron. Pent og en dram for de som liker det litt lettere på foten og tidligere på kvelden.


Forrige
Forrige

Prisnedsettelser Vinmonopolet 1. november, 2025

Neste
Neste

Geographic Wines - Douro på sitt beste